Zdravím zdejší modelářské osazenstvo. Jelikož se v „zimním“ bytě v „paneláku“ u přítelkyně přes zimu nudím, tak jsem se po asi 30 letech znovu vrátil k modelařině. Jak jsem forum pročítal, tak je tady takových víc, tak alespoň s těma novinkama nebojuju sám. Dělal jsem a dělám hlavně plachetnice a štětcováním. Předem se omlovám těm členům, kteří vyžadují aby se model co nejvíce podobal historickému originálu – já to dělám hlavně pro zábavu a upřednostňuju to, jak se ten který detail na modelu líbí mně, ikdyž to třeba není úplně historicky „košér“.
Jinak značnou morální, technickou i intelektuální / literatura/ podporu jsem čerpal u Radka na velmi !!! užitečném webu - http://www.radekshipmodels.cz/cz/ - za což bych mu chtěl poděkovat. On mne taky nasměroval na toto forum, s tím, že bych své výtvory měl prezentovat zde. Já osobně si nejsem jist, že to, co jsem upatlal by někomu stálo za koukání, ale nešť, zase jedna možnost jak zabít „zimní nudu“. Jak zde někdo má v podpisu, nebo to jen někde citoval – Jsem patlal, ale baví mne to !! - velmi vystihující moje snažení !!.
Na začátek, než se do toho vrátím a než vychytám nové postupy, materiály atd… jsem si zvolil něco jednoduššího - model od firmy Zvezda - Carthagenian ship v měřítku 1/72 / nemám moc rád ty „titěrné modýlky „ 1/ 200 a výše. Nvíc se mi model téhle historické galéry líbil. Galéru samotnou mám již skoro hotovou, tak sem postupně retrospektivně dám fotky s popisem, a komentářem některých postupů a materiálů, problémů a úletů !!
Model je, pokud po těch mnoha letech můžu posoudit, dost slušně vylisován, ikdyž pár „zahlazení“ po vyhazovačích atd… je nutných. Taky paluby ne vždy pasují jak klíč do zámku, ale nic s čím by si český všeuměl neporadil.
Krabici a jednotlivá plata s výlisky jsem fotil a posílal Radkovi, tak je možno je shlédnout u něj http://www.radekshipmodels.cz/cz/seznam ... ine-galere
Co se nastříkání základu týče - použil jsem základovku s plničem ve spreji jako na auta / válí se mi toho v práci dost/,ale přesto, že jsem to napřed celé umyl Jarem,
následně se to místy trhalo / zvlášť při přelepení oblepovací páskou/. Asi by to v tomhle případě chtělo pod ten základ použít primer na plasty, tak jsem na další model použil základovku přímo na plasty / na nárazníky/ a vše je OK.
Jdu si zlepšit náladu pár plzínkama a zítra budu pokračovat.