Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Japonské vozy Tamiya + Aoshima 1/24

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Japonské vozy Tamiya + Aoshima 1/24

Příspěvekod Wishieftrottle » 04 čer 2013, 20:40

aaaaaa, takže vyleštit jelenicí. To mě nenapadlo :P
Hned tento postup na Odyssey vyzkouším :wink:
Wishieftrottle

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zaloha00 » 05 čer 2013, 20:32

Doris, vážně nádhera. nebudu se tady rozplývat na lakem, je prostě úžasný!! neuvěřitelný. Jestli si to pamatuji dobře tak používáš TS13?
autíčko opravdu přišlo ve vhodné době, sluníčko zase začíná svítit tak se jen projet.

tu 3M pastu musím sehnat

Mě osobně se nelíbí ty sedačky, ta barva je taká :-k :-k

Doufám že se pustíš do té F50 :D
Jak šel čas Ferrari: F40, 360 Modena Spider, 250 Testa Rossa, 365 GT4BB, 246 Dino GTS Spider, 348 Ts Spider, 512 Tesstarosa, 612 Scaglietti, F1-126c12 Long Beach, 365 GTB4 Daytona, Mythos, F-355, 328 Gtb, 250Lm, 512BBi, 330 P4, 148 California, 599 SA Aperta Gold Editon, 512BBi, F1-90 641, 348 tb Monte Shell, F50

Rozestavěno: Lamborghini Jota SVR, Ferrari 308GTB Barum, Ferrari F310B
zaloha00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod foksi » 07 čer 2013, 14:28

Doris, len pokračuj v takejto krásnej práci. Je super, čo dokážeš. A väčšina z nás ostaných si môžeme brať príklad z čistoty stavby, s tým, ako sa s modelom vyhráš v detailoch, ako ho farebne zladíš a nakoniec všetko krásne zavŕšiš neuveriteľnou povrchovou úpravou karosérie. Ticho závidím a dúfam, že raz tiež budem vedieť spraviť takto krásne modely. Ozaj klobúk dolu! [-o<
Posledné dokončené: VW Golf 3 viewtopic.php?f=165&t=144297
Gee Bee R-1 viewtopic.php?f=6&t=144435
foksi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šimon Králik » 07 čer 2013, 15:32

Wishie to nebude jelenicou, ja ju tiež používam a nič :-D Rozdiel je v zlatých ručičkách tety Doris :D

Inak k modelom ani nie je nejak čo povedať - sú proste fantastické =D> Neskutočné laky, krásne interiéry, výnimočná čistota :) Ozaj dokonalosť, ale čo ma tak pomimo napadlo je, že 350Z a GT86 majú niečo spoločné - na to aké sú to dizajnom karosérie krásne autá ich Nissan aj Toyota vo fabrikách vybavili načisto nedôstojnými sériovými diskami :roll: Ja by som im vybral nejaké pekné 19" od Aoshimy, ale ak by k tomu nedošlo, aj tak to tu budú pre mňa top modely, tak sú prenádherne postavené ;-I

A ak sa smiem ešte vyjadriť k tomu čo sa tu riešilo predtým - Lukáš rozhodne to nevzdávaj, tvoja what if Impreza je super a mne sa veľmi páči, bola by škoda nedorobiť ju #-o Vykašli sa na všetky superspešl laky a prípravky od Gunze a puntičkárske riedenie do pištole, všetko to zahoď, schyť plechovicu TS-13 a poriadne to tam nacákaj ( nie tak doslova :-D ) a uvidíš že to bude super :wink: Mne sa vždy môj výsledok najprv celkom páči, ale potom mám tiež ten problém, že to po nejakom čase akoby stratí hĺbku a lesk, dávam slabé vrstvy a nechávam ich vždy min. 5 dní preschnúť takže zatiaľ neviem prečo, ale prídeme na to a rozhodne sa nevzdávajme 8)
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Hotovo: Mazda MX-5 Eunos Roadster, Lotus Super 7 s2
Work: 240Z, Mini Cooper a zopár ďalších :D
Šimon Králik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Maverick117 » 07 čer 2013, 15:34

Šimon Králik píše:Wishie to nebude jelenicou, ja ju tiež používam a nič :-D Rozdiel je v zlatých ručičkách tety Doris :D

Inak k modelom ani nie je nejak čo povedať - sú proste fantastické =D> Neskutočné laky, krásne interiéry, výnimočná čistota :) Ozaj dokonalosť, ale čo ma tak pomimo napadlo je, že 350Z a GT86 majú niečo spoločné - na to aké sú to dizajnom karosérie krásne autá ich Nissan aj Toyota vo fabrikách vybavili načisto nedôstojnými sériovými diskami :roll: Ja by som im vybral nejaké pekné 19" od Aoshimy, ale ak by k tomu nedošlo, aj tak to tu budú pre mňa top modely, tak sú prenádherne postavené ;-I

A ak sa smiem ešte vyjadriť k tomu čo sa tu riešilo predtým - Lukáš rozhodne to nevzdávaj, tvoja what if Impreza je super a mne sa veľmi páči, bola by škoda nedorobiť ju #-o Vykašli sa na všetky superspešl laky a prípravky od Gunze a puntičkárske riedenie do pištole, všetko to zahoď, schyť plechovicu TS-13 a poriadne to tam nacákaj ( nie tak doslova :-D ) a uvidíš že to bude super :wink: Mne sa vždy môj výsledok najprv celkom páči, ale potom mám tiež ten problém, že to po nejakom čase akoby stratí hĺbku a lesk, dávam slabé vrstvy a nechávam ich vždy min. 5 dní preschnúť takže zatiaľ neviem prečo, ale prídeme na to a rozhodne sa nevzdávajme 8)

vďaka .. mám TS13tku doma tak uvidíme čo to urobí. Pokusne ju otestujem skôr na S2000ke nechce sa mi impreza zrovna kúpať v brzdovke .... ale inak fakt človek to musí vedieť a doris obdivujem [-o<
My skills are not perfect but the only way to gain skills is to try new things!!
Maverick117

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Škorpík » 07 čer 2013, 19:36

[-o< Klobouk dolů , pro mne neskutečná čistota =D>
MAZNP Mladá Boleslav - Malé automobilové závody Mladá Boleslav , pobočka Libeř Pha-západ
Škodovky :-) http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... &start=150
Škorpík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 čer 2013, 21:27

Ahojte kamarádi!
Moc Vám všem děkuji za komentáře a ohlasy, nesmírně si toho vážím a je to pro mne velká motivace a zároveň závazek, aby to, co dělám, bylo skutečně hodno takového ocenění.
Pro Mavericka117: Určitě není na místě rezignovat nebo říkat, že na to nemám. MÁŠ NA TO a jsem si tím jistá. Tvou práci znám a zbytečně se podceňuješ. Já mám za sebou už cca 31 let modelaření ( i když ve větší míře stavím papírové modely) a zpravidla rozvíjím to, co se mi osvědčilo. A i když už tolik let modelařím, stále je ještě toho dost, co mi moc nejde a kde bych se měla zlepšit, prostě člověk se stále učí. Moje práce není dokonalá, ale co na tom…. Stavba aut mne baví a přináší mi příjemnou relaxaci, mám je ráda i v reálu a v modelové podobě mohu zkoumat i spoustu detailů, které mi v reálu unikají.
Při stavbě modelů používám takové materiály, které se mi dlouhodobě osvědčily a jen opatrně zkouším inovace. Vesměs hledám ten nejjednodušší způsob, jak to či ono na modelu zrealizovat. Navíc mám do určité míry omezené možnosti (nemám stříkací pistol a ani finance na nákup profi náčiní), tak používám a vylepšuji to, co mám k dispozici. Při lakování karoserií pracuji jen s čirým lakem TS13 od Tamky, zpočátku mi to s ním moc nešlo, ale po zacvičení jsem se s ním naučila pracovat. Přesto i nyní se dopouštím chyb a musím je pak opravovat. Naopak když jsem pracovala s dvousložkovými laky na skutečném autě, tak se někdy „zadařilo“ ,stačil nesprávně namíchaný poměr laku s tužidlem a výsledek byl špatný, někdy to po čase začalo praskat nebo naopak matnět a nezbylo, než začít znovu. Právě i z toho titulu obdivuji Tebe a další modeláře, kteří mají odvahu se pouštět do inovací a zkoušet různé přípravky a barvy a tím ostatním poskytují cenné informace a reference, jak to či ono funguje.
Chystám se pořídit video, jak postupuji při lakování, ale zatím tomu nepřálo počasí a doma stříkat moc nemohu.
DOSKOČIL MICHAL píše:.... Něco závodního nebude třeba časem ?

Letos už asi ne, ale časem určitě něco bude; mám už pár vyhlídnutých modelů, které mne lákají.
neophyte píše: Maverick - doteraz som robil s revell syntikou plus na to Super clear lll. Teraz robim s gunze c (gx) a je to o hodne lepšie. Postavil som asi 50 ťahačov a až teraz začinam chápať že základ je brúsenie a leštenie. Popripade na youtube pozri How to polish a model car....Super na dolešťovanie sú aj produkty rady Meguiar's hlavne na mikroškrabance X-... ten použivam aj ako podklad (mazadlo pri leštení) a hlavne Micro-mesh 3200-12000. To ti v začiatkoch hodne pomôže... o pastách tamiya nehovoriac a na záver zakonzervovanie voskom......

Zajímavé možnosti a přípravky, o mnohých jsem neměla tušení. Něco z toho určitě vyzkouším. Díky za tipy!
zaloha00 píše: Jestli si to pamatuji dobře tak používáš TS13?
Mě osobně se nelíbí ty sedačky, ta barva je taká :-k :-k
Doufám že se pustíš do té F50 :D

Přesně tak, používám jen tento lak. Žlutou barvu na sedačkách jsem volila podle jedné z verzí skutečného interiéru 350Z, mne se to v kombinaci s tím oranžovým lakem karoserie líbí, ale je fakt, že co člověk, to názor. No a F50 nebo nějaké jiné Ferrari už je také na mém seznamu.
foksi píše:Doris, len pokračuj v takejto krásnej práci. Je super, čo dokážeš. A väčšina z nás ostaných si môžeme brať príklad z čistoty stavby, s tým, ako sa s modelom vyhráš v detailoch, ako ho farebne zladíš a nakoniec všetko krásne zavŕšiš neuveriteľnou povrchovou úpravou karosérie. Ticho závidím a dúfam, že raz tiež budem vedieť spraviť takto krásne modely. Ozaj klobúk dolu! [-o<

Děkuji moc! Mne právě na modelech aut nejvíc baví ta povrchová úprava karoserie. Tím skoro vždy začínám a když se mi podaří, mám pak príma motivaci pro všechno ostatní. U barevného provedení interiéru mne občas láká individualizace, tak si barvy přizpůsobím svému estetickému cítění.
Šimon Králik píše:.... čo ma tak pomimo napadlo je, že 350Z a GT86 majú niečo spoločné - na to aké sú to dizajnom karosérie krásne autá ich Nissan aj Toyota vo fabrikách vybavili načisto nedôstojnými sériovými diskami :roll: Ja by som im vybral nejaké pekné 19" od Aoshimy....

U Zetka o tom také uvažuji, zasloužilo by si hezčí kola. Nějaké Aoshimácké mi ještě zůstaly, tak je vyzkouším. U Toyotky 86 se mi ty origoše celkem líbí; spíš uvažuji, zda je nenechat jen čistě chromované bez kontrastního tmavého nátěru. Mno, tohle si ještě nechám projít hlavou.
Jinak k tomu laku TS13 – stříkám cca 5 vrstev – 3 slabé a pak další 2 nepatrně silnější, až se lak sklovitě leskne, ale nesmí stékat. Musí být nanesen stejnoměrně a z větší vzdálenosti. Je lepší obětovat trochu laku, které odstříkne mimo, než to fouknout do jednoho místa a pak sledovat, jak lak stéká a rozežírá metalízu pod ním. Lakuji v intervalech několika minut u těch slabších vrstev, u těch silnějších je to zhruba po 30 minutách nebo hodině v závislosti na délce zasychání. Broušení a leštění přijde na řadu až po minimálně dvou dnech od nástřiku poslední vrstvy laku.
Naposledy upravil DORIS dne 08 čer 2013, 07:30, celkově upraveno 1
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 čer 2013, 21:35

Dnes se konečně počasí umoudřilo, tak jsem pořídila ještě spoustu fotek 350Z v exteriéru. Užijte si je, snad se Vám budou líbit:
041.jpg
035.jpg
085.jpg
037.jpg
038.jpg
042.jpg
044.jpg
046.jpg
053.jpg
049.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 čer 2013, 21:40

A ještě druhá strana:
069.jpg
070.jpg
071.jpg
065.jpg
064.jpg
063.jpg
058.jpg
057.jpg
056.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 čer 2013, 21:57

A konečně přináším i fotky interiéru Toyoty 86, ten jsme ztvárnila v kombinaci černé a červené barvy s hliníkovými doplňky. Část palubní desky jsme upravila podle sebe a opatřila ji lesklým nátěrem, což trochu rozbilo tu jednotvárný a matný povrch. Základ je stříknutý černou TS-6, červené doplňky jsme natírala štětečkem - asi 5 vrstev matné červené XF-7, které jsem po vytvrdnutí lokálně přebrušovala vodním smirkem 2000, aby byl povrch hladký a nebyly znát tahy štětcem. Lepší by to bylo stříknout ze spreje, jenže jsem nesehnala vhodnou matnou barvu s tímto odstínem.
Dekály jsem před aplikací přelakovala matným vodou ředitelným lakem od Tamky XF-86, po dostatečném zaschnutí jsem je přesně vystřihla a po odmočení ve vlažné vodě umístila na díly. Pro imitaci hliníku se mi výborně osvědčila stříbrná barva ze spreje TS-30, na drobné dílky se dá krásně nanášet pomocí měkkého štětečku.

001.jpg
007.jpg
011.jpg
023.jpg
026.jpg
025.jpg
029.jpg
032.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan_PN » 08 čer 2013, 18:34

Doris, pokladám za zbytočné opakovať slová obdivu, na ktoré si aj tak nikdy nereagovala... :( Nevadí, to nie je dôležité.

Mňa najviac fascinujú na Tvojich modeloch tie najmenšie detaily na palubnej doske, dverách a volante. Tie maličké tlačítka, ovládače na rádiu, výduchy na klimatizácií, alebo prechody medzi farbami na volante sú tak dokonale rovné (alebo krásne okrúhle), že to proste nechápem. :-k
Robíš to zrejme štetčekom. (?) Opravuješ to nejako ešte? Ak áno, akým spôsobom? Ešte si spomínam aj na čierne rámy okolo okien, to je dokonalosť sama.
Alebo sa ti to darí urobiť na prvý pokus? V tom prípade máš jednoducho talent od niekoho tam vyššie a to sa nedá naučiť... [-X

Ak sa s nejakou radou podelíš, budem šťastný... :-D
Dokončené:
Ferrari F612 Scaglietti, http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=165&t=77315
LaFerrari, http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=165&t=87440
Rozostavané:
Ford GT
Milan_PN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 čer 2013, 19:12

Ahoj Milane!
Ne ne, já si moc vážím všech komentářů, které mi tady píšeš, jen svou reakci na ně občas píši v obecné rovině i pro ostatní lidi, tak mi to, prosím, neměj za zlé. Děkuji za Tvou pochvalu, moc pro mne znamená! [-o< :flower:
Ty stříbrné detaily barvím štětečkem - používám k tomu stříbrnou barvu TS-30, které si trochu odstříknu ze spreje do víčka. Výborně se s ní pracuje, nátěr se dá zvládnout napoprvé bez nutnosti dodatečných oprav, ale je třeba mít opravdu klidné ruce a práci s touto barvou si vyzkoušet a najít si vhodný štěteček. No a rámy kolem oken - ty barvím vodovkami od Tamky a případné přesahy po zaschnutí opatrně odstraním měkkým dřívkem - vesměs si k tomuto účelu ostrouhám lípovou špejli. Takto jsem třeba upravovala kola na Toyotě, které mají čelní stranu chromovanou a zbytek je tmavý. Nejprve jsem je nabarvila a po zaschnutí jsem dřívkem sundávala přebytečnou barvu.

063.jpg
065.jpg

Dnes jsem Toyotku 86 dokončila, zde jsou další fotky z finišování:

014.jpg
031.jpg
027.jpg
011.jpg
008.jpg
006.jpg
002.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 čer 2013, 19:20

Finišování + motorový prostor (kablíky ani další doplňky tam dávat nebudu, protože kapota moc nesedí a při otevírání se zbytečně ničí lak na hranách, takže zůstane zavřená „natvrdo“). Podvozek a další díly jsem barevně upravila místy podle sebe, část podvozku měla být v odstínu karoserie, nicméně mi už nezbyla tato barva :( , tak jsem musela improvizovat.... :oops:

037.jpg
040.jpg
042.jpg
045.jpg
068.jpg
069.jpg
071.jpg
076.jpg
079.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 čer 2013, 19:26

Dokončený model

083.jpg
087.jpg
092.jpg
094.jpg
095.jpg
097.jpg
098.jpg
099.jpg
102.jpg
104.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 čer 2013, 19:30

Toyota 86

105.jpg
107.jpg
119.jpg
122.jpg
126.jpg
129.jpg
135.jpg
137.jpg

Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno