Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mig-21 MF, 1/72 RV

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Mig-21 MF, 1/72 RV

Příspěvekod Pavel Šubr » 10 črc 2013, 15:33

"Papírová" letadla nikdo takhle nezkoumá :arrow: ,to se dělá jen u všeobecně známých a dostupných strojů.Tam to jde,vyhledat předlohu a porovnat skutečný stav .Moc velkou radost z této diskuze nemám,mám dva kusy objednané... :cry: Uvěřil jsem výrobci že Mig 21 bude oproti Migu 23 úplně někde jinde :wink: ,čekal jsem že to bude zlepšení... :tongue:
Pavel Šubr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 12 srp 2013, 20:56

Zdravím,
menší update, vyšívám na tom bazmeku. Všechny šachty na štíty jsem se rozhodl brutálně vyfrézovat abych štíty mohl vlepit do zatažené polohy. Mimochodem, šachty nejsou jen mělké, ale i obrys šachty je menší :roll: :roll: , tak jsem se s tím nepáral...
Přílohy
kryty_mf_1.jpg
DSCN1495_mf.jpg
DSCN1495_mf.jpg (80.23 KiB) Zobrazeno 4981 krát
DSCN1717_mf.jpg
První vrstva tmelu...
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 12 srp 2013, 21:03

Další věc nad kterou jsem se pozastavil, je taková drobnost, ale:
Křídelní plůtek se mi zdál v plechu až podezřele moc odetailovaný, tak jsem se mrkl na fotky Migu-21 R co jsem si nedávno vyfotil ve Vyškově. Hmm, budˇnechápu, nebo to vypadá, že výrobce jde s dnešní zdegenerovanou dobou, kdy snad každý nutně potřebuje ke každému "prdu" "nejťák" a to včetně nýtových řad pneumatik a plátnem potaženými kormidly :grin: :grin: Kdyby radějc místo toho podložného plechu jej naznačili rytím. Pak bude jasné, kam přesně ten plůtek usadit.
No nic, nakonec jsem se rozhodl tenhle sqvěle nesmyslný detail ( v kontrastu s těmi hrůzami v plastiku) vyhodit a nahradit po svém. Mimochodem podobná věc je u krytů nad kanonem. Taktéž jsem naznačil drážku pro ně, které jsou opět z plechu, ale tentokrát bez nýtování, i když pocitově jaksi delší než by měly být...

Zítra bude snad trochu více času, tak cíl bude, dolepit různé drobnosti a jít do surfu (přeryté kryty mám)...
Přílohy
DSCN1749_mf.jpg
DSCN1521_mf.jpg
DSCN1752_mf.jpg
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LuMar » 12 srp 2013, 21:36

No ešteže máme toho googla a môžeme si to overiť na obrázkoch. Lebo to, čo často dávajú do stavebníc je " do nebe volající-velebnosti "
Veľmi múdro,že si radšej vyrobil nové ! ;-I
P.S. A lepte čosi ! :lol:
LuMar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Šubr » 13 srp 2013, 07:34

bohužel i modely podléhájí trendům,dnes se musí nýtovat vše.. :agrh:
tomu se musí přispůsobit i výrobce,aby prodal
už jsem těhle módních vln zažil spoustu,bohužel,přijdou další.... ](*,)
Pavel Šubr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod moloko » 16 srp 2013, 11:43

Tak to je husté sádlo máslo.... Nechápu proč se výrobce snaží model onýtovat, když to celé jde dohromady tak nějak klik - klak :grin:
http://www.veselylepic.cz
Martin "moloko" Mígl
moloko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod motas » 16 srp 2013, 11:53

Mne sa zda ze je to rovnako ako v pripade RV Migu-23 .. tisic ludi tisic chuti...ja to staviam tiez a nezda sa mi ze je to tak zly model ako sa tu prezentuje , stavia to aj kolega a uz ho ma skoro hotovy a vyzera nadherne .... podla mna je to super ze s takymto modelom RV prisiel :D a vela zdaru v praci :)
1/72 forever
dokončené:
2011 Mig-21PFM http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... ilit=21pfm
2012 Mig-31 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... hilit=perm
rozostavane:
2012 Mig-23U 1.slp Č. Budejovice 1991 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=66865
motas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hitmanius » 16 srp 2013, 13:03

Palo Vilinsky stavia 2-3 ks a podla fotiek nema s tym najmensi problem...ja myslim, ze problem nebude v kite ci vyrobcovi ale v tomto pripade na strane modelara. :)
hitmanius

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Šubr » 16 srp 2013, 13:07

No konečně nějaká dobrá zpráva. :uff:
Pavel Šubr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 16 srp 2013, 13:11

Nechci zas rozvířit nějaké vášně, ale při stavbě svojí SMT jsem s plůtkama větší problém neměl. Použil jsem plechy z planžety a mohu říct že docela v pohodě. Jediné co jsem udělal, že po složení plůtku dohromady jsem jeho vrchní hranu zalil vteřináčem a přebrousil aby nebylo vidět že je ze dvou polovin.
Přílohy
Kopie - IMG_2562.JPG
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Decarli » 17 srp 2013, 06:26

Velice nerad se pouštím do diskusí, nicméně tady mi to nedá. Zrovna dokončuji MFN.
Velká nepřijemnost je samo s tim čumákem. Trochu se pousmívám na "migology" kteří drahná leta kritizovali "netřístupnový" sklon přide. Popravdě tato odchylka snad všech modelů Migů mne nikdy do očí netloukla. Ovšem přid nejnovější novinky alespon mne tluče. Je to blbe odstranitelný ale odstranitelný v podstatě jako vše když si to čék vyrobí nově:-)

O tom ale psát nechci. Co osobně mne nadchlo jsou hlavně šachty hl. podvozku-myslím křídelní čast. Tady je zajímavý že ač jsou mělké výrobce krásně vyřešil vzduchové nadrže schované "za hranou" šachty.

Ale co mne mrzí na novém modelu uplně nejvíce je na jedné straně extrémně krásný, a na druhé straně naprosto nerealný povrch. Model oplývá snad všemi detaily který skutečný ero má-ale v měřítku 1/72??? :roll:
To ero z pul metru by mělo být "hladké", misto toho má povrchové detaily jak IL 2.
A když pominu nerealističnost nýtů a povrchu vubec, diky tomu že budu chtít(jak už tu bylo psáno a foceno) zavřít štíty, odjebu nýty v takové míře že řikám-nebylo by lepe celý model přebrousit???

Nechci do výrobce kopat, ale kdyby si ušetřil práci a naryl hlavní spoje plechů a la Fujimi, myslím že by realističnost stoupla o 70%.

Tot mé postřehy z právě probíhající stavby. Necpu to nikomu, nemusí se mnou souhlasit ale když dám vedle roj svých postavených Fujimi tak mi přijdou opravdu o hodně realističtější(a vubec mne nedere souměrný čumák :D )
Martin Decarli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 17 srp 2013, 08:31

Martin Černý 'Černoch' píše:Nechci zas rozvířit nějaké vášně, ale při stavbě svojí SMT jsem s plůtkama větší problém neměl. Použil jsem plechy z planžety a mohu říct že docela v pohodě. Jediné co jsem udělal, že po složení plůtku dohromady jsem jeho vrchní hranu zalil vteřináčem a přebrousil aby nebylo vidět že je ze dvou polovin.

Martine, já ale nepsal že mám problém s lepením plůtků, jen že si radějc udělám svůj, než tam mít vydetailovaný nesmysl. :-D

Každý má k modelařině svůj přístup. To, že někdo nemá s něčím problém může znamenat mnohé, třeba i to, že se dokáže nad spoustou věcí povznést. Já v dnešní době dělám rozdíl mezi opravou stavebnice a vylepšením stavebnice. To první mi vadí, to druhé mně těší. Pokud někoho baví i ty opravy (pro někoho je to jistě ta pravá modelařina) tak jak je ctěná libost. Ale můj čas je příliš vzácný na to, abych jej marnil nad něčí mizernou prací. Samozřejmě nejsem dokonalý a určitě si způsobuji spoustu zdržení sám vlastní nešikovností, ale když už, tak o tom tady nemluvím v souvislosti s kvalitou stavebnice, nebo se to snažím nějak odlišit.

Zběžně jsem prolítl stavbu SMT Pavola Vilinského. Má každopádně můj obdiv, ale neřekl bych, že jej stavba stála méně úsilí jako mně (myslím hlavně tu první část- opravy stavebnice).

Mrzí mně, že stavbu komentuji v tomto negativním duchu, ale psát to jinak, tak všechny mistifikuji. Ostatně každý atˇ si posoudí sám, jestli fotky a moje komentáře jsou v souladu a jak by to eventuelně vypadalo na jeho pracovním stole. Nikde nepíšu, že se musí jít stejnou cestou jako já (čumák, plůtky apod.)
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Decarli » 19 srp 2013, 08:21

Musím říci že to co mne nejvíce mrzelo, a to onýtovaný povrch a celý model snad bez "hladkého" místa, jsem zkusil napravit k obrazu svému, a celou MFN přebrousil 1000vkou šmirglem. Stříkl základovkou a opravdu-model prokoukl o dobře 50%. Výrazné jsou jen linky spojů plechů a to megamnožství detailů bylo elimininováno a celek se mi začíná libbit.

Teda samo až na čumák :D

Ale vubec nejvíc se mi libí ty šachty hlavního podvoku, opakuji se, ale ty mne z celého modelu opravdu nadchly.
Martin Decarli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod motas » 19 srp 2013, 12:40

Ako som pisal tisic ludi tisic chuti :D drzim palce pri stavbe 8-)
1/72 forever
dokončené:
2011 Mig-21PFM http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... ilit=21pfm
2012 Mig-31 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... hilit=perm
rozostavane:
2012 Mig-23U 1.slp Č. Budejovice 1991 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=66865
motas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 19 srp 2013, 12:45

Davide, nechci opět rozpoutat vášně jako se mě to povedlo nedávno, ale myslím že leptaný plůtky, jejich vzhled a montáž na model jsou ok , vzhledem k některým jiným nedostakům stavebnice. Viz- pevné části pro VOP, čumák, spodní brzd. štít (nejde zalepit v zavřené poloze bez masivní upravy) atd.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno