ospravedlňujem sa za neskorú odpoveď, no bol som týždeň v zahraničí na služobnej ceste.
V stavebnici je materiál na dve vrstvy obšívky. Prvá vyzerá ako lipa ( Ramin ? ) 2 x 5 x 600 mm a druhá sapelli 0,6 x 5 x 600 mm a tiež lipa 0,6 x 5 x 600 mm.
V stavebnici sú použité drevá : Ramin, Sapelli, African walnut a Embero wood.
Paluba je z doštičiek 1 x 3 x 600 mm, podľa farby asi z Embero.
Stavebnice většinou používají na první vrstvu lípu (basswood), pokud je ve stavebnici použit ramin, tak výlučně ve formě kulatiny na stěžně a ráhna, protože se vyznačuje velmi dobrou tvarovou stálostí (nekroutí se). Pokušel jsem se najít na internetu zdroj raminu ve formě přířezů - bez úspěchu .
Krásná práce, krásná lodička Jak si dokázal takhle nalepit ty plaňky nad palubou, když tam nejsou žebra? Ten překližkový pás to udrží ve správný poloze?
prikladám foto, na ktorom je vidieť uchytenie bočníc. Používam klinčeky, dieru predvŕtam, namočím ich do sekundového s korekciou a zatlačím. Hlavičku zapustím pod úroveň povrchu.
Ohýbanie bočníc bolo dosť náročné, hrozilo zlomenie. Vlhčil som ich, aby boli poddajnejšie.
Ešte som vymyslel sofistikované zariadenie, ktoré som skromne nazval " Mortimerov delinearizátor". Jeho aplikáciou za 24 hodín drevečka zbavujem linearity.
Mortimer
Přílohy
Naposledy upravil Mortimer dne 01 kvě 2013, 18:28, celkově upraveno 1
Mortimer,na to ohýbání planěk se mi osvědčila věcička,kterou jsem si udělal z hrotové pájky.Udělal jsem si na ni mosazný valeček,plaňku na chvilku namočím a pak ohýbám přes ten váleček,pak zas namočím a ohýbám do požadovaného tvaru.Jde to skvěle a hlavně plaňky jsou suché a mohu je hned přilepit.Pokud chceš,mohu ti sem hodit nějaké foto jak to vypadá.
Rozestavěno: Santisima Trinidad Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Ahoj Mortimer, tak tady jsou nějaké fotky mé ohýbačky, snad budou k něčemu nebo někomu dobré Na dalších dvou foto jsem si dovolil dát mou lodičku do tvého vlákna, na nich jde vidět ohnuté plaňky.
Přílohy
Ohnuté plaňky na ohýbačce a přilepené
No jo,je to fakt,velké ohýbání tam opravdu nemáš Ale jinak jedeš jak fretka ,vypadá to dobře! Už se těším,až budeš dělat záď,docela mě zajímá,jak je to tam řešené
Velmi pěkná a čistá práce. Loď tohoto typu má elegantní tvar, latinské plachty tu krásu ještě zvýrazní. Před lety jsem stavěl podobnou šebeku - Indiscret (stavebnice Aeropiccola). Model vypadá pěkně, má však spoustu začátečnických nedostatků - Tvůj model vypadá podstatně lépe