Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

BOUNTY - plány Sergal, 1:60

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

BOUNTY - plány Sergal, 1:60

Příspěvekod klimi » 04 úno 2013, 14:31

Zdravím, všechny příznivce modelaření, zvláště pak lodního. Jako mladšího, mě fascinoval model lodi Rainbow u kamaráda na chatě, tak asi tady se vzala chuť si také nějakou postavit. Asi Před rokem jsem se nějak rozhodl, že bych si mohl postavit nějaký model lodičky. Objednal jsem si tedy plány v únoru loňského roku, nicméně na stavbu jsem se dostal až v polovině srpna. Jedná se o mou první stavbu, nicméně jsem toho dosti vyčetl a nakoukal na jiném fóru a to: http://www.modelshipworld.com . A až dnes jsem čirou náhodou narazil na tohle fórum a tak se rád podělím o mou stavbu s vámi.
Žebra a kýl jsou zhotoveny z gabonové 5 mm překližky. Základ paluby tvoří 1 mm letecká překližka z břízy ( zbrousil jsem jí na tento průměr) po té jsem si chvíli nechal ve vařící vodě a přišpendlil ke kostře a nechal asi 14 dní vyschnout. Následovalo nanášení lišt ( 0.5 x 5 mm lípa) na palubu, kde jsem přilepoval po jedné z každé strany od středu, stáhnul lepenkou a zatěžkal. Rozdělení na jednotlivá prkna jsem udělal tak že, vyměřil jsem si délku jednoho prkna rozkreslil na lišky a pak lehce nožem udělal oddělení prken. Pro lepší zvýraznění jsem obtáhl všechny linky tužkou. Dlouho jsem uvažoval nad tím jestli udělat okolíkovanou palubu nebo ne, bokem jsem si vyzkoušel několik kombinací kolíků. Největší obavu jsem měl z toho aby kolíky nenarušili jednoduchost paluby v tak malém měřítku, jakmile jsem ale vyvrtal první díru do paluby tak bylo rozhodnuto a vyplatilo se :-D do děr ( průměr 0.5 mm) jsem nandal kolíky zhotovené z ořechového dřeva. Boky, přesahující přes palubu, jsem udělal podobně jako jsem to viděl u stavebnic. podle plánu jsem si obkreslil profil přidal tomu několik cm dolů a bylo. Pak jsem na to opět přilepil lišty, stejné jako u paluby. Při natírání jsem to udělal raději tak, že jsem nejprve natřel lišty a pak přilepil, aby nedošlo k ušpinění paluby.
Následovalo plaňkování. Koukal jsem, že existuje celá řada technik, jak ohýbat latičky. Na výše zmíněném fóru jsem si všiml, že řada modelářů ohýbá plaňky přes pájku nebo trubku která je zahřívána. Ovšem pájku zatím nemám, tak jsem zvolil způsob, který jsem jen tak letmo zkusil a to, že jsem laťky dal cca na 10 - 15 min. do vařící vody a po té, krásně ohnul podél trupu, přichytl svěrkami a nechal vždy den vyschnout. Zdá se mi to i jako nejlepší způsob ohýbání, že jsem to dělal: jeden večer jsem 1 nebo 2 laťky na každé straně ohnul a druhý den večer přilepil a pak zase ohnul další laťky i z časové náročnosti se mi to líbí, ale nezkusil jsem jiné techniky tak nemohu úplně porovnat. Laťky jsem přilepil vteřinovým lepidlem Loctite 406 ( sice je primárně určený na pryž, plasty atd. ale dřevo také dobře drží), vždy jsem na jedno žebro kápnul lepidlo přilepil laťku a pokračoval dál. Dosavadním největším problémem při plaňkování, bylo uchycení konců latěk na zádi, tuto část jsem nezkoušet namáčet a tak laťky měly velký odpor při lepení musel jsem delší dobu přidržovat laťku a to i hrubou silou. Pak mě napadlo na tyto spoje dát malé kousíčky balsy a tím došlo k rychlému nasání lepidla do balsy i do lišty a lepení šlo snáz, ale stále to nešlo tak lehce jak jsem si představoval a tak jsem konec laťky vždy zbrousil na slabší tloušťku a na půl minuty namočil do horké vody a vteřinové lepidlo velice snadno vzalo i vlhké dřevo :uff: to je pro zatím vše ještě pár obrázků pro představu
Přílohy
22.jpg
24.jpg
25.jpg
29.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
ohýbání planěk
42.jpg
43.jpg
44.jpg
Naposledy upravil klimi dne 04 úno 2013, 14:44, celkově upraveno 1
klimi

• Odpovědět s citací

Re: BOUNTY - plány Sergal, 1:60

Příspěvekod klimi » 04 úno 2013, 14:39

obr
Přílohy
02.JPG
04.JPG
14.JPG
15.JPG
20.JPG
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 04 úno 2013, 15:01

Zdravim! Rád budu sledovat Tvou stavbu, obdivuju každého, kdo se do stavby pustí jen podle plánů. Já potřebuju aspoň jako základ stavebnici. Paluba se Ti opravdu moc povedla. =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 04 úno 2013, 18:12

Děkuju, no do měsíce snad dodělam první vrstvu a vrhnu se na další, už mam vcelku rozmyšleno jak bych to chtěl udělat a to : http://www.knightgalleries.net/files/kn ... ntypic.jpg co se týče barevného zpracování, už mam nařezané mahagonové lišty 0,7 x 5 mm a na hořejšek asi použiju lípu, ale ještě nevím. Chtěl bych se, ale zeptat na několik věcí. Viděl jsem a to u většiny modelů, že některé plaňky nevedou až dopředu tak jestli, je mam skládat tak aby byly pouze v ohybu? pokud to tak šlo snáze nebo ne? Protože teďka co jsem dělal tak, jsou plaňky namáhané i v krutu.
Dále pak jestli klasické disperzní lepidlo na dřevo bude držet na polyesterovém kytu? Přecejen ten tvar budu muset ještě vychytat :D
A pak jsem viděl, že si použil gumu a špendlíky na uchycení, byly po špendlíkách velké díry ve dřevě anebo to je zanedbatelné?
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 04 úno 2013, 20:08

Plaňkování budeš muset asi trochu nastudovat, základní zásada je, aby plaňka nikdy nešla do špičky, měla by se zúžit maximálně na polovinu původní šířky. Já jsem taky začátečník, takže jsem se toho docela bál, ale nakonec to šlo. Dělal jsem obě strany současně a to tak, aby byly obě strany stejný. Plaňky první vrstvy mi pomáhali v orientaci druhé vrstvy. Na té první vrstvě moc nezáleží, ale druhá se pak musí dělat opravdu pečlivě, tmelení by bylo vidět. Špendlíky jsem používal pouze na první vrstvě, druhá vrstva byla už fixovaná gumama, které se mi osvědčily. Já teda celý trup dělal ze dřeva a překližky, takže je to lepený herkulem. Jiným modelářům se osvědčuje sekundové lepidlo. Je potřeba vyzkoušet.
Koukni pro začátek třeba sem: http://www.modelshipwrightsdatabase.com ... roject.pdf
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 15 úno 2013, 18:10

Tak včera jsem doplaňkoval trup tak mi to nedalo abych se o to podělil s vámi. Pokračoval jsem ve stejné technice ohýbání. Teď už je trup obroušený na čisto a už kytuji, a teď mě čeká, abych chytil pěkný tvar. Další vrstvu už jsem rozhodnutý, že budu dělat z lípy a mahagonu.
Přílohy
b12.jpg
b11.jpg
b10.jpg
b9.jpg
b5.jpg
b6.jpg
b4.jpg
b3.jpg
b2.jpg
b1.jpg
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 21 úno 2013, 19:40

Tak jsem se vrhl na druhovu vrstvu planěk, chytnout první laťku podél paluby byl docela problém, ale nějak to vyšlo. Nakreslit čáry nebyl nakonec až takový problém jak jsem čekal. Natáhl jsem uprostřed maskovací pásku, tak aby kopírovala prkna na palubě a pak vždy jsem přikládal pásku a obkresloval, akorát tam kde bylo největší zahnutí trupu jsem to po tom odměřoval a kreslil od ruky. Akorát si nejsem jist jak rozdělit prkna, jestli by bylo dobré to rozdělit podle toho jak mam na obrázku vyznačeno? Nemam k tomu právě žádný podklad tak pokud nemá z vás někdo nějaký nápad jak by to mohlo vypadat dobře?
Přílohy
b15.jpg
b14.jpg
b13.jpg
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 21 úno 2013, 22:07

Já to dělal přesně jako ty. Jednotlivá prkna přes tři žebra. Asi to nebude správně, ale ulehčoval jsem si to tak, že jsem lepil třeba skoro celou plaňku vcelku, a pak jsem jí rozřezal až přilepenou. Lepší se to dělalo a navazovalo to na sebe. Třeba jen poslední prkno v řadě jsem lepil samostatně, abych nemusel lištu lícovat na obou stranách. Na fotu je to vidět....
Přílohy
fo 859.jpg
fo 859.jpg (31.29 KiB) Zobrazeno 13504 krát
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 02 bře 2013, 20:51

tak během schnutí lepidla mi to nedalo a udělal jsem pár fotek abych se o to mohl s vámi podělit
Přílohy
0001.jpg
0002.jpg
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 02 bře 2013, 20:55

akorát s tím usazením planěk vpředu, jsem se zatim tak nebabral protože to bude schované pod podélnou lištou tak jsem si s tím moc hlavu nelámal #-o
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 02 bře 2013, 22:55

chtěl bych se optat jak se vám líbí rozdíl oddělení planěk, mezi kterými by byla niť? Protože mezi těmi mahagonovými laťkami jsou nepatrné škvíry. Sice by to šlo udělat jen na té spodní části, ale zase si říkám aby ten kontrast nebyl tak výrazný oproti zbytku. Jedině to rozřezat i lajny mezi plaňkama z lépy a dostat to tam, ale bojím se, že to bych spíš mohl pokazit. Jsem si právě vzpomněl, že jsem to viděl u vths při práci na palubě. Anebo to zvýraznit tužkou jako je udělaná paluba.
Přílohy
0003.jpg
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 05 bře 2013, 22:53

Můj názor je, ža ta nit je jednak hrubá, jednak měla být už mezi plaňkami. A vůbec nejlepší řešení dle mého názoru, je olepit hrany černým papírem jak jsem psal už v jiném vlákně. V téhle situaci buch to už nechal tak, bez "černého rozhraní" mezi plaňkami.
Ale jinak musím pochválit, moc pěkná práce. Držím palce.
Radek
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 06 bře 2013, 23:26

Na toto se niť nehodí, to by ty plaňky musely být o dost tenčí. Takhle mezi ně hluboko zapadne a nebude to vypadat vůbec dobře.

Škvíry je vhodné odstranit seříznutím okrajů planěk, aby si k sobě dobře sedly. Už se na to sám těším.
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 08 bře 2013, 16:33

děkuju, pokračuji dál jako před tím, nit nebo papír použiju, třeba při další stavbě :D
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 17 bře 2013, 21:34

tak konečně jsem dodělal druhé plaňkování, ještě tam mám pár děr na zádi na dodělání. Pak ještě dát konečné prkno na zádi a přetáhnout dýhou celý kýl včetně bow. A potom hurá na broušení lakování barvení, ještě si nejsem jist, zda budu mořit boční lipové dřevo na žlutější odstín, aby to lépe vyniklo a palubu nakonec asi možná také nalakuju nebo napustím nějakým olejem abych dosáhl realističtějšího vzhledu.
Přílohy
b1.jpg
b2.jpg
b3.jpg
b4.jpg
b5.jpg
b6.jpg
b7.jpg
klimi

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno