Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Lodě (Ships) ‹ Lodě (Ships) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Hood 1/350 Trumpeter

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Mainmast

Příspěvekod janci75 » 03 kvě 2013, 15:28

Hlavny trojnozkovy stoziar si ako inak vyzaduje tiez pomerne velke modifikacie, aby sa podobal tomu skutocnemu. V prvom rade treba z 'kolmej' nozicky stoziara odstranit 'krabicu' ktoru si tam Trumpeter vymyslel. Zhruba na urovni strechy krabice bola platforma umoznujuca rozhlad obsluhe zeriavu na okolie, ale bol to len 'tenky' kus plechu na tyckach, a pristup nan bol po rebriku. Toto je super urobene v plechoch Eduard. Je to ale detail tak jemny ze sa odvazim ho dat na model az pri zaverecnej kompletacii, takze na fotkach nie je. Dalsi velky kusok je nepresny tvar 'starfish' platformy ( v skutocnosti bol nepravidelny). Spravny tvar platformy zo stranky HMS Hood association :

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Rameno zeriavu je krajsie asi urobit v krajnej spustenej polohe. Vsetky haky a navijaky su super urobene v plechu Eduard. Kedze mne sa ich podarilo poriadne zmrsit, tak som presiel k 'zaloznym' od Lion Roaru, ktore ma donutili urobit rameno zeriavu v krajnej vytiahnutej polohe. Efekt vo finale ale nie je zly. Z plechu Eduard som pouzil uchytenie kladiek o storiar. Na co si ale treba dat pozor je vyosenie kladiek. Treba ich vyosit tak, aby sa z nich dali este natiahnut lana k navijakom na palube, aby si lana neprekazali.

U znameho profika je to krane vidno :

Z vacsich veci v stavebnici uplne chyba 'frag gaff', je to tycka po uroven ktorej sa vytahovala najvacsia vlajka, mimochodom jedina ktoru mal HOOD vyvesenu v svojej poslednej bitke.
Ja som ju uropbil z 'modrej' injecnej ihly.
Cely zeriav bol pravdepodobne pohanany dieslovym motorom, ktore vyfukove potrubie bolo vedene hore smerom k starfish platforme po nozicke storiara. V stavebnici chyba.
Urobil som nahradu z evergreenovej tycky tusim priemeru 1,5mm. Na zhrubnutu cast pri palube som pouzil Tamyia pasku zalakovanu Sidoluxom. Viac infohttp://ontheslipway.com/?p=50#.

Vsetky diely stavebnice, ktore predstavuju cast stoziara nad 'starfish' platformou som vyhodil. Poprve vobec nezodpovedaju realite, podruhe je vhodne ich nahradit kovom z dovodu tlaku lan ktore
budu na tuto cast napnute. Na mojich fotkach je iba zakladna tyc urobena z injekcnej ihly ruzovej, zvysok bude postaveny z ihly zltej, ktora ide do ruzovej zasunut. Vzhladom na to ze ide znova
o prilis jemny detail, odlozim vyrobu a zasunutie az na zaverecnu kompletaciu modelu.

IMG_6134.JPG

IMG_6135.JPG

Tym padom su vsetky hlavne casti postavene a ako tak zmodifikovane, zostava malovanie, vyroba drobnosti a kompletacia.
janci75

• Odpovědět s citací

Re: HMS Hood 1/350 Trumpeter

Příspěvekod Lochy » 03 kvě 2013, 21:56

Teda chlape...parádní práce, a super výzkum ;-I
Jiří Lochman
Lochy

• Odpovědět s citací

Re: HMS Hood 1/350 Trumpeter

Příspěvekod janci75 » 23 kvě 2013, 12:34

@Lochy : Vdaka za pochvalu, dufam ze sa mi podari v dohladnej dobe sem dat fotky hotoveho modelu. :)
janci75

• Odpovědět s citací

Malovanie AP507B

Příspěvekod janci75 » 23 kvě 2013, 15:35

Kedze sa jedna o model Hooda z maja 1941, tak farebna schema je jasna 'AP507B– Home Fleet Medium Grey'. Vzhladom na to ze model obsahuje pomaly tolko plechu ako plastu, rozhodol som sa pouzit Humbrolky, s ktorymi mam najvacsie skusennosti. Po prehladani roznych for zaoberajucich sa mapovanim farieb RoyalNavy na Humbrolky som dospel k nasledovnym farbam :

AP507B Medium Grey = Humbrol 145 Medium Grey / trup nadstavby /
Corticene /linoleum = Humbrol 62 Matt Leather / 2 najniszie paluby mostika /
Black = Humbrol 33 / Vodoryska, vnutro kominov, casti stoziarov, obe starfish platformy /
While = Humbrol 34 / Vrchna cast hlavneho stoziara, pruhy pod starfish platform hlavneho stoziara/
Steel = Humbrol 27 Sea Grey /Kovove paluby/
Antifouling red = Humbrol 70 Brick red - Trup pod vodoryskou / zda sa mi ovela realnejsia ako vsade v navodoch doporucena 72/

Pri malovani som sa riadil super manualom zo stranky HMS Hood association : http://www.hmshood.com/hoodtoday/models/tips/hoodpaint.htm

Takze v skratke veci, ktore stavebny navod mozno neobsahuje :
Mostik : Spodne 2 platformy farba 'Corticene', ostatok 'steel deck'
Stoziar nad mostikom : Trojnozka do urovne 'air defence platform' = AP507B Medium Grey, od 'air defence platform' po 'spotting top' vratane 'starfish platform' cierna.

Hlavny stoziar : Nozicky : AP507B, Nad starfish platform : biela, Starfish platform : Cierna, Biele pruhovanie podla obrazku :

Kominy : AP507B, vrcholky cierne
Svetlomety : AP507B, imitacia skla
Hlavne dela : AP507B VRATANE BLAST BAGOV (platno na mieste kde hlaven vchadza do veze).

Zeriavy : AP507B
Brvna na pristavanie clnov : Drevo / u mna Vallejo Model Color Cork Brown /. Po jednom kuse na kazdom boku lode + 3 nahradne zavesene na nadstavbach.
Rebriky a schody : AP507B, vynimkou su madla rebrikov veducich do admiralskych kabin, tie su malovane farbou dreva (Cork brown)

Rafty : AP507B, vesla Cork Brown
Zameriavace PL zbrani : AP507B + biele pruhy :

Napis "HOOD" na nadstavbe - tmavoseda - pouzil som makku ceruzku.

Retaze, koliky na upevnenie lan : Tmavoseda

Vzhladom na to, ze v sade Lion Roar sa nachadzaju kovove lodne skrutky, tak isto nabojove pasy do PL kanonov pom-pom, nedalo mi a pouzil som tento pripravok

s viac nez uspokojivym vysledkom ..... to be continued :)
janci75

• Odpovědět s citací

Malovanie AP507B

Příspěvekod janci75 » 24 kvě 2013, 11:42

Este posledny detail :

Platno, ktorym boli zakryte okienka tie AP507B farba :

janci75

• Odpovědět s citací

Malovanie paluby

Příspěvekod janci75 » 24 kvě 2013, 11:57

Vzhladom na to ze nemam skusennosti s drevenou palubou a menil som pozicie niektorych otvorov do paluby a splinter shiledov,
tak som sa pokusil malovat palubu rucne. Osobne som s vysledkom spokojny.

Postup :
Zaklad nastrek Tamyia Wooden deck Tan XF-78 1 diel farba, 1 diel lak Tamyia X-22, 3 diely riedidlo Tamyia Lacquer thinner.
Zvyraznenie dosiek : Namiesat 5 roznych oddtienov hnedej. Miesal som z troch odtienov Vallejo Model color. Yellow Sand, Cork Brown, Green Ochre.
Jednotlive planky som maloval tenkym stetcom, tak aby zacinali a koncili na linkach co su vyryte v plaste. Jeden tah moze kludne ist aj
cez tri dosky, Je ale dolezite striedat oddtiene.
Na potlacenie kontrastu som potom znovu palubu poprasil velmi zdriedenou zaklanou farbou.
Po dokonalom uschnuti, wash Siena Palena + Paynova sed svetla (5%), riedene Zippo bezninom (95%).

Vysledok vypada takto :

IMG_6515.JPG

janci75

• Odpovědět s citací

Lana - rigging

Příspěvekod janci75 » 03 čer 2013, 14:26

Este pred tym nez dam do galerie fotky uz dokonceneho modelu, par tipov ohladne lan pre pripadnych dalsich zaujemcov o stavbu.
Po dlhsom uvazovani som sa rozhodol, ze ako hlavny material pre vyplet pouzijem Caenis doporuceny v knike "Ship Models from Kits" od Davida Griffitha.
Jedna sa o lanko na viazanie rybarskych musiek. Po zmerani mikrometrom sme zistili, ze jeho priemer je cca 0,035mm. Co je uplne super
pre mierku 1:700, pre 1:350 som bol spokojny az ked som lanko niekolkokrat presiel stetcom tmavosedou lifecolorkou.
Jedna sa o mimoriadne pevne lanko, ktore je tazke roztrhnut neopatrnou manipulaciou. Jeho napinanie teplom vsak neodporucujem, nikdy sa mi nepodarilo
dosiahnut rovnakych vysledkov ani niekolkymi pokusmi.
Lanovie HMS Hooda vsak obsahuje jednu "specialitku", s ktorou sa zaciatocnik moze poriadne vytrapit a tou je 6 lan stretavajucich medzi oboma kominmi
nad "wireless house". Tu prilisne napnutie jedneho lanka okamzite posunie priesecnik lan uplne mimo a tym padom sa strati napatie ostatnych lan.
Riesenie je jednoduche : Postavit okolo lode konstrukciu, jeden koniec lana chytit pevne sekundovym lepidlom o model a druhy drzat napaty pripevneny o
konstrukciu napr. plastelinou alebo gumou tack-it. Pohybom casti konstrukcie dosiahnut priesecnik lan, ktory sa potom zakvapne lepidlom. Po vyschnuti
lepidla zvysky lan odstrihnut.

Fotografia0213.jpg

janci75

• Odpovědět s citací

HMS Hood 1/350 Trumpeter - HOTOVO

Příspěvekod janci75 » 04 čer 2013, 14:29

Fotky hotoveho modelu si mozete pozret tu : http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=178&t=76618
Vdaka za sledovanie temy a reakcie :)

Janci.
janci75

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Lodě (Ships) Rozestavěno