Díky moc za pochvalu !!
Ale to není falešná skromnost – myslím to naprosto vážně a upřímně. Víš, já kdysi v mládí dělal i dřevěný modely / dokonce i Santu /, a ono je to i o trošku jiném přístupu. Už jen to, než naplaňkuješ, překytuješ, přebrousíš, překytuješ, přebrousíš a pořád dokola… případně než to celé slepíš z papíru / popravdě si to ani nedokážu reálně z toho papíru pořádně představit/ tak už by toho většina lidí / včetně mne / měla plný zuby. Já prostě vezmu hotovej skelet, a pak mám čas se s tím malovat, vymýšlet si blbinky atd… Taky je rozdíl vyrobit jednu kuchyň, případně udělat a vyvázat 4 děla, jeden člun atd…. Ale když to vše musíš opakovat 10x, 20x atd…. tak se alespoň z mého pohledu trošku ta radost z tvorby vytrácí !!! No, popravdě jsem na sebe zvědavej s tou Black Pearl – tam už je všeho taky o trošku víc !! Já prostě jen tiše smekám před některými zdejšími „kouzelniky“ – včetně Tebe. Z mého pohledu je to prostě rozdíl v přístupu. Technicky bych asi dokázal / po pár nezdarech/ to co Vy – tedy kromě těch „tisíců“ figurek a čičurek z „moduritu“, co vytváří Doris !!!, ale prostě na to nemám sílu, ani odvahu.
Tím vůbec nechci říct, že se z plastmodelů nedají udělat krásné modely lodí !!!! Je to jen jak by řekl můj mladej – jinej level !! Teď se do mne asi pustí někteří kolegové, ale já to ze svého pohledu vidím takhle.
Jinak jsem rád, že se mé snažení líbí.
No a zase něco k Santě
Plachty, plachty, plachtičky – do sucha i do vodičky !!!
Tak jsem ze sklepa vytáhl zaprášenou „šlapačku“ značky Bobbin, trošku jí zprovoznil / novej řemen, promazat, sehnat jehly atd../ a pustil se plachet.
Koupil jsem malířské plátno, načetl postup u Radka http://www.radekshipmodels.cz/cz/pracov ... ch-plachet
a na fotkách je vidět moje snažení. Plátno se mi zdálo málo zašpiněné, tak jsem se trošku potrápil jak ho napatinovat, aby plachta byla umazaná jen někde a přitom celá neztmavla / což by se stalo při batikováni/. Zkoušel jsem plátno posypat solí s hrubými krystaly a lehce přestříknout sprejem – ale pořád to ještě nebylo ono. Pak jsem vyzkoušel jak já říkám „suché batikování“ hoodně zmuchlat, naaranžovat na podložce a zdálky přestříknout sprejem / mně zrovna padl do ruky s béžovou metalízou/, případně párkrát zopakovat. Nic lepšího jsem nedosáhl – výsledek je vidět na obrázcích. Naskenoval jsem kříže na plachty, vyřízl šablonky a nastříkal na plátno. Pak jsem plachty vystříhl podle těch plastových z modelu, naznačil tužkou prošití a projel je na „Bobině“ včetně vyznačeného bonnetu na hlavní plachtě. K plachtám jsem pak ručně dokola přišil „bolt rope“ na rozích s očky. Trošku mne potrápila výroba „reef points“ na hlavní plachtě. Prostě jsem ji pručně prošil s tím, že jsem na obou stranách nechal volnější smyčky / neutahoval jsem to při šití/ , ty pak prostříhl, zarovnal na stejnou délku , srovnal, aby to vypadalo / UFF, UFF !! / a zafixoval naředěným Herkulesem společně s obšitými okraji plachty, aby se netřepily. Aby plachty držely tvar, podložil jsem je pytlíkem s nějakou sypkou hmotou / třeba solí /, špendlíkama dotvaroval na podložce a pak natřel naředěným Herkulesem. Lepší si někde vyzkoušet naředění na zbytku látky – podle toho, jak moc chceme mít plachty tuhé !! Na posledním obrázku je i detail spodního rohu plachty s kolíkem, který jsem použil na připojení „tack“ lana namísto uzlu „stopper knot“.