To Standa 12: Kryt kormidla je zhotoven z látky. Látku nejprve napustím naředěným Herkulesem, po zatvrdnutí vystříhnu přibližný tvar a slepím do kornoutku (metodou pokus - omyl), po nasazení na kormidlo a drobném namočení provedu dotvarování, nakonec přelepím kroužkem, který zakryje spodní část kornoutu, zastřihnu, nabarvím a přilepím na trup.
Dokončil jsem výrobu otočných děl (trochu jsem se zapotil u pájení drobných mosazných dílů). A když už jsem byl v tom, připravil jsem si děla i pro stožáry.
Krásná práce! Taky mám v plánu ještě udělat děla na koše. Kolik košových děl budeš dělat? Na každý koš čtyři? Já bych asi udělal na koš jen dvě, pouze na hlavní koš čtyři. Mám totiž jen osm děl koupených od Radka.....
Díky moc za odpověď a názornou fotoukázku. Nějak podobně to taky udělám, problém bude asi ale v tom, že už mám kormidlo nasazené a jen tak dolů nepůjde, ale nějak to pořeším. Jinak opět moc pěkná a precizní práce Žasnu, jak dokážeš něco tak prťavého ještě pájet
Rozestavěno: Santisima Trinidad Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12 píše:Žasnu, jak dokážeš něco tak prťavého ještě pájet
No ve skutečnosti jsem se u toho pěkně vztekal, ale nakonec trpělivost přece jen zvítězila Nejlepší je, když ti takovýhle prťavý kousek spadne na zem, to potom prošmejdíš celou podlahu na kolenách.
To Elkan: Co se týká počtu stožárových děl, tak v textu jsem o tom nenašel žádnou zmínku. Podle otvorů v koších by měly být na každém koši 4 děla. Nakonec jsem se rozhodl umístit pouze dvě děla na hlavní a dvě děla na přední stěžeň (tak jsou i zakreslena v obrázcích). Myslím, že i tak to bude v tom malým prostoru dost piplačka.
Otočná děla jsou umístěna na palubě, tak jsem se pustil konečně do dokončení galionu. Moc se mi do toho nechtělo, protože jsem měl pramalou představu, jak to udělat, aby to vypadalo trochu k světu. Nakonec to nedopadlo až zase tak špatně, i když s reálnou předlohou to nemá nic moc společného.
Vypadá to nádherně, čistota Tvé práce je fakt luxusní. I to zábradlí na přídi po nastrojení a osazení výzdoby vypadá hodně dobře, líbí se mi to. Přijde mi, že právě to zábradlí je jedním z nejtěžších konstrukčních prvků na zhotovení, já s tím taky dlouho laborovala, než to +- odpovídalo nákresu z Anatomy, ovšem ani ten nákres v knize není košer, jak jsem časem zjistila, takže to taky nemám realistické. Ale co už, na tom svět nestojí.
Díky všem za moc milé reakce . Moc si jich vážím. Konečně jsem osadil střechu kabiny. Kabinu jsem zatím nechával záměrně otevřenou, protože se mi model pomocí otvoru v jednom žebru velice dobře přenášel Teď už ale nebylo zbytí, protože kompletace trupu se pomalu blíží do finále. Na střechu jsem doplnil posuvný kryt a dvoje zábradlí, každé zhotovené jinou technikou.
P.S. Vzhledem ke skutečnosti, že jsem si vyrobil vlastní ropewalk, jaksi mi přebývá ruční ropewalk od firmy Amati. Kdyby měl někdo zájem si vyzkoušet motání vlastních lan, můžu ho přenechat za cca 300 Kč (včetně poštovného) - cena nového je 1170 Kč.
Díky za projevený zájem o ropewalk. Vzhledem k tomu, že jsou dva zájemci, rozhodl jsem se jej poskytnout Standovi, jehož práce je mi přeci jen bližší. Tímto se samozřejmě omlouvám panu Krčmářovi, který se hlásil jako první. Práce na RC se přehoupla přes 1000 "odpracovaných" hodin a pokračuje výrobou člunu. Zatím jsem pokročil ke zhotovení formy, kýlu a žeber. Teď mě bude čekat plaňkování. Asi to nebude žádná sranda, ale snad se s tím nějak poperu.