Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Akrylové barvy Lifecolor

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 271 • Stránka 17 z 19 • 1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19
  • Odpovědět s citací

Re: Akrylové barvy Lifecolor

Příspěvekod Gnomio » 14 pro 2012, 08:38

Lifecolorky používám dobrých 5 let a musím říci, že už pouze na velké plochy. Je to ideální nesmradlavá barva, ale kryvost nic moc a stříkat s ní hady je běs.
Nemám rád takové to vaření dortu alá pejsek a kočička. Prostě barva má být po naředění ředidlem připravená a basta. Už jenom to, že má na thickener názor každý jiný, jasně odpovídá o jeho použitelnosti a kvalitách.
Po letech s lifecolorkama musím říct že bohužel nesahájí stejně nesmradlavým velejam ani po kotníky (a to myslím valeja na štětec, které rvu bez problému i do pištole).
Btw. když dáte místo thickeneru zpomalovač od agamy, bude výsledek stejný, ne li lepší
Pavel Anděl-Andělín
Hetzer dio: viewtopic.php?f=335&t=35787
Char 1 bis dio: viewtopic.php?f=335&p=780902#p780902
come in soon: Berlin dio (T34/85+soldiers+factory)
Stalker dio
come in later: Ferdinand dio
: M4 tractor dio
: Creta dio
Gnomio

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 14 pro 2012, 12:35

gnomio dávej si pozor aby se na Tebe teď nespojila zdejší lifecolor protlačující elita,já napsal tehdá v podstatě to samé a jak jsem dopadl,prostě lifecolor jsou nejlepší barvy na světě a nikdy to nebude jinak.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod trefcz » 10 led 2013, 19:54

Tak mám konečne pistol kompresor a barvy. Problém je v tom, že nemám tušení jak moc normální je velikost rozprachu do okolí kde stříkám. Barvy jsem ředil od oka (nefluše to hrudky ani se barva nerozlévá po povrchu). Tlak mám cca 1,3 atm , ale přijde mi, že jestli nastavím 1 - 1,5 atm. že je rozdíl neznatelný. Je to normální? Použil jsem thickener do ředidla max 5%. Povrch je né přímo hladký ale spíše sametový. Přijde mi že barva pěkně kryje (nemám srovnání s jinou). Je obodbný nástřik mimo místa kde jsem dělal ptákoviny použitelný pro model? Zkoušel jsem potom i lak, ale po smíchaní s ředidlem a thickenerem mi přošlo že šíleně zhoustl. Předpokládám, že laku musím do ředidla dát minimum. Máte nějaké zkušenosti s těmito laky?
Děkuji
Přílohy
test.jpg
zkouška stříkání
trefcz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ardent » 03 úno 2013, 21:51

Zdravím,
tak jsem se v pátek vrátil z Norimberku z veletrhu. A konečně mám jasno v použití thickeneru. Śel jsem do stánku a přímo se zeptal kdo mi dá informace
ohledně barev. Přišel starší pán evidentně Ital a angličtinou které jsem rozuměl jsme se začali bavit. Řekl jsem , že s barvami jsem spokojen ,ale nevím jak používat thickener na stříkání. A pán mě zcela jednoznačně vysvětlil a několikrát jsem si ověřil, že si fakt rozumíme a výsledek je , thickener se do pistole vůbec nepoužívá je pouze na štětec. Toť vše.

Jinak to vidím na obrázku mě přijde v pohodě. Co se týká laků odpověď viz. výše.
Dan Smolík
ardent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Šádek » 03 úno 2013, 22:04

Chtěl bych se zeptat v jakém poměru by se měli ředit barvy Lifecolor a při jakém tlaku by se měly stříkat? Od Vánoc jsem na to ještě nepřišel :D
Zasalutujeme kusu hadru, nastoupíme do lodí a vyrazíme za Sluncem." D.Eisenhower
Petr Šádek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 03 úno 2013, 22:08

Petr Šádek píše:Chtěl bych se zeptat v jakém poměru by se měli ředit barvy Lifecolor a při jakém tlaku by se měly stříkat? Od Vánoc jsem na to ještě nepřišel :D

zkoušet,zkoušet,zkoušet .... nějaké univerzální řešení asi neexistuje...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Šádek » 03 úno 2013, 22:40

Škoda, raději bych přejal osvědčený postup než nějak laborovat
Zasalutujeme kusu hadru, nastoupíme do lodí a vyrazíme za Sluncem." D.Eisenhower
Petr Šádek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ardent » 03 úno 2013, 23:19

No já myslím že to fakt nejde. Já jsme ve stříkání totální looser, ale přesně jak ty jsem pořád hledal 100% návod. Chodil jsem na worskopy a i viděl jak to vypadá když to někdo umí. Pak jsem začal stavět model a začal ho stříkat.
Na začátku to bylo strašné pak se mi to chvíli dařilo pak zas ne a já pořád nevěděl proč. Ale postupně jsem na to přicházel. Pak zjistíš jak může vypadat povrch po nastříkání a jak má barva krýt atp. Teď cca po roce vím co mám dělat když to prská, nestříká, nekreje, ale je to spíš o citu než o rozumu :-D
Dan Smolík
ardent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod trefcz » 13 úno 2013, 21:43

ardent píše:pán mě zcela jednoznačně vysvětlil a několikrát jsem si ověřil, že si fakt rozumíme a výsledek je , thickener se do pistole vůbec nepoužívá je pouze na štětec. Toť vše.

Tak jsem udělal pokus bez použití thickeneru a naprosto nepoužitelné (zkoušel jsem jen primer) barva je šíleně řídká balí se na povrchu do kuliček a to jsem ji naředil odhadem tak, že jí bylo tak cca 4-5x více než při použití thickeneru. S barvami se pomalu seznamuji ale stále se mi stává, že odlepuji maskovací pásku a velmi často i s barvou, nevím co dělám špatně. Občas je ten kus barvy, který se loupe jako by takový lehce gumový. Jinde barva drží celkem dobře. Je normální, že jsou barvy před lakováním tak náchylné (na odření, strhnutí) ? Nebo je to pouze Lifecolorkama či mojema rukama?? :D
trefcz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Badár » 13 úno 2013, 21:51

Príliš hrubá vrtsva farby. Farby síce majú akýsi trošku gumový základ, ale na Primeri má byť skutočne iba extremne tenká vrstva, ktorá poriadne drží. Chyba bude zrejme v príliš hrubej vrstve, ktorá poriadne ani nezaschla, alebo bol skutočne povrch možno aj bez primeru, vtedy nepomôže ani odmastený povrch. Ten Primer je proste bezpodmienečne nutný. A striekať tenšie vrstvy a necháť preschnúť prechádzajúcu. Ja tie farby používam 2 roky a zatiaľ neplánujem prejsť na inú značku. V budúcnosti chcem prejsť ale na Agama liehové.
Tento rok:
Postavené modely: Messerschmitt Bf 109 E-4 (1/72, ICM), Mitsubishi A6M2 type 21 (1/72, Airfix), Grumman F4F-4 (1/72, Academy)
Na stole: Morane-Saulnier M.S.406 (1/72, HobbyBoss), Supermarine Spitfire Mk.Ia (1/72, Airfix)

POSIELAJTE MI PROSIM IBA E-MAILY!
Peter Badár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod trefcz » 14 úno 2013, 17:00

Když se zamyslím, tak je možné, že jsem zamaskoval příliš brzo a barva pořádně nezaschla. Primer samozřejmě používám, ale jak mám docílit tenké vrstvy barvy, aby barva pořádně kryla? Stříkám cca 6+ spíše 10+ vrstev. Nebo mám dávat vrstev ještě více a barvou jako by jen "poprašovat"? V jednu chvíli radost jak se to na poprvé povedlo a potom při odtržení maskovací pásky chyť model rozšlapat :D , nějak se tomu potřebuju vyhnout. A primeru narozdíl od barvy rači více než méně? Se zrakem problémy nemám, ale na tom šedém plastu je šílěně špatně vidět jak to kryje, kolik toho kde je, atp.
trefcz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eduard » 14 úno 2013, 18:38

Zdravím všechny, po nějaké době, asi 15.let se chci k modelařině vrátit.Dostavět, co je ve skříni, :D .
Jsem od Brna(máme prodejnu, pobočku), tak jsem hledal nové barvy na bázi voda/acryl. Tamiya, agama,Gunze,..... Hlavně jsem četl co a jak, jo a ne.
Vzhledem k dostupnosti, přepočet na peníze, možnost i štětec a hlavně není smrad, jako doposud syntetika.
A i možnosti odstínů a i tedy zkušenosti, jako Kubrt a další, asi vyhrají Lifecolor.
zajímalo mne jejich odstíny a zde, jejich stránky jsou pěkně vypsány včetně F.S.Pan Pokorný v Brně mi poradil tyhle webovky.
Stavěl jsem roury, teď k tomu bych chtěl přidat bojovku 1/35.
Tak přikládám, i když možná nošení dříví do lesa.
Jinak dotaz, jak t.č. ředíte (poměr):: ředidlo- thickener(tedy jen pro štětečkování??)- základ primer a konečně barvy??A třeba přidání Sidoluxu.Nebo používat raději zpomalovač AGAMA.Kubrt mi to v korespondeci potvrdil.
Vzhledem nějakým problémům 2/3roky zpět, žmolkování, nešlo namíchat v % dle poskytnutého návodu, ....

http://www.astromodel.it/lifecolor.html
Zdraví Eda
eduard

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 14 úno 2013, 20:20

No, já jsem primer nahradil podkladovou bílou 1000 Gunze ,u funguje to jsem spokojený. barvy ředím jen velice málo a provedu nástřik na jednu vrstvu , barva kryje bez nejmenších problémů, pěkně se rozlévá, zkrátka jsem spokojený, vím, že je to úplně opačný extrém než tu bylo popsáno, ale já barvy stříkám tímto způsobem, při tomto způsobu se mi nepodařilo barvu strhnoutpři pužití pásek TAmyia.
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakkub » 22 dub 2013, 15:55

nemate nekdo prevodni tabulku barev lifecolor ktera by opravdu fungovala hlavne s barvami Gunze ?

diky J
Jakkub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidakovic » 22 dub 2013, 17:09

Na facebooku jsem objevil odkaz na toto video http://www.youtube.com/watch?v=4UcVeT_1oKg. Je tam ukázka práce s lifecolorkami.Snad někomu pomůže. :-D
davidakovic

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 271 • Stránka 17 z 19 • 1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna