Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 51 z 82 • 1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA

Příspěvekod DORIS » 14 led 2014, 21:29

Paryzek: To jsem moc ráda a také děkuji, je mi potěšením mít Tě na palubě RC. ;-I
klimi: No to si piš, že Tě beru, pošli mi prosím přes SZ fotky a jak se pustím do takeláže, domluvíme se konkrétněji.
Standa12: Děkuji moc za hezké fotografie, co nevidět se uvidíme na palubě. Video natočím, jak bude příležitost, není problém.

EDIT 15.1.
Nyní jsem na RC trošku zvolnila tempo, protože jsem měla hodně nabitý program. Dnes byl u nás doma štáb z České televize a natáčeli se mnou další reportáž o modelech lodí, především pak o stavbě RC. Pár záběrů bude i ze školy, kde učím. Měla jsem trému jak blázen :oops: , ale snad to dopadne dobře. Studenti byli skvělí a hodně mi pomohli, mnozí z nich čekali pár hodin a zůstali se mnou na natáčení, byť jim výuka končila mnohem dřív. Velice si vážím jejich loajality.
Již brzy se uvidíme na televizní obrazovce, kde bude krátká reportáž o zálibě, která nás všechny spojuje. Předpokládám že to bude na ČT1 ( Minuty regionu) nebo na ČT24. Více informací napíši co nejdřív, jakmile to budu vědět konkrétněji.
:)

Termíny vysílání reportáže:
pátek 17.1. v 18:00 Události v regionech plus kanál ČT24

Zde je odkaz na reportáž:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... -posadkou/
Sice je tam pár drobných překlepů, ale přesto mne ztvárnění reportáže potěšilo a velice tímto děkuji reportérce Vendule Horníkové a jejímu týmu za skvělou práci. :flower:
Naposledy upravil DORIS dne 20 led 2014, 21:49, celkově upraveno 2
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 led 2014, 22:39

Práce pokračuje na zadní straně hlavní kajuty, kde jsem doplnila schůdky a také posuvný kryt. Dle doporučení kolegů z MSW jsem ještě upravila výšku dřevěné páky pro ovládání kormidla; je nyní rovnoběžně s palubou - toto mi zpočátku uniklo ](*,) , v plánech je to zakresleno správně. Také jsem trošku vylepšila oděv Paryzkovi. Dala jsem na doporučení zkušenějších, ale zároveň jsem přistoupila ke kompromisu a ponechám už některé věci beze změny ( například způsob držení kormidla nebo absenci klobouku, který by měli mít všichni členové posádky - mohu ho dodatečně vyrobit a kormidelník ho může držet v ruce, abych figurku nepoškodila).

005.jpg
015.jpg
006.jpg
030.jpg
018.jpg
020.jpg
021.jpg
027.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cergina » 17 led 2014, 22:48

Online som nestihol, pozrel som si reprízu no a musím uznať, že toľko modelov, koľko máte no ako sa hovorí "sánka dolu šéfe" :shock: a aké sú tie klimatické podmienky špeciálne ak sa smiem spýtať?
člen štetičkové galaxie č.46

USS Bonhomme Richard VIDEO
USS Bonhomme Richard sekcia USS Bon Homme Richard 1/132
cergina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 18 led 2014, 18:01

No už pomalu docházejí "parkovací místa" ... Ale vždycky se něco vymyslí. :-D
Co se týče té výstavní místnosti, tak jak zaznělo v reportáži, nesmí se tam prášit, to je ta zásadní podmínka. Byla by možnost uzavřít modely do skleněných vitrín, ale to se mi příliš nelíbí, ráda koukám na ty lodičky přímo. Udržujeme tam také nižší teplotu a vlhkost vzduchu.

Dnes jsem ještě upravila posuvný kryt, aby víc odpovídal plánům (je samozřejmě funkční), a dokončila jsem schůdky + dvířka/lítačky. RC má již i vlajkovou žerď, v knize bohužel chybí podrobnější nákres, jak je ukotvena k trupu, takže jsem musela trochu improvizovat. Vlajka, kterou na ni zavěsím, bude mít díky měřítku hodně velké rozměry, snad se povede ji dostatečně naimpregnovat, aby držela tvar.

004.jpg
007.jpg
006.jpg
011.jpg
014.jpg
027.jpg
019.jpg
023.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 18 led 2014, 19:25

Člověku už docházejí slova chváli. Co fotka to perla. =D>
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 18 led 2014, 20:22

Doris, Tvoje modely sú skutočne nádherné =D> =D> =D> =D> [-o< [-o< [-o< [-o<
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 19 led 2014, 09:54

Jj, nádhera!!! =D> =D> =D> =D> Radost sledovat. Zhlédl jsem i ten záznam, klobouk dolů..... [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 19 led 2014, 10:31

To snad nemá ani cenu komentovat, krása jako vždy :grin: :grin:
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 led 2014, 15:51

Velice Vám všem děkuji za milá slova, přátelé, [-o< [-o< moc to pro mne znamená!
Předpokládám, že RC letos dokončím a i přes poměrně velké rozměry se v pohodě vejde na poličku za SoS. Teď tam mám Soleilku od Helleru, kterou jsem stavěla už hodně dávno (před cca 20ti léty), bohužel jen s minimálními znalostmi...., nicméně alespoň si člověk uvědomí, že začátky jsou vždycky těžké a učený z nebe nespadl.
I fotky RC mi občas odhalí nedostatky, které se snažím napravit. Dnes jsem například předělala ukotvení vlajkové žerdi dle doporučení Kpt.JM., moje původní verze byla špatně, ale díky včasnému zásahu se to povedlo upravit bez poškození modelu. Kolem posuvné stříšky jsem zhotovila zábradlí, ještě doladím úvazy lan, která jsem ke sloupkům jen nalepila - díky tomu si drží tvar a nedeformují sloupky zábradlí. Úvazy tak mohu udělat jemněji a velmi přesně.

Na vlajkovou žerď jsem provizorně zavěsila vlajku; je to komerční výrobek určený pro Endeavour, nicméně ráda bych ji co nejdřív nahradila vlajkou odpovídající velikosti a typu. Zde bych se s důvěrou a velkou prosbou obrátila na ELKANA, zda by mi vlajky pro RC vytisknul.

030.jpg
033.jpg
034.jpg
039.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 19 led 2014, 17:43

Krásný! Vlajku Ti rád vytisknu, možná by bylo dobrý vytisknout už všechny najednou.....podle informace od Kpt. KL by na RC měla být vlajka tato: viz obr. Je to vlajka tušim do roku 1800.
Přílohy
800px-British-Red-Ensign-1707.svg.png
800px-British-Red-Ensign-1707.svg.png (9.44 KiB) Zobrazeno 3095 krát
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 led 2014, 18:03

Děkuji moc, velice si vážím Tvé ochoty. [-o< [-o< Je to přesně ta vlajka, jakou uvádíš. Já tam mám prozatím tu modernější z Endeavouru. Protože mám na palubě královskou rodinu, budou tomu odpovídat i vlajky na stěžních, nicméně pokud by to nebyl problém, nechala bych si u Tebe vytisknout celou sestavu pro RC najednou - měly by to být totožné vlajky, jaké jsou vidět na této malbě:
RC.jpg

Přesné rozměry a připravené obrázky vlajek Ti co nevidět pošlu emailem, tam se domluvíme konkrétně. Tvé vlajky vypadají naprosto dokonale, už se moc těším, až budou zdobit i můj model. ;-I

P.S. Brzy vymodeluji další postavičky na palubu RC - Standu jak navigačního důstojníka a cerginu v roli midshipmana. Díky za fotky kluci, doufám, že to zvládnu a aspoň trochu se trefím do Vaší podoby. :)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 19 led 2014, 23:08

Možná se opakuju, ale ve Tvém provedení mi spousta věcí připadá tak dokonale jednoduchá. Když si ale vzpomenu co mi to dalo práce, tak jen tiše žasnu [-o< .
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 led 2014, 09:42

marsalv: Moc děkuji za milá slova a uznání! :flower: Je to vzájemné, protože já zase obdivuji, jak dokážeš pracovat se dřevem a hlavně s kovem. Taktéž i ELKAN a další kolegové tady. Já se snažím dělat maximum věcí z papíru, ale tam, kde už má své limity, používám dřevo nebo modurit, výjimečně i kov. A jak jsi správně odhadnul, hledám i tu nejméně komplikovanou cestu, jak to či ono zhotovit. :)

Včera jsem se ještě pustila do náročné předělávky ovládání kormidla. Původně jsem jeho vyústění v palubě udělala příliš vzadu (dle nákresu A2/2 z Anatomy of RC), ale neuvědomila jsem si, že krom vlajkové žerdi je za kormidelní pákou i kladkostroj k zajištění dolního rohu latinské plachty. Naštěstí mne na to zavčasu upozornil Kpt. Jirka a po konzultaci s ním jsem se rozhodla to upravit. Vyústění kormidla a ovládací páku jsem posunula o 7mm dopředu a díky tomu se tam už v pohodě vešlo kovové očko pro zaháknutí kladkostroje.

Z průběhu práce:

060.jpg
063.jpg

List kormidla byl vysazen a musela jsem rozpojit i ovládání kormidla, abych měla dostatek místa k úpravě paluby. Některé závěsy kormidelního listu jsem musela vyrobit znovu, taktéž i paluba pak potřebovala drobné opravy. Velkou pomocí byl debonder, který uvolnil sekundové lepidlo s minimálním poškozením. :idea:
Naposledy upravil DORIS dne 20 led 2014, 09:52, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 led 2014, 09:49

A zde je již stav po opravě. Vše je na svém místě a funkční a myslím, že to nyní vypadá i lépe. Doplnila jsem kovový kroužek pro zaháknutí kladkostroje a taktéž dva kovová očka na konci kormidelní páky, aby bylo možné tuto zajistit, když loď stojí na kotvě nebo v přístavu.
066.jpg
071.jpg
078.jpg
083.jpg
084.jpg
090.jpg

Dnes mi dorazila další zásilka doplňků od Radka http://www.radekshipmodels.cz/cz/, tímto mu velice děkuji za skvělý servis a rychlé vyřízení mé objednávky. ;-I Kovová očka mi výrazně usnadní práci, už je umisťuji na model a doplním díky tomu i kladky pod úvazníky. Velice mne potěšila kvalita CNC kladek, především pak srdcové kladky pro napínání stěhů.

006.jpg

Zde mám již kompletně osazené kovové kroužky na palubách - zatím bez retuší:

008.jpg
011.jpg

Zítra budu pokračovat s kroužky na pažení kolem děl.

024.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 led 2014, 10:29

Pomaličku postupuji dál, doplnila jsem další kovová očka kolem střílen a všechny kladky pod úvazníky před předním a hlavním stěžněm. Dvojici kladek po stranách zvonice jsem zatím vynechala, ale asi je tam dám taky. Zatím ještě nevím, zda nad hlavní palubu umístím člun a nebo ho postavím po boku RC i s takeláží ( pravděpodobnější varianta) - podle toho přizpůsobím vybavení na modelu. :idea:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

A ještě pár hezkých záběrů na osvětlený model:
006.jpg
011.jpg
014.jpg
017.jpg

Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 51 z 82 • 1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno