Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

SdKfz 9 "FAMO" (Tamiya; 1/35)

In-progress builds
Odeslat odpověď

FAMO vypadá nejlépe v

Panzergrau
10
13%
Panzergrau
10
13%
Dunkelgelb
4
5%
Dunkelgelb
4
5%
Afrika
6
8%
Afrika
6
8%
Tříbarevka
9
11%
Tříbarevka
9
11%
Zima (na Pz.grau)
10
13%
Zima (na Pz.grau)
10
13%
Zima (na Dunklegelb)
1
1%
Zima (na Dunklegelb)
1
1%

Celkem hlasů : 80

• Odpovědět s citací

SdKfz 9 "FAMO" (Tamiya; 1/35)

Příspěvekod Georges Kr. » 04 úno 2013, 09:53

Zdravím, do sekce rozestavěno přihazuji svojí první na modelforu publikovanou stavbu. Důvod, proč to sem dávám je fakt, že je ta zatím můj nejdražší "projekt" a také to, že zde bude třeba změnit zavedenou metodu "celé to poskládám a pak nabarvím" jako u tanků. Takže bych ocenil stavební dozor :-)
Dosavadní postup dokumentují následující fotky, další se pokusím přifotit ještě dneska (doufám, že je na fotkách něco vidět) Jinak pojezdová kola jsou nasazena pomocí Tack-Itu. Momentálně mám rozdělány vrchní nástavby - korbu a prostor pro osádku, tady budu asi muset trochu přibrzdit a uvážit, jak moc to zkompletovat abych to pak byl ještě schopen nabarvit (jinak barva se zatím odkládá - mám čerstvě koupenou pistoli a kompresor, tak zatím trénuju).
Ohledně budoucí kamufláže jsem si dovolil založit menší anketu.....
Ohledně toho zbarvení tu jsou ale určité limitující faktory:
1) nemůžu najít Notek (resp tu není) - ten se podle mé informace instaloval od roku 1941 (kdyžtak mne opravte)
2) blatníky - ve stavebnici jsou "early" blatníky (tzn. kolem celého kola) zatímco později byly blatníky zepředu zkráceny a byl přidán nárazník (ten ve stvabnici je). Takže mi z toho vychází, že pro pozdější variantu bych musel ty blatníky řezat a to mi v mém podání nedopadlo vůbec dobře.
Přílohy
PICT0335.JPG
PICT0341.JPG
PICT0336.JPG
Naposledy upravil Georges Kr. dne 04 úno 2013, 15:03, celkově upraveno 2
Pracuje se na: viewtopic.php?f=58&t=73248
Georges Kr.

• Odpovědět s citací

Re: SdKfz 9 "FAMO" (Tamiya; 1/35)

Příspěvekod Georges Kr. » 04 úno 2013, 10:55

Jinak ještě recenzi k modelu (a "konzultaci" ke stavbě) lze najít zde: http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/tamiya/tam35239.htm

Pokud jde ještě o ten nárazník a blatník, našel jsem následující fotku, na které se mi zdá že je provedení, které navrhuje i plánek od modelu - nezkrácené blatníky + nárazník, čímž jsem pro sebe "odhalil nějakou střední verzi...
Přílohy
foto.jpg
Naposledy upravil Georges Kr. dne 06 úno 2013, 13:32, celkově upraveno 1
Georges Kr.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Georges Kr. » 05 úno 2013, 13:23

Focení nějak moc nejde, takže nemohu dodat fotodokumetaci práce v plném rozsahu. Zatím jsem tedy dolepil podvozek a pomalu pokračuji s korbou, prostor pro posádku přijde na řadu jako poslední.
Jinak mne celkem zaujal zájem o šedý nátěr (resp o zimu založené na šedivce).
Přílohy
PICT0338.JPG
vyhazovače na navijáky byly zatmeleny spíše "pro formu a cvik"
PICT0327.JPG
Naposledy upravil Georges Kr. dne 06 úno 2013, 13:31, celkově upraveno 1
Georges Kr.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Georges Kr. » 06 úno 2013, 13:31

Takže podvozek je připraven na barvu (motor a převodovku budu barvit a patinovat zvlášť). Naviják je též hotov, akorát buď neumím naměřit 2,4 m lana a nebo se v návodu netrefili. Korba je taktéž připravena. Zbytek stavby teď stojí na fvou věcech - přemýšlím, jestli se tu nepustit do leptů (nic dramatického, jen tu sadu od Eduarda), a pak si pořád nejsem jist, jestli budu schopen barvit prostor pro posádka, když budu následovat příkladu z PMMS (kde to dal celé dokupy).

Jinak bych měl dotaz ještě k barvě - zatím to vypadá na panzergrau, ale zatím jsem na testovacím modelu vyzkoušel XF63 - German Grey, ale nějak se mi úplně nezdála.... Nemá někdo nějaký jednoduchý tip na namíchání této barvy (na netu jsem našel spousty diskusí na tohle téma, ale byl bych rád, kdyby se tu někdo podělil o svůj recept).
Přílohy
PICT0335.JPG
PICT0330.JPG
PICT0328.JPG
PICT0327.JPG
ten rám je uložen jen tak pro představu, ještě bude chtít začistit
Georges Kr.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 15 úno 2013, 21:10

No tak s tímhle postupem tady neuspěješ. :lol: :lol:
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 15 úno 2013, 21:20

Jak patinují borci co to napřed slepí a pak barví to pérování?
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Georges Kr. » 15 úno 2013, 22:04

Už je toho moc pohromadě? Já myslel, že zatím je to ok, kola se dají sundat (všechny, jak přední tak i všechny v "pásové sekci"). Jinak se pomalu chystám na nátěr podvozku, jen moje "airbrush" výsledky nejsou pořád úplně dle mých představ...... Já nějak nevidím, co by mělo být v této fázi již natřeno/napatinováno.....
Georges Kr.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 15 úno 2013, 22:13

Jako základ je XF-63 dobrá, ale je potřeba jí domixovat bílou asi tak 20-25%, ale někdo si jí míchá z černé a bílé apod.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Georges Kr. » 15 úno 2013, 22:18

díky, já si myslel, že to bude chtít zasvětlit.... Jinak mi už začal semestr, takže práce postupuje výrazně pomaleji, zítra nafotím další postup
Georges Kr.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 16 úno 2013, 06:32

Georges Kr. píše:Už je toho moc pohromadě? Já myslel, že zatím je to ok, kola se dají sundat (všechny, jak přední tak i všechny v "pásové sekci"). Jinak se pomalu chystám na nátěr podvozku, jen moje "airbrush" výsledky nejsou pořád úplně dle mých představ...... Já nějak nevidím, co by mělo být v této fázi již natřeno/napatinováno.....

Tak jak píšeš: musíš promýšlet tři roky dopředu, pokud to nechceš celé napřed slepit a pak barvit.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Georges Kr. » 16 úno 2013, 16:42

Takže dnes jsem zkusil vlastnoruční vylepšení pomocí fotky motoru a měděného drátku. Ohýbal sem dráty skoro celé ráno, než sem se dostal k nějaké přijatelné podobě a nakonec jsem ho nalepil příliš nízko :evil: ](*,) ](*,) #-o teď už s tím nic dělat nebudu (pozn: drát jsem přilepil vteřiňákem a pak zatmelil na obou koncích miliputem, který ještě neztvrdnul, takže toto není finální podoba
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
ad maska: ta bílá šmouha nebyla v reálu skoro vidět a byl to jen prach pobroušení jenosložkovýho tmelu, takže již byla osdtraněna.....

Jinak si pohrávám s myšlenkou si ještě trochu zadrátkovat....
Přílohy
PICT0016.JPG
PICT0026.JPG
Georges Kr.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 16 úno 2013, 20:19

To máš klasiku měď ten drátek? Ta má výhodu v tom, že je měkká na ohyb a docela široká škála průměrů a za pár kaček, neřku-li zadara. Ty elektrikářské nebo i tenčí sdělovácké klabely se udávají ne v průměru, ale v průřezu, ale máš tam drátky od 0,5mm čtverečního po já nevím na modely ještě tak 2,5 (dva pětku) což je zásuvkový kabel. Do toho jde zase zadfara sehnat velmi tenký drátek z různých cívek, pak včelařský vázací drátek. Ty olověné jsem nikdy ani neviděl, kluci ale říkajím, že je to taky moc dobrá věc.

Když dělám něco takového, vždycky se snažím vyvrtat tomu díru podle průměru použitého drátu (o malinko větší i kvůli možné nepřenosti) kam to přijde a pak lepit ne vteřiňákem, ale Altecem, dvousložkovou pryskyřicí kterou vtlačím dovniř, narvu drát a co to vymáčkne ven, setřu, zamažu ještě za měkka kolem dokola a mám spoj dostatečně pevný a hladký. Ale kdyby něco, furt jde trolinku násilím rozdělat. A hlavně, časem ten blbý sekunďák nevyprchá a celý spoj se nerozpadne.
Tyhle blbosti to oživí, mě osobně to tak baví, i když to pak celé zavřu a nic není vidět. :lol: :lol:
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas 77 » 16 úno 2013, 21:46

Já bejt tebou ,pokračuji dál v dráteničině....pokud mohu, doporučuji ti obědnat olověné drátky ,viz zde http://www.plastic-hobby.com/category/jmc-hobby:537/
Od pruměru 0.5 a výše ,se měd blbě ohýbá ,v pinzetě...ale olověný i nad pruměr 1 mm ouplně good ;-I
Lep to normálně tak jak lepíš...ja používám obyč vteřinák za deset kaček z drogérky ,ale i tenhle http://www.plastic-hobby.com/product/mx ... 20g:23128/ aj na tupo ,bez předvrtání... :wink: !
Není nad Miliput... :twisted:
Pokud ti to pomuže ke stavbě ,zde máš odkazy http://www.fahrzeuge-der-wehrmacht.de/A ... w_18t.html
a na motor http://www.fahrzeuge-der-wehrmacht.de/A ... toren.html
a nějaká fota restaurovaného stroje.
Přílohy
parola-famo_3151.jpg
gunsupport frame.jpg
gun support frame2.jpg
famoengine.jpg
brake cylinder.jpg
66123392_royve-l.jpg
12828707-m.jpg
Tomas 77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 16 úno 2013, 22:14

Tak když samosebou nemáš slušné nářadí, ohýbá se ti blbě všecko. Kulaté věci se ohýbají ne že většinou, ale vždycky přes něco kulatého, ne přes hranu pinzety. Třeba právě přes ten jiný měděný drátek. Jakmile ho vytvaruješ, je docela těžké do něj jakýmkoliv nechtěným drbnutím udělat "strouhu" jako do olova a je docela těžké ho ohnout snadno jako třtinu. Lepší tuhost je podle mého výhoda. Ani jakákoliv hadice v reálu se neláme nikdy a nikde natvrdo přes hranu.

Miliput je to samé co Alteco, vynikající věci, hlavně na tmelení větších vrstev ale i lepení všeho ke všemu.

Lepit něco, co se dá někam modelově vsadit, na tupo a ještě k tomu obyčejným a sekunďákem k tomu, je koledování si o to, že ti to za pár let odpadne. Mám teď v práci jedenáct starších modelů ještě lihovkových stříkaných barev, kde právě sekunďákové spoje jeden za druhým beze slova rozloučení padají jak hrušky na podzim a to ani jeden nebyl samosebou lepený na barvu. Z A-10 mi napřed z kabinky krásně po pěti letech slezla mlha ze sekunďáku a pak za další tři roky kabinka upadla - to byl taky blbý nápad lepit kabinku sekunďákem!!! :lol: :lol: Hrubě sekunďák pokud možno nedoporučuju. Ale klidně si můžete moje chyby sami zopáknout. :grin: :grin: :grin:
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Georges Kr. » 16 úno 2013, 23:05

Díky za reakce, ty fota vesměs znám, před stavbou jsem hledal (a našel) poměrně dost walkaroundů..... Díky za tip na to olovo, je fakt že ty větší průměry jdou blbě....
Georges Kr.

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno