Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Royal Caroline

Odeslat odpověď
Příspěvků: 556 • Stránka 6 z 38 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 38
  • Odpovědět s citací

Re: Royal Caroline

Příspěvekod marsalv » 27 úno 2013, 12:58

Díky Doris. Trubičky (a v podstatě většinu nedřevěných materiálů) kupuji na http://www.litomysky.cz/. Materiál není zrovna nejlevnější, ale je kvalitní.

Drobné vylepšení spodní čísti kormidla - doplněn tzv. wood lock - pojistka proti vysunutí kormidla ze závěsů a těsnění.
Přílohy
RC_083.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 úno 2013, 19:54

Díky moc za odkaz, pěkné věcičky, bude se mi to hodit.
Jinak pěkně to šperkuješ, v tomhle měřítku je to doslova výzva. Jen tak dál! ;-I
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 10 bře 2013, 11:24

Tak jsem se konečně pustil do galionu. Po prezentaci Doris jsem měl vážné obavy, které se nakonec potvrdili. Model RC ze stavebnice Panart má poněkud odlišnou příď – jiné rozměry a jiné tvarování, navíc doplněno o vlastní chyby (příliš zvednuté wales v oblasti přídě), takže je velice problematické zhotovit galion podle informací uvedených v AOS. A protože se mi nechtělo použít systém galionu ze stavebnice, musel jsem v průběhu realizace této části modelu přístoupit k celé řadě kompromisů, aby výsledek alespoň vzdáleně připomínal realitu. Použití dřeva na galion v tomto případě také stavbu ještě více zkomplikovalo (mohu jen závidět Doris, protože tvarování papíru je přeci jen trochu jednodušší). Takže přestože můj prvotní záměr byl vyrovnat se v provedení galionu tomu co předvedla Doris, výsledek je poněkud rozpačitý.
V první fázi jsem zhotovil spodní bočnice (cheeks), jejichž tvar a umístění je poplatné chybám modelu. Současně jsem si zhotovil kladky ke kotevnímu kladkostroji a oťežové výložníky (bumpkins), které bude potřebovat pro realizace vrchních lišt galionu. Také zde jsem si pro úpravu tvaru vypomohl frézkou Proxxon.
Přílohy
RC_084.jpg
RC_085.jpg
RC_086.jpg
RC_087.jpg
RC_088.jpg
RC_089.jpg
RC_090.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 bře 2013, 08:53

No mne to připadá povedené, tvar těch ohnutých lišt/cheeks jsi trefil výborně. Já bych to ze dřeva nedala ani náhodou, takže všechna čest. [-o< [-o< Navíc když uvážím, že předělávat ty chyby od Panartu je daleko náročnější, než když člověk dělá novostavbu, tak ten výsledek máš perfektní. Až tam budeš mít i to zábradlí a doplníš výzdobu, bude to na jedničku! ;-I

Prosím Tě, jak silný drát + jaký druh kovu používáš na ta kulatá očka? Máš je dokonale vytvarované a mne to taky bude co nevidět čekat, jen jsem vesměs dost bojovala s materiálem, který byl nepoddajný a moje jemné prsty si s ním nedokázaly snadno poradit. :oops:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 11 bře 2013, 09:51

Díky Doris, učedníka vždy potěší pochvala od mistra :D
Na očka používám mosazný drát tloušťky 0,6 mm (0,5 mm na menší očka), dá se koupit jak motaný (v různých modelářských obchodech nebo v e-shopech, které prodávají korálky apod. - stačí zadat do vyhledávače), tak v tyčkách - ty jsou o něco málo tvrdší. Doporučuji tvarovat v jednoduchém přípravku (někde jsem tady dával foto), očka jsou potom jedno jak druhé.
Jako další část byla příprava vrchních lišt galionu. Realizace mi zabrala poměrně dosti dlouhou dobu, protože jsem jednotlivé díly několikrát předělával – buďto díl neseděl podle mých představ a nebo se mi jej podařilo zlomit – celá konstrukce je velice křehká. Proto jsem se rozhodl celou sestavu umístit na model zatím pouze provizorně. Definitivně bude na trup umístěna a dokončena až po zkompletování trupu, protože jinak bych ji asi zničil.
Přílohy
RC_091.jpg
RC_092.jpg
RC_093.jpg
RC_094.jpg
RC_095.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 11 bře 2013, 11:06

Tak to Tě fakt obdivuju, že si to ze dřeva dokázal udělt! =D> =D> =D>
Uvažuju o tom, jestli by nešly ty metody Doris použít i pro dřevěné modely. Co třeba udělat nějaký díl z kartonu, dobře ho naimpregnovat, a pak použít dýhu na povrchovou úpravu? Dýha by to určítě zpevnila dostatečně.....
No teď Tě ještě čeká nějakým způsobem na to zábradlí vyrobit drobné ozdoby......
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 bře 2013, 11:58

To je normálka, já s tím zábradlím laborovala taky hezky dlouho, než se povedlo vytvořit solidní díly a sestavit je tak, aby to bylo "koukatelné" ze všech stran a odpovídalo to předloze. Já je vyráběla z 0,7- 1mm silného kartonu - stejný matroš, z jakého dělám kostru nebo plaňkování. Díly jsou slepené z několika vrstev a vydatně naimpregnovány lepidlem i lakem. Takže po vytvrdnutí je to pevné skoro jako dřevo, já to pak polepila fóliemi, ovšem tenká dýha by na to byla taky vhodná. Právě ta výroba a tvarování takto komplikovaných dílů z papíru je snadnější, alespoň tedy pro mne, páč ke dřevu stále vzhlížím s respektem.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 16 bře 2013, 11:43

Galion jsem zatím odložil kledu, protože jsem se nad ním vyvztekal dost a dost. Abych si udělal trochu pauzu od "tvůrčí" práce, pustil jsem se do osazování již předem připravených součástí trupu. Začal jsem instalací bočních oken.
Přílohy
RC_096.jpg
RC_097.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 16 bře 2013, 17:17

Máš to moc hezký, a pěkně si s tím hraješ. Tiše závidím, protože já se už delší dobu trápím ve velkém modelaření (úprava tvarů přepravky, kovací zápustka, teď porodnička pro pejsky a další dvě mne ještě čekají-budou sice čmrdlíky, ale modelaření, to krásné na Karolíně, želbohu stojí)
Ať se dál daří. A mezi námi, ten galion se ti moc povedl, jsi na sebe trochu hodně náročný :-D. Trochu míň sebekritiky a trochu víc se uvolnit :-D :-D :-D
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 18 bře 2013, 09:35

Díky všem za milá slova, potěší. Zatím jsem dosud stavěl modely striktně podle pokynů ze stavebnice, RC je první model, kde jsem se tak trochu "odvázal".
Pokračuji zadním "zrcadlem" a bočními galeriemi.
Přílohy
RC_098.jpg
RC_099.jpg
RC_100.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 18 bře 2013, 14:46

Moooc pěkná práce.Líbí se mi to zavěšení kormidla,to nemá chybu! =D>
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 18 bře 2013, 16:10

Moc pěkná práce! =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 18 bře 2013, 22:51

To Elkan, Standa 12 - jsem rád, že se vám moje práce líbí. Model RC je pěkný i ze stavebnice, škoda jen, že autoři stavebnic (což platí pro 90% výrobců) si příliš nelámou hlavu s historickou skutečností a spousta věcí je dost zjednodušena. Ale zatím jsem s modelem celkem spokojen, jenom mám trochu obavy, že ozdoby ze stavebnice celkový dojem trochu srážejí. Jenže řezby ve dřevě jsou pro mě zatím mimo tento vesmír a s moduritem se zatím taky moc nekamarádím. No co se dá dělat. :)
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 19 bře 2013, 07:54

Mě se taky ozdoby ze stavebnice nelíbily, ale po "pozlacení" a umístění na loď to vypadá docela dobře. Rozhodně bych lepší nevyrobil.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 bře 2013, 22:12

Krásně to vypadá, když jsi to dal dohromady. =D> =D> Ta čistá práce se dřevem je opravdu luxusní, s potěšením jsem si prohlédla fotky.
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 556 • Stránka 6 z 38 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 38

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno