Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker D.VI 1/32 RODEN skupinovka Michal & Michal

Odeslat odpověď
Příspěvků: 143 • Stránka 6 z 10 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
  • Odpovědět s citací

Re: Fokker D.VI 1/32 RODEN skupinovka Michal & Michal

Příspěvekod zdesko » 18 úno 2014, 19:36

Ten model bude evidentně exelentní.! Fakt to máš Michale moc hezký..! =D> =D> ;-I Jenom co se týká věrnosti nátěru se skutečným strojem, tak ten měl VOP asi v původním lozengovém potahu, jen s těmi bílými pruhy. Bílý pruh, který lemoval tmavé (černé), trupové pole u OP vedl i přes hřbet, jako ten v přední části.
Přílohy
Fokker V-13 (D-6)_Jasta 80b-a01b.jpg
Fokker V-13 (D-6)_art03.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 18 úno 2014, 20:19

Díky za pochvalu samozřejmě těší :grin: . Ke zbarvení. Dlouho jsem zvažoval co s tím, neb existuje spousta protichůdných názorů a rekonstrukcí. Pan P.M. Grosz zveřejnil několik variant letounu Oblt. Maxe Speidela (Jasta 80b). No a od něj postupně opisují (a různě upravují i ostatní - nejznámější malůvky asi Rimell). Fotografie kterou uvádíš, jasně dokládá to co píšeš, o tom není sporu. Většinou je u ní však uváděno, že později (zřejmě srpen 1918) byla VOP přemalována na černou ponechány byly bílé pruhy na VOP a pruh přes zadní část trupu byl přetřen spolu s VOP. Takto zbarvená D VI je uváděna v mnoha publikacích, je ale zase ve všech i bez bílého pruhu na křídle. Což mi připadá dost divné, neb bílý pruh na křídle by měl být dříve než černá VOP!!! Na tento stroj bohužel jsou pouze tři fotky a z toho dvě ze předu, takže tento problém neřeší. Na černou VOP se dá tak soudit jedině z jiných strojů Jasta 80b. Ono nejasností je u zbarvení D VI více (barva vzpěr - světle šedá, světle šedozelená nebo světle modrá, motorové kryty a plechy na spodní a horní části předku letounu atd.
Vzhledem k tomu, že se jedná o model do vitríny a to do druhé řady :-D , tak jsem ROZHODL :grin: , že éro bude zbarveno dle tzv "srpnové verze", jen ještě nevím zda i s pruhem na horním křídle :? . Stejně tak jsem ROZHODL, že plechy jsou tmavě zelené, Cowling černý a vzpěry šedé :-D
Ještě jednou díky za pochvalu i za připomínku...
Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 18 úno 2014, 20:37

Ještě zajímavost: u jedné rekonstrukce jsem se dokonce dočetl, že na spodní křídlo byly použity porty z pěti barevného lozengu, zbytek byl čtyřbarevný?!?!
Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kysan » 22 úno 2014, 00:42

Tak nějak doplácnutý motor. Snad ho už dodělám :lol:
Přílohy
upraveny_P1070663.jpg
kysan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kysan » 23 úno 2014, 01:25

Poprvé jsem si zkusil nanášet tak velké obtisky. Pro někoho kdo to dělá poprvé je to maso.
Přílohy
P1070687.jpg
P1070686.jpg
kysan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kysan » 23 úno 2014, 01:31

Jak je patrné Michal zvolil jiný odstín zelené barvy. Tady si nejsem vůbec jist, ale podle literatury byla barva od šedivé-šedozelené-zelená, tak si vyberte :D Přelakuji polomatem a jedeme dále :)
kysan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kysan » 23 úno 2014, 01:57

Tak nějak o tohohle se pokusím :D
Přílohy
P1070687.jpg
fokkerdvi.jpg
kysan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 23 úno 2014, 10:46

Pánové oba dva to máte pěkné, :P člověka by to lákalo si ho hned taky postavit (ale to by nesměl vidět tu frontu ostatních modelů které by chtěl ihned začít stavět). Těším se až je vezmete někam kde budou vidět naživo.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 23 úno 2014, 18:53

to Michal - parádá. Vypadá to nádherně ;-I .Toho jsem měl v plánu původně, ale rozhodl jsem se pro "černoocasníka". O barvách plechů, vzpěr, podvozku atd jsem se zmínil výše. Konkrétně plechy a "křídlo" podvozku jsem se dočetl od renomovaných autorů: tmavě zelená, tmavě olivově zelená, Fokkerova olivově zelená... Osobně jsem přesvědčen o té poslední variantě, ale já jsem ji použil poměrně výrazně ztmavenou s utlumenými středy plechů...Trubky, vzpěry atd jsou uváděny od šedivé až po tmavě zelenou. Tu poslední však dle fotek jednoznačně vylučuji (stejně jako v případě plechů šedou - tu také uvádí pouze rusáci nikdo jiný). Proto mám vzpěry a trubky šedivé s nádechem (spíš jen filtrem) zelené. Ale jak to bylo doopravdy???? V tomto případě se opravdu lze pouze domnívat...
Asi mne doženeš, :roll: neb jsem se pustil do motoru a nějak mne to nebaví ](*,) .
to Hellboy - no éro (skutečné) nádherné, ale asi už bych se do něj po této zkušenosti nepouštěl [-X . Mám připraveného mého miláška Albíka D I (toho prostě chci a chci a chci :grin: ), ale hodně stavbu zvažuji . Holt už nejsem nejmladší a modelů které jdou postavit snáze je tolik a neustále přibývají...

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kysan » 23 úno 2014, 19:27

Michale, původně jsem chtěl stejného, ale byl jsi rychlejší a upřímně, nechtěl jsem, aby je někdo srovnával :grin: Sranda, spíš mi přišlo škoda stavět stejné, tak jsem zvolil trochu jinak. U motoru byla taky krize, ale jak jsem někde psal, jsem ten co něco začne a musí dokončit, chtě nechtě :-D Už chápu co máte ne těch WnW :grin: I tak si myslím ,že to stihneš dřív, jelikož je na něm ještě tolik práce. Michale, ještě dotaz na ty vzpěry. Samozřejmě že jsem četl komentáře na barvu vzpěr, ale co myslíš, když je udělám tou zeleno šedou? Ono je i těžké odhadnout z fotografii zda to je šedá nebo šedozelená :?: A podle staveb zrovna taky žádná shoda není :grin: Miluju Chmelnice :D :D Jinak vydrž.
Michal
kysan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 23 úno 2014, 20:12

Já myslím, že je tak klidně můžeš udělat. Jediné o čem jsem přesvědčen, a fotky to dokládají, že vzpěry jsou světlejší (a tam kde působí tmavší jsou ve stínu) než plechy a "křídlo" podvozku (všechno jsou ale dohady :-# ). To je dobrý, jak jsme oba chtěli toho druhého a nakonec si to prohodili... :grin:

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kysan » 24 úno 2014, 10:39

To je :grin: :grin: Toho Albika budeš delat taky od Rodena v dvaatřicítce?
kysan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martinos » 24 úno 2014, 15:31

Parádní postup oba dva, radost sledovat :)
Na stole: Sopwith Triplane 1:72
Hotovo: Fokker D.VII OAW,Fokker Dr.I. Ltn.P.Baumer,SPAD XIII Late ver. 1:72, Gotha G.I.
martinos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 24 úno 2014, 17:37

to Kysan - jojo mám jej ve skříni. Dokonce mi nepřipadá ani tak hrozný jako ta D VI :? . Ale asi si dám před ním něco na odpočinek :grin:
to martinos - díky...

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kysan » 24 úno 2014, 17:56

Michale ty a stavba na odpočinek :grin: :grin: To by mě zajímalo co by to mělo být :-)
kysan

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 143 • Stránka 6 z 10 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Zpět na Stavby