Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

H.M.B.V. Granado 1:64

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

H.M.B.V. Granado 1:64

Příspěvekod Kolouch » 29 led 2013, 20:44

Zdravím všechny čtenáře.
Tyto příspěvky budou (ze začátku) více-méně reposty z Mo-Na-Ka, kde jsem začal. Jenže Mo-Na-Ko je přece jen cíleno na jinou skupinu modelářů, takže jsem se rozhodl přesunout se sem....

Po cca desetileté pauze jsem se rozhodl vrátit k modelařině a protože mé první pokusy byly stavebnice IGRY (dej jim pánbůh věčnou slávu :) ) + stavba římské birémy podle papírového modelu (pochopitelně z kvalitních smrkových lišt :-D ), rozhodl jsem se postavit jednu loď jako zkušební.
Volba padla na Granado - jednak se mi opravdu líbí ta netypická konstrukce bombardy, jednak je to relativně jednoduchá loď se vším "v malé míře" - pár děl, pár soch, jedna paluba, ...... Nedělám si iluze, že by loď byla po dokončení skvělá, neřku-li historicky věrná. Jde o to, vyzkoušet si celý proces a na konci si říct: Fajn, tohle zvládnu, tohle ne, v tomto se můžu zlepšit, stálo mě to X času, takže mám/nemám prostor pro něco složitějšího a lépe udělaného. A "last but not least" - dá se to udělat v obýváku ve 3+1.
Kolouch

• Odpovědět s citací

Začátek stavby

Příspěvekod Kolouch » 29 led 2013, 21:00

Práce začaly na jaře 2011 tím, že jsem zašel ve firmě na konstrukci, půjčil si jednu licenci AuoCADu a doma ji sebevědomě nainstaloval - jsem přece "ajťák", je to jenom další program v řadě.... Jo jo, hned druhý den jsem si pokorně zašel na cca dvouhodinové školení a práce mohly začít.
Udělal jsem v AutoCADu kompletní žebra, kýl, přední a zadní vaz a od té chvíle vím, že pro mne tudy cesta nevede. Jsem prostě ten typ, který si radši plány načmáře rukou na papír a přikreslí k tomu rozměry, než aby to konstruoval, zmenšoval a tisknul (přestože vím, že kdybych se to naučil, bylo by to rychlejší a čistší).

0001.JPG

0002.JPG

Kolouch

• Odpovědět s citací

Re: H.M.B.V. Granado 1:64

Příspěvekod vths » 29 led 2013, 21:24

Pekne vitam mezi nami. Trosku me ale mate Tvuj postup, jestli to dobre chapu, tak sis prekleslil porizene plany do Acadu a jednotlive dily pak udelal frezkou? Jejich vzhled by tomu celkem odpovidal.
vths

• Odpovědět s citací

Vyřezání a sestavení kostry

Příspěvekod Kolouch » 29 led 2013, 21:29

Práci na kýlu a žebrech vyloženě nesnáším - je to hrubá práce s velkými kusy překližky, kterou když člověk pokazí, tak už ji neopraví - hnus. Na začátku jsem tedy vytvořil kostru z kartonu, která ukázala chyby, předělal jsem výkres, protože velikost půlky žeber jsem násobil špatným koeficientem (byly o cca 1 mm menší :-) ), a pak jsem vyřezal, zbrousil a slepil žebra.

0003.JPG
Papírová kostra

0004.JPG
Broušení žeber, aby sklon paluby byl stejný.

0006.JPG
Sestaveno na sucho.

0005.JPG
Lepení.

Kolouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kolouch » 29 led 2013, 21:37

vths píše:Pekne vitam mezi nami. Trosku me ale mate Tvuj postup, jestli to dobre chapu, tak sis prekleslil porizene plany do Acadu a jednotlive dily pak udelal frezkou? Jejich vzhled by tomu celkem odpovidal.

Tak nevím, jestli mám být pyšný - kdepak frézka. Lupínková pilka a smirkový papír :-)
Jinak postup je:
- nakreslím plány
- vytisknu a vystřihnu
- nalepím na materiál
- vyřežu a papír strhnu

Jak jsem psal - dělám v obýváku u stolu, hrubou práci pak na zahradě, vlastní dílna je (bohužel) nedostižný sen.
Kolouch

• Odpovědět s citací

Materiál

Příspěvekod Kolouch » 29 led 2013, 21:49

Poslední dnešní příspěvek je o materiálu. Je srandovní, jak se s věkem mění priority - zatímco před 20-ti lety byl problém koupit za 300,- lišty a nebyl problém si najít čas, dneska nemám problém koupit kvalitní dřevo, ale už nemám kdy jej zpracovat.
Kontaktoval jsem tedy uživatele Pettricek (z Mo-Na-Ka) a ten mi velmi ochotně nařezal ořechové, lipové a hruškové dřevo dle mých požadavků. Mám i kus zimostrázu, ale tuším, že přejdu na modurit :lol:
Využití:
lípa: první vrstva plaňkování
hruška: paluba a doplňky
ořech: druhá vrstva plaňkování a doplňky, které nebudou barvené
Kolouch

• Odpovědět s citací

Lože moždířů + "bižuterie"

Příspěvekod Kolouch » 30 led 2013, 08:39

Jako odreagování od kreslení plánů jsem vyrobil očka a hned po slepení kostry lože moždířů. Ne že by to nemohlo počkat až po plaňkování, ale vyloženě se mi do toho chtělo.
Očka byla jednoduchá - zbrousil jsem konec kleštiček a pak už jen ohýbal, ohýbal a ohýbal. Za cca 5 hodin jsem jich měl dost na celou stavbu, takže jsem je chemicky načernil a bylo.
0007.JPG

Lože moždířů, to už bylo na delší dobu, ale nakonec se docela zadařilo. Paradoxně největší "problém" jsem měl s tím, jakým olejem na závěr dřevo napustit - zkoušel jsem teakový a lněný a i když zpětně hodnotím, že je to asi jedno, volba padla na lněný.
Konstrukci lože nemá cenu popisovat, obrázky jsou lepší.
Vlastně jeden popis ano - protože jsem nucen poměrně silně improvizovat, tak všechny díly, které mají být stejné, dělám jedním způsobem:
- nařežu lišty potřebné velikosti a tloušťky
- slepím je kapkou lepidla k sobě, takže vznikne hranol
- ten opracuji do potřebného tvaru
- a skalpelem od sebe lišty odtrhnu
poměrně slušně to funguje a i velmi malé díly se při rozlepování nepoškodí, jen to chce mít pevnou ruku se skalpelem :-)

A taky už je vidět to, co jsem psal o pár příspěvků výše - opustil jsem svět AutoCADu a začal čmárat plány ručně.....

0008.JPG

0009.JPG

0010.JPG

0011.JPG

Kolouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 30 led 2013, 09:05

Pěkné to máš. Jedna otázka - z čeho jsou ta očka a co používáš na černění. Zkoušel jsem brynýr Excalibur na mosaz, ale úspěch to má malý. Vytvoří se jen (někde nesouvislý) černý povlak, teda spíš špína, která se hned smyje a samotný kov jen lehce ztmavne.
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 30 led 2013, 10:50

Mne ten Excalibur funguje dobre, chce to poradne odmastit a klidne zopakovat cerneni dvakrat.
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kolouch » 30 led 2013, 11:05

vths píše:Pěkné to máš. Jedna otázka - z čeho jsou ta očka a co používáš na černění. Zkoušel jsem brynýr Excalibur na mosaz, ale úspěch to má malý. Vytvoří se jen (někde nesouvislý) černý povlak, teda spíš špína, která se hned smyje a samotný kov jen lehce ztmavne.

Očka jsou z drátu 0.5 mm - ten je snadno (pro mne) k sehnání, protože UTP kabel (na počítačovou síť) má žíly potřebné tloušťky :-) Už mě znají i v místní prodejně elektromateriálu, protože jednou za čas tam napochoduji, pozdravím a se šuplerou v ruce řeknu, že chci 2 metry kabelu s žílou tloušťky XY. Oni mě pustí do skladu, já tam chvíli měřím, pak zaplatím pár korun + 20,- Kč dýška za ochotu a zase odejdu.

Na černění používám 2 přípravky. Na měď používám tohle oxidační mořidlo:
http://www.advantage-fl.cz/kid688cz-oxidacni-moridlo-100-ml.htm
a na mosaz a ostatní kovy toto:
http://www.tgk-cz.cz/files/176.pdf, 50 111 02, patina černá

až zveřejním další postup prací, uvidíš, že se trochu liší ve výsledné barvě, ale to musím přežít, protože jeden nefungoval na mosaz, druhý na měď :-(

Postup je vždy stejný:
- seškrábu zoxidovanou vrstvu kovu (jemným smirkem). Toto odpadá u drátků, protože pokud jsou čerstvě (tzn. do jednoho dne) odizolované, žádná vrstva tam není
- namočím do lihu, stačí na 2 minuty a od té chvíle už s tím manipuluji jen pinzetou
- osuším
- namočím do chemie (stačí opravdu namočit, není nutné "koupat") a na vzduchu nechám cca 15 vteřin působit
- pak to hodím do destilované vody s jedlou sodou, což dost zapáchá (podle zápachu se první přípravek mění na sirovodík, druhý na chlorovodík)
- nechám chvilku (tak 20 vteřin) působit, osuším, vyleštím a je hotovo
Ta jedlá soda je důležitá, protože působí jako ustalovač.

Černá vrstva se ti tvoří proto, že necháváš chemii příliš dlouho působit, popř. necháváš kov ponořený v přípravku moc dlouho - v tomhle případě platí, že méně je více.
Kolouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 30 led 2013, 11:21

Já používám taky mořidlo na mosaz, kde funguje parádně....ale na měď je už horší. Na mědi mi taky dělá černý fleky, které ale po omytí hadříkem setřu. Měď musí být opravdu dobře odmaštěná, pak se to dá použít. Na měď je tedy asi lepší jiný přípravek....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kolouch » 30 led 2013, 20:48

Dalším krokem bylo plaňkování. Už jsem to dělal, ale vždy ze smrkových lišt, takže jsem byl opravdu mile překvapen tím, jak dobře jde ořech ohýbat.
První vrstva byla samozřejmě z lípy, vytmelená a zbroušená.
Lišty druhé vrstvy jsem na přídi a na zádi zbrousil, aby to nějak vypadalo a plaňky nešly do ztracena. Cílem byla alespoň částečná autenticita a hlavně to, abych nemusel tmelit. Vím že by loď měla být pod čarou ponoru natřená bílou barvou, ale přišlo mi škoda udělat dobrou práci a pak ji zakrýt.
Chyby (ty velké) jsem udělal 2: první plaňku u kýlu jsem dal moc širokou, vypadá to blbě; a v jednom místě u zádě mi plaňky "nevyšly" a musel jsem improvizovat.... Jinak to ale vyšlo překvapivě dobře..

0013.JPG

0012.JPG

0014.JPG

0017.JPG

0015.JPG

0016.JPG

Kolouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kolouch » 30 led 2013, 21:11

Po plaňkování přišla na řadu paluba a po ní kotevní rumpál - první věc, která z holé slupky začala dělat loď.
Plaňky na palubě jsem se snažil dělat podle skutečnosti, tzn. středová část, kde byla prkna krátká, rovně a zbytek kopíruje boky lodě. Ovšem Granado byla malá loď, takže to vizuálně nevypadá nic moc, je to takový divný slepenec stylů. Spáry na palubě jsem navíc dělal tak, že jsem hrany lišt barvil černou barvou - už to nebudu dělat, nevypadá to dobře a občas barva vsákne do dřeva dál, než je nutné.

0018.JPG

0019.JPG

0020.JPG

Kolouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 31 led 2013, 08:06

Loď má krasnej tvar trupu, moc se Ti to povedlo! Ořech vypadá na druhé vrstvě úplně super. =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kolouch » 31 led 2013, 12:46

Další fází byla děla a doplňky vnitřní strany bortu. Doplňky šly celkem dobře, protože jsem je dělal z hrušky, která je tvrdá. Ovšem lafety jsem udělal z lípy a při velkém přiblížení je vidět, že je to měkké dřevo, které se různě třepí a mačká.
Ale je hotovo, všechna děla uvázána, ostatní přilepeno.

Na fotce děla je vidět rozdíl mezi chemickým černěním jednotlivých přípravků. Černé doplňky na rumpálu (viz. výše) jsou z mědi, děla z mosazi.

0021.JPG

0022.JPG

0023.JPG

0024.JPG

0025.JPG

Kolouch

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno