Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 49 z 82 • 1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA

Příspěvekod DORIS » 06 led 2014, 22:12

Srdečně děkuji za ohlasy k mé práci, přátelé, je to pro mne opravdu čest a vážím si Vašich slov. [-o< [-o<
Už mi začaly pracovní povinnosti, ale i tak jsem dnes stihla spáchat zábradlí nad hlavní kajutou. Je celé ze dřeva, pouze červené prolisky jsou z fólie.
Z tohoto stanoviště bude kapitán pozorovat dění na středolodí a dohlížet na řádný průběh plavby po boku prvního důstojníka.

RK26.jpg
005.jpg
008.jpg
015.jpg
019.jpg
021.jpg
026.jpg
027.jpg
011.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cergina » 07 led 2014, 22:32

Co na to povedat? Pouzijem vyraz pouzivany malokrat v mojom slovniku. Par excellans. Nafotit tie fotky v exterieri ja si fakt myslim ze mas stroj casu a vratila si sa v case odfotila stavbu, vratila sa naspat a postla sem. Este ze je tam aj fotka so stojanom. To mas ako s michelangelom, tiez si mysleli, ze v sochach ma skutocnych ludi :-D
člen štetičkové galaxie č.46

USS Bonhomme Richard VIDEO
USS Bonhomme Richard sekcia USS Bon Homme Richard 1/132
cergina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 led 2014, 21:30

Srdečně děkuji za takové ocenění, moc si toho vážím a je to pro velká pocta! [-o< [-o< Ten stroj času by byl neocenitelný pomocník, mít ho tak k dispozici, nafotila bych si skutečné lodě a měla bych pak dokonalé podklady a info, jak přesně vypadaly a jak se třeba v průběhu své kariéry měnily.

Po chvilkách dělám na lucernách, zatím se mi povedlo vytvořit jejich střední/prosklenou část, která byla poměrně složitá na geometrii. Velikost, tvar i pozice jsem udělala přesně dle Anatomy of RC, uchycení k trupu se však liší, což je důsledek funkčního osvětlení. Použila jsem 0,7mm silnou fólií, která dokonale drží tvar a je krásně čirá. Horní a dolní část je z vrstveného kartonu a zbytek obstaraly fólie. Zatím chybí ozdobné části luceren, které budou buďto celé nebo z větší části zlaté. Na modelech se barevné provedení liší, na dobových malbách jsou lucerny žluté nebo do oranžova, takže předpokládám, že byly buď kompletně nebo alespoň částečně zlacené.

007.jpg
021.jpg
023.jpg
025.jpg
037.jpg
039.jpg
045.jpg
050.jpg
053.jpg
057.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 08 led 2014, 22:54

V Tvém podání vypadá všechno tak krásně jednoduché. Když si vzpomenu, jak dlouho jsem se s těmi lucernami páral já. Prostě nádhera [-o<
P.S.: Nějak nám teď nedáš vydechnout po tom dlouhém půstu :) .

Ještě jeden dotaz: Čím to prosím Tě lepíš, že Ti to drží a přitom to není zapatlaný?
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 09 led 2014, 08:04

Neskutocne. Lucerny budu funkcne?
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 led 2014, 08:47

Velice Vám děkuji za ohlasy a komentáře k mé práci, přátelé, mám radost, že se Vám model líbí. :flower:
marsalv píše:V Tvém podání vypadá všechno tak krásně jednoduché. Když si vzpomenu, jak dlouho jsem se s těmi lucernami páral já.
P.S.: Nějak nám teď nedáš vydechnout po tom dlouhém půstu .
Ještě jeden dotaz: Čím to prosím Tě lepíš, že Ti to drží a přitom to není zapatlaný?

No, vytvořit ten základní tvar je docela fuška, já si s tím taky hrála dost dlouho. Na škole jsme kdysi měli deskriptivní geometrii, nyní z toho občas těžím, i když v modelaření je spousta věcí komplikovanějších a chce to holt zkoušet a mít trpělivost.
Ten "půst" někdy není na škodu, o to víc mne nyní práce baví a hlavně jsem si ujasnila pár věcí, což mi pomohlo k rozhodnutí a volbě správné cesty. Ovšem na jaře zase trošičku zpomalím, protože s Kpt.Jirkou M. rozjíždíme stavbu bitevních lodí z WW2, které mi nedávno věnoval. Takže pojedu souběžně RC, Yamato a možná i Missouri. A ještě mám na stole Aidu, kterou mám dokončenou tak ze 60%.

Ohledně lepení - používám středně husté sekundové lepidlo, ale nanáším ho bodově ve velmi malém!!! množství pomocí silikonového papírku. Jedná se o toto lepidlo, je výborné a velmi rychle schne:
http://www.mpmshop.cz/lepidla-patina-tm ... edium.html
Avšak hlavní je ta přesná aplikace. Silikonový papírek získávám z rubu fólií, jimiž upravuji povrch. V případě zájmu mohu zdokumentovat. :idea:

wolflike píše:Neskutocne. Lucerny budu funkcne?

Ano, lucerny jsou funkční, jsou v nich slabší LEDky, aby to působilo přirozeněji jako světlo olejové lampičky nebo svíčky.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 09 led 2014, 08:51

To nanasanie silikonovym papierom by ma zaujimalo, ak by sa dalo zdokumentovat - proces vyroby + aplikacia, vdaka.
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 led 2014, 08:54

O.K. Nafotím to nebo zkusíme s manželem natočit krátké video. :)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 09 led 2014, 09:06

Díky za odpověď. Lepidlo používáme stejné, takže jediný rozdíl bude asi v šikovnosti mých a Tvých rukou :)
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 09 led 2014, 12:04

Jako vždy perfektní! =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 10 led 2014, 23:19

Děkuji za komentáře, přátelé!
Před chvíli jsem dokončila výzdobu luceren, byla to pěkná fuška :uff: . Musím složit poklonu ELKANOVI i Marsalvovi za jejich parádní a inspirativní provedení těchto dílů. [-o< [-o< Hodně mi Vaše fotodokumentace pomohla. Snažila jsem se rovněž udělat vše dle nákresů z Anatomy, nejnáročnější je právě geometrie a při tak malých rozměrech i některé detaily. Dílky jsem si vytvarovala z moduritu - jsou o něco zaoblenější, pouze větráky jsou z papíru. Finální povrchová úprava je zlatá Testors s mírnou patinou a washem (bronzová + hnědošedá akrylovka od Tamiye). Oproti nákresům jsem ponechala dvířka v zadní části luceren prosklená kvůli funkčnímu osvětlení a pouze doplním kování a zámky. Zároveň dodělám i uchycení k trupu v dolní části.

RK27.jpg
005.jpg
016.jpg
026.jpg
030.jpg
036.jpg
062.jpg
072.jpg
070.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 11 led 2014, 09:09

No co dodat, zase jsi z nás udělala učedníky :evil: :) . Tak se alespoň utěšuju skutečností, že výroba ze dřeva je v tomto měřítku přeci jen komplikovanější, navíc ty stavíš RC ve větším měřítku, což Ti situaci přeci jen trochu ulehčuje. To však nic nemění na tom, že v Tvém provedení je to neskutečná nádhera [-o< .
P.S.: Hurá, přeci jen jsem našel jeden nepodstatný nedostatek - jak lucerny, tak vrchlík a spodní díl mají náklon, tzn. nejsou při pohledu z vrchu symetrické. (Musel jsem si do Tebe tak trochu rýpnout :grin: ).
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 led 2014, 11:26

Velice děkuji za uznání a také postřeh i konstruktivní kritiku. Máš recht, horní i dolní část jsem udělala skutečně víc symetrickou, než ukazují plány. Dost jsem s tím laborovala, a byť z moduritu se mi to tvarovalo lépe, než Tobě a Elkanovi ze dřeva, hodně mne zlobila geometrie při skládání dílků. ](*,) Dolní část je trochu nakloněna směrem k lodi, horní má pouze nepatrné uzpůsobení a je z jedné strany zbroušená, ovšem chtělo to udělat výraznější nebo zvolit jiný postup, to musím uznat. Právě proto mám značný respekt před Vaší prací a obdivuji, jak jste to mistrně zvládli. Tohle ještě musím zlepšit. :-k

015.jpg
018.jpg

EDIT
Zde jsou již lucerny dokončené včetně uchycení:

005.jpg
011.jpg
014.jpg
017.jpg

Pozn.: Prostřední lucernu jsem v dolní části ukotvila až pod erbem esovitě prohnutou tyčkou, osobně to považuji za vhodnější řešení, byť v plánech ta tyčka prochází přímo středem erbu a je rovná.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 led 2014, 19:22

Jak jsem slíbila, přináším video s postupem lepení čirých dílů:

http://www.youtube.com/watch?v=Fs3xnQrJ ... e=youtu.be

Není to nic složitého, pouze je třeba pracovat přesně a aplikovat lepidlo v malých dávkách. Silikonový papírek je na tuto práci ideální, výborně se s ním dávkuje lepidlo i v miniaturních dávkách. Jeden z rohů papíru si vždy nepatrně zastřihnu, aby nebyl špičatý ale mírně zaoblený, díky tomu se lepidlo snadněji nanáší.

Nyní dokončuji kormidelní páku a další detaily výzdoby. Kormidlo je plně funkční a ovládatelné z paluby. :idea: Brzy přidám fotky.

P.S. Hledá se kormidelník!! :-D
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 12 led 2014, 20:13

Já se hlásím ke kormidlu, jestli mě vezmeš na palubu.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 49 z 82 • 1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno