Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker DIII scratchbuild 1/72

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Fokker DIII scratchbuild 1/72

Příspěvekod martinos » 09 čer 2013, 21:43

Zatni zuby - to dáš, trup vypadá perfektně =D>
Na stole: Sopwith Triplane 1:72
Hotovo: Fokker D.VII OAW,Fokker Dr.I. Ltn.P.Baumer,SPAD XIII Late ver. 1:72, Gotha G.I.
martinos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JendaK » 09 čer 2013, 21:54

ten trup je vyborny
hotovo Fokker D VII F 1/48 Eda/Roden Morane-Saulnier N 1/48 Yakovlev UT-1 Mikromir 1:48
JendaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 10 čer 2013, 10:55

Děkuji za slova chvály. Díky bohu fotografie mnohé skryjí :D

Jak jsem řekl tak i plním. Surfacer zalepil co mohl a na zbytek házím kakanec. To bych se tady ubrousil. Doplnil jsem šití na spodek trupu a taky obruč dělící kryt motoru od zbytku světa.

Dnes vlítnu do barev. Bude to Trup bílo/černý. Plechy motoru hliník. Spodní plochy plátno tak samo i boky trupu. Pak se uvidí na kolik se mi podaří znázornit smytí kamuflážních barev. Horní plochy a trup tříbarevná terenní kamufláž. Barvy použiju podobné jako na mých předešlých modelech Albatros DII (což mi připomíná že ty bych už taky mohl dodělat stačí už jen vychmelnicovat dodat nějaké camprlíky k motoru kolečka a vrtuli a hotovo, ale Fokker má zatím absolutní přednost).
A výsostné znaky v bílých polích. Takže jdu na to.
Přílohy
002.jpg
003.jpg
007.jpg
ta hrubost u přechodového dílu motoru mi unikla.Sakryš.zase TMEL a smirek.Ach jo...
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 10 čer 2013, 15:59

Řeším nástřik spodních ploch plátnem. Uvažuji jestli se drbat s lehce prosvítajícími žebry. Mám málo fotek pro srovnání, ale z toho co je je zvláštní že nejsou vidět ony charaktristické světlé porty jako u Britských a Francouzských letadel.

Ptám se znalců je možné že němci křídla Fokkerů potáhli plátnem a to k žebrům pouze přišili? Bez přelepení dodatečným pruhem plátn přes švy? To by pak vysvětlovalo to že není vidět skoro žádne žebro. Jen tam kde se víří olej z motoru a tam se žebra objevují jako špinavé promaštěné čáry.

Nebo jsou spodní plochy natřeny barvou. Sv.Modrá :arrow:

Hilfe, čas se krátí...
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 10 čer 2013, 17:52

..oproti dohadům o zbarvení těchto letounů v úvodu tohoto linku jsem se nakonec dopátral toho, že tyto éra kamuflovali až na frontě. Z továrny přišli letouny jen šmouhaté zvrchu. Našel jsem fotky, kdy jsou na konkrétních letounech (ale zatím jen u typu D.II) zachycené obě podoby. Tedy původní šmouhatá jen zvrchu (u D.III pak buď jen vrch, ali i šmouhaté vrch+boky). No, a takto zbarvené dé-dvojky se dají najít i v tříbarevné kamufláži, což dokládají jejich sériová čísla. Ale dé-trojky jsem takhle duplicitně ještě nenašel. Přesto si myslím, že se toho přebarvení dočkaly také. :-k Pokud byly letouny bez nátěru, nebo se šmouhábím jen na horních plochách, tak křídla průhledná byla. Jestliže u tříbarevných není skrz křídla vidět, je pravděpodobné, že jsou natřená zaké. Pravděpodobně sv. modře, nebo takovým tím nazelenalým odstínem světle modré. Porty.: Obě křídla (horní i dolní) mají ve většině případů u kořenové části přes potah lištičky. Zpravidla tři, nebo spíš čtyři. Zbytek je vidět přišití, tedy jsou vidět stehy. Ale také je vidět, že ty stehy jsou jakoby "měkké", to znamená, že jsou přelepené tenkou portou. Ohledně toho pruhovaného stroje (Moritz), který se chystáš převést do modelové podoby. Pokud by se jednalo o tu dé-dvojku za ním (Dodo), tak tam je známý seriál..: 2393/16. Známý je i seriál dé-trojky stojící vedle toho "tvého" pruhovaného Moritze. Nese jméno Olga a seriál je 366/16. Známý je i seriál letounu stojícího z druhé strany. Je to dědeček, tedy vlastně Grosspapa a seriál má 1612/16. Přesto bych rád upozornil na něco, co se týká "Moritze". Nezdá se Ti, že má na boku nakreslenou hlavu nějakého baculatého andílka..? :-k I Halberstadt D-II stojící v poslední řadě (HO) má dle mého soudu na boku nějaký emblém. Vypadá to jako ruka se zvednutým palcem (Něco, jako OK). Ale být to v dnešní době, tak bych hádal spíš "fakáče".. :grin:
Přílohy
Fokker M19 (D-III-a)_a(nemecko)-(Kesta 4)-Moritz-a01.jpg
Fokker M19 (D-III-a)_a(nemecko)-(Kesta 4)-a01.jpg
Fokker M19 (D-III-a)_a(nemecko)-(Kesta 4)-a01.jpg (28.46 KiB) Zobrazeno 2535 krát
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 10 čer 2013, 18:42

Kurde nebyli ty dva obrázky na letadlech tito dva? Pat a Mat z doby WW1. Ten "fakáč" mohl být Moritz. ona chocholka na hlavě.

Min.Moritz se objevil na jednom Albatrose DV. Třeba to byl stejný pilot. Nebo byl stejně okouzlen těmito postavičkami
Přílohy
max_und_moritz_museum.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vilem » 10 čer 2013, 19:04

Řekl bych, že BINGO ;-I :D . Jinak - krásná stavba - jako vždy ;-I [-o< .
Vilem

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 10 čer 2013, 19:20

Ale nesedí mi tvar. Je tam vidět něco jako oči a pusa nebo spíš tlama. Ale proč je obrázek tak tmavý. Asi to bude cosi jiného :-k
Přílohy
Fokker%20M19%20(D-III-a)_a(nemecko)-(Kesta%204)-a01.jpg
Fokker%20M19%20(D-III-a)_a(nemecko)-(Kesta%204)-a01.jpg (27.47 KiB) Zobrazeno 2491 krát
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 10 čer 2013, 19:40

Já si nemůžu pomoct, mně to připadá jako díra v potahu.... :-k
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 10 čer 2013, 19:46

To by se myslím nefotili tak velkolepě s takhle děravým érem. Je vidět že nátěr kolem znaku/emblému/fleku/skvrny je řidší. Je to záhada. Pořád můžu model udělat těsně, snad jen minuty před tím, než tam ten emblém dali :D
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 10 čer 2013, 20:30

Vlastimil Lukáš píše:Řeším nástřik spodních ploch plátnem. Uvažuji jestli se drbat s lehce prosvítajícími žebry. Mám málo fotek pro srovnání, ale z toho co je je zvláštní že nejsou vidět ony charaktristické světlé porty jako u Britských a Francouzských letadel.

Ptám se znalců je možné že němci křídla Fokkerů potáhli plátnem a to k žebrům pouze přišili? Bez přelepení dodatečným pruhem plátn přes švy? To by pak vysvětlovalo to že není vidět skoro žádne žebro. Jen tam kde se víří olej z motoru a tam se žebra objevují jako špinavé promaštěné čáry.

Nebo jsou spodní plochy natřeny barvou. Sv.Modrá :arrow:

Hilfe, čas se krátí...

Myslím si že to křídlo mohlo být částečně řešeno přebitím laťkami v okolí centroplánu, a dále klasickými portami a pokud byly Fokkery natírány podle stejného schématu jako třeba Albatrosy D.II (tzn letouny ze stejného období války) tak by spodní plochy křídel snad měly být světle modré.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 11 čer 2013, 00:10

Vlastimil Lukáš píše:Ale nesedí mi tvar. Je tam vidět něco jako oči a pusa nebo spíš tlama. Ale proč je obrázek tak tmavý. Asi to bude cosi jiného :-k

Ty máš ale představivost..! :D Takhle mi ten tvůj obtah připomíná Yetiho postavenýho z Lega.. :-D Ale, vážně..zkusil jsem to ještě zvědšit a zesvětlit. Nemůžu si pomoct, ale ta kresba (?) mi pořád připomíná hlavu barokního andílka. Asi nejvíce podobné tomu co já v tom "fleku" vidím je postavení tváře téhle holčičky/anděla z vintage pohlednice...
Přílohy
Andílek1.jpg
andelícek2.jpg
andelícek2.jpg (21.48 KiB) Zobrazeno 2437 krát
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 11 čer 2013, 00:13

..samotná kresba obličeje(?) na letounu je(?) však jakoby barokovější..nějak takhle.. :-k
Přílohy
andelícek1.jpg
andelícek.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 11 čer 2013, 06:01

Je to záhada. Tvar by možná i seděl. Ale co mi nesedí je tmavá barva. Podle všeho musí být obrázek buď černý,červený nebo snad sytě žlutý. Andělíček by byl asi světlejší. Nejspíš udělám Fokkera bez obrázku. K tomu mému Yettimu z lega mě vedl nápis Moritz. Možná to byla špatná stopa.

Navíc obrázek je evidentně dodělávaný později. Je vidět veliké opotřebení barvy v místě kolem tmavého obrázku. I nápis Moritz se mi zdá omšelejší než Emblém. A jak tak hledím do fotky vypadá to že i spodní patka kříže na trupu není úplně akurátních rozměrů. Možná že olej smyl i trocha barvy i z něho.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 11 čer 2013, 06:07

Nebo že by...
tumblr_m97skrO1oz1reb3ivo1_1280.jpg

Obrázek
Ondrous

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby