Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Domácí výroba odlitků pro všechny.

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 491 • Stránka 18 z 33 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 33
  • Odpovědět s citací

Re: Domácí výroba odlitků pro všechny.

Příspěvekod ZdeněkK » 29 led 2013, 13:45

Takže Biresin G27LV/G26 jsem sehnal, ale protože je to v balení 1kg+1kg a cena je cca 1.000-Kč zkusím nejprve tu CHS epoxy 1200 ( CHS epoxy 324 ). Je v malém balení a k tomu odpovídá cena. Jenom ta doba vytvrdnutí je dost dlouhá.
Nikde jsem nezjistil na kolik se ohřívá acetátová fólie, ale jelikož k ohřátí slouží svíčka,kahan, vařič apod., tak mně z toho laicky plyne teplota kolem 100°C. Možná se ale mýlím a někdo zkušený to uvede na pravou míru.
ZdeněkK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 30 led 2013, 10:11

Acetát je určitě nad 100st C, aby šel táhnout. Dobu vytvrzení lze podstatně zkrátit třeba v troubě při 50-60st C. Tam to bude pár hodin.
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ZdeněkK » 01 úno 2013, 08:24

tak jsem narychlo sehlal pryskyřici epoxidovou EPOXY 1200 od KITTFORT.
Použil jsem doporučené zahřátí po smíchání a po vylití do formy jsem to šoupnul na plynový kotel. Po dvou dvech jsem vyndal z formy a vypadá to sqěle :D .
forma se nádherně obrýsovala. Dnes budu brousit přelitky ( doufám ), takže ještě uvidím jak se bude chovat a na jaké točky to brousit.
ZdeněkK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jimam » 01 úno 2013, 10:25

Tak pak nahoď nějakou fotku ;-I
Jirka Matějka
jimam

• Odpovědět s citací

Příspěvekod noobody » 17 úno 2013, 19:30

Ahoj,

ja jsem si tam koupil super matros Smooth-Cast 65D na duté postavičky. Takže obchod se zdá solidní. Barvy tam mají taky, ale pokud někdo najde levnější, tak napište.
http://www.silikonycz.cz/index.php?sect ... rmals_roto

Dík

elar píše:Ahoj, premyslim o pouziti Smooth-On 45D pryskyrice a chci se zeptat, cim levnym se da obarvit? Bude fungovat humbrolka ci akryl?

http://www.silikonycz.cz/index.php?sect ... st_45d/60d

A znate nekdo tento obchod?

noobody

• Odpovědět s citací

Příspěvekod foxbat » 17 bře 2013, 12:07

Laburuji teď s přípravkem Instant mold. Máte někdo zkušenosti?

Ta guma na formy je jednoduchá a blbuvzdorná. Ale nemůžu přijít na to, jak dělat s tím dvojsložkovým tmelem. Strašně lepí, proto jsem ze zkušenosti s ostatními tmely, použil vodu, pak se mě ale ihned začne drolit a nespojí se.

Dale nezná někdo mísící poměr? 1:1?? Podle návodu za 5min by se měl vyndavat s formy, ale mě to tuhne déle, v řádu hodin. Odřezávat celá kolečka nemůžu, protože na moje 72ky to je strašně moc materialu.
Přílohy
instant-mold-instant-putty-combo-pack.jpg
Musel jsem to napsat!!!!

Zdeněk Pomajbík

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
foxbat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Samin » 17 bře 2013, 12:18

Ahoj, formu používám ale jako tmel tam dávám černý miliput. Musí se to sice nechat 24 hodin vytvrdnout. S tím jejich origo tmelem zkušenosti nemam.
Vojtěch"Samin"Samek
KPM Kaznejov
Samin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod foxbat » 17 bře 2013, 12:26

no právě, já používám Alteco... množim teď články pásů a čekat na každý článek 24hod.... u tohoto píšou použitelné za 5min, tak to chci vyzkoušet.
Musel jsem to napsat!!!!

Zdeněk Pomajbík

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
foxbat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod janky » 04 dub 2013, 15:23

Ahoj všichni. Mám krapet problém. Už po x-té jsem zaformoval nějaký věci na namnožení a při výrobě formy, na kterou používám od Axonu Essil 125 a 106 se mi stalo to, že forma neztuhla, nezgumovatěla. Poměr míchání gumy a katalyzátoru je 5% katu do gumy a 10% 106tky do gumy. Normálně je to za 24 hodin v poho a teď stále ne. Tuhne to velmi pozvolna, dělal jsem ji v neděli a stále to je trochu tekutý a zkrátka naprd. Vím, že jedna z možností je formy rozebrat, celej se zasrat od nehotových forem a nějak, nevím jak, vyčistit originály odlitků. A pak mě napadlo, nechat to třeba pár dnů, týdnů nebo nevim jak dlouho, třeba to ztvrdne. Tak dotaz zní, stalo se vám to někomu taky? S tímto materiálem? A pokud jo, váš postup?
Nic není náhoda.....
janky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas 77 » 04 dub 2013, 16:20

Ahoj ,už si nepamatuji přesné poměry ,ale někdy neni na škodu přidat více katalizátoru ,než li udává výrobce.Stačí pár procent.
Nebo je možné ,že jsi použil již zbitek ze dna ,tan občas vytváří ony nežádoucí učinky ,my tomu říkáme živáče...živé místa ,neztuhlá ,i když byl poměr v pořádku.
Hlavně kvalitně promíchat.
Ted už ti to neztuhne ,rozeber formu a pokud v ní nemáš předlohu z plastu ,klidně zbytek omej acetonem...to je vyzkoušené.
Tomas 77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod janky » 04 dub 2013, 16:29

No, právě že tam je plast....Kua... A jen acetonem to jde umýt, ničím jiným nee?
Nic není náhoda.....
janky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas 77 » 04 dub 2013, 16:55

Hmm ,tak pokud se ti to podaří vytáhnout ,zkusil bych to nechat na vzduchu a počkal co udělá gravitace a zbytek třeba uchoštourem vyčistil.
Ona ta guma je sic lepkavá ,ale předlohu vyčistíš ,zkus prostě něco ,co by ti nenaleptalo ten plast.Benzín ,či jiné odmaštovadlo.
Ale nic není ztraceno...dělám v modelářské firmě ,tam jsme laborovali snad se vším...a vždy se ta předloha zachránila.
Ještě mě napadla taková blbost ,když se nám nedařilo to co tobě ,dal jsem formu třeba do horkovzdušné trouby ,tak na padesát stupnu...ale vysledek
byl vždy nejistý.Hlaně pokud ta guma rychleji ztuhne ,díky vyššímu podílu kataliz. má potom nižší životnost.Praská a je pak vysušená.
Jinak mě nic nenapadá.No a hlavně pokud si dobře pamatuji ,používáme hlavně essil 120 ,ten je fakt blbuvzdornej.Pokud katalizátor nebyl poměrově nižší....ztuhnul
vždy.
A ještě menší poznámka ,někdy se nám stávalo to ,co popisuješ...pokud se ti to opakuje u stejné šarže plechovky ,je bud vadná ,či muže byt i přemrzlá
díky špatnému skladování ,v chladu.
Víc mě nenapadá.
Tomas 77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod janky » 04 dub 2013, 17:01

Stalo se to poprvé, už jsem udělal kopu odlitků a nikdy nic, vždy v poho. Něco s tím provedu, vyndám to a druhý pokus.
Nic není náhoda.....
janky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 04 dub 2013, 17:18

:-& Radime,čekáním nic nezkazíš...někdy se to vyšmoulí... 8)
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 11 dub 2013, 10:27

Nový materiál na výrobu forem, Elastosil M4115

Protože se přestal vyrábět výborný materiál RT620, dostali jsme na otestování (Honza Kárník a já) vzorek materiálu M4115, který teď bude prodávat Tooling jako náhradu. Pokusím se napsat naše poznatky, klady a slabiny nového materiálu, abyste věděli co zhruba očekávat.

M4115 je adiční, průsvitný silikonový elastomer, určený hlavně pro výrobu tiskových tampónů. Směsný poměr je 1:1 (1:10 u RT). Obě složky jsou docela řídké, dynamická viskozita 2500mPa*s (u RT 20.000mPa*s). Udávaná zpracovatelnost směsi je 12min (35min u RT) a doba odformování při pokojové teplotě je 1hod (4hod u RT). Tvrdost je 17Shore (stejná jako u RT) a protažení do přetržení je 400% (800% u RT).

V praktickém použití je velmi příjemný míchací poměr 1:1 a nízká viskozita složek. Rychlost tuhnutí je, bohužel, vysoká. Jako ideální se ukázal postup se zkráceným vakuováním. Hned po smíchání směsi ji vakuujeme 2-3min, poté nalejeme do forem (co nejrychleji) a vakuujeme další 2-3min. Poté necháme volně, zbylé bublinky ještě mají čas vystoupat a prasknout. Forma je ,bez omezení , použitelná za hodinu, což je, pro nedočkavce jako jsem já, úžasné. Odolnost proti působení běžných licích polyuretanů je asi stejná jako u RT, možná ještě o něco větší.
Průtažnost a odolnost proti vzniku trhlin, není silná stránka tohoto silikonu. Jemné detaily se utrhnou dříve a natržení formy je spíše pravidlem. U forem je lepší na to pamatovat a navrhnout tak, aby se nemusela při vyjímání odlitku tak roztahovat. Zkoušeli jsme i přidání silikonového oleje AK35 pro změkčení, ale výsledek byl špatný. Rapidně se zhoršila trhavost materiálu.
Ostatní vlastnosti, jako je průhlednost a možnost formu řezat, jsou stejné.
Na závěr bych konstatoval, že tento nový materiál se rozhodně nedá považovat za náhradu RT620, ale spíše za nový materiál, který má nové vlastnosti. Ideální je pro jednodušší formy, zkracuje čas potřebný pro výrobu formy a odstraňuje nutnost odvažování jednotlivých složek (můžeme míchat objemově). Pro velmi složité formy, bych se spíše přikláněl k použití M4600 s příměsí 10-30% oleje AK35.
Na závěr bych si jen povzdechl nad tím, že byla ukončena produkce RT620 a že český distributor přestal podporovat prodej v 1kg balení. To poslední, je pro modeláře velký problém a nezbývá, než se ve skupině domluvit a 5kg balení si rozdělit.
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 491 • Stránka 18 z 33 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 33

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna