Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spitfire ! (Vše o Spitfiru)

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 2353 • Stránka 69 z 157 • 1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 157
  • Odpovědět s citací

Re: Spitfire ! (Vše o Spitfiru)

Příspěvekod Víťa Výmola » 27 kvě 2013, 12:35

Díky! Ten záběr je skvělý! [-o<
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jbr » 11 čer 2013, 12:30

Měl bych dotaz pro zdejší odborníky na Spity. U 313. perutě létal Spit Vb BL581, mj. je to mašinka Moesi Ilir, zakoupená z prostředků vybraných organizací Dutch East Indies Spitfire Fund. Za svého působení u 313. perutě na ní nejvíc létal Karel "Šůdl" Vykoukal. Vzhledem k tomu, že Šůdl pocházel ze stejného města jako já, snažím se o jeho životě a působení u RAF zjistit trošku víc nad rámec běžného zájmu o podklady na model. BL581 je zmiňována jak v Rajlichově Albionu, tak v Hurtových Češích a Slovácích ve službách RAF. V obou publikacích je ale u dané mašiny uváděno jiné kódové písmeno - Rajlich má RY-T a Hurt RY-X. Vykoukal skutečně létal se Spitem Vb RY-X, ale ten byl odepsán 1. prosince 41 při nouzáku u St. Buryanu.

Podle Morgana pak měla 28. prosince 41 k peruti přijít mašinka BL518. Ta je ale trošku záhadná, protože v záznamech perutě, které mám k dispozici (12/41-03/42) není zmíněna u žádného operačního letu. Sama BL581 pak byla dodána 17. ledna 42 a první operační let s ní má právě Šůdl 28. ledna 42. Potenciální přítomnost dvou mašin s velmi jednoduše zaměnitelnými serialy mě vede k tomu, jestli náhodou zde není zakopaný onen pomyslný pes v souvislosti s X vs. T. Nemáte náhodou prosím někdo víc informací o jedné či druhé mašince? Klidně i soukromě přes SZ.
jbr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 12 čer 2013, 12:34

Také bych měl dotaz na znalejší věci a to konkrétně ohledně verze XII. Jak jsem se dočetl na netu tak první zhruba polovina vyrobených kusů byla na základě draků Mk.Vc (bez zatahovací ostruhy + křídlo). Dalších zhruba 45 kusů bylo udajně vyrobeno na bázi rozestavěných draků verze Mk.VIII. - zatahovací ostruha. Potud v pohodě. fotky jsou jasné na zataženou ostruhu. Dále jsem se ale dočetl že mašiny postavené na bázi Mk. VIII měli udajně nádrže v křídle. Jaké měla v tomto případě křídla? Převzaný kompletně z Mk.VIII ? Pak by ale měli mít dva velký krabicový chladiče + nádrže a ne jeden velkej a jeden menší jako pětky. Na těch několika málo fotkách co znám je zatažená ostruha, ale křídlo s chladiči ala Mk.V. Nebo to byly pouze trupy z Mk.VIII ale křídla z Mk.Vc? Nějak mě to nesedí dohromady . :-k
Když někdo bude vědět víc, budu rád.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod spitfire6779 » 15 čer 2013, 18:42

Ahoj Martin,
mam docela podrobny material k Spitom XII ale je v polstine. Obsahuje docela podrobny popis, vykres, farebne bokorysy prototypov aj seriovych masin ako aj kratky popis spojenia Spitfire XII - Seafire XV. Je to v pdf-ku a ma to cca.1,2 MB. Ak chces posli mi mailovku a hodim ti to tam.
V materialoch sa pise zhruba toto: cast strojov mala zaklad vo verzii Mk.Vc s pevnou ostruhou a cast vychadzala z prototypu Mk.III so zatahovatelnou ostruhou. Pouzite stroje mali kridla z Mk.Vc s asymetrickymi chladicmi, skratene rozpätie (s vynimkou prveho serioveho kusu EN221) s vyzbrojou 2 x 20mm kanon a 4 x 7.7mm gulomety.
Spitfire
BA/SK
_____________________________________________________________________________________________________
spitfire6779

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 08 črc 2013, 10:57

Mám zase dotaz pro dobré spitfirology a opět se týká verze Mk.Vb. :)
Jakým způsobem byly uchycené upínací pásy? Verze Mk.V používala pásy sutton s dírami (viz. obr). Za rameny se pásy sbíhají do dvou Y. Horní Y, jak známo, vede skrz pancéřování přes lanko až na přepážku za kokpitem. Ale co to dolní? Buď může vést dolů ZA opěradlo sedačky nebo PŘED opěradlem sedačky skrz otvor (který ta sedačka má každopádně). Co je správně? Opět jsem našel řadu protiřečících si obrázků, ale žádný skutečně autentický.
Přílohy
Sutton-Harness.jpg

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr-Pb » 12 črc 2013, 21:07

http://www.youtube.com/watch?v=Ez81N-YFGtM

http://www.factnotfictionfilms.com/spitfiresisters.html
Přílohy
SpitfireSistersPosterLarge.jpg
"Lidi jsou velký svině a všechno je to na ho.vno." - V. Havel, Audience
"Optimisté by se měli popravovat." - J.Cimrman, Dobytí Severního pólu
Petr-Pb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Randalf » 23 srp 2013, 08:00

Ještě se vrátím k IX UTI, zda někdo neporadí.
- jaké kapky měly kryty zbraní na křídle?
- druhá kabina měla dvířka?
- byl konvertován je jeden Spit?
- radiostanici předpokládám vyhodili, ok?
Díky

BTW: našel jsem tyto fotky, znáte ještě nějaké jiné?
Přílohy
IMGP0743_cr.JPG
russian-spitfire-trainer-3.jpg
SpitfireMkIX_UTI_2.jpg
spitfire-9-uti.jpg
Roman Randalf Kresta
Beskyd model kitshow
Randalf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kickass » 07 říj 2013, 16:42

Nerad bych přerušil vlákno ale nemůžu tady na fóru dohledat nic o obřím Spitfiru 1/24 od Airfixu. Nebyly by od někoho nějaké dojmy, postřehy ze stavby? Z toho co jsem viděl, tak bude potřeba zřejmě zvětšit vzepětí křídel, protože na všech fotkách mi přišlo nedostatečné.
Předem díky..
"malá nepřesnost oku lahodí"
Kickass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod palko » 09 lis 2013, 22:32

Chalani potreboval by som pomoc nemate niekto nieaku schemu rozlozenia far.poli na egypske deviatky nasiel som nieco na wings palette je tam len bokorys pieskova s hnedou ,ale potreboval by som klasicky troj pohlad diky.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
palko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Daniel Tomala » 12 lis 2013, 22:13

Zdravim pánové. Mám na vás prosbu ohledně tipu na literaturu ohledně spita. Pro mě důležité je, aby byla k sehnání v ČR. Tedy někde v první třetině tohohle vlákna je odkaz na nějakou zásadní bibli, ale velmi těžce sehnatelná. Můj osobní tip je SAM part1 Merlin powered, ale u Arthura mají pouze dvojku a to jsem se ještě nepídil, zda-li vůbec skladem ( přeevším mě zajímá verze Mk IX ). Na Heurece na mě ukáže několik publikací, ale zase nevím, jak moc jsou kvalitní atd. Předem děkuji za odpovědi.
Daniel Tomala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Bunda » 12 lis 2013, 22:35

Jen pro info, SAM pt. 1 Merlin powered se připravuje k novému vydání stejně jako Beau a Hurricane.
http://www.sampublications.com/coming-soon/cat_68.html
Petr Bunda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 14 lis 2013, 12:59

Na detaily (i když tam není vše) je dobrá http://knihy.abz.cz/prodej/spitfire-lf-mk-ix-in-detail při troše štěstí by ji některý z prodejců mohl ještě mít.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 24 lis 2013, 23:53

Stavím PR XIX 1/72 od Airfixu a chladiče pod křídly jsou přinejlepším nic moc. Mohl bych místo nich použít chladiče z Mk.XIV? Jsou chladiče na těchtou dvou verzích stejné?

Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Randalf » 25 lis 2013, 00:31

Arccos píše:Stavím PR XIX 1/72 od Airfixu a chladiče pod křídly jsou přinejlepším nic moc. Mohl bych místo nich použít chladiče z Mk.XIV? Jsou chladiče na těchtou dvou verzích stejné?

Můžeš, jsou stejné (tedy měly by být). XIX byla průzkumná verze odvozená z XIV.
Roman Randalf Kresta
Beskyd model kitshow
Randalf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jfb » 25 lis 2013, 10:38

Ano, Chladiče jsou stejné, ale záleží z jaké stavebnice je použít, většinou jsou chybné tvarově.
Jaroslav Brümmer
Praha
jfb

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 2353 • Stránka 69 z 157 • 1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 157

Zpět na Diskuse