Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mig-21 MF, 1/72 RV

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Mig-21 MF, 1/72 RV

Příspěvekod Martin Decarli » 19 srp 2013, 14:05

No tj pravda, brzdící štíty v neotevřené poloze-já to radeji řešil tim že jsem je vubec nenalepil a z "epoxidové hmoty" udelal nové, zavřené a jen obryl. Dle mne je to nejsnaší náprava
Martin Decarli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Špaček » 19 srp 2013, 14:31

Martin Decarli píše:No tj pravda, brzdící štíty v neotevřené poloze-já to radeji řešil tim že jsem je vubec nenalepil a z "epoxidové hmoty" udelal nové, zavřené a jen obryl. Dle mne je to nejsnaší náprava

Jak si Martine vyřešil ten čomák? Chcu vidět fotku, plís...
Jarda Špaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Decarli » 19 srp 2013, 15:43

Musel jsem "nevyřešit", je to recenze, takže jsem vše ponechal puvodní, jen jsen ten povrch trochu "strhl"
I ty malý okna kabiny.

Osobně bych to řešil zakoupením starýho KP a naroubováním. Nebo uplně nejdokonalejší když máš šikovnýho soustružníka za kamaráda.
Nechal bych si vytočit prstenec z duralu a dokitoval jej.

Ještě chci stavet SMT tak tam bych to řešil jednim z těchto zpusobů
Martin Decarli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pelikan » 20 srp 2013, 11:33

Možná pozdě, ale ještě se vrátím k přednímu prstenci nebo vstupu vzduchu do motoru, jak kdo chcete. Mám doma verzi SMT a to zaoblení předku se mi taky nezdálo. Výkresy co jsem měl k dispozici tak byly od RV a těm to kupodivu neodpovídá :grin: Nemaje doma na zahradě originál tak jsem k porovnání zvolil, pro někoho šokující řešení. Prostě jsem to oměřil ze čtvrtky Eduard. A vyšlo mi z toho že pokud se tam ten díl prstence nenalepí tak prd stane. Délka od okraje čumáku (na eduardu samozřejmě s prstencem) k dělení čelní štítek / odklopný kryt kabiny pak přesně odpovídá Eduardu. Proměřoval jsem i umístění přední šachty a tam pak trochu rozdíl je. Mimochodem ten prstenec RV má také malý vnitřní průměr takže ten díl je tam z mého pohledu jaksi navíc.
http://kpmrokycany.rajce.idnes.cz/
pelikan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Špaček » 20 srp 2013, 22:43

pelikan píše:Možná pozdě, ale ještě se vrátím k přednímu prstenci nebo vstupu vzduchu do motoru, jak kdo chcete. Mám doma verzi SMT a to zaoblení předku se mi taky nezdálo. Výkresy co jsem měl k dispozici tak byly od RV a těm to kupodivu neodpovídá :grin: Nemaje doma na zahradě originál tak jsem k porovnání zvolil, pro někoho šokující řešení. Prostě jsem to oměřil ze čtvrtky Eduard. A vyšlo mi z toho že pokud se tam ten díl prstence nenalepí tak prd stane. Délka od okraje čumáku (na eduardu samozřejmě s prstencem) k dělení čelní štítek / odklopný kryt kabiny pak přesně odpovídá Eduardu. Proměřoval jsem i umístění přední šachty a tam pak trochu rozdíl je. Mimochodem ten prstenec RV má také malý vnitřní průměr takže ten díl je tam z mého pohledu jaksi navíc.

Znamená to, podle tohoto názoru, že by stačilo seškrábnout vnitřní průměr trupu bez čelního "kolečka" a mohlo by to byt??? :shock:
Jarda Špaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 21 srp 2013, 20:53

Zdravím,

trup bez prstence je zajímavý nápad. Docela rád bych věděl jak to ve finále bude vypadat. Já délku moc nepřeměřoval. Až bude model hotový, postavím jej vedle Fujimky a KPéčka, no a uvidí se :foto: . Jinak iniciativě se meze nekladou, nemám s tím problém, pokud sem někdo dá na ukázku foto ze své stavby a podělí se o další poznatky, nebo vyvrátí/potvrdí ty moje...

Tak a popojedeme dále, viz fotky...
Kabinka mi nesedla, ale neodvažuji se to v tomto případě svést na výrobce (nesedla mi i přepážka kokpitu, ale to není vidět). Možná stačilo více zmáčknout půlky trupu, nevím, každopádně náprava nebyla složitá.
Model po surfu byl připraven na kamufláž. To rytí s nýtováním vůbec nevypadá na 1/48 zle :-D :-D Víc do toho rýpat nebudu, tohle je fakt tisíc lidí, tisíc chutí, jedinej problém je to následné přebrušování ...
Někde jsem četl, že někteří kolegové modeláři měli v krabičce zlomenou pitotku (Já ne). Asi jsem zjistil proč. Ten plastik se jeví více křehký. Stačilo při surfování lehce zavadit a "pink". Abych dokonal dílo zkázy, pitotka se mi zdála mírně ohlá a při pokusu o narovnání mi opět praskla. Málem jsem se toho ani nedotkl. Tím ale nechci omlouvat svoji sqvělou léty pěstovanou nešikovnost :)
Menší úpravu jsem ještě udělal na středním závěsníku. Zdál se mi nějak moc zkosený po přiložení k trupu, ale je možné, že to budu muset ještě korigovat až budu lepit nádrže...

Bohužel dál jsem jaksi zapoměl fotit. Momentálně mám nastříkané šachty, radomovou zelenou a trysky kovem. Vše zamaskováno a půjde se na hlavní kamufláž. Už bylo na čase, dochází mi mentální síly na tom kitu pracovat (a to myslím, že by se tam našla spousta věcí, které bych měl ještě vyladit). Takže doufám, že to tedˇ půjde jedna dvě, nebotˇ mám strach že to dám k ledu a pustím se do něčeho jiného...
Přílohy
DSCN1754_mf.jpg
DSCN1754_mf.jpg (67.24 KiB) Zobrazeno 3547 krát
kabin_mig_21_mf.jpg
DSCN1760_mf.jpg
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Decarli » 22 srp 2013, 14:52

Já mám asi 4 dni hotovo.

Nicméně ano-to nepoužití prstence je zajímavá myšlenka. Ale...ale i tak to neřeši větší zaoblení čumáku směrem ke kuželu.
Leta se řešila ta "hrozná chyba" že čumák je nesymetrický v realu a modely to maj symetrický.
Dle mne tento prvek je téměř neznatelný ale psalo se o nem tak dlouho že všichni šli po této časti při hodnocení jak slepice po flusu.

Mne přijde daleko více neralističtější to zaoblení v tomto modelu.
Druhou tvarovou - viditelnou nesrovnalost vidím v malých oknech předního štítku.
Nicméně stačí vzít šmirkgl, kabininu přebrousit a přeleštit a zamaskovat okna správně.

PS a popravdě - nemyslíte že lepší než srovnávání s výkresy je srovnávání s fotkami z mnoha ruzných uhlu?
Martin Decarli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Decarli » 23 srp 2013, 10:37

1 MFN.JPG

Martin Decarli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Decarli » 23 srp 2013, 10:40

K té přidi - ač je tvarově nesprávně, všechny MF měly na svetlém podkladu tmavý prstenec. Ten za vás učiní "malý zázrak" a jakmile jej natřete tmavou, dojem "divné přídě" je potlačen.

Ke kabině, schválně jsem nechal kabinu jak je a nastřikal dle vylisovaných rámů.
Ted ji zbrušuji, leštím a zamaskuji dle fotek, tedy se značně subtilnějšími rámy.
Martin Decarli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 23 srp 2013, 12:20

Mě fascinuje, že vystrouháš model ze špalíku, slepíš jakoukoli srágoru ale přitom natřeš pneu černou leskou a hotovo..
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 23 srp 2013, 15:28

Tak na to rámování :shock: :shock: Jestli mně zde někdo napíše, že nemá s modelem žádnej problém... tak mu dám za pravdu, protože ten model má problém sám se sebou :bad: :bad:
Chystám se na camo, ale váhám jestli s tím rámováním neudělám raději něco hned, nebo až potom...
Jinak není na té MFN ta černá anténa na hřbetu nějak moc vysoká (výrazná)??
A jinak gratuluji k dokončení, první MF/MFN co vidím postavenou ;-I , bytˇ provedení není můj denní šálek čaje,ale to se už netýká stavby a je to dle vkusu každého soudruha.
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepík » 23 srp 2013, 16:50

Nejsem tedy žádný migolog, ale mám pocit že by bylo lepší přerýt moje staré dobré KP pořízené tehdy za 15,50 Kčs + acetátová kabinka a sem tam nějaký doplněk.
Do mojí vitríny budou určitě stačit.
Pepík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jaromucha » 23 srp 2013, 17:00

Jirka Látal píše:Taky mám pocit jako v té reklamě: "Ten vrchní ( v tomto případě čumák) je ňákej divnej..."
Někde tady už fotky Jaro Muchy byly, ale než ji hledat, vkládám ji znova :) (snad se nebude zlobit a kdyby náhodou, dopředu se omlouvám), ideální záběr z boku, skoro jako výkres , představu si udělejte sami

prečo by som sa hneval, fotky sem dávam preto aby ich mohol ktokoľvek využiť
člen štetcovej galaxie číslo 12
Dze še pije - tam pijem,◄☺► dze še bije - tam še bijem, ◄☺► aľe dze še robi tam nezavadzam
Obrázek
http://www.mkzobor.sk

vo výrobe : Ohka 1:72
jaromucha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 23 srp 2013, 17:19

Drama v přímém přenosu, aneb co sprasil výrobce, doprasí modelář :? ... no doufám, že zbytek zachrání leštění a sidolux.
Účelem je zrušit schod mezi rámem čelního štítku vzadu a dole, abych mohl nové rámování udělat nástřikem barvy. Předek boku nechám být jak je. Podle fotek mi přijde že tam je nějaká desetina navíc, ale to nejhorší snad bude OK. Tedˇ jdu na druhou stranu a pak doladím prostředek.
Jinak to že se mi dostane lešticí pasta pod štítek to jsem čekal. Zatím to nechám tak, stejně po dokončení modelu oddělávám překryt a čistím zevnitř zamlžení, které se mi objevuje u 75% modelů a nevím čím to je...
Přílohy
Mig_21_MF_1_mf.jpg
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 23 srp 2013, 17:25

Pepík píše:Nejsem tedy žádný migolog, ale mám pocit že by bylo lepší přerýt moje staré dobré KP pořízené tehdy za 15,50 Kčs + acetátová kabinka a sem tam nějaký doplněk.
Do mojí vitríny budou určitě stačit.

Pokud umíš přerývat tak ;-I ;-I ;-I ;-I ;-I
Obrázek
David Koktavý

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno