Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker D VII 1/32

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Fokker D VII 1/32

Příspěvekod Hellboy » 29 čer 2013, 11:29

zdesko píše: Přidávám ještě ukázku červeného nátěru z trojplošníku MwR, na kterém je vidět poměrně velká kvalita barvy.

Nojo, je sice vidět že nátěr byl kvalitní a zřejmě dobře kryl, ale na druhou stranu nebylo pod ním ani lozenge. A myslím si že poměrně velkým rozdílem bude zda byl nátěr provedený v továrně nebo v polních podmínkách. Tím nechci Zdeňku nijak zpochybňovat tvoje závěry, v podstatě s nimi souhlasím.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 29 čer 2013, 12:12

Díky za odpověď.Stroj 368/18 (wn 2455) byl skoro určitě výroben u fokkerů, všechny mně dostupné prameny se na tom shodují. Znamenalo by to tedy stíranou kamufláž. Souhlasím s tím, že tak nedbale natřený stroj aby bílá barva prosvítala tak jako na rekonstrukcích by "nedokázali "ani v polních podmínkách. Podivné je, že ani na fotografíjích ani na vyobrazeních červenobílých strojů Jasta 18 ŽÁDNÝ není tak "flekatý" jako se vyobrazuje 368/18 (proč se však zrovna u tohoto stroje prosvítání vysloveně zmiňuje?).
V popisu Kiwíků je uvedeno, že foto tohoto stroje není a rekonstrukce vychází z dochovaného zapisu o převzetí kapitulujícího stroje.
Takže mi z toho všeho plyne: udělej to jak chceš, vše je správě (špatně) a nebo spáchat někoho jiného. :-D
Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JendaK » 29 čer 2013, 12:48

Taky jsem to ted resil a krom zaolejovani hlavne v predni casti a kolem kokpitu teda prilis odrbaneho/prosvitajiciho lozenge jsem taky nenasel, jedine tuto fotku, coz je sice svedectvi jak se barva loupe ale predpokladam spis vlivem desitek let nez mesicu na bojisti a pak druhe foto kde to vypada ze ta bila je sice setrena ale spis na barvu pod tim
Přílohy
Bz79305.jpg
Fokker D.VII (OAW) 4453~18 after the Armistice view b (Greg Van Wyngarden).jpg
hotovo Fokker D VII F 1/48 Eda/Roden Morane-Saulnier N 1/48 Yakovlev UT-1 Mikromir 1:48
JendaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 29 čer 2013, 12:56

S olejovymi farbami aplikovanymi na platno je to tak, ako s olejomalbou...po zaschnuti olejov vznika na platne pod olejovym naterom urcite pnutie, a farba po rokoch praska! Vlyv na to ma i hrubka nateru...
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 29 čer 2013, 13:04

To si myslím taky že, dochované vzorky pláten jsou poškozeny dlouhými lety. Pochybuji, že by se barva zvláště na plátně takto oloupala. Barvy v silných nátěrech sice praskají, ale na éru se šetří vahou, takže není až tak pravděpodobné praskaní a loupání v řádu měsíců.
Buď jde o nedbale provedený prosvítající nátěr , a nebo o "ošoupání", což je zase divné v tak velkých plochách jako autoři uvádí. Ale hlavně čemu nerozumím je, že všechny mně dostupné fotky D VII Jasta 18 ukazují stroje poměrně čisté s nepoškozeným povrchem a jen tento je všemi kreslen jak umouněnec. :D
Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 29 čer 2013, 13:23

Bedlivě sleduji tuto debatu. Přidám taky jednu malou k tématu. To stím nekavalitním nátěrem se myslím stávalo. Přikládám fotku Fokkeru Dr.I jednotky Jasta 18. Zde je vidět poměrně hodně omšelý nátěr bílou barvou.

Nicméně poslední věta je správná. Vše co je správně může být i špatně. Neexistuje (zatím) žádná fotka toho konktretního Fokkeru. Jen ta kde je vidět že angláni Fokkera dočista, až na pravou výškovku (vypadá to že byla opravdu černá) stáhli z kůže
Přílohy
Dr1-479-17.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 29 čer 2013, 13:55

Dík, tahle fotka je fakt super. A i tím, že mne donutí k odchodu na půdu prohrabat další materiál zdánlivě nesouvisející....

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gregovský » 29 čer 2013, 13:57

Pokud nemáš, mohu ti poslat článek " THE RAVENS OF JASTA 18 " z Windsock International z 94 roku. Mimo jiné jsou tam celkem kvalitní fotky na posuzování, oni jsou opravdu dosti kvalitně natřený i když jistá modelářská nadsázka s jemně prosvítajícím podkladem by oživila model a rozbila jednobarevné plochy.
Gregovský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 29 čer 2013, 14:08

To by bylo super... Díky...

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 29 čer 2013, 14:45

Nedalo mi to, přemohl jsem sobotní lenost a oželel kus Tour de France a prohlédl několik publikací. Nikdy jsem si to neuvědomil, ale na PRAKTICKY VŠECH fotografiích letounů se stíranou kamufláží a bílým nátěrem je tento nátěr velmi, velmi hodně moc poškozen. Pokud je bíle natíraná plocha přímo na plátno, pak se bílá jeví jako kvalitní (SOP- tomu ale odporuje foto výše)). Pokud se však jedná o bílou přetíranou přes plátno již jednou natřené je bílá odřena až na původní barvu (typicky bílé podklady pro kříže a konce trupů u Dr I. Mnohdy prosvítají i původní tvary křížů. Fotografie (mně známé) D VII Jasty 18 jsou v drtivé většině albatrosí , tedy lozeng, tedy vlastně "čisté" co do povrchu plátno. Jen tento letoun je uváděn jako Fok. s původním nátěrem stíranou kamufláží. Je tedy možné, že se zde objevuje stejný efekt jako na Dr I. Kreslíři jej tak znázorňují vždy, i když fotkou je to nepodložené.

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gregovský » 29 čer 2013, 19:13

Psal jsem ti na SZ
Gregovský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gregovský » 29 čer 2013, 21:23

Člověče na tu adresu to nejde odeslat máš tam asi něco špatně, tak jsem ti tam napsal můj. Přes SZ to poslat nepůjde je to velké a zmenšovat to nechci.
Gregovský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 29 čer 2013, 22:06

Poslal jsem mail. Tak to zkus přes odpověď , nevím kde se to seká...

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 07 črc 2013, 11:57

Tak před odjezdem do hor jsem narychlo nafotil pár drobností.
Zaškrabávání dělicích rovin na konstrukcích a hlavně na drobných dílech je opravdu mazec. Ale co mne štve nejvíc je tmelení proláklin na budících. Řeším to vytmelením i s rámečkem, broušením do roviny a pak kovový rámeček od HGW.
Podlahy asi nechám, ale palubky možná (budu li mít sil :D ) udělám nové. Pro radost jsem si vyrobil rychloměr pro pana Degelowa :-D .
120.jpg
119.jpg
118.jpg
117.jpg
116.jpg
115 1.jpg

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 07 črc 2013, 12:20

Michal Švehla píše:Ale co mne štve nejvíc je tmelení proláklin na budících. Řeším to vytmelením i s rámečkem, broušením do roviny a pak kovový rámeček od HGW.
Podlahy asi nechám, ale palubky možná (budu li mít sil :D ) udělám nové.

Proč tolik komplikací? Budíky jsem neřešil. Dal jsem dekál a pak zasklil sidoluxem, čímž jsem to srovnal.
Ondřej Kabelka

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby