Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Japonské vozy Tamiya + Aoshima 1/24

Odeslat odpověď
Příspěvků: 200 • Stránka 11 z 14 • 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
  • Odpovědět s citací

Re: Japonské vozy Tamiya + Aoshima 1/24

Příspěvekod DORIS » 22 srp 2013, 14:24

Děkuji za milá slova. Ono experimentování a objevování nového je obdivuhodné a já osobně mám před takovou práci respekt. [-o< [-o< U plastových modelů obzvlášť, protože tam, pokud se poškodí nějaký dílek, již není vesměs možnost ho opravit.

Na Subarku jsem vynechala surf záměrně; jednak díly jsou odlité ve vhodné barvě a zároveň kdysi při lakování Astona bez použití surfu se podařil lak mnohem lépe, než obvykle. Nyní jsem to opět zkusila a výsledek je obdobný, vodorovné díly nebude třeba skoro vůbec leštit, pouze se doladí dveře, kde se trochu udělal pomeranč. Nicméně oproti předchozím modelům, kde jsem použila surf, mi nyní vyšel lak lépe.
Dnes jsem nastříkala okna a další díly, vše si postupně připravím, takže finální sestavení modelu bude rychlovka... 8-)
001.jpg
004.jpg
007.jpg
008.jpg
017.jpg
010.jpg
012.jpg
015.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pistonleros » 22 srp 2013, 17:46

:shock: :shock: :shock:
to čumím.. S tím surfem je to zajímavý poznatek. Osobně bych měl obavy o přilnutí barvy k povrchu. Dřív když jsem ještě modely sprejoval se mi občas stalo že po vytvrdnutí se mi barva začla odlupovat a prskat.
Černá není barva, to je stav mysli...
2CV - hromada kachen
Praga V3S AD80
Hotovo:
Zetor Crystal 8011
STAVOSTROJ KNB-250
pistonleros

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 srp 2013, 19:38

pistonleros píše:....Osobně bych měl obavy o přilnutí barvy k povrchu. Dřív když jsem ještě modely sprejoval se mi občas stalo že po vytvrdnutí se mi barva začla odlupovat a prskat.

Toto byl pro mne rozhodující mezník, aby barva na plastu dostatečně držela. Ukázalo se, že drží dobře i bez surfu. Ostatně i vnitřní rámování skel se stříká přímo černou barvou bez použití základu a drží v pohodě. Podklad je třeba dokonale odmastit, případně použít mátovací pastu, která plast zdrsní. :idea: Ani surf není všelék; stalo se mi nejednou, že když jsem nacvakávala sklíčka světlometů nebo jiné natěsno vsazované díly - třeba přední kapotu, tak lak i přes použití surfu na hranách prasknul a v místě poškození to slezlo včetně surfu až na holý plast. Surf používám už jen jako podklad, když chci poté aplikovat světlou nebo zcela odlišnou barvu, než je origo plast, a nebo když je třeba zamezit "prosvítání karoserie", která je odlitá z průsvitného plastu (třeba Lexus LFA, který byl z bílého plastu, a já ho stříkala bílou perletí, která slabě kryje).

Každopádně jsem se opět přesvědčila, že Tamiyácký lak TS-13 se ukládá lépe a je hladší/sklovitější bez použití surfu. Zde je fotka střechy Mazdy, kde je pomeranč jak blázen (pod žlutou barvou jsem použila šedý a pak bílý surf, ten byl dokonce přebroušen): viewtopic.php?f=155&t=76469&start=75#p1467110
Když to porovnám s lakem na Subarku, který už je rovněž dobře vysušený, je to velký rozdíl. :-k
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 22 srp 2013, 21:32

Teda Doris, dlouho sleduju a obdivuju Tvoje stavby a pokaždý si řikám, že bych to chtěl taky jednou takle umět =D> =D> [-o< [-o< Fakt krásný modely a cit pro sladění barev :)
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
viewtopic.php?f=6&t=157286
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kuku » 23 srp 2013, 07:53

Ahoj Doris, som rád, že opäť auto. Tvoj "modelársky rukopis" je poznať. Čisté, pohľadné, rýchle...... Ťapkám a keď narastiem, tak sa to možno naučím.... =D>
Kuku

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 23 srp 2013, 09:07

Použití spreje přímo na plast jsem už slyšel a s dobrými referencemi- něco na tom musí být. Vo tom to ale je- zkoušet a učit se něco nového.
Máš to Doris móc pěkný- včera viděla tvý foto má paní a byla sině překvapená a posílá Ti slova uznání. Poněvadž ví, že já tu občas házím sprostší slova a kolikrát se něco nepovede.
Měj se.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš » 23 srp 2013, 10:43

Doris, výsledek je naprosto parádní, avšak musím se zeptat na jednu věc, co mi vrtá hlavou.. jak je to s dělicími rovinami, které potřebují přebrousit, případně lehce přetmelit? Lak chytne takto krásně i na přebroušené místo? U tohoto právě surf předpokládám
Aleš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lahita Imrich » 24 srp 2013, 18:27

Pozvánka
Milá Doris.
Dňa 14. septembra/září 2013 sa v Martine uskutoční už 18. ročník súťaže Memoriálu w/o Pavla Pukančíka a obľúbeného Messima. Táto akcia sa už od začiatku odohráva v priateľskej atmosfére podobne "postihnutých" a tak prijmite prosím touto formou naše srdečné pozvanie na túto akciu a rozšírte naše rady v spomínané dni. Bolo by nám cťou i potešením. Za KPM Albatros Martin, Lahita Imrich
P.S. viac informácii na Modelfóre v sekcii súťaže 2013 viewtopic.php?f=600&t=69330
[url=20933939_10203643802013100_702260371489961673_o.jpg[/url]
Lahita Imrich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 srp 2013, 20:05

Ahojte kamarádi,
moc Vám všem děkuji za komentáře, velice si toho vážím! [-o<

mrazík: Umíš a moc hezky, Tvá práce je velmi čistá a kvalitní. ;-I S potěšení sleduji stavbu Modeny, jak Ti to jde krásně od ruky. Ohledně barev - to je jedna z věcí, které mne na modelech aut přitahuje, protože je zde možnost určité individualizace. Takže se občas vyřádím a zvolím barvy podle svého gusta.

KuKu: Jj, jak mne něco baví, tak ta práce odsýpá a staví se to skoro samo. :) Moc se těším na pokračování SLR, je to nádherný model a v Tvém podání vypadá naprosto skvěle!
Renda: Děkuji moc za milá slova a zároveň si velice vážím uznání od Tvé paní. [-o<
A s těmi vyjmenovanými slovy jsme na tom asi podobně, taky si zanadávám, když se něco nepovede; je zvláštní, že to občas i pomůže a pak jde práce líp.... :D

Aleš: Mno, u modelů od Tamky jsou vesměs dělící roviny minimální a až na výjimky není třeba tmelit. Brousím je vodním smirkem 800, pak jemnějším a končím na 1500. Barva se na takto přebroušeném podkladu chová normálně a drží dobře i bez surfu. Pokud ale tmelím, pak už je surfacer nutností kvůli drobným korekcím povrchu a zároveň aby se sjednotila barva podkladu. Jen málo modelů jsem stříkala bez surfu, ovšem výsledek mne často příjemně překvapil. 8-)

lix: Srdečně děkuji za Vaše pozvání, je to pro mne opravdu pocta!
Zatím nemohu nic slíbit, protože září mám celkem dost nabité, ale pokud by mi to vyšlo a manžel bude ochotný se mnou jet, třeba se přijedu do Martina podívat.

Během včerejška a dneška jsem zhruba dotáhla interiér Subarka, s fotolepty od HD to získalo lepší detaily a poprvé jsem místo barvení upravila čalounění - výplně dveří, sedačky a koberečky pomocí samolepící textilie - je to velmi jemný materiál, takže hezky kopíruje kontury podkladu. Ještě bude třeba začistit pár detailů, aby to bylo vončo.

002.jpg
019.jpg
023.jpg
025.jpg
032.jpg
033.jpg
027.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 srp 2013, 20:24

Zároveň jsem se pustila do leštění karoserie, bylo s tím méně práce díky hladšímu laku, ovšem výsledek mne potěšil. Je to jeden z mých nejzdařilejších laků, tak musím být moc opatrná při další stavbě, aby se nic nevyvrbilo a nedošlo k jeho poškození. Postupně osazuji detaily a připravuji se na vlepení skel. Strop v kabině udělám rovněž z textilie, nyní mne čeká výroba šablony.

037.jpg
048.jpg
049.jpg
064.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stevko1986 » 24 srp 2013, 20:27

páni, to je ale zrkadlo ! hlavne na poslednej fotke vyzera to subárko neskutočne dobre :) tie tvoje povrchy(hlavne v interieri) ma stale fascinuju Doris, všetko presne ako má byť, nič nevyzera umelo, kazdy odtien je akurát...pre toto ťa asi obdivujem najviac :)
úžasné dni naplnené inšpiráciou a chuťou do stavby :)
Stevko1986

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 24 srp 2013, 20:35

Karoserie vypadá suprově, jako vždy! =D> =D> Co mě ale zaujalo ještě víc je interiér. To s tou textilií vypadá naprosto úžasně :P [-o< To se dá někde koupit, nebo to z něčeho vyrábíš :?:
Jinak jsem rád, že se stavba Modeny líbí. Bohužel to nejde tak rychle jak bych si představoval :( Ale to se nedá nic dělat.
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 srp 2013, 20:52

Děkuji moc za ohlasy přátelé! [-o<

Stevko1986: Přiznám se, že mám taky z výsledku dosavadní práce na Subarku radost, tak snad se povede ho dotáhnout zdárně do cíle. Modely od Tamky jsou hodně kvalitní a přesné, což je základ úspěchu, jinak by se to tak dobře nestavělo. Když jsem stavěla lodě od Revellu nebo z francouzské produkce ( Airfix, Heller), bylo to často hrozné a pro dosažení "koukatelného" výsledku to obnášelo mnohem větší úsilí. [-(

mrazik: Jj, Ferrarka jsou nádherná. A nic si z toho nedělej, že to nejde s prací tak rychle. Já nyní s lodičkami stojím úplně, ale zase se k nim vrátím, až bude více času. Nyní je ještě hezky, tak toho chci využít a nastříkat plastové modely. Navíc mne to hodně baví a o tom by ta záliba měla být - věnovat čas tomu, co člověka těší.
Ta textilie je zde, dělá se více odstínů. Já použila tenhle:
http://www.car-model-kit.cz/58-material ... ay%29-t2m/
Dolní část strany:
http://www.car-model-kit.cz/58-material ... elu-/?pg=3
Další jsou zde:
http://www.car-model-kit.cz/58-material ... elu-/?pg=4
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 24 srp 2013, 20:57

Jo to je primárně určený na pásy, tak to jo. Já jsem si řikal co to může být, protože na Tvym Subárku jsem to viděl prvně :) Vypadá to krásně a je to zase něco jinýho :)
Díky za odkazy, někdy to vyzkouším :)
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zoltan » 24 srp 2013, 21:11

Perfektná práca, tá textilia je super nápad. =D>
ifz
Model-Art Vinica, 2020 : http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=941&t=115032
skuoinka: F599 GTO Nero Cavalli