Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Odmaštění modelu před nastříkáním?

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Odmaštění modelu před nastříkáním?

Příspěvekod mischicka » 16 dub 2013, 15:30

Martin Černý 'Černoch' píše:Nebo ten novej sajrat co je místo technickýho benzínu-čistič. Ten je s toluenem, ale nevím jestli v sobě nemá zas nějaký mastnější složky.

Ten mám taky v garáži a asi ho bude potřeba vyzkoušet :paint:
mischicka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mischicka » 16 dub 2013, 15:32

Jinak o břtech a jitrnicích už tu bylo napsáno dost, takže další rady z kategorie uzenářství&řeznictví netřeba ](*,)
mischicka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mischicka » 16 dub 2013, 15:33

Duch píše:Jelikož,stříkám resin ob den už nějakých 10 let,mám k Acetonu plnou důvěru,ovšem [-X ,stávalo se mi při stříkání pruhů a podobných hovadin a skopičin,kravin a prasečin i konin,že se i z odmaštěného modelu orvala barva,jako základ jsem zkoušel Surfejzry různejch značek ,na olepování jsem používal Kabuky a kde co,a tento jev se "k mé radosti",občas opakoval..Řešení je v použití absolutně čistého Acetonu,a po ošmrdlání kartáčkem model vytřít do sucha hadříkem. :arrow: .Po této procedůře se základovka doslova vpije do resinu.Většinou odmašťujem na balkóně kvůli smradu a sousedským vztahům ,jenom v zimě Acák lehce přihřejem pod horkou vodou.Skladuju ho zásadně v plechu....Na olepování používám běžnou malířskou pásku,místo Surfaceru(drahá hovadina na resin)používám běžnou základovku Colorlak.... 8) 8)

Zajímavé tipy, díky.
mischicka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 17 dub 2013, 09:20

:-& Nota bene,tady je ten základovej Colorlak.. http://www.colorlak.cz/katalog/podle-vy ... arvy/c2000 pigment má jak Surfejzr ráže 1000,ovšem za 270,- piastrů člověk nastříká 11metrů čtverečních,poměr cena a použitá ploška je jasná... :arrow: :arrow: 8)
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mischicka » 17 dub 2013, 15:42

Nikdy by mne nenapadlo, že funguje i na plasty, resin, apod., ale pokud neleptá, není důvod proč by neměl.
mischicka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 18 dub 2013, 11:43

mischicka píše:Nikdy by mne nenapadlo, že funguje i na plasty, resin, apod., ale pokud neleptá, není důvod proč by neměl.
:-& Při nástřiku se ředidlo dost rychle odpaří a tak nemá čas plast poškodit,samozřejmě,že plast neodmašťuju Acetonem :P ,ale opravdu Jarem,taky plast nemůže být tak mastný,u toho resinu jde hlavně o to ,odstranit zbytky separátoru (silikon nebo rozpuštěný vosk) :arrow:
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 18 kvě 2013, 08:31

Poděkování Duchovi za sdílené zkušenosti.
Základovka funguje bezvadně, vrstvička plastu po nástřiku asi trochu změkne ale rozhodně se nedeformuje. Díky tomu se dobře spojí. A pro mě podstatná výhoda, na Primeru perfektně drží lihovky. Nehet nemá šanci. Fakt jsem nadšenej. [-o<
čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Simonidis » 18 kvě 2013, 11:19

Odmaštění jar a teplá voda. Když to charakter modelu neumožňuje, tak to neřeším a jako první vrstvu dávám syntetiku. Mě se syntetiky (Revell, Humbrol apod.) jeví docela tolerantní vůči nepatrné mastnotě povrchu a dosti často jimi nahrazuji surf.
Hotovo:
Mig-15 viewtopic.php?f=6&t=95637
KRAZ 255b viewtopic.php?f=7&t=93417
KV-2 viewtopic.php?f=7&t=87761
Simonidis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 18 kvě 2013, 15:46

čibotr píše:Poděkování Duchovi za sdílené zkušenosti.
Základovka funguje bezvadně, vrstvička plastu po nástřiku asi trochu změkne ale rozhodně se nedeformuje. Díky tomu se dobře spojí. A pro mě podstatná výhoda, na Primeru perfektně drží lihovky. Nehet nemá šanci. Fakt jsem nadšenej. [-o<

Ředíš tím doporučeným ředidlem C 6000, C 6500? LIhovky dost používám, tak to prubnu.- Zvlášť ta bílá varianta by mohla být zajímavá. (případně černá pod stříbrnou.-)
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 19 kvě 2013, 22:11

Ředíš tím doporučeným ředidlem C 6000, C 6500? LIhovky dost používám, tak to prubnu.- Zvlášť ta bílá varianta by mohla být zajímavá. (případně černá pod stříbrnou.-)[/quote]

Ano. C 6000 ředěno asi 1:3, 2-3 vrstvy. Těsně po zaschnutí do toho jde udělat vryp nehtem jak plast změkne, takže asi trochu opatrnost než vytvrdne. Mám bílý a vychází to polomatně, rozleštit jde. V podstatě stejný jako surf. Ale ty lihovky na tom drží jak přibitý. Nehtem fakt neseškrábneš, bomba.
čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 29 srp 2013, 06:30

:-& Tak jsem vám koupil Aceton v kvelbu a ono to Resin změkčilo(hnus)ale pořádně neodmastilo,nyní teda odmašťuju v ředidle C 6000 a na pixlu to vyjde dokonce o 5,- levněji..(700 ml)samozřejmost je vytření dílu do sucha,hadříkem co nepouští chlupy... :arrow:
Jo ,a osvědčila se mi 3x lázeň,1 v celku špinavém ředidle,2 v čistém ale již použitém,3 v čistém(nebo mírně použitém),po vytření základ.barva+ barva a běžná malířská páska atd. vám barvune strhne... 8)
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod misakGS » 29 srp 2013, 08:55

Na odmaštění modelů se dá docela dobře použít i takovej ten čistič brzd ve spreji co používaji v autoservisech. Zkoušel jsem Würth a Berner, oba v poho.....
Já nic, já muzikant...
misakGS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod right13 » 29 srp 2013, 11:32

tie spreje na čistenie brzd bez acetonu používam v dielni často na všetko mastné, fungujú výborne a rýchlo schnú a nesmrdia,aktívna látka sa rýchlo odparí a ostane po nich len akási voda

http://autokozmetika.heureka.sk/starlin ... onu-600ml/
right13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 29 srp 2013, 13:10

misakGS píše:Na odmaštění modelů se dá docela dobře použít i takovej ten čistič brzd ve spreji co používaji v autoservisech. Zkoušel jsem Würth a Berner, oba v poho.....

:-& Kdysi dávno jsme měli něco takového v dílně jak v ČSAD tak v TOSu..,byla to červená tekutina...možná,že ji zkusím,aspoň to nesmrdí.. :P
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jura67 » 29 srp 2013, 20:36

Tyto spreje jsou výborné odmašťovače,ale pozor!Kolega v práci si chtěl vyčistit DO (dálkový ovladač)a rozpustily se i knoflíky!
jura67

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna