Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 48 z 82 • 1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA

Příspěvekod Standa12 » 04 led 2014, 11:19

Přesně tak, hlava to nebere!!! Úžasná práce, nádhera!!! [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<
Doris, prosím tě, jak řešíš barvení moduritu? Dávaš před vlastní barvou nějakou základovou? Já teď zkouším ornamenty, ale při jejich barvení bílou barvou to špatně kryje.
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 led 2014, 13:13

Srdečně děkuji za Vaše slova a ocenění mé práce, přátelé, moc to pro mne znamená! [-o< [-o<

admiral6 píše:...Člověk má chuť nechat se zmenčit a projít se po kajutách. :D Jen škoda že to nejde :(

Tak byla by zde jedna možnost - byť symbolická - budu časem modelovat další postavičky i dle skutečných lidí a jednu mohu ztvárnit podle Tebe, pokud by se Ti to líbilo. Není problém. :wink: Kapitána RC jsem ztvárnila podle manžela a prvního důstojníka podle mého kamaráda - Kpt.Jirky M. Oba se poznali. :-D

MAT píše:Doris, Doris - už to ani nekomentuju - prostě mi hlava nebere, že je v téhle velikosti možný něco tak precizního vytvořit. A to si o sobě myslím, že jsem dost šikovnej !!
/ale pokud ano, tak asi na jiný věci :grin: :grin: /

Věř, že bys tohle taky zvládnul, chce to jen cvik a špetku výtvarného nadání. Já už s moduritem pracuji několik let a stále přicházím na nové možnosti. To, co se mi dřív zdálo nevyrobitelné, jde nyní bez problému. RC je v měřítku 1/40, což mi umožnilo docílit daleko lepších detailů než u předchozích modelů.

Standa12 píše:.....Doris, prosím tě, jak řešíš barvení moduritu? Dávaš před vlastní barvou nějakou základovou? Já teď zkouším ornamenty, ale při jejich barvení bílou barvou to špatně kryje.

Pokud barvíš na bílo, rozhodně použij základ. Mne se osvědčil akrylový surfacer ve spreji od Tamiye (doporučuji ten jemnější FINE), ale lepší je světle šedý než bílý, mnohem lépe kryje. Bílá barva je obecně problém. Jinak není marné při pečení moduritu ho vzít o něco dříve z trouby, i když je světlejší - má už dostatečnou pevnost, ale snadněji se překrývá světlou barvou. :idea:

Na RC jsem již přilepila i palubu nad hlavní kajutou a nyní se pustím do obložení trupu (pažení) na zádi. Bude červené; na dobových malbách se barva shoduje a zároveň to bude navazovat na již zrealizované části modelu.

Aktuální fotky RC

053.jpg
022.jpg
027.jpg
044.jpg
043.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 led 2014, 19:52

Až na vnitřní stranu zrcadla je už vše obložené a nabarvené. Ještě doplním odtokové lišty. Připravila jsem i úvazná místa pro kolíky a rohatky. Největší piplačkou bylo přesné vymezení LED diod a drátků - prostřední je přesně dle nákresů v Anatomy, ty po stranách budou mít dvojité uchycení. Použila jsem slabší ledky, aby tolik nezářily. Naopak kajuty jsou osvětlené intenzivněji, aby bylo vše uvnitř dobře vidět. Nyní se zaizoluje a zakryje ta "elektrárna" na zádi a půjdu na lucerny. Kluci tady nasadili hodně vysokou laťku, tak se taky musím snažit. ;-I

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod inferno » 04 led 2014, 20:55

Doris, podrobně jsem prostudoval všechny Tvé modely, které si zde prezentovala a musím říci, že svou práci neustále zdokonaluješ a dostáváš své modely na takovou úroveň, která předčí musejní kousky. Preciznost, přesnost a vytrvalost, se kterou pracuješ, je obdivuhodná [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<
Děkuji, že zde prezentuješ své postupy a učíš nás, jak se to má dělat :-D :-D :-D :-D :-D
rozestavěno MERCURY BRIG 1820
inferno

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 05 led 2014, 08:47

Děkuji za nabídku, ale proč kazit tak pěkný model. Upřímě moc fotogenický nejsem. :grin:

RC se mi vždy líbyla a doufal jsem že i já ji jednou postavím, ale to co ty děláš je prostě nedostižné.
Rozhodně by stálo za to udělat podle tvých výtvorů formy a ozdoby odlévat. Věřím že zájemcu by bylo hodně.
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 led 2014, 11:52

Děkuji za Vaše komentáře, přátelé! [-o<
inferno píše:Doris, podrobně jsem prostudoval všechny Tvé modely, které si zde prezentovala a musím říci, že svou práci neustále zdokonaluješ a dostáváš své modely na takovou úroveň, která předčí musejní kousky.
Děkuji, že zde prezentuješ své postupy a učíš nás, jak se to má dělat

No, když člověka něco baví a má to rád, odráží se to i na výsledcích jeho práce. Hodně mi dalo i toto fórum, vzájemné sdílení pracovních postupů a také informací o skutečných lodích, ale i podpora přátel, jejich náměty nebo konstruktivní kritika – to vše je obrovským přínosem - sama bych se k takovému výsledku nedostala a i kdyby, trvalo by mi to mnohem delší dobu. Přesto je stále co zlepšovat. Díky tomu mám motivaci zkoušet nové technologie a stavět další modely, kde je mohu vyzkoušet.

admiral6 píše:Děkuji za nabídku, ale proč kazit tak pěkný model. Upřímě moc fotogenický nejsem. :grin:

RC se mi vždy líbyla a doufal jsem že i já ji jednou postavím, ale to co ty děláš je prostě nedostižné.
Rozhodně by stálo za to udělat podle tvých výtvorů formy a ozdoby odlévat. Věřím že zájemcu by bylo hodně.

Když jsem viděla Tvé řezby a práci, tak bys na RC v pohodě měl. Je vhodnější zvolit větší měřítko, ideální by bylo 1/24, já jsem s tou 1/40 docela spokojená, ale na dřevořezbách by se dalo vyřádit mnohem víc právě u většího modelu.
Ohledně forem a odlévání ozdob - některé by určitě šlo takto vyrábět, ale spousta z nich má natolik jemné detaily a specifický tvar, že by výroba odlitků byla asi dost komplikovaná. Zajímavou alternativou by byla 3D tiskárna.

Tak a trup RC už je zevnitř kompletně obložen a obvod paluby začištěný odtokovými lištami. Povedlo se vytvořit i horní obrubu nad zrcadlem, z níž vycházejí drátky k lucernám, lemování je ze dvou částí, které přesně zaklesnuly do sebe. Zbývá už jen začistit horní části trupu od zádě až ke středolodí.

018.jpg
016.jpg
003.jpg
008.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 05 led 2014, 13:00

Nádhera!Musím obdivovat i Tvou fantazii, jak ty interiéry zařídit.Vůbec bych si s tim nevěděl rady. =D> =D> =D>
Taky se přiklánim k názoru, že to bude Tvá nejkrásnější loď.
Boční lucerny jsou přichyceny na plánech jen z jedné strany, ale Ty to máš určitě ze dvou kvůli elektroinstalaci.....
Dobrý nápad, já už taky přemýšlel, jak na příštím modelu dostanu elektriku do luceren, a Ty už to máš vyřešený... ;-I
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cergina » 05 led 2014, 16:15

Doris, ak sa smiem spýtať vo vnútri sú obyčajné 2.2V Ledky alebo vysokosvietivé? Dík a ináč fotky sa mi zdajú byť lepšie a lepšie. Teda samozrejme, že aj loď. :twisted:
člen štetičkové galaxie č.46

USS Bonhomme Richard VIDEO
USS Bonhomme Richard sekcia USS Bon Homme Richard 1/132
cergina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 05 led 2014, 16:19

Opět musím obdivovat nejen preciznost, ale i rychlost s jakou stavíš. Pokud jde o odlévání šlo by to řežit použitím lukoprenu či podobné hmoty na výrobu forem. Ta by pak byla pružná a mohla by jsi z ní dostávat i složitější odlitky. Ale to jen tak pro info.
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 led 2014, 16:59

Velice Vám děkuji, přátelé, těší mne, že se Vám má práce líbí! :flower:

ELKAN píše:.....Musím obdivovat i Tvou fantazii, jak ty interiéry zařídit.Vůbec bych si s tim nevěděl rady.
Taky se přiklánim k názoru, že to bude Tvá nejkrásnější loď.
Boční lucerny jsou přichyceny na plánech jen z jedné strany, ale Ty to máš určitě ze dvou kvůli elektroinstalaci.....
Dobrý nápad, já už taky přemýšlel, jak na příštím modelu dostanu elektriku do luceren, a Ty už to máš vyřešený...

Děkuji za milá slova. Co jsem tak vypozorovala, ty interiéry v modelech RC se značně liší, takže jsem vytvořila vlastní verzi, jak bych to řešila, pokud bych si kajuty zařizovala sama, abych se tam cítila dobře. :) A musím říci, že tahle část stavby mne neskutečně bavila. Vycházela jsem z fotografií dobového nábytku a také interiérů, ale vše se týkalo převážně budov. Volila jsem pak takové doplňky, které byly v daném měřítku vyrobitelné.
S uchycením bočních luceren máš pravdu, udělala jsem tento kompromis, aby to bylo funkční, dostatečně pevné a alespoň částečně odpovídalo plánům. Byly ještě další možnosti, jak by se to dalo zhotovit přesně, jenže bylo by to na úkor ztvárnění luceren.

cergina píše:Doris, ak sa smiem spýtať vo vnútri sú obyčajné 2.2V Ledky alebo vysokosvietivé? Dík a ináč fotky sa mi zdajú byť lepšie a lepšie. Teda samozrejme, že aj loď. :twisted:

V interiérech jsou vysocesvítivé, aby bylo vše pěkně vidět. V lucernách a v přední sekci pod palubou jsou obyčejné ledky. Mělo by to více připomínat olejové lampičky, jaké se používaly na skutečných lodích. Interiér je spíš osvětlen pro efekt. Nakonec přidám regulaci, ale to až bude model dokončen.

admiral6 píše:... Pokud jde o odlévání šlo by to řežit použitím lukoprenu či podobné hmoty na výrobu forem. Ta by pak byla pružná a mohla by jsi z ní dostávat i složitější odlitky. Ale to jen tak pro info.

Hmm, tak o tomhle jsem neměla ponětí, zajímavé. Toho by se dalo pěkně využít u opakujících se dílů s komplikovaným tvarem. Díky za info. Může se hodit. ;-I

Už mám dotažené lišty nad pažením + další drobnosti a ještě mám chuť dokončit světlík nad zadní kajutou. Jeho horní část bude z praktického hlediska přilepena jen bodově a bude ji možné v případě potřeby sundat.

037.jpg
021.jpg
043.jpg
045.jpg
049.jpg
057.jpg

Bez luceren to zatím vypadá nic moc, ale už brzy je zhotovím.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirikaminek » 05 led 2014, 18:11

Ahoj Doris,
mám jednu otázku, možná tu už byla zodpovězena, nepročítal jsem celou konverzaci, ale kochal sem se a hltal očima tu nádheru.
A tady ta otázka, když už děláš tak skvěle propracovaný interier, není škoda jej zavřít a zkrýt očím obdivovatelů? Nebylo by lepší z jedné strany nechat v trupu (zasklené) otvory?
Tvou precizní práci obdivuji!
jirikaminek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 led 2014, 18:26

Ahojky a děkuji za komentář a pochvalu.
Ano, toto jsme už tady řešili a nakonec jsem zvolila uzavřené kajuty, do nichž bude možno nahlédnout pouze okny.
Samozřejmě odkryté kajuty nebo prosklená část modelu by skýtaly daleko větší možnosti prohlédnout si detaily v interiéru, nicméně prosklený trup by dost narušil vzhled modelu - ten se snažím až na několik vlastních modifikací ztvárnit dle předlohy a mne dostupných podkladů. Podobné možnosti mi navrhovali i na MSW; ono je to těžké, protože každému se líbí něco jiného. Mne se ze všech variant nejvíce zamlouvá tato. Propracovaný interiér měl být jakýsi "bonus" při pohledu do osvětlených kajut. Chtěla jsem si vyzkoušet, zda něco takového zvládnu udělat. :)

EDIT
Dokončila jsem světlík a vsadila ho do připraveného rámu nad zadní kajutou. Je zhotoven z plexi z čirého DVDčka a mřížku tvoří pásky fólie vrstvené na sebe. Rám je z mahagonu. Ještě doplním panty, zatím je tam pro ně připravena pouze tmavá ploška. :idea:

065.jpg
066.jpg
070.jpg
071.jpg
078.jpg
080.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 06 led 2014, 00:11

To je prostě bomba, jak je pod tím světlíkem vidět zařízení interiéru.....nemá to chybu. V tomhle měřítku bude při osvětlení do interiéru hezky vidět všemi okny, a to podtrhne dokonalost celku...
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 06 led 2014, 12:13

Nádhera [-o< [-o< .
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 06 led 2014, 13:12

Dokonalý!!! Osobně mi to rozum nebere. Moc pěkně se na to dívá, Doris. ;-I