Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mig-21 MF, 1/72 RV

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Mig-21 MF, 1/72 RV

Příspěvekod David Koktavý » 01 črc 2013, 10:22

Zdravím,

na MB jsem ve chvilce volna zakoupil tuto horkou novinku. První dojmy jsou zatím vcelku dobré i přes některé malé mínusy viz. níže, tak jsem se rozhodl, že do teho bazmeku na dovolené říznu, atˇ vidím, jestli to má smysl. Bude to čistá krabička. Momentálně mám všechny díly začištěné...

- Nýtové řady budou chtít lehce přebrousit. Na jednom místě na trupu kousek rytí s nýty i chybí, nicméně vzhledem k měřítku mi to příjde tolerovatelné
- Absence "kolíků" na ustavení vnitřních částí kokpitu, šachet a kužele. No i s tím bych si mohl poradit
- Kvalita resinových dílů (kokpit) je v době Prasinů, Airesů, Qvikbastlů podprůměrná, nicméně na zavřenou kabinku to bude OK.
- Absence jakékoliv podvěsné výzbroje - hmmm, toto je docela zásadní a nevím jak to řešit. Zatím jsem nic nesehnal a upřímě u modelu kolem 450Kč bych si představoval větší kompletnost nehledě na technologii výroby.

+ Velmi pěkný výběr kamufláží. Nicméně k obtiskům bych měl pár hnidopiších komentů:
U Egyptského znaku na SOP v tiskárně zapoměli na čeré lemy orlice ve znaku, ale komu to vadí jako mně, využije zásob, nebo vzhledem k velikosti se spokojí pouze se žlutým pozadím.
U čs. znaku je mírně přesazená modrá, což vytváří škaredý černý lem.

Výběr kamufláže je prozatím velké dilema. Slovenští kolegové se doufám neurazí, pokud jako představitele SL. letectva vyberu "Milku" :-D . Ve hře je ještě i Egypťan eventuelně Somálec z jiného dekálu.
Závěrem otázku. Bude to stavebnice z níž půjde bez problémů udělat pěknou kolekci MF-ek a jiných verzí, nebo se bude čekat na Eduardy či jiného výrobce???
Přílohy
DSCN1221_mf.jpg
DSCN1222_mf.jpg
DSCN1224_mf.jpg
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Re: Mig-21 MF, 1/72 RV

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 01 črc 2013, 11:00

Držim palce Davide, já mám SMT skoro za sebou. Kdybys potřeboval rady tak klidně piš. Je tam pár záludnějších míst.

IMG_3108.JPG

El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 01 črc 2013, 19:45

Martine,jestli dobře vidím,tak máš obráceně nalepené pracovní válce krytů hl.podvozku. Těleso válce má být uchyceno v šachtě a pístnice na krytu. Jinak pěkný.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 01 črc 2013, 20:10

:oops: :oops: :oops: to sem ale jouda. Díky za upozornění.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pknotek » 01 črc 2013, 20:17

Myslím Maritne, že nás bude více rádo, když se s náma podělíš o ta úskalí stavby. Já bych osobně rád spáchal porovnávací dvoustavbu Fujimi a RV, mám něco nasysleno a jednadvacítka je krásné éro, budu tedy osobně vděčný za rady a pomoc při stavbě.
Pavel Knotek
líbí se mi všechny výtvory všech, co jsem zde viděl. Sám to ani zdaleka tak neumím.
pknotek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 02 črc 2013, 16:12

Ahoj Martine a všichni,

Původně jsem zamýšlel pokusně zmastit tu SMT, ale pak si řekl, že MF-ek bude ve vitríně tolik, že půjdu napřímo :|
Tvoje SMT vypadá pěkně, jen čelní štítek je takovej, no nedokážu to popsat, prostě se mi nezdá :-k . Nevím, jestli to zkresluje fotka, ale ten hrb mi příjde "moc hrbatej" než na fotkách skutečných, ale přiznám se, že to nemám v oku...
Jo a vítej v klubu, taky jsem měl tenkrát na Fujimce přehozené pístnice :grin: :grin: :grin:

pknotek píše:Myslím Maritne, že nás bude více rádo, když se s náma podělíš o ta úskalí stavby. Já bych osobně rád spáchal porovnávací dvoustavbu Fujimi a RV, mám něco nasysleno a jednadvacítka je krásné éro, budu tedy osobně vděčný za rady a pomoc při stavbě.

Můj názor je, že cokoliv s Fujimkou je ztráta času. Jde sice pěkně do sebe, ale to je tak všechno... a hlavně pozor, MF není MF!! ale Bis. Kdysi jsem ji stavěl s podobným úmyslem, jako tedˇ RV, tak doufám, že RV dopadne mnohem lépe.

Jinak samozřejmně nechtˇ Martin (a i ostatní ) napíšou cokoliv ke stavbě Migu. Já tedˇmusím uklidit stůl od jiných projektů, ale o víkendu budu mít menší patlací soustředění, kde bych chtěl s Migem pohnout.
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stýblo » 03 črc 2013, 15:22

Konečně dobrá stavebnice 1/72,držím palce,budu sledovat jak se to staví !!!!
Stýblo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 07 črc 2013, 07:28

Stýblo píše:Konečně dobrá stavebnice 1/72.....

Zdravím,
po víkendovém progresu obávám se, že nikoliv :bad: ....
Martinova slova "pár záludnějších míst" si bohužel musím přeložit jako že "to stojí pěkně za H..." Pánové holt v jiné oblasti ČR používají mírnější slovník :-D :-D
Takže na menším modelářském soustředění jsem pokračoval ve stavbě nabarvením kokpitu a slepením půlek trupu. Vzhledem k tomu, že u všeho chybí jakýkoliv vylisovaný výstupek, nebo něco co by fixovalo polohu, je to trochu složitější ale dá se to. Pouze u výstupní trysky jsem nedodržel návod a posunul ji směrem dopředu (ve směru letu), bohužel možná až moc, tak ji budu mít trochu utopenou.
Více je napsáno přímo u popisu k fotkám:
Přílohy
DSCN1380_mf.jpg
Ukázka progresu, je vidět že čumák s prstencem nesedí...
DSCN1383_mf.jpg
po lehké korekci to stále není ono, musím zabrousit více a přitom odříznout výstupek s ukazatelem úhlu (který nakonec přilepím zpět)
DSCN1386_mf.jpg
konečný stav
DSCN1384_mf.jpg
Rytí bylo děláno v úterý a pitotka na master ve středu?? :-))
DSCN1391_mf.jpg
Tož toto taky nechápu...
DSCN1392_mf.jpg
Asi největší nedostatek stavebnice vidím v tom, že se z ní záhadně ztrácí díly :-)) viz bílý kryt
DSCN1392_mf.jpg (59.11 KiB) Zobrazeno 9305 krát
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Špaček » 07 črc 2013, 07:44

Zdá se mi to, nebo je ten čumák nějaký "baňatý"???
Jarda Špaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KERAMEK » 07 črc 2013, 09:33

taky si myslím, že ta korekce čumáku neměla ten správný efekt, asi bych volil cestu výroby nového prstence většího průměru, nebo rozříznutí a nadstavení původního, ale nenech se odradit, každopádně přeju ať se dílo daří ...
KERAMEK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Špaček » 07 črc 2013, 09:59

Nemyslím prstenec. Myslím, že za prstencem se celý čumák nějak najednou rozšiřuje a dělá takovou baňu... Ale třeba to je poprvé správně...
Jarda Špaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 07 črc 2013, 11:37

Taky mám pocit jako v té reklamě: "Ten vrchní ( v tomto případě čumák) je ňákej divnej..."
Někde tady už fotky Jaro Muchy byly, ale než ji hledat, vkládám ji znova :) (snad se nebude zlobit a kdyby náhodou, dopředu se omlouvám), ideální záběr z boku, skoro jako výkres , představu si udělejte sami
Přílohy
MiG-21MF_JM_07.jpg
Modli se a pracuj, trp kolem sebe voly, nikdy se nerozčiluj, ať přijde kterýkoliv... Bertold Brecht
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 07 črc 2013, 18:18

KERAMEK píše:taky si myslím, že ta korekce čumáku neměla ten správný efekt, asi bych volil cestu výroby nového prstence většího průměru, nebo rozříznutí a nadstavení původního, ale nenech se odradit, každopádně přeju ať se dílo daří ...

Korekce čumáku měla mít efekt kompromisu mezi zdrbaným tvarem od výrobce, brousítkem a mýma rukama. Možná jsem ten "zlom" měl líp vybrousit, protože to určitě neodpovídá tvaru na fotce co tu dal Jirka. Každopádně výstupek pro ukazatel úhlu je přilepený zpět, tak to tak nechám. Uvidíme jak to nakonec ve vitríně bude vypadat (určitě líp než Fujimka). Jinak souhlasím, že pokud bych chtěl mít čumák přesnější tak výroba nového prstence s větším průměrem není od věci. Možná bych do toho i šel, ale já si toho při pasování moc nevšiml, až po přilepení...

Jardo, taky nějak nechápu co myslíš tím "baňatý". Jakože tečna koncového bodu na prstenci není rovnoběžná s tečnou počátečního bodu na trupu, nebo jsem to prostě vybrousil moc do kulata?? :-D :-D
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Špaček » 07 črc 2013, 18:27

Baňatym myslim, že se mi zdá, že je trup zakulacený od vstupu dozadu pod příliš malým poloměrem (nemyslím Tvou opravu), měl by ten přechod podle mýho být výrazně pozvolnější. Nebo se pletu?
Jarda Špaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 07 črc 2013, 18:31

Davide, to není problém jen u "tvého" MiGu, podobný pocit mám i u jiných staveb, včetně Čenochova SMT, zkrátka ten čumák vypadá divně, to zlomení či jak bych to popsal k prstenci je takové moc dlouhé a zároveň příliš výrazné a vypadá opravdu jako baňka, jako by ten prstenec k tomu modelu nepatřil. Když hledím na fotky nebo na výkresy ve WWP či výkres pánů Martínka a Rogla (který byl minimálně v době vydání považován za jeden z nepřesnějších), tak ten čumák zkrátka nevypadá jako z jedenadvacítky
Modli se a pracuj, trp kolem sebe voly, nikdy se nerozčiluj, ať přijde kterýkoliv... Bertold Brecht
Jirka Látal

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno