Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Star Wars závodní kluzák/scratch

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Star Wars závodní kluzák/scratch

Příspěvekod Jan Garčár » 03 úno 2013, 16:58

:) OK myslím, že to taky bude stát za pokoukání.
Jinak jsem jednu chvíli koukal i po modlech "letadýlkářů" a tam většinou žádné teňounké nitky nevidíš. Nestydí se za vyleštěnou nerezovou, nebo i čirou tyčinku, které model drží. Není to tak hrozný - hlavně se ti při případné přepravě model neutrhne. Různé nitky stejně začnou být vidět kvůli prachu.
Nesmíš to hrotit úplně do bezvědomí :roll: Mrkni na pár "diorám" letadel v letu (i zahraničních) a uvidíš. :wink:
Vždycky musíš najít kompromis, který i tak bude stát za to.
"Ach ano, pouhá pěchota - ubozí žebráci." Plautus Titus Maccius
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 04 úno 2013, 18:44

Protože jsem sem už na můj vkus delší dobu nic nedal, přidávám malý progres, aby bylo vidět, že jsem se na to nevykašlal – zatím tvořím díly pro střední část motorů. Je to docela opruz vyrobit 32 stejných součástek. Navíc jsem začal pomalu přemýšlet nad systémem, kterým napojím kabely z kokpitu. Jednoduchý nákres můžete vidět níže. K tomu jsem se na již hotových částech pustil do ,,otřískání“. Výsledek je níže. Jak jsem psal dříve nechci stavět model s lakem formule jedna a tak jsem omlátil ty podle mě nejexponovanější místa. To je prozatím vše. Jakmile bude něco nového přidám to sem.

zásuvka kabelu.jpg

Obr. 12.jpg

Obr. 13.jpg

To Jan: nechci to hrotit, jen se mi různé tyčky a podobně nelíbí. Připadá mi, že ve výsledku působí rušivě a nepřirozeně, proto jsem se snažil najít jiné řešení, i když je trochu přitažené a nestandartní.
Anglický návod je zničen, musím zkusit francouzký.
Le gril! Co to sakra je?!

Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 09 bře 2013, 17:43

Zdravím,
už delší dobu jsem do tohohle vlákna nic nepřidal, ale vyskytli se komplikace, které bohužel neovlivním. Předně jsem byl poslední dobou na můj vkus až moc nemocný (chřipka, zranění z šermu, ale pak také nemoci z přemíry alkoholu, všichni známe). Nicméně stavba tohohle modelu rozhodně není mrtvá a pomalinku postupuje, jen je to hodně pomalu. Mám rozděláno několik modelů najednou :oops: a tak musím rozdělit svoje úsilí na více front. Navíc se mi teď na pravé ruce hojí nové tetování a svědí to tak pekelně, že je těžké se soustředit na něco jiného něž na to, abych se neškrábal :evil: .
Jaký je tedy závěr? Stavba bude určitě dokončena, jen to potrvá o něco déle než jsem předpokládal. Slibuji, že jakmile bude něco, co bych mohl ukázat dám to sem.
Eru

Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 16 bře 2013, 07:24

:) Joo, to tak bývá (aspoň u mě) - člověk si řekne "oddychovka", pak se začne zaobírat detaily, navíc od toho odbíhá, no a nakonec to trvá třikrát déle, než původně odhadoval.
Se nedá nic dělat :-D

Tak ať se daří, těším se na pokračování :)
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 05 kvě 2013, 10:44

Zdravím,
po velmi dlouhé odmlce, kdy jsem se věnoval spoustě jiných věcí, jenom ne modelaření, jsem se konečně vrátil k tomuhle projektu. Překonal jsem takový ten syndrom ztráty zapálení a nadšení pro věc a ted mám zas náladu se do toho pustit.
Ale pojdme k modelu. Stavbu jsem opustil ve fázi výroby chladících žeber pro střední část motorů. Momentálně mám připravená žebra pro jeden motor, zbytek je stále ve výrobě. Současně kutím i jejich držáky. Na jednom motoru jsou už držáky skoro hotové.

Z důvodu ozvláštnění budoucí scény, jsem se rozhodl trochu překopat děj výjevu. Scéna bude zachycovat kluzák v depu, kam se jen silou vůle doplazil, protože jeden z motorů (pravý) je poškozen. Poškození způsobil kámen, který se dostal do lopatek sání a nenávratně je poškodil. Představa je taková, že pravý motor je částečně zarytý do písku v depu, zatím co druhý je v pořádku a odstavený na manipulačním vozíku. Celý stroj je vypnutý, mechanici pobíhají kolem a snaží se zjistit rozsah škod. V přední části motoru je několik děr, kudy kamení vylétlo ven. Mechanici uhasili požár způsobený zadřením lopatek, poházené nářadí a hasicí přístroje svědčí o hektické situaci a snaze dostat stroj zpátky na trat. Pilot divoce gestikuluje u kokpitu s vedoucím opravářů. Všichni tuší, že závod pro černozelený tým zkončil, ale nikdo si to nechce připustit.

Tak to je hrubý nástin scény. Momentálně pracuji na dokončení tubusů motorů, přičemž se více věnuji tomu poškozenému. Jeden by řekl, že udělat věc zničenou je jednodušší než nově nablískanou. Bohužel to není pravda. Tím, že chci udělat turbínu poškozenou, jsem si na sebe připravil tvrdý oříšek. A to ztvárnění vnitřního uspořádání stupnů lopatek. Rozhodl jsem se pro pět řad. Chvíli jsem si lámal hlavu z čeho lopatky udělat, jestli je lepit po jednom na kruhovou základnu a podobně. Nakonec jsem si řekl, že stejně budou zdeformované, takže na nějakém přesném ztvárnění nezáleží. Vzal jsem tedy ty kovové kelímky od čajových svíček (tímto se omlouvám své přítelkyni za to, že ted máme doma svíčky co nebudou držet tvar až se zapálí), vystříhal z jejich dna kolečka několika průměrů, nastříhal jejich okraje do tvaru lopatek, všechny navlékl na osičku z drátu, slepil dohromady a patřičně naohýbal a začoudil. Nechtěl jsem očesat všechny lopatky, aby bylo vůbec poznat co to je, i když musím se přiznat, že jsem to možná i tak přehnal. Na druhou stranu nikdy jsem neviděl co se stane s tak tenkými plátky kovu ve vysoké rychlosti, když do nich vletí šutr.
Nechám to na Vašem posouzení, jestli je to moc nebo málo. Každopádně budu rád za jakékoliv náměty nebo ohlasy. Pokračování snad v brzké době. Fotky jsou trochu tmavší. Omlouvám se, do příště se polepším.
Eru

Obr. 14.jpg

Obr. 15.jpg

Obr. 16.jpg

Obr. 17.jpg

Obr. 18.jpg

Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 11 kvě 2013, 16:29

:) no bezva, bezva.
Jen tak dál. Lopatky by se možná spíš ulámaly a doslova rozstřílely kryt kolem, ale taky nejsem zrovna technik proudových motorů letadel. A už vůbec ne technik motorů závodních kluzáků :-D
Jinými slovy, správně je to tak, aby to dobře vypadalo (to myslím platí celkově pro SW).
Zatím dobrý - hlavně ten pohled zepředu je parádní.

tip: krásné žebrování mají vršky lahví od Korunní - třeba by se dala část uzávěru (výseč) použít

Tak ať se daří :)
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 12 kvě 2013, 16:54

Zdravím,
předně díky za pozitivní ohlasy Honzo. Obdivuju tvojí práci na Karpatsko-Dukelské operaci. To co dokážeš je pro mě neuvěřitelné a smekám před tvým umem.
Teď k modelu: dokončil jsem kryt nad poškozenou částí. Větší poškození jsem už nedělal, protože jsem to nechtěl přehnat a chtěl jsem zachovat siluetu motoru. Zkrz díry jsou krásně vidět zohýbané lopatky. Momentálně dokončuji předek sání, myslím ten čumák, abych ho mohl osadit a tím měl jeden motor nahrubo hotový. Výsledek můžete posoudit níže.
Eru

Obr. 19.jpg

Obr. 20.jpg

Obr. 21.jpg

Obr. 22.jpg

Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 14 kvě 2013, 18:56

:D nemáš vůbec zač.
To víš, já mám taky hromadu nápadů, ale díky své ohromné rychlosti je nezvládám realizovat (páč než se k tomu dostanu, tak to omrzí). Teď bojuju s tím barvením, ale trochu to naštuduju a ono to půjde. Přestanu si ničit štětce a tak... :)
No a model závodního kluzáku ze SW jsem ještě neviděl, takže mě to hodně zajímá :-D
No a z čeho jsi udělal lopatky, to jsem teda koukal. Já totiž někdy na věci chodím zbytečně složitě. A pak to tady vidím - bum a je to a navíc to vypadá bezvadně.
Já se vždy velice rád přiučím :)

Na pokračování jsem zvědav,
tedy hodně zdaru.
:wink:
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 15 kvě 2013, 12:06

to Honza: s těmi nápady to mám podobné. Napadají mě samé super věci, ale než se k tomu dostanu už je tu něco jiného co přebije to předchozí. Tenhle model je asi moje taková vyjímka. Nemohl jsem to dostat z hlavy, navíc jsem si chtěl dokázat, že jsem schopnej postavit alespoň ucházející model defacto od nuly a tak jsem začal pracovat na návrhu, no a jak jednou začneš něco takového už nejde přestat. Jen mě mrzí, že nemám tak vybavenou dílničku jak bych si potřeboval. Ve svým koutku mám jen tři štětce, pár základních odstínů barev, pravítko, odlamovací nůž, pastely, herkules a revellácký lepidlo, skromné vrakoviště a nepostavené modely. Když vidím co všechno jde udělat s tmelem, stříkací pistolí a podobně jen tiše závidím. Je těžký rozvrhnout svoje finance do vice drahých koníčků. Na druhou stranu z toho pak vznikají ty zajímavý a jednoduchý zlepšováky, protože se člověk snaží nějak nahradit kupované díly.
Eru

Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 15 kvě 2013, 16:05

Zdravím,
po několika dnech přináším opět malý postup ze stavby. Dokončil jsem hrubou stavbu poškozeného motoru. Chvíli jsme dumal nad tím jak rozumně napojit čumák na sání, ale nakonec si myslím, že se mi to celkem povedlo. Posouzení nechám na Vás. Teď pokračuji v práci na lamelách chlazení. Je to dost otrava pořád dokola vyrábět ty samé díly , jde to pomalu a člověka to brzo unudí, protože mu model neroste pod rukama, ale bohužel bez toho to nejde. No nějak to překousnu a dorazím to, abych se potom mohl věnovat zábavnějším částem. Až bude zase něco k focení tak to sem hodím.
Eru

Obr. 26 (800x472).jpg

Obr. 27 (800x591).jpg

Obr. 25 (800x704).jpg

Obr. 23 (800x600).jpg

Obr. 24 (800x608).jpg

Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 19 kvě 2013, 08:39

Zdravím,
tak jsem zase tady s dalším postupem. Sestavil jsem zásuvky na hlavní kabely a pustil se do instalace žeber chlazení na poškozeném motoru. Zatím jich je nalepeno jen několik, abych se ujistil, že se mi to designově líbí a zbytek dolepím co nevidět. Z žeber jsem pořádně sedřel lak, protože jsou podle mě velmi exponované a celkem snadno by se v kamenitém a pouštním prostředí odřely. Před zásuvku ještě chybí dolepit ochraný kryt proti poškození. Po dokončení těchto věcí se chystám dát do kupy i druhý motor, aby nezůstal pozadu. Postup prací můžete posoudit níže.
Eru

P1110424 (800x562).jpg

P1110430 (800x446).jpg

P1110428 (800x600).jpg

Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 21 kvě 2013, 18:23

Zdravím,
tak jsem konečně prozatím dokončil poškozený motor a začínám opět pracovat na druhém, aby nezůstal pozadu. Nalepit všechny žebra byla docela fuška. A zanedlouho mě to čeká znova :? ,... Po dokončení druhého motoru se chystám na projektory energodržáků a instalace nějaké kabeláže. Dosavadní stav můžete vidět níže.
Eru

P1110450 (800x486).jpg

P1110472 (800x650).jpg

P1110456 (800x268).jpg

P1110461 (800x748).jpg

P1110459 (800x684).jpg

Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 25 kvě 2013, 22:47

Erunámo píše:...Jen mě mrzí, že nemám tak vybavenou dílničku jak bych si potřeboval. Ve svým koutku mám jen tři štětce, pár základních odstínů barev, pravítko, odlamovací nůž, pastely, herkules a revellácký lepidlo, skromné vrakoviště a nepostavené modely. Když vidím co všechno jde udělat s tmelem, stříkací pistolí a podobně jen tiše závidím. Je těžký rozvrhnout svoje finance do vice drahých koníčků. Na druhou stranu z toho pak vznikají ty zajímavý a jednoduchý zlepšováky, protože se člověk snaží nějak nahradit kupované díly...

Musíš to brát z té druhé stránky :) zase tam nemůžeš mít takový nepořádek. Já tomu teda raději říkám "pracovní šum" :) (Co jsem si pořídil malý odpadkový koš, tak je to stokrát lepší). Taky jsem začínal skoro s ničím. To poznáš časem, co všechno budeš potřebovat a pořídíš si to postupně. Kolikrát jde o maličkosti.

A vlastní výroba, to mě taky hrozně bavilo - to, co šlo koupit, udělat si doma sám a třeba i lépe. To je paráda.

No a kluzák zatím perfektní. Hodně trpělivosti a ať to jde =D>
Je to fakt super.
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom Kořenek » 21 srp 2013, 01:01

Chlape tohle je absolutni pecka!

Hlavne chvalim tu naprostou improvizaci a to, ze se poustis do tech cistych novych napadu, malokdo na to ma koule !

Zpracovani lopatek je skvely, nechal bych to byt a soustredil se zase na dalsi casti !

SLeduju a fandim ! 8-8 [-o<

Dokončeno: AH-1W Super Cobra "NTS Update" 1/35 | J-35 Draken
Tom Kořenek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joey » 09 lis 2013, 13:15

Doufám, že Ti alespoň lopatky na sebe sedí podle rychlostních trojúhelníků.. :D:D.... Ne je to pěkné, obdivuji každého kdo se pouští do novostavby.
Johny Shorty jméno mé...
Letov Š-231 : viewtopic.php?f=6&t=91524
Avia B-21 : http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=76732
Avia S-199 : http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=76481 HOTOVO : http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=86240
Řopíky : http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=334&t=24921
Joey

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno