No ty mi teda dáváš, co příspěvek to nějaký problém až mě trochu mrzí, že jsem tě do této stavby navedl.Ale mám pocit, že tě to baví, takhle se těma plánama prokousávat. Na druhou stranu takhle postupně vychytáš mouchy a já budu mít snažší cestu
Pro ignor: Kdepak, jsem rád, že jsi mi tuto loď doporučil, protože má fakt hezký tvar, a je to výzva. Myslim, že podobný problémy maji všichni, co staví podle plánů. Na Royal Caroline to bylo podobný, plány taky úplně neseděly, a muselo se to upravovat. Všechny získané informace ti rád zdělim, abys mě pak co nejdříve dohonil.
Stavba mě baví, je to zase o level výš než stavět stavebnici. Problémy mám hlavně z toho, že stavim svůj první model, a ten je vždycky nejtěžší....
Teď to jde pomalu, ale povedlo se mi docela dobře porovnat spodní dělovou palubu, už mi zbývá jenom udělat osazení stěžňů v trupu, kam se už po plaňkování nedostanu. Stěžně jsou mírně zakloněné podle plánů, a trochu mě to láká udělat stěžně kolmé, protože když je model hotový, a stěžeň neni svislý, kroutí to oči. Tak nevim jestli zvolit přesnost nebo pohlednost....
Přesně tak, stavba z plánů s sebou přináší vždycky nějaké problémy. Nic si z toho nedělej, jak srovnáš kostru, výšku palub a položíš první obšívku, už to půjde k lepšímu. Zatím to vypadá i tak hodně dobře, vedeš si skvěle. Náklon stěžňů je dilema, mne se třeba nakloněné stěžně na modelech líbí, je to asi i o zvyku. Kdysi jsem dokonce nechápavě koukala na komíny Titaniku, že jsou nakolněné dozadu. V prvé řadě je modelaření naše záliba a člověk by měl stavět model tak, jak se mu líbí. To je priorita.
JJ, máš pravdu. Budu uvažovat o té tanganice na obšívku trupu. Možná nějakou objednám, abych jí viděl naživo. Přikládám foto hotové kostrukce paluby....
Vypadá to velmi dobře . Co se týče těch stěžňů, tak bych taky byl za ty nakloněné, ale jak píše Doris, v prvé řadě musí model a jeho stavba přinášet radost tobě.
Dobře se ti to daří , abych řekl pravdu, čekal jsem že to žebrování jen přetáhneš překližkou a párat se s tím takhle rozhodně nejni na škodu, paluba se ti pak nebude tolik vlnit. co se týče těch stěžnů, osobně se mi více líbí když jsou v záklonu, u Bounty to chci tak řešit, že první bude rovný a hlavní se zadním budou zakloněny, nicméně je to otázka vkusu.
Asi máte pravdu, přední stěžeň má být kolmý, ten nechám, a hlavní je v záklonu jen nepatrně, a zadní je více. Pro klimi: Na RC jsem měl s palubou problémy, překližka ležela jen na vršku žeber, a u krajů to pak dělalo rotiku, nedrželo. Takhle je paluba po celé ploše podepřená...
U stěžňů se přikláním taky k věrnosti, ale je to tvoje loď a hlavně musí vyhovovat tobě. Pokud tě zajímá tanganika tak já z ní mám palubu jak na H.M.S. Victory, tak i na La real.
Pokračuješ pěkným tempem a moc hezky to vypadá. No už teď je mi jasný, že nemám šanci tě dohonit, na mary je ještě tolik práce. Chtěl jsem jen dodělat trup a pustit se taky do pandory, ale byl by to nedokončenej model a kdoví kdybych se k ní vrátil na dodělání. Takže ji vklidu dodělám a pak přijde na řadu pandora
Jo mě se stalo téměř ta podobná věc, že jak jsem měl žebra uprostřed vykrojená tak to tam dělalo neplechu a tak jsem téměř všude dával latičky pod, aby to drželo tvar. Jinak na palubu se mi osvědčila březová letecká překližka 1mm zbroušená tak na cca 0,8 mm. Než jsem jí tam dal tak jsem jí nechal pár hodin ve vařící vodě, vždy jsem doléval. Použil jsem na to klasickej plech na pečení. Pak jsem nechal přišpendlenou překližku schnout asi 14 dní.
No já mám už doma leteckou překližku 1,5mm, a zdá se být velmi poddajná, takže věřim tomu, že jí pouze přilepím, tak uvidíme. Budu jí muset akorát udělat ze dvou polovin po délce, protože jinak jí tam nedostanu vzhledem k zužujícímu se tvaru....
Chápu to správně, že chceš palubu udělat z překližky a pak ji olepit lištama? Proč? při takový hustotě palubníků bych tam žádnou překližku necpal.Narovnej tam rovnou lišty a pak to jen přebruš na hladko.Nemusíš řešit takový zbytečnosti jako jak prohnout přehližku ve dvou směrech. . .
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. J.Cimrman . . . já se s tím nějak poperu . . .
No jde o to, že se sílou paluby už počítám 1,5mm překližka + 1mm prkna. A kdybych nalepil prkna jen 1mm přímo na palubníky, tak by to nemělo pevnost, prohýbalo by se to. Ještě tajně doufám v to, že překližku přesně napasuju, a prkna na ní přilepim krásně mimo loď a pak to tam celý vlepim....no možná je to utopie, uvidíme. Zatim udělám obšívku od paluby nahoru, abych mohl vylámat žebra....
Na Granadu zbývají tak 3 měsíce práce a ejhle, někdo začal stavět loď, kterou jsem měl v plánu (jen v jiném měřítku) - hurrrááá, sláva, bude se od koho učit
Ke tvé práci:
1)Pochvaly: Jedeš jako drak, mít za měsíc tohle hotové...... Docela odvaha, stavět kostru přímo - je fajn, že ti to vyšlo.......
2)Dotazy: Plánuješ pobít dno mědí, nebo necháš jen dřevo? S plachtami nebo bez nich?
3) Připomínky: Dle mého je nápad nalepit na překližku prkna a pak to tam vlepit nerealizovatelný, protože jak pak napasuješ (přesně) přechod bort - waterway - paluba, aby tam nebyly mezery? Ale třeba je to jen můj nedostatek fantazie