Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mig-21 MF, 1/72 RV

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Mig-21 MF, 1/72 RV

Příspěvekod Martin Decarli » 23 srp 2013, 17:33

No já už strhl celý marking a ještě vice sbrousil povrch (už se začíná blížit ruským přerývaným KP :D ), kabinu přebrousil, vyleštil, zamaskoval a stříkl na "čistou" šedivku MF.
Ponese SPS 141 a vypadá to že se i o dost více blíží skutečné emefce.

Pepik: no když koupíš ty přeryté KP tak si ušetříš značně práce a myslím že nejsou vubec špatné. Jasně, nemaj tak krásné detaily jako RV ale tvarově.............................
Martin Decarli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepík » 23 srp 2013, 17:45

S přerýváním nemám problém pánové , jsem stará struktura :-D

Čau Martine, tebe si pamatuju z mistroství republiky žáků 1981, měl si tam jako starší žák P-61 Monogram 1:48. Já byl žák mladší ....
Pepík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Decarli » 23 srp 2013, 17:53

Ahoj Pepiku!
Tj shledání po opravdu letech :D
Jen to byl tak nejak 83, 84, to ještě žil mladej Vašek Humlů, vždy byl 1. a já "jen" druhej
:-)
Bohužel se neštastně v 15ti obesil...

Jaky jsi tam měl tehdy model, třeba má pamet vylopudí nejakou vzpomínku...

K přerývaní a 21čkám, zrovna sem se šel podívat do skříně a vytáhl 21 MA Master craft, což je přerytá KP, s uhlazenejšími detaily a cena kol kila. Opravdu nedocewněný model.

Z RV jsem měl smíšené pocity...moje očekávání co ček vidí v krabce aniž by to postavil bylo dost jiné od realné stavby.

Prostě už dnes nehodnotím radeji vubec modely - jak se mi líbí v obchodě když otevřu viko...

PS jo ty lesklý pneu pčefouknu polomatem :D
Martin Decarli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepík » 23 srp 2013, 18:05

Davide, omlouvám se za zasírání tématu [-o<
Martine , měl jsem tam v 81. Bulldoga a v 82. Comica. Ty si měl P-39 D.
Jestli chceš, pošlu ti na mail výsledovku z LK
Ještě jednou velká omluva Davidovi za OT
Pepík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 23 srp 2013, 20:53

Martin Decarli píše:No já už strhl celý marking a ještě vice sbrousil povrch (už se začíná blížit ruským přerývaným KP :D ), kabinu přebrousil, vyleštil, zamaskoval a stříkl na "čistou" šedivku MF.
Ponese SPS 141 a vypadá to že se i o dost více blíží skutečné emefce.

Pepik: no když koupíš ty přeryté KP tak si ušetříš značně práce a myslím že nejsou vubec špatné. Jasně, nemaj tak krásné detaily jako RV ale tvarově.............................

Jak strhl??, jak sbrousil?? , Ty tu hrůzu předěláváš? Že Ti to stojí za to. Škoda pěkné netradiční kamufláže. Já bych opravil rámování a za ten další strávený čas rozdělal starý KP.
Já jsem skončil leštění a kabinka je nahrubo zamaskovaná mascolem. Vzhledem k tomu, že mi leštidlo zateklo dovnitř, stříknu rámování jen letmo a nakonec sundám překryt a vnitřek vyčistím. Holt nevýhoda lepení zavřených kokpitů. Až se tedˇ trochu seberu, jdu na kamufláž.

Jinak pánové, co takhle místo vymejšlení všeho možného počkat na Edu?
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR » 23 srp 2013, 21:08

No Martine, myslím, že MiG-21 všech verzí jsou pro Tebe trochu " noční můrou " . Kam jsi nalepil ty vnější závěsníky ? Ty plůtky taky mají být o dost dál ke konci křídla - pak by Ti vyšly znaky na správná místa atd. To, že to " opticky " vylepší tmavší vstupní prstenec je asi pravda, ale u některých šedivek je přestříkán kamuflážní světle šedou - viz fotky. Sorry , ale není občas špatné mrknout i na výkres.
Přílohy
282.jpg
Solo00.jpg
Solo00.jpg (78.17 KiB) Zobrazeno 3741 krát
PICT0144.jpg
P9100206.jpg
P5210087.jpg
1 MFN.JPG
Naposledy upravil DUNDR dne 23 srp 2013, 21:20, celkově upraveno 1
http://www.czech-sky.com
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Ve stavbě: L-39C a L-39ZA, Košice 1984 (1/72, Eduard)
DUNDR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 23 srp 2013, 21:14

Dave seš dobrej...já už bych s tím mrskl do koše :? Uvidíme se na patláku za týden? Snad jo a pokecáme :-D Tak hodně zdaru s tímhle sqělým modelem..jak se teď s oblibou říká.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 23 srp 2013, 23:06

Vidíte, já vám to všem psal, že chybí naznačené kolíky, rytí, cokoliv co by napovědělo polohu plůtků, závěsníků apod. Pak to takhle dopadá...
Díky za pěkné fotky DUNDRe, ale ""prosím nedávat"" sem foto překrytu, protože radějc ani nevidět jak to vypadá ve skutečnosti :-D :-D :-D

David Hényk píše:Dave seš dobrej...já už bych s tím mrskl do koše :? Uvidíme se na patláku za týden? Snad jo a pokecáme :-D Tak hodně zdaru s tímhle sqělým modelem..jak se teď s oblibou říká.

Ahoj Davide, mrsknout do koše zatím neeee. Musím vydržet, hlavně to nedat pryč ze stolu, jinak to skončí navěky jako temelín :) Čím dřív ve vitríně, tím líp. Ambice na konečně pěknou Miginu jsem vzdal. Zvrhlo se to v pěknej ŽÁVES.
Na patláku se bohužel neuvidíme, nemožu. Ale podzim to jistí.

No a je po půlnoci. Začal jsem (netradičně) nástřikem šedé, bude následovat bílá a černá. No a už jdu spat, dneska (vlastně včera) toho bylo dost...
Přílohy
DSCN1769_mf.jpg
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Decarli » 24 srp 2013, 07:47

Ahoj Milane!
Tak seš "první" :D
Já jen čekal kdo z migologů mě setře jako první...máš u mne pivo :D
Ale já bych neřek že mihy sou má noční mura. Rekl bych že je to uhel pohledu
Já se snažím pokud možno mít model jakýhokoli era co nejblíže tvarově podobný svému vzoru. Nechápu proč se vedly diskuse o uhlu SOP Migu 15 když se delal první EDA. Vždyt stačilo vziít krasnou boční fotku patnáctky bis z 4+ a ten uhel byl jasnej. Nepotřeboval sem porovnávat 4 výkresy.
Ale je pravda, to s tebou souhladím že soustředením se na zakladní tvary ujedu na detailech typu právě půlutku či závěsníků, či antén....

Neříkám že já "to takto delám dobře" ale každý asi preferujem neco jinýho.

Davide: pokusím se sem už nedávat fotky kabiny:-)
Ale ted jsem ji přebrousil, přeleštil, udelal nové rámy a taky komplet kamufláž. Ano máš recht, moh sem za tu dobu přerýt KP....
Ale nadalo mi to vyfotit MFN v základovce kdy jsem ještě nenanesl epoxid na přid a neupravil do požadovaného tvaru.
Je tady krásně videt která příd je realnější.
1 RV Fujimi.JPG

Martin Decarli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod motas » 24 srp 2013, 11:18

ja neviem nec zrovnavam ako zrovnavam ten rv mig mi s vykresom sedi asi najviac jedine co treba trosku upravit prstenec :D
1/72 forever
dokončené:
2011 Mig-21PFM http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... ilit=21pfm
2012 Mig-31 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... hilit=perm
rozostavane:
2012 Mig-23U 1.slp Č. Budejovice 1991 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=66865
motas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 24 srp 2013, 11:55

Tady nejde ani tak o to, jak velké procento tvarů odpovídá výkresům, ale ten čumák je opravdu víc než podivný, k tomu problémy, na které upozornil jak David, tak Martin, případně i další před nimi a ve výsledku každého stejně spíš zajímá, jak blízký je vzhled skutečnému MiGu, nikoliv jak sedí na výkresy (papír snese hodně) a ono porovnávat současný model s kovozávodským, který je o třicet let starší a z doby, kdy byl prakticky zázrak, že se podařilo získat nějaký souhlas k nakreslení výkresů ( je s podivem, jak relativně přesný výkres na tehdejší dobu mohl pan Dobiáš nakreslit s omezeními a překážkami, které při své práci měl) a navíc model vyrobený technologiemi, které svojí přesností mají větší omezení než cokoliv nyní dostupného...
Pro mne, jako vitrýnkáře, je představa modelu v této cenové hladině, který nepředstavuje okrajový typ zajímavý jen pro nějakou málopočetnou skupinku modelářských fajnšmekrů, úplně jinde. Jak napsal David, je rozdíl stavebnici vylepšovat a rozdíl je opravovat její chyby. K těm plůtkům a závěsníkům. Našel jsem si na netu náhled návodu a plůtky ještě mají jakž takž nakreslené místo, kam patří, ale u křídelních závěsníků už je jen označeno, který je vnitřní a který vnější a ani šipkou nejsou nasměrovány třeba jen do přibližných pozic, takže nedotažený návod do detailu [-X
Praskající pitotka je problém toho, kdo kdo tvary zaformovával a volil vtoky pro plnění součástky. Plast je "sviňa", špatný tepelný vodič, na povchu už může být tuhý, ale uvnitř ještě tekoucí a při tak tenkém dílu se rychle na povrchu vytvoří tenká vrstvička polotuhého materiálu a při plnění třemi vtoky se pouze "natupo" spojí a pak stačí jen zachytit a v tomto místě, tzv. studeném spoji, se dílek rozpadne.
Modli se a pracuj, trp kolem sebe voly, nikdy se nerozčiluj, ať přijde kterýkoliv... Bertold Brecht
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Decarli » 24 srp 2013, 15:14

Budu se opakovat ale s těmi výkresy-jak řiká Jirka: Papír snese všechno. Reknu také to že pokavad nemáš originální výrobní výkresy ber to jako hrubý základ k tvorbě. Drtivou většinu podkladů by myslím měly tvořit fotografie z x uhlů.

Kdysi sem krouhal mástr Jet Provosta. Ta pasaž přídě a oken je opravdu velice složitá ač tak nevypadá. Dokad sem "jel" podle výkresů, byl jsem se sebou spokojen. Jakmile jsem mástrové dily poslepoval řikal sem si o této pasáži - šmarjá co sem to vytvořil!!! A to byly tehdy použity vykresy z renomovaných publikací.
Až když jsem "poheftovaný" model začal ladit dostával jsem se blíž a blíž skutečnému eru.

Každý, opakuji každý výkres má své chyby, stejně jako každý, každý model. Nechci nikoho shazovat, ale dle mého je pouhé přikládání na výkres čistý alibismus.
Martin Decarli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod motas » 24 srp 2013, 16:29

Tie miesta pre uchyt zavesnikov na kridlachnaznacene su ale je fakt ze bez vacsieho studovania podkladov na to bezny clovek tazko pride a v navode by mohli byt aspon mieri kde pylony su...a co sa tyka cumaku idem ja radsej stavat na tieto zabomysie vojny nieje cas..podla mna po mensej uprave prstenca bude cumak urcite slusny...a tiez si myslim ze za 20eur je to najlepsi model Mig-21 aj v vhodnej cene
Zvezda - 15eur - dost pochybny aj cumak aj rytie
KP - mierka mozno 1/80 pre mna nostalgicky model , ale uz za zenitom
Fujimi - stal tusim okolo 20eur a je to Mig-21 ktory sa moc najedol alebo napil piva a trosku stucnel :)
Idem stavat RV drzim vam vsetkym palce ... AT MIR DA ZUSTAVA S TYMTO FOROM , ZLOBA ZAVIST ZAST STRACH A PLAC......lalala ;-I =;
1/72 forever
dokončené:
2011 Mig-21PFM http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... ilit=21pfm
2012 Mig-31 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... hilit=perm
rozostavane:
2012 Mig-23U 1.slp Č. Budejovice 1991 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=66865
motas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Decarli » 25 srp 2013, 08:26

to motas: No já se zapojil do diskuse po snad 7mi letech. Jen sem chtěl vypíchnot klady a zápory novinky a popřemýšlewt jak je napravit.
Ty píšeš žabomyší války-já sem na ně přímo alergický, ale tady nikdo do nikoho nešil a myslím že se tu fakt jen řešilo jak z tohoto modelu udelat kvalitnější

Jinak k tvému porovnání kvality MFek.... já si osobně nedovolím říct ře je to nejlepší model MF momentálně vyráběný.
Rekl bych to takto

Všechny ze zminovaných modelů maji své přednosti, ale i své slabustky.
-tvar bych volil ze Zvezdy
-rytí a naprosto dokonalá japonská slícovanost z Fujimi
-a detaily z RV resin

A včíl mi řekni kdo je vítěz :D

Jde o to co který "soudruh" preferuje...každý máme právo na svuj názor... :D
Martin Decarli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 25 srp 2013, 10:39

Nechtěl jsem vstupovat, ale nestačím se divit, jaké tady padají myšlenky. :-D
Martin Decarli píše:No já už strhl celý marking a ještě vice sbrousil povrch (už se začíná blížit ruským přerývaným KP :D ), kabinu přebrousil, vyleštil, zamaskoval a stříkl na "čistou" šedivku MF. Ponese SPS 141 a ...
To snad ne :shock: Šedivka s SPS-141? :shock: To v žádném případě nešlo!

A pak ještě k KP. Nechci shazovat úsilí tvůrců tohoto modelu už jen kvůli době ve které vznikal. Ale ten model není dobrý, ani kdyby stál 5Kč a ani kdyby se naprosto špičkově přeryl. :bad: Ten je tvarově tak zásadně špatně, že je pouhou karikaturou. Tady to není o nějakých chybách v tvarování křivek, o nějakých dojmech ze špatných tvarů, ale o měřitelně malé přídi a hřbetu, nemluvě o tvaru zádě. Právě výkres, který vytvořil pan Dobiáš je základem neúspěchu. Sice je mi jasné za jakých podmínek vznikal, ale on ani sám autor při sběru rozměrů tomu nedával patřičnou váhu se slovy "Ale pane kolego, víte co to je 8cm v 1/72" - tak jsem to slyšel od techniků, kteří u toho byli a drželi metr.
Podobně je to s Fujimi, což je předobraz 1/48 Academy. Stačí si tedy srovnat postavenou Academy a Eduard, aby měl člověk jasno v tom, o čem je Fujimi.

Jedinými modely nad, kterými má cenu přemýšlet jsou Zvezda (bis, ne PF) nebo RV. Čím jsem ale nechtěl říct, že jsou bez chyb.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno