Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

stíraná kamufláž D.VII ala WNW

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: stíraná kamufláž D.VII ala WNW

Příspěvekod Vilem » 01 úno 2013, 09:08

Ahoj Serži i ostatní - pánové i dámy! Podívejte se, prosím, na tento odkaz: http://www.aiccm.org.au/docs/Bulletin20 ... _Vol25.pdf
Jde o australskou vědeckou analýzu orig. vzorků německých barev WW1. Nestihl jsem to ještě přečíst podrobně, resp. přelétl jsem jen závěry.
Dokazují, že v zelené, modré a fialové skutečně figurovala Pruská modř - tleskám Sergejovi =D> , dále skutečně bezpochyby používali zinkovou bělobu ...
Figuruje tam ale i řada dalších prvků, které byste mohli prozkoumat - součástí jakých pigmentů ( barev) by hohly být ....
Zdraví V.
Vilem

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 01 úno 2013, 09:57

Vileme, dekuji! Tak tahle informacie mne nesmirne tesi...vedecke potvrzeni, ze nehazu hrach o zed, pro mne velice motivujicy zalezitost! Opravdu dekuji! Nicmene tu svou barevnou tabulku budu musit trochu jinak sporadat, ale, kdyz sem videl te prvki, tak vsecko bylo hned jasny!
Pred tim sem to jen predpokladal, ale tedko je to naprosto jasny - zelena tam byla jako samostatna barva! Jedna se to predevsim o svetlo-zeleny policka na 3 colorovem schematu pro Albatrosy a hlavne o sedo-zelenou zakladni barvu na hlinikovych dilech nemeckich stroju...Rad vam predstavuji Chromoxid tupy, http://cs.wikipedia.org/wiki/Oxid_chromit%C3%BD, chemicky se jedna o oxid chromity. Barva je stala a dobre kryje.
Jinak musim jeste udelat chimickou analizu cervene palety, pravdepodobne byla na zakladu Manganu, ale tohle se uvidi...Potrebuji jeste trochu casu, aby sem porovnal slozky pro presny popis slozeni pigmentu :P
P.S. No a s tou zelatinou taky sem mel pravdu, v laboratornim razboru vyskituje skupina silikonu a to je presne vono! Pri kombinovani s olifama udela to na platne spevnujicy a vodovzdorny film...takze tady mame ten nas zaklad pod nater :twisted:
N.B. Chromoxid tupy, ale nebyl pouzivan na stiranou kamuflaz a na vyrazne zelene ocasy od Jasta 5, tam zustaneme u Prussian Blue :wink:
Přílohy
800px-Cr2o3_gruener_farbstoff.jpg
Tady je nase zelena krasavice, ktera tvori zaklad veskterych odstinu zelene na nemeckych letadlech!
Naposledy upravil von Mertens dne 01 úno 2013, 13:27, celkově upraveno 7
Marně o radu žádá, kdo radě věřit nechce
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 01 úno 2013, 10:25

Mertens, velmi sa mi paci Tvoj rozbor, a je vidiet, ze si studoval vytvarne umenie... [-o< =D>
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 01 úno 2013, 20:38

Martinicky Vladimir píše:Mertens, velmi sa mi paci Tvoj rozbor, a je vidiet, ze si studoval vytvarne umenie... [-o< =D>

Ano, je znát, že Sergej je akademický malíř. :D Tenhle rozbor barev je skvělý. =D> =D> =D>
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vilem » 02 úno 2013, 09:18

Ano, mně to také připadá fascinující :shock: . Hádanka, kterou řeší letečtí historici desítky let, a nakonec ji možná rozlouskne během pár dní jeden fanda letadel WW1, který je naštěstí shodou okolností vzdělaným akademickým malířem z Krumlova. Seržo, budu se muset seznámit s Tvými obrazy :D .
Vím že s úpravou výstupů pro Chmelnice Ti pomůže Hellboy; pokud všechno bude sedět, měli byste to pak přeložit i do angličtiny a dát nejen na Theaerodrome, ale nabídnout i jako vědeckou publikaci - pokud budete chtít, s úpravou pro vědecké publikování vám rád pomohu.
V.
Vilem

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 02 úno 2013, 09:24

Pánové, skvělá práce, smekám. [-o<

Pokud budu moct nějak přispět ke zpracovávání, určitě dejte vědět.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 02 úno 2013, 09:25

Pokud se toto rozhodnete vydat v publikaci budu mezi prvními kdo si ji bude chtít koupit. Obdivuji vaše znalosti. [-o<
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 02 úno 2013, 09:47

Společně napíšeme "bibli" chmelničářů :D
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 02 úno 2013, 10:38

Průběžne si to sepisuji a uspořádávám. :D
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vilem » 02 úno 2013, 11:26

Sergeji ( a samozřejmě všichni, kde se chtějí zapojit /já už jen von Mertensovo jméno beru trošku jako heslo pro toto dobrodružství :D /) , trošku jsem zase štrachal a v odkazu na IG Farben ( pro naše potřeby snad nemusíme brát v potaz jejich spojení s válečnými zločiny, konec-konců zaměstnávali i celou řadu nositelů Nobelovy ceny, kteří se zločiny neměli nic společného ), jsem narazil na následující :
IG Farben was founded on December 25, 1925 from a number of major chemical companies that had been working together closely in/since World War I.:
• BASF
• Bayer
• Hoechst (including Cassella and Chemische Fabrik Kalle)
• Agfa
• Chemische Fabrik Griesheim-Elektron
• Chemische Fabrik vorm. Weiler Ter Meer
http://en.wikipedia.org/wiki/IG_Farben ( přidávám přímý odkaz na zdroj, protože zde jsou dohledatelné další užitečné odkazy ).
Přidávám tenhle příspěvek proto, že: 1) pokud všechny firmy už během WW1 (nebo už bezprostředně po ní) opravdu spolupracovaly, nezdá se mi pravděpodobné, že by používaly rozdílné pigmenty. 2) hodně z nich ještě stále funguje, a možná by se ev. dalo pracovat s jejich archivy...
Vilem

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 02 úno 2013, 11:55

Panove! Moc dekuji za podporu, jak mentalnou, tak informacni! Sidim tedko s porovnovanim pigmentu a chimickou tabulkou rozboru autentickich barev WW1...je tam jeden hacek a nevedome, Vileme, kopnoul si tomu na kloub... "...jsem narazil na následující :
IG Farben was founded on December 25, 1925 from a number of major chemical companies that had been working together closely in/since World War I..."
Zjistil sem ze hodne pigmentu, ktery sou bezne v soucastne dobe, naucili se spracovavat az po roku 1920 :idea: To se tyka prede vsim zlute, cervene a hnede palety... Napriklad musime naprosto vyloucit Krony a Okry...Sledujete to? Okry nemochli bejt pouzivany vubec, neprisli totez jak na to! Dale, porad stouram v tom podkladu, (zelatina, kazein), aneb dost pravdepodoben taky zaklad na baze tekutecho skla, ktery nepotreboval zaverecny lakovani, byl dost pevny a staly...ale zase s timhletim podkladem mohla pracovat jen omezena skupina pigmentu, ktery se nerazkladaji vapnem. Kdyz tomu bylo tak, nase patrani bude omezeno 5-6 pigmentami :P Panove, vas zajem pro mne je velice motivacny, takze makam jako fretka...Myslim ze Libor je na tom bude mnochim hur, dat tehle te vystrizki dohromady, to neni jen tak, sam uz pomalu v tom stracim :x
P.S. Prekvapen sem Vasym zajmem o tento vyskum, ktery s modelarskecho hlediska, nema, temer zadny vyznam :twisted:
Naposledy upravil von Mertens dne 02 úno 2013, 12:11, celkově upraveno 1
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 02 úno 2013, 12:10

:P Neboj, snad to zvládnu. :x
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 02 úno 2013, 12:13

Hellboy píše::P Neboj, snad to zvládnu. :x

To pevne doufam, kamarade! Sam na to NESTACIM! :?
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 02 úno 2013, 12:42

Delam se tady poznamky, aby sem nestratil myslenku. Dalsy kapitolka je Alizarin,(Krapp ci Kraplak - http://en.wikipedia.org/wiki/Alizarin), tahleta slozka slouzila zakladem cervene, fialove a hnede barvy. Pokrocovani priste... :P
Přílohy
Alizarin01.jpg
Alizarin01.jpg (14.79 KiB) Zobrazeno 1686 krát
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JABBA » 02 úno 2013, 13:31

Netušil jsem, že spustím takovou lavinu

informační lavinu, je to prostě SUPER !

A pro modeláře to význam má, přestože asi nebude míchat barvy přímo z pigmentů dostane super vodítko a je již na něm jak se zařídí dále.

Modely Dr.I i prvních Fokkerů od Fokkera budou přitahovat vždy, a v jakémkoliv měřítku.

Věřím, že se dočkáme Dr.I, případně F.I i od WNW.

A souhlasím, že ty obtisky stírané kamufláže od WNW vypadají na první pohled docela hrozně; nejsem si jist, co s nimi poté ještě udělají modelářské techniky, ale jako základ nic moc

Těším se na další informace k tématu, klidně i ke zbarvení Dr.I, jenž se tak navzájem prolínají.

Díky předem.

JN
JABBA

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby