Ano, Pavel na to v podstatě přišel a dnes jsme to ještě s Dušanem na schůzi prokoukli pořádně. Takže už vím, co vytváří ty spáry velké jak cyp a další krok bude to napravit... Ještě jednou děkuji Dušanovi, protože jsme k tomu došli i s odůvodněním, což já už poslední dobou moc neznám... (díky moc Dušane!) Snad budou brzo fotky postupu...
Dokončeno 2025: (2) HAL Ajeet, TKS-D Don't touch a single thing. — "Mutt" Summers's comment from the cockpit of the K5054 after maiden flight, 5th March 1936. WALKAROUNDY!!!
Jasně Martine! Škoda, že jsi nebyl, protože byla k vidění XII a Honzův Mustang a čuměl jsem teda pořádně na obojí! To Dušan:
Dokončeno 2025: (2) HAL Ajeet, TKS-D Don't touch a single thing. — "Mutt" Summers's comment from the cockpit of the K5054 after maiden flight, 5th March 1936. WALKAROUNDY!!!
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek "Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími "Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským, že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Tak snad jsem tomu pomohl... Dobrousil jsem co jsem musel, naštěstí to přes dveře nepůjde vidět... Šachta už taky sedí a je otázka, jestli to tak bude i když tam přidám pumovnici. Tady je informační fotky stavu...
Přílohy
červeně - broušená, nebo řezaná část ;)
Tak, trup jsem zavřel - zatím je slepena přední část (před pumovnicí) a tvrdne a chystám se na slepení ocasu. Napadlo mě, nebo chtěl bych se zeptat, jestli bych mohl spoj mezi trupy vytmelit (aspoň částečně) tak, že bych naryl do spoje malou brázdu a do ní zalepil tenký profil - myslím, že by se tak možná mohl zpevnit spoj. Samozřejmě po vybroušení bych to znovu zatmelil už tmelem, ale jako takové prvotní pojištění proti propadlinám by to možná fungovat mohlo... I když jsem našel jednu nevýhodu a to, že by mi při tom rytí mohl trup prasknout... Nechám to dlouho vytvrdnout a pak uvidím, jak to bude vypadat.
A neměl bys lepší ten spoj zpevnit tím, že nalepíš profil podé spoje zevnitř? Tenkým proužkem ten spoj zevnitř po délce přelepit. Možná lepší a méně pracné než rýt do spoje zvenku a pak tam lepit profil a zase brousit. Jestli jsem tu tvou myšlenku srávně pochopil, tak bys vlastně ve spoji ubral materiál a pak ho nahradil profilem a zabrousil. Ta varianta zevnitř mi přijde méně pracná. A můžeš si to přiravt předem. Nalepit na jednu polovinu a pak poloviny spojit.
Joo, to by bylo taky fajn, ale já jsem to už slepil, takže se dovnitř už nedostanu. Tam je tloušťka stěny tak 1,2 mm, tak kdybych ubral tak čtvrtinu, tak by to možná problém nebyl... Jde mi hlavně o to, aby se tam netvořily moc propadliny, protože s nimi zápasím na každém modelu... Uvidím, jak to vytvrdne
To bych nedělal. Pokud tam zalepíš profil rozpouštědlovám lepidlem, budeš tam mít víc naleptaného materiálu a o to delší čas budeš potřebovat na vytvrdnutí a riziko propadnutí bude větší. Pokud to chceš narýt, přetmel pak linku vteřiňákem, ten se ti nepropadne. Anebo nedělej nic a nechej to tak měsíc nebo dva tvrdnout.
Dušan Ritz
Všechno, co dobře začíná, obvykle špatně končí. Co začíná špatně, končí ještě hůř. (Murphy)
Aha, tak dobře. Nechám to tedy dlouho vytvrdnout a pak normálně vytmelím. (..kdybych byl více trpělivý... )
Na lepení už výhradně pouřívám Mr. Cement Deluxe a Mr. Cement S, protože se pak spoj prakticky nepropadá, i když to jsou rozpouštědlová lepidla. Pokud chceš do spoje vlepit kus plastu, třeba vytaženej kousek z rámečku, tak ho vlep do gelovýho sekundovýho lepidla.
Já používám Cement S. Na ten plast se vykašlu, nechám to dostatečně dlouho proschnout