Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Paul Baumer

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Paul Baumer

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 02 úno 2013, 09:35

Každopádně Foker asi prošel trojím kabátem. První byly domalovány kříže na spodních křídlech+kříž na VOP
Pak jak psal Stancek byly kříže ztrámovatěny na obludné hrubé kříže a jak je vidět na fotografii řady fokkerů Jasta 2 dostal pak Beaumer buď nový Dr.I na něž byl aplikován stejný marking (trikolora na trupu + černé konce křídel) nebo stroj dostal třetí a konečnou verzi přemalování výsostných znaků na úhledné předpisové trámové kříže.
Myslím, že při pohledu zblízka musely být na letadlech pěkné hromady barvy vezmeme-li v potaz jak blbě kryje bílá a jak precizně je konečná změna výsostného označení provedena
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fík » 03 úno 2013, 00:15

Páni je to dost složité, ale dokázali jste to celkem logicky vysvětlit. Nečekal jsem tolik reakcí. Když to tedy shrnu, tak na fotografii jsou trámové kříže na boku nové, na horním křídle jen opravené a tedy moc tlusté, na dolním zamalované úplně a kříž na výškovce také zabarven bílou. Je to tak? A černé konce křídel tedy přišly až po opravě křížů?
" Dobrovolníci k obsluze útočných děl vystoupit!"

Život vojáka od útočného dělostřelectva je krátky, ale smysluplný!"
MÁŠ OBROVSKOU ŠANCI JAKO POKUTOVÝ KOP - SPRÁVNĚ HIP HOP:
HIP HOP JE TU HIP HOP JE V NÁS, OVLÁDNE I VÁS, PŘICHÁZÍ JEHO ČAS.
fík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 03 úno 2013, 03:33

..no spíš ne..! Podívej se tady na fotku v negativu. Co vidíš.? Já bych řekl, že kříže na horním křídle původní, na VOP taky pořád ještě je, jen na trupu (a možná i směrovce) jsou upravovaný. No a k tomu všemu má i černý konce křídel.. :wink:
Přílohy
Fokker Dr-1_Jasta 02 Bölcke-(No204-17)-Paul Bäumer-(2nd design)-a05a.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 03 úno 2013, 11:03

Abych se přiznal, tak jsem doposud neviděl fotku, kde by bylo PROKAZATELNĚ vidět, že 204/17 má na sobě vidět kompletní změnu křížů na "trámové"... Vždy to byly jen "malůvky". Domalování křížů se tedy jaksi předpokládá. Jenže..! Podívejte se na kříže na horním křídle. Podle předpisu měly mít už dávno zamalovaný bílý podklad a měly zůstat jen s bílým lemem. Ale nejsou.! Toto zamalování podkladu mělo proběhnout mezi 17-20. březnem 1918. Ale už v období od 20. března do 15. dubna měla proběhnout další změna, kdy se ze železných křížů měly stát trámové. A to tak, že byly lemované bíle kolem dokola. Tomu odpovídá na obrázku jen kříž na boku trupu..! Ždibíček směrovky na fotce napovídá, že změna nastala i zde. Ten ždibíček směrovky totiž už nemá černý lem a tak lze předpokládat, že kříž byl přemalován a zbytek zabílený. Znovu připomínám, že na křídlech jsou ale stále viditelné původní železné kříže na bílých polích..!!! (a přesto, že je tato fotka hodně ničemná, jsem přesvědčený, že kříž na VOP je také v původní podobě-tedy železný na bílém podkladě) Další změna ve výsostném označení nastala 13. května 1918. Kříže se měly zúžit a bíle lemované měly být jen "v koutech". Jenže někdy v květnu si Bäumer rozbil kušnu.. Na čem.? Nenapadá mě jiné letadlo, než Dr.I.. :-k S přihlédnutím k liknavému přístupu ke změně výsostného označení, které letoun v konfrontaci s datumy vykazuje, je otázkou jak vlastně vypadal... :arrow: :-k
Přílohy
Fokker Dr-1_Jasta 02 Bölcke-(No204-17)-Paul Bäumer-(2nd design)-a05b.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stancek » 04 úno 2013, 10:39

Ahoj Zdenku, mě kříže na horním křídle připadají na tlusté trámové. Tady zvětšování fotky spíše škodí a zkresluje. Origo foto se také zrovna moc nepovedlo, je tam odlesk.

Jedna z nejmladších fotek je asi tato. Na boku a směrovce stroje zúžené kříže. Na vop nějaký náznak po něčem co tam kdysi bylo. Na trupu změna barvy pole v krerém je kříž umístěn. Tady je taky jeden fakt. Tonda Fokkerú dodával na frontu stroje se žel. kříži v bilých polích. Albatros v té době dodával stroje jen s bílým lemováním. Prostě v době změny křížú se u fokkerú řeší i to že nemají být v bílých polích a někteří to opravdu měnili, třeba na zelenou nebo černou.
Přílohy
24.jpg
Stancek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 04 úno 2013, 12:08

..no jasně.! Na tuhle fotku jsem zapoměl (protože jsem jí měl zařazenou u těch vedlejších pilotů). A souhlasím. Tohle by měly být trámové kříže upravené, podle květnového nařízení. Tahle změna byla právě na Dr.I aplikována dost krkolomě a v podstatě jsem našel jen tři stroje, které měly znaky přemalované přesně podle toho květnového upřesnění. Ovšem oproti Bäumerovi se té "druhé trámové" úpravy zhostili například pánové Wenzl, nebo MvR mnohem přesvědčivěji.. :-D
Přílohy
Fokker Dr-1_Jasta 11-(No588-17)-Richard Wenzl-a02.jpg
Fokker Dr-1_Jasta 11-(No588-17)-Richard Wenzl-a03.jpg
Fokker Dr-1_Jasta 11-Richthofen Manfred-(No425-17)-a-ccolor02.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 04 úno 2013, 12:11

Podle předpisu měla ale ta druhá trámová úprava vypadat nějak takhle..(a té se dočkaly dreideckery jen velmi sporadicky)
Přílohy
Fokker Dr-1_Jasta 14-(No466-17)-a02.jpg
Fokker Dr-1_Jasta 18-No479-17 or No581-17-August Raben-a01.jpg
Fokker Dr-1_Jasta 36-Unkn-(Late Prod)-a02.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 04 úno 2013, 12:16

..a ještě tedy zpět k samotnému Bäumerovi..jestliže zvětšení zkresluje, jak říkáš..tak jsem to pro změnu zmenšil. Zatím jsem pořád přesvědčený, že na tomto obrázku je 204/17 po PRVNÍ trámové úpravě, kdy kříže na boku jsou široké, lemované kolem dokola a že na křídlech a VOP ještě ke změně nedošlo..(tedy období březen-duben 1918)
Přílohy
Fokker Dr-1_Jasta 02 Bölcke-(No204-17)-Paul Bäumer-(2nd design)-a05a.jpg (12.96 KiB) Zobrazeno 986 krát
Fokker Dr-1_Jasta 02 Bölcke-(No204-17)-Paul Bäumer-(2nd design)-a05a.jpg (15.29 KiB) Zobrazeno 986 krát
zdesko

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse