s modelařinou jsem začal jako malý kluk a to stavbou plastikových modelů letadel, které byly dostupné v osmdesátých letech na našem trhu, ale dnes už bych se těmito modely chlubit nemohl

Od mládí se současně zajímám o vše, co plave na našich vodách, mořích a oceánech a tak jsem také před zhruba rokem zavítal náhodou na toto fórum. Dostal jsem stavebnici modelu amerického škuneru ALBATROS ( 1:55 ) od Constructa a potřeboval jsem využít tuto studnici informací a návodů k tomu, abych svou první dřevěnou loď vůbec nějak postavil

Už při stavbě Albatrosu jsem uvažoval o stavbě nové lodě, která by více splňovala historickou autentičnost. Velmi jsem se u Constructa trápil s kvalitou použitých materiálů ve stavebnici a použitým měřítkem 1:55, se kterým spousta doplňků ( výstroj paluby, lafety, děla apod.) absolutně nekorespondovala. Tak se můj zájem samozřejmě vrhl i směrem ke kvalitě materiálů ve stavebnicích a měřítku alespoň 1:64.
Před několika dny se to stalo.

Trocha historie:
Kýl ruské 20-dělové brigy byl položen v Sevastopolu 28.1.1819. Loď byla navržena jako hlídková u pobřeží Severního Kavkazu. Byla postavena z krymského dubu, měla nízký ponor a byla vybavena vesly. Na vodu byla Mercury spuštěna 7.5.1820 a sloužila až do 9.11.1857.
Během své kariéry se Mercury účastnila mnoha námořních bitev. Jednou z nejpozoruhodnějších bylo střetnutí Mercury (pod vedením poručíka A. Kazarského) a dvou dalších brig s flotilou čtrnácti tureckých lodí, které se vracely od pobřeží Anatolie. Zdálo je zřejmé, kdo v této bitvě vyhraje, avšak obrovská odvaha a rozhodnost vedly k razantnímu a účinnému útoku tří brig. Mercury patří mezi nejproslulejší lodě ruského námořnictva.
Charakteristika modelu:
Měřítko: 1:64
Délka celková: 86 cm
Výška: 65 cm
Kvalita použitých materiálů ve stavebnici je opravdu výborná, musím vyzdvihnout hlavě použité dřevo, kýl a žebra přesně vyřezaná z MFD desky, veškeré lepty a měděnou obšívku.
Podrobně na http://www.amatimodel.com + doprovodná fotodokumentace
Rád bych poděkoval Vaškovi, který mi dobře poradil na SZ s nákupem této lodičky a má stejnou stavebnici, tak doufám, že se pustí do stavby co nejdříve, aby tu mohla být paralelní stavbička

rozestavěno MERCURY BRIG 1820