Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Royal Caroline

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Royal Caroline

Příspěvekod marsalv » 03 lis 2012, 15:57

Zhotoveny kotevní průvlaky, jenom jsem asi měl nechat lištu pod průvlaky nenabarvenou.
Přílohy
RC_050.jpg
RC_051.jpg
RC_052.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod orech » 04 lis 2012, 14:32

Nezbývá mi nic jiného jen tiše obdivovat. Opravdu krása.
orech

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 02 pro 2012, 13:13

Po měsíční přestávce pokračují práce. Tentokrát jsem se zaměřil na díly, které budou umístěny pod přední palubou.
Přílohy
RC_053.jpg
RC_054.jpg
RC_055.jpg
RC_056.jpg
RC_057.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 03 pro 2012, 08:36

Moc hezky udělaný detaily! Koukám, že jsi toho ze stavebnice moc nenechal.... :-D To je dobře.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 03 pro 2012, 09:53

Máš pravdu, ze stavebnice jsem zatím použil pouze žebra a lišty pro první obšívku. Hlavně ale budu muset použít ze stavebnice ozdoby, protože výroba ozdob alá Doris jde zatím tak jaksi mimo mě :(
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 03 pro 2012, 10:05

Tak to jsem na tom stejně. Ale když se ozdoby povrchově upraví, nakonec to vypadá docela pěkně. Já použil i ty mosazný lišty nevalné kvality....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 04 pro 2012, 13:43

Abych mohl uzavřít přední část horní palubou, zbývalo mi ještě kromě již publikovaných detailů zhotovit kotevní lano a tzv. messinger (lano, které slouží k manipulaci se silným kotevním lanem). Lano ze stavebnice není nic moc a tak jsem poměrně dosti dlouhou dobu věnoval studiu teorie výroby lana (jak skutečných, tak modelových). Pro praktické pokusy jsem si pořídil jednoduchý ruční ropewalk od firmy Amati (v podstatě je to totéž, co nabízí Model Expo). I když je to jenom taková hračka, tak se na tom dají uplést poměrně pěkná lana v délce cca 1 m. Až budu dělat takeláž, zkusím si zkonstruovat něco většího s el. pohonem. Ale to je ještě daleko. Zatím pár fotek s výsledky mého snažení.
Přílohy
RC_058.jpg
Ruční ropewalk.
RC_059.jpg
Použitá niť na výrobu lan.
RC_060.jpg
Různá lana - tmavé lano pravotočivé ze 3x3 pramenů, levé světlé lano levotočivé z 3x2 pramenů, pravé světlé lano levotočivé z 3x3 pramenů.
RC_061.jpg
Vlevo je lano levotočivé lano typu hawser-laid (stočeno z 3x10 pramenů), vpravo je správné levotočivé lano typu cable-laid (stočeno ze tří lan, každé lano z 3x3 pramenů). Pravé lano vypadá o hodně lépe.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 04 pro 2012, 13:47

Tie laná vyzeraju viac než dobre :-)
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 04 pro 2012, 16:35

Odkud mate nite na lana? Cetl jsem, ze se daji delat i ze lnu, ten se da koupit v provaznictvi.
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 04 pro 2012, 21:36

To Vasek: Lana je možno dělat jak z bavlny, tak i z jiných materiálů jako je např. len nebo polyester. Bavlna je však asi nejpoužívanější. Nitě, které jsem použil, jsou americké výroby YLI Quilting Thread (používají je špičkoví ruští modeláři), jsou velice kvalitní, lana vyrobená z těchto nití nemají žádné chloupky, což je podle mě velmi důležitá vlastnost ovlivňující výsledný vzhled modelů. Nitě jsem koupil v německém e-shopu (http://www.neocreo.com/Naehen/Garne/YLI ... 00-YD.html), u nás jsem na ně nikde na internetu nenarazil.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 28 led 2013, 22:55

Jak jsem se již zmínil ve vláknu u Doris, zabýval jsem se nějakou dobu zkoumáním takeláže RC. Výsledek mého snažení jsem zpracoval do Excel tabulky, protože jak se znám, tak až dojdu do bodu, kdy budu takeláž instalovat, tak všechno zapomenu. Pokud by měl někdo zájem, mohu tuto tabulku umístit na web do Úschovny ke stažení. V tomto případě bych potřeboval od případných zájemců e-mailovou adresu, na kterou jim příjde odkaz ke stažení. Předem upozorňuji, že tabulka je koncipována tak, abych se v ní vyznal především já sám, ale přesto mohou být informace užitečné i jiným zájemců. Samozřejmě musíte vzít ale v potaz, že ne vše, co je v tabulce uvedeno, je zákonitě zcela správně.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 29 led 2013, 08:30

Jo, tak to bych měl zájem! Takeláž mám rozdělanou a tápu v plánech. Možná Ti taky budu moct nějaký poznatky zdělit. Za odkaz na úschovnu budu moc vděčný. Do SZ Ti pošlu můj mail.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 29 led 2013, 14:45

No to by bylo skvělé, ;-I také bych měla zájem.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 06 úno 2013, 14:09

Po čase teoretické modelařiny se zase pomaličku začínám pouštět do té praktické části. Další na řadě byly díly závěsů kormidla umístěné na zádi modelu. Moc se mi do toho nechtělo, stále jsem to odkládal, ale nakonec to nějak dopadlo. Největší problém byl připájet malé trubičky na závěsy z mosazného plechu. Pájel jsem to stříbrnou pájecí pastou a plynovou páječkou. Nebyla to žádná slast, pájka moc dobře na mosaz nechytala, ale spíše to byla moje blbost, že jsem si materiál před pájením neočistil. Výsledek po načernění nevypadá zas až tak blbě.
Přílohy
RC_062.jpg
RC_063.jpg
RC_064.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 06 úno 2013, 14:25

Krásná čistá práce! ;-I
Mosaz úplně bez problémů pájím klasickou trafopájkou, kalafůnou a cínem.....jde to dobře.
Tak hezky pokračuj, těšim se na další Tvůj postup...
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno