Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ČIŠTĚNÍ STŘÍKACÍ PISTOLE

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: ČIŠTĚNÍ STŘÍKACÍ PISTOLE

Příspěvekod Standa lepič » 12 úno 2014, 07:49

Na čištění sidoluxu je origoš čistidlo CLEANLUX.Mají ho v drogerkách a v poho čistí i akrylové barvy.Akorát agamy žmolkuje,ale ty už skoro nepoužívám.Tamky a Grunze H v poho. :)
Standa lepič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod razus » 13 úno 2014, 11:20

Ahoj, pekny den.
Dik za tip. Len otazka. Mam postarsiu pistolku - nie je tam teflonove tesnenie - preto nepouzivam aceton. Nevies nahodou ako je na tom Cleanlux a gumene tesnenia? V doplnujucom popise sa pise, ze odmastuje povrchy. Neskusal si nim nahodou utriet model pred striekanim? Nelepta to plast?Vopred dik za odpoved.
Peter
...aspoň to skúšam!
http://modelferdo.webnode.sk/
razus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 13 úno 2014, 19:36

Neleptá a na odmaštění modelu není příliš vhodný. On zase tak dobře nečistí. Je potřeba po jeho použití odstranit jeho zbytky z pistole průplachem vodou. Ani ten Sidolux neodstraní z pistole bezezbytku. Ač se zdá pistole po jeho použití čistá vždy v ní zůstane po použití Sidoluxu jeho mikrovrstvička. Časem je tedy nutno pistoli důkladně rozerbrat a vyčistit razantnějšími čističi a mechanickými prostředky (mikrokartáčky apod.) Proto mám na Sidolux vyčleněnu pistoli, kterou nepoužívám na nic jiného.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 13 úno 2014, 20:27

Náhodne som zistil, že manželka má v práci prístroj na čistenie ultrazvukom (pracuje v chemickom labáku) - ako treba pripraviť pištoľ na čistenie ultrazvukom?
Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 13 úno 2014, 21:12

A proč se ptáš zde a nepodíváš se sem: viewtopic.php?f=19&t=4292&hilit=ultrazvuk případně tam nepoložíš dotaz :?:
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 13 úno 2014, 22:18

Máš pravdu, už sa nebudem pýtať nikde a na nič. Ja som myslel, že toto je fórum a nie internetový lexikón... ale asi som sa mýlil, prepáč.
Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 14 úno 2014, 16:33

Nevidím důvod, proč by si se měl urážet. Položil jsem ti dotaz, proč se neptáš v konkrétním tématu a uvedl jsem ti v jakém. Ano toto je Fórum, ale ne fórum, kde vládne anarchie a mělo by mít nějaký řád. Když budu něco konkrétního hledat, tak asi budu rád, že můžu prohledat jedno téma, než abych musel se dívat do "x" témat. Podívej se třeba na "preshading", kolik ti to vyhodí témat, která by si měl prolízt, když budeš něco hledat (třeba téma na takový dotaz na preshading štetcem jsem jenom nalezl 4, ale asi jich bude víc). Máš dojem, že to je správný směr fóra :?:
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas 77 » 14 úno 2014, 17:55

Marder ,jsou lidi a lidi.. :) ,pokud budem všichni dokonalí...nebude třeba toho to MF .
Mě taky nebaví hledat co potřebuji vědět a raději se zeptám ,to tvé věčné přesměrovávání na odkazy zde tu atd.. :roll:
Lovit ze dna zaprášená neaktuální vlákna... :arrow:
Já bych to čištění nijak nedramatizoval ,po každém dokončeném modelu následuje rozborka..zborka.
V práci máme ultrazvuk ,stačí voda a jar...vše je jak nové...tak čistím pouze samotné tělo Sotar 2020 .
Trysku a vše kolem ní ,nechám přez noc ponřený v Gunze ředidle a štětečkem vymeju vše ostatní.
Ale hlavně ,co se mi osvědčilo..na veškeré styčné a pohyblivé části...jehly nevyjímaje ,nanesu bílou "vazelínu" .
Jen trošku ,nepatrný film uchoštourem ...no a barva jde pak lépe dolu i bez chemických driáku.Tak to praktikuji léta páně :)
Tomas 77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Corus » 25 bře 2014, 09:27

Dobrý den, ucpala se mi tryska pistole, vytvořil se v ní jakýsi špalíček díky kterému není jehla na svém místě a v kalíšku s barvou se tvoří bubliny. Nemáte prosím někdo nějaký nápad jak trysku vyčistit ? Děkuji za jakoukoliv reakci. :)
Přílohy
triska.png
triska.png (8.93 KiB) Zobrazeno 4923 krát
Rozestavěno: BS-3 viewtopic.php?f=58&t=85045, M1A1 Abrams viewtopic.php?f=58&t=82564
Hotovo: PAK44 KRUPP viewtopic.php?f=7&t=85005
Corus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 25 bře 2014, 09:49

Třeba hodit do acetonu (nebo nějakého agresivního čističe) a nechat to tam povalovat.
Hotovo:
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 25 bře 2014, 11:44

Corus píše:Dobrý den, ucpala se mi tryska pistole, vytvořil se v ní jakýsi špalíček díky kterému není jehla na svém místě a v kalíšku s barvou se tvoří bubliny. Nemáte prosím někdo nějaký nápad jak trysku vyčistit ? Děkuji za jakoukoliv reakci. :)

1) Namočit do nějakého čistícího přípravku na vyčištění nástrojů; např: http://www.eduard.com/store/cs/Gunze/Re ... 250ml.html
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
2) použít čistící kartáčky a drátky:
http://airbrushcentrum.cz/sada-cisticic ... f2877d10d2

http://airbrushcentrum.cz/sada-cisticic ... 01-id-1401

3) použít čistící jehlu:
http://airbrushcentrum.cz/cistici-jehla ... f2877d10d2
4) opatrně propíchnout jehlou z pistole, ale to až poté, co bude tryska odmočena v čistícím přípravku

Mimochodem, čištění pistole by měla být základní modelářova dovednost
Naposledy upravil Jakub Vilingr dne 28 bře 2014, 10:03, celkově upraveno 1
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Corus » 25 bře 2014, 21:14

Děkuji za rady, do teď bylo vše bez problému. Předevčírem jsem dělal projekt do školy, stříkal jsem tuží a najednou tohle... :/
Rozestavěno: BS-3 viewtopic.php?f=58&t=85045, M1A1 Abrams viewtopic.php?f=58&t=82564
Hotovo: PAK44 KRUPP viewtopic.php?f=7&t=85005
Corus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod maty.burian » 28 bře 2014, 00:37

Ještě navážu na Kubrtův návod. Nevim jak čistí Mr. Tool (určitě fajn, když se doporučuje) ale za úvahu pro ty, kteří nechají v pistoli zaschnout barvu (a věřte tomu, že jich je dost), tak perfektně funguje od Createxu Restorer. Vůbec nesmrdí a vyčistil zatim úplně všechno, co jsem kdy čistil.

http://airbrushcentrum.cz/restorer---120ml-id-1791

Spotřeba je minimální (neni to ředidlo, ale čistič) Naleju si trochu Restoreru do víčka, chroupnu tam trysku, případně difuzor, namočim do víčka kartáček se kterým čistim pistoli. Jde to dolů jako fík. Na jedno víčko jsem teď na servisu luxusně vyčistil 8 pistolí, na který nikdo nešáhnul snad od doby, co byly vyrobený a ještě mi zbylo. Po vyčištění pistolí jsem čistící jehlou vyčistil vnitřek trysky (těsnění to nežere) kartáčkem protáhnul difuzor, vyleštil hadrem a pistolka jako nová =D>
Obrázek
maty.burian

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Ouřada » 28 bře 2014, 08:40

jenom malý dotaz nevíte jestli krámek v Galerii Butovice je otevřen i přes víkend ?
Tomáš Ouřada

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Matoušek » 28 bře 2014, 09:41

1st CL/Tomcat píše:jenom malý dotaz nevíte jestli krámek v Galerii Butovice je otevřen i přes víkend ?

http://airbrushcentrum.cz/kontakty?PHPS ... fc8f1f977e
Jiří Matoušek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna