Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Motorky ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Yamaha YZR-M1 Fortuna round 16 Valencia Norick Abe

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Yamaha YZR-M1 Fortuna round 16 Valencia Norick Abe

Příspěvekod Dale Cooper » 07 lis 2013, 16:55

Teda! Tohle žeru a žasnu! Prosím tě, můžeš nám laikům říst, jaký je tam tedy technický rozdíl? Cos upravoval? Akorát mi zbylo spoustu dílů na Yamahu 04, tak bych si snad tohle ještě rád postavil taky... :o Kdes sehnal obtisky? Prostě paráda, tohle bych chtěl taky mít, nevěděl jsem, že to existuje ](*,) ;-I
Dale Cooper

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomle1 » 08 lis 2013, 19:22

Tak, fešanda je postavená. Musel jse trochu ořezat velké průduchy na bočních kapotách, protože se opíraly o chladič, ale nebyl to až zas takový problém.
Fotky jsou v galerce.
Rozdíly oproti Checovi a Melandrimu, kteří ji měli na sezónu 03´jsou dány tím, že Abé tuhle motorku dostal na poslední závod a jsou na ní lehké změny pro 04´
Abé měl už kyvku z 04´, tedy otočenou dolů a drobnosti jsou i na bočních kapotách
Původně jsem chtěl dělat Melandriho, ale neměl jsem tu blbou kyvnou a naštěstí je na dekálech zobrazen i tenhle hybrid Abého.
konzultoval jsem to s Cháronem, který navrhoval použít kyvnou z 01´, ale ta má jinou délku i šířku a tedy i jinou řetězovku a uchycení zadního blatníku... a nechtělo se mi s tím drbat.
Jinak se tu nechci chlubit cizím peřím. Tu stavebnici jsem koupil od Jirase i s důležitými úpravami na přední a bočních kapotách. samozřejmě i s obtiskama. Jsou to tyhle http://www.scalemates.com/products/prod ... ?id=126668.
Jak jsem už psal, barvy na kapotách jsou Zero stříbrná pro Spains 04´a fluorescents orange pro Hondu RC211V Valencia 03´. chtěl jsem použít Bright red pro Yamahu Spain NO.1/Fortuna, ale byla moc tmavá. Ta fluorescentní oranžová je sice malinko světlejší (viz spodek kapoty u př.kola, kde je barva a dekál vedle sebe), ale to mi žíly netrhá.
Tak ať se dílo daří :grin:
tomle1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 09 lis 2013, 12:33

Myslim, že cooper myslel spíš rozdíly 03 oproti 04, tak jsem to aspon pochopil já.

Jestli neva shrnu to na porovnávacích fotkách. Ještě dodam, že verzí kapot 2003 je několik a ty motorka se lišila v průběhu sezony a to i když vezmu v potaz tým fortuna, kde z počátku sezony jel tuhle motorku jen Checa a Melandri jel model 2002, stějná situace byla u týmu Gauloises, kde jel Barros tuhle motorku od prvního závodu, ale Jacque jel zpočátku model 2002. Naopak v týmu Dantin je to hybrid mezi 02 a 03. A další bordel do toho všeho přinesl Norick Abe, který jel i model M3 s dvojitym tlumenim a vejfukem v podsedláku (kyvka výstuha spodem).

Do porovnávačky se budu snažit dát TU motorku, která má nejblíž tvarama k 04 ( i když nejblíž se všim všudy je tenhle Abe). Hlavní rozdíly jsou jinak řešený boky - průduchy a podmotorovej klín ma zužující se tvar, podsedlák zůstal stejný. Kyvka se změnila. Předek motorky při čelnim pohledu dostal nos, respektive u 04 zmizel a zvětšila se plocha sání (pro větší zmatek dodam, že s podobnym předkem jezdil Melandri koncem sezony 03 taky). Rozdíly na rámu jsou taky, chybí na něm ramena, která drží motor pod válcema. V reálu byla motorka 03 nižší o tušim 4 centimetry, což na motorce udělá hrozně moc, tim se změnilo těžiště a celkové ovládání motorky. Ještě dodam, že se měnil sedlový díl v průběhu sezony, protože se měnila nádrž a asi i trochu změny těžiště. Měnilo se i sání na motorce, nejen výřez v kapotě jak jsem psal výš, ale i to černý, záměrně píšu černý, protože materiál nebyl vždy karbon, ale i guma!!! guma proto, aby se mohl měnit profil sání, při akceleraci jdou přední tlumiče nadoraz, protože se odlehčí a odpor vzduchu celé sání napne a zvětší průřez plochy airboxu a dává motoru víc vzduchu. jenže tohle vadilo při brždění, kdy šlo přední kolo nadoraz v druhym smyslu a o blatníček se sání naopak zpláclo. - to jen pro zajímavost, už i model 2002 z konce sezony to tak měl v pitwalku to je vidět, ale tady to byl extrém. Experimentovali i s vejfukama (viz muj Barros 2003 v galerce z roku 09).
Povídat a psát všecky změny proč a nač by vydalo na delší povídání a nejsem si jistej jeho přehledností. Proto píšu jen něco a i tak na fotkách dokládam jen něco. Byl to rok zmatků, oproti tomu je 04 sranda, tam se měnilo, ale ne v tak zásadních věcích. Jen v roce 03 a 07 se tolik měnila technika, jinak změny tak veliký nebyly. Proto si myslim, že 03 byl pro Yamahu nejhorší, protože dělali motorku v několika verzích najednou a nedotáhli jeden projekt do konce. údajně každej z pilotů chtěl něco jinýho a výsledek známe

Mimochodem ta kavky z YZR 500 by šla použít, rozdíly nejsou tak veliký, jak se tu píše, dokonce jsem to i zkoušel a šlo by to napasovat. Já si ji u Barrose udělal ve scratchi, ale taky to šlo
Snad Tomlíkovi nevadí, že jsem se mu takhle rozepsal v tématu. Ale k yamaham mam vždycky co napsat
Přílohy
m1 0304.jpg
m10304.jpg
65408.jpg
gumové sání v maximálnim průřezu
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dale Cooper » 09 lis 2013, 23:10

Díky oběma, oboje mi hodně pomohlo s rozvahou na co použít přebytečné díly na Y 04
Dale Cooper

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno