Co se stavebnice týče, je vyfocená na Radkově foru i s plánem http://www.radekshipmodels.cz/cz/seznam ... lack-pearl - tak sem fotky ani nebudu dávat. Soudruzi mne docela mile překvapili, protože stavebnice je opravdu velmi dobře udělaná - velmi přesně pasuje, žádné otřepy a minimum kytování po vyhazovačích a vtocích. Navíc spoje jsou osazeny malými "zámky", takže usazení při lepení je dost rychlé a přesné !!! Opravdu se mi provedení hooodně líbí.
Navíc si dali práci i s vylisováním kompletních "žebříků" i s polokladkami , kladkostroji k dělům, kladkám pro lanoví atd... Sice to nehodlám použít - použiju raději klasické provázky a kladky od Radka, nicméně se z té stavebnice i při pouhém použití originál dílů dá postavit velmi věrný a zdařilý model. Ještě jsem se s tak dobře "řemeslně" provedenou plastovou stavebnicí nesetkal.
Zatím kromě přípravných prací / mytí, nástřik základovkou, vykytování - ikdyž opravdu minimum/ bojuju s "barevnou strategií" !! Udělat model celý černý, jak navrhuje výrobce, a jak to na NETu hodně modelářů udělalo, není to pravé ořechové - v tom prostě vše zanikne a je to takové "umělé", takže testuju nějaký zdařilejší postup. Zatím mi vychází nejlepší , když loď nabarvím jako normální tmavě dřevěnou / jako třeba Santu Marii/ a pak ji lehce z dálky "líznu" černým matným sprejem. Je to dost tmavé a přitom v tom lze alespoň tušit nějakou dřevěnou a barevnou podkladovou strukturu, ne jen matnou černou. Hlavní problém ale je, jak moc to tou černou "líznout" !!! pořád je to málo, málo a najednou je to celé černé !! Ale přesto to takhle asi půjde.
Další problém je trup pod čarou ponoru. Vím jaká je to práce to třeba jen po ročním provozu v moři přes zimu zbavit všeho toho xindlu a breberek, co na tom začnou bydlet / a to jsou dnešní barvy ještě dost inertní, aby se na ně nic nechytalo/. Tak si dovedu představit že u takových starých necek jako Perla má povrch k tomu hladkému hoodně daleko. Našel jsem na NETu jeden zajímavej model Perly a tam je ten povrch udělanej naprosto dokonale. Tak se teď snažím dosáhnout něčeho podobného. Napřed jsem zkoušel lepit na povrch písek atd... to není to pravé, nakonec mne napadlo udělat to jako cupaninu / tahanou omítku/ a konečně to vypadá uspokojivě. Takže dvousložkový kyt na opravu karoserií, rozmíchat, prstem napatlat na povrch a pak poklepaváním prstem na nanesený kyt vytvořit povrch té cupaniny. Teď ještě řeším problém barevného provedení. Ale nakonec to snad bude taky ono.