Ahoj, chci udělat tento valník, protože tento mercedes se mi vždycky líbil. Je to můj první model, takže prosím o konstruktivní kritiku. Podle žádné předlohy ho dělat nechci, jen se chci podržet barevného schématu firmy Hungarocamion. Ta jejich kombinace barev se mi líbí. Na modelu chci zkusit nějakou rez, odřeniny, zašpinění. Žádná leštěnka to nebude, ale taky nechci, aby z toho vylezla stará vydýchaná vrána zralá do šrotu. Chci jen znázornit běžnou provozní "olítanost". Snad se to v míře úměrné mým modelářským schopnostem trochu podaří. Je v této stavebnici nějaká chyba oproti skutečnosti? Ještě bych poprosit, jestli nemá někdo fotku motoru. Všechny co jsem našel jsou foceny moc z dálky.
hungarocamion.jpg (5.06 KiB) Zobrazeno 6204 krát
P1010960.JPG (73.93 KiB) Zobrazeno 6218 krát
Naposledy upravil savana-hokna dne 10 říj 2013, 15:58, celkově upraveno 1
Jsou tam vidět barvy, který jsem používal (zelené 6 a 124 od GSI) a červená na rám (akryly Tamiya, různé směsi XF-7, XF-64, transparentní červená, bílá...).
Na plachtu předem doporučuju udělat nějakou směs té žluté co máš a nějaké pískové, aby jsi hned na poprvé dostal zašlou plachtu, jinak tu žlutou už neutlumíš (a nebo to bude hodně práce).
I přesto, že je to What-If kombinace, doporučuju se držet fotek Mercedesů od HC. Podle mě narazíš na jeden zásadní problém a sice to, že na tenhle model nepůjde dát klasickou žlutou lopatu (spoiler). Kabina je tak vysoká a nástavba tak nízká, že to bude vypadat dost blbě.
Co se patiny týče, trénoval jsem jí zrovna na téhle kabině a najdeš ji také v popisu stavby modelu a dá se použít jako inspirace. Navíc aspoň budeš hned od začátku vědět jak ta kabina v zelený vypadá.
Co se inspirace týče, Láďa Petřík letos stavěl tady na foru moc krásnej Mercedes v barvách Danzasu a tam je spousta konkrétní inspirace na velice podobnej stroj - vřele doporučuju prostudovat.
Ještě jsem nad tím přemýšlel, ono už by tohle auto vlastně mělo ty ze stavebnice ale ve stříbrný barvě - v určitým období se přecházelo na laminátový spoilery z klasickejch lopat a ty už byly stříbrný. jak na Rábách (s kabinou DAF) tak třeba TurboStarech. Iveco TurboStar by ti vlastně mělo bejt takovou nejbližší inspirací, protože to je auto ze stejný doby a kdyby měli v HC Mercedesy SK jako valníky, vypadaly by vlastně jako TurboStary.
Ty, Láďo, to čumím co jsi vyhrabal. Pravda je, že já mám Hungarocamion složku tak velkou, že jsem ani nezkoušel něco hledat, nicméně bych nevěřil, že takový auto vůbec měli. Zrovna je to (pro mě) taková ošklivá konfigurace (jak to nemá zvedačku, je to mrtvej Homolka), takže jsem jí asi vždycky přehlížel, nicméně to je skoro na přehodnocení že to je What-if konfigurace!
Je zajímavý, že to má ještě starý loga a přesto už stříbrnej spoiler a nový loga na vleku.