Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Německá technika 1939-45
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Charkov

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod koki101 » 06 led 2007, 19:33

vilik píše:...možná u Charkova jinak já jsem četl že wehrmacht dosahoval lepších taktických výsledků než SS ... i když v řeži byli SS asi lepší ,ale třeba v Ardenách postupovala KGP z SS naprosto nesmyslným směrem.... podle me SS se hodili do masomlejnku ale nikam jinam...

netreba zabúdať na to že SS boli elitné vojská - takže lepších taktických výsledkov asi wehrmacht mať nemohol (tak ako napísal aj Hammer) ...a nebolo to len pri Charkove (napr. Leibstandarte so svojimi obmedzenými možnosťami dokázala v Čerkasy vyslobodit 75 000 nemeckých vojakov)
- samozrejme wehrmacht bol lepší do roku 1941!
koki101

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vilik » 06 led 2007, 20:09

ano ,ale třeba behem těch arden KGP postupovala nesmyslným směrem ... a mo tala se tam jak mixle v kýblu ... to že pricházel o mosty byla jeho chyba , už z prvopočátku,řekl bych že většinu velitelů (středních i dalších )měl wehrmacht lepších ... je fakt že ke konci války a to už i od roku 43 zacali hrát SS prim , protože většina nových zbraní šla tam ...
Jezte rychle, než to rozežere chleba.
-----------------------------------------
Listerův bakteriologický sandwich
vilik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 06 led 2007, 20:40

Ja si nemyslim, ze SS byli lepsi nez wehrmacht. Spis byli srovnatelni. Asi se to da tezo srovnavat v obecnem meritku. Byli preferovani ve vyzbroji, byli casto fanatictejsi (coz ovsem nebylo vzdy plus), zpocatku to byli vyberove utvary. A hlavne to byli (vetsinou) dobrovolnici.
Skvele i mizerne jednotky byly v obou slozkach.
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koki101 » 06 led 2007, 21:08

ako som už spomenul... boli to elitné jednotky (zrovnávať SS a wehrmacht :shock: ) - to sa naozaj nedá!
To že boli fanatickejší je aj nieje plus - oni bojovali z presvedčenia (wehrmacht z donútenia)

Bobanski: ako si myslel to "(vetsinou) dobrovolnici"?
koki101

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koki101 » 06 led 2007, 21:12

priájam dalšie fotky z Charkovskej oblasti...
Přílohy
charkov_37.JPG
charkov_38.JPG
charkov_35.JPG
Das Reich
charkov_34.JPG
Das Reich
charkov_33.JPG
Das Reich
charkov_32.JPG
Das Reich
koki101

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koki101 » 06 led 2007, 21:16

...
Přílohy
charkov_39.JPG
charkov_07.JPG
t-34 charkov.JPG
charkov_26.JPG
charkov_42.JPG
charkov_41.JPG
koki101

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koki101 » 06 led 2007, 21:22

a ešte...
Přílohy
charkov_battle.JPG
boje v Charkove
Witt in Charkov.JPG
Fritz Witt.JPG
Paul Hausser_charkov.JPG
charkov_14.JPG
charkov_10.JPG
koki101

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 06 led 2007, 22:38

Já tam o SS četl, že obecně měli vždy přímo kravské ztráty. Ale konkrétně u toho Charkova, ty jejich divize byly vyzbrojené novými Tigery a divize Wehrmachtu toho měly v tu dobu hlavně díky Fuhrerovu zasahování do velení genštábu plné brýle. Já to někde vyhrabu kde jsem to četl.
Jo, ono to bylo malinko ještě jinak: Rusové tehdy začaly nasazovat další a další zálohy a některý z generálů Wehrmachtu přes Hitlerův výslovný rozkaz nechat se zničit ustoupil. Proto Hitler přestal od té doby Wehrmachtu důvěřovat a nechal na ten kritický úsek přisunout ty čerstvé divize SS z Francie s novými Tigery. Taky proto měli esesáci chvíli navrch a Charkov zase dobili, ale pak i jim došel dech. Předvedli tam, konkrétně tuším že Hauser, docela doberé mistrovství.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vilik » 07 led 2007, 13:20

to wehrmacht podcenujes osobne znám kapitána z wehrmachtu a ten mi vyprávěl jak během obrany na východní frontě museli neutále stěhovat kulomet , protože už před nimi byla moc velká hromada mrtvol... nakonec se mu střelec z toho zbláznil a musel ho ke kulometu pripnout retízkama. A ten o SS nelíčil moc hezký veci i behem obrany ... sice třeba bránili nejakou vesnici býl ale k ničemu to nebylo , protože osazenstvo vesnice se behem 14 dnu vymenilo 5X ... no a pak už nebylo co bránit...

a stálo me to jen trosku konaku co jsem do děduli musel nalujt ...je to příjemnej deda vůbec by jste to do nej neřekli
vilik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Pospíšil » 07 led 2007, 14:20

Tak to se viliku máš :) pokecat s pamětníkem to ti fakt závidím :P
Petr Pospíšil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hronec Filip » 07 led 2007, 15:34

koki101 píše:priájam dalšie fotky z Charkovskej oblasti...

Zase v tom máš chaos.Fotá Charkov_32-35 sú zo zimy 43/44,tigre má Reich brebraté prevdepodobne od LSSAH,foto Charkov_14 je z pod Moskvy 41/42!
Na mail Ti nebudem môct poslat ziadne fotky,lebo mi spadol windows a ledva mi ide net a pošta nefunguje.Celkovo je na Tigre od Totenkopf málo fotiek,aj z kurska mám len pár....
Přílohy
leibstandarte_1943.jpg
m80021_149.jpg
svtmg34.jpg
Hronec Filip

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vilik » 07 led 2007, 15:37

já se to dozvědel náhodou byl jsem na takovým přeshranicním pochodu a tam me predehnal nejakej dedek tak rikám doprdele jak je tohle možny a deda vopdovedel taky cesky ... a nejak jsme se zakecali ... a najednou to z nej zacalo líst ... dokonce mi i dal pár vecí co mu zbyli (batoh , přesky , nůž a bodák) jeho vnukové to nechtěli . :lol: :lol: :lol: :shock: :? Hele je to sice obehraný ale má hrnek co ho mel na frontě a ten je prošitej ... prej do Ruska už nikdy nechce ríkal ani za milion marek
to Hronec Filip: ta poslední je fakt super
vilik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Pospíšil » 07 led 2007, 16:39

Vnuci blbý :evil:
Petr Pospíšil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koki101 » 07 led 2007, 17:03

Hronec Filip píše:Zase v tom máš chaos.Fotá Charkov_32-35 sú zo zimy 43/44,tigre má Reich brebraté prevdepodobne od LSSAH,foto Charkov_14 je z pod Moskvy 41/42!

ty ma chceš asi naštvať... 8-8 :lol:
s tou charkov_14, ako sa na to pozerám máš asi pravdu (chybička se vloudila), ale tie tanky od Das Reich mám v niekoľkých knihách a publikáciách udávané ako "južne od Charkova - začiatok roku 43" :twisted:

- inak k tým vojskám SS... oplatí sa prečítať si aj niektorú z kníh z rady SS (Leibstandarte, Das Reich, Totenkopf, Wiking, HJ...) :wink:
koki101

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hronec Filip » 07 led 2007, 17:28

Koki:never všetkému čo je napísané v knihách pod fotkami,sú to väčšinou drísty!!! No aby som Ta presvädčil,pozri si pozorne PzIV H,ktoré majú schurtzen a zimerit!!!! V Charkove boli len G! To by musel byt zim uz v Kursku :grin: :grin: .Pozri na označenie Tigrov na foto čo som dal vyššie a porovnaj to z tymito,navyše majú označenie,ktoré pouzíval Das Reich z bitky pri kursku a talizman oddielu tigrov-škriatok Gnom.Tieto znaky boli pouzité po prvý krát v kursku.Ešte chceš šermovat????
Hronec Filip

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Německá technika 1939-45