Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

F-105D Thunderchief, Hasegawa 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod olouch » 04 led 2013, 23:09

Tohle je první model, který jsem začal po hodně dlouhé pauze. Trochu rozdělaný model jsem vytáhl z krabice a snažím se na něm učit, co jsem zapomněl a co se objevilo nového za těch snad dvacet let. Něco se mi daří, něco míň a něco vůbec, ale z každého pokroku mám radost.

Původně jsem myslel, že to jenom tak nějak slepím, nakonec dělám spousty pokusů a úprav, ztenčil jsem plast na vstupech vzduchu, na ploutvích u nádrží. Spoustou tmelu jsem opravil spodek křídla a podvozkové šachty, pak obnovil alespoň to základní rytí. Zkusil jsem nástřik surfacerem, stříkal jsem barvy od ruky, ... Spoustu věcí, co jsem zkoušel poprvé a proto sem dávám tuhle hrůzu.

Neřeším shodu se vzorem, rytí by potřebovalo udělat celé znovu, vnitřek kabiny taky, s tím nic neudělám, jen to chci nějak smysluplně dokončit. Teď je model ve stavu, kdy je nastříkaný spodek a musím ještě opravit horní plochy a trup - poslední foto. A samozřejmě dolepit podvozek atd.

Může mi, prosím, někdo poradit co dělám špatně, nechci jako odpověď slyšet všechno, to vím taky. Jde mi hlavně o barvy, příď původní byla matná černá Humbroll, nezaschla ani po dvou týdnech, pořád byla lepivá a krupicovitá, přitom byla nová a dobře promíchaná, nakonec jsem se jí zbavil ve prospěch ModelMasteru, ten je bez problému. Ale narozdíl od Humbrolek mi ModelMaster dělají fleky (foto č. 4). Rozmíchané jsou důkladně, naředěné snad taky, aspoň už mi nedělají krupici jak ze začátku, to jsem už zvládl. Ale proč jsou místy matné a místy lesklé, když je to jedna barva - jedna náplň do pistole?

A jak udělat tenčí přechody, vždycky, když si myslím, že jsem to zvládl, to zase někde zmrším, s tím souvisí, jak nepoprskat to, co nechci - třeba šedá na poslední fotce. Spousta lidí tady dělá nádherné modely, které stříká od ruky, takže to jde, dělám někde hloupou chybu nebo jde jen o cvik?

Děkuji za pomoc, Olda Jan.
Přílohy
IMG_4964 web.JPG
první nástřik
IMG_4965 web.JPG
trocha hraní s jehlami
IMG_4980 web detail.JPG
proletěl se ze stolu a tvrdě přistál na podlahu - ulomená pitotka (vedle ní původní plastová), rozštípnutá příď, poškrábané křídlo, ...
IMG_5056.JPG
opravený po pádu, proč jsou ty barvy tak flekaté?
IMG_5058 mail 1600.JPG
pitotka znovu přilepená, černá barva opravená (ModelMaster bez problémů)
IMG_5060.JPG
Z pádel se mi podařilo udělat celkem slušné ploutvičky, stačil pilník a pár hodin, dvě ze tří pro porovnání
IMG_5259 mail 1600.JPG
Zatím poslední fotka - nastříkaný spodek
hotovo:
Avia CS-199, KP 1/72
stíhačka s těma zašoupávacíma křídlama - Tornado 1:144 Academy
Jášova letadla
rozděláno:
olouch

• Odpovědět s citací

Re: F-105D Thunderchief, Hasegawa 1/72

Příspěvekod Aspon » 05 led 2013, 01:03

Pekný start, ten rozdíl lesku Model Masterek mi občas dělal taky, když se najednou stříkla větší vrstva barvy...ale lesklý lak před obtiskama tohle stejně všechno sjednotí, takže bych to moc neřešil. Jemné přechody jsou kapitola sama pro sebe, se syntetikama to není tak lehké a hlavně záleží na ředění (čím ředíš a poměr). Neříkám, že to s Model Masterkama nejde, ale na freehand přechody existují vhodnější barvy :)
na stole: F-14A Tomcat (VF-21 Freelancers), Hasegawa 1/72
hotovo: KA-6D Tanker Intruder (Italeri 1/72). P-51 Mustang (Academy 1/72), Saab J-35J Draken (Revell 1/72), F-14A Tomcat (Academy 1/72) - VF-101 'Grim Reapers'
F-14 Tomcat Forever....

Vít Šarata
Aspon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod olouch » 05 led 2013, 21:09

Díky za odpověď, spíš než start je to pole pokusů a omylů, model na zkoušení všeho možného, s cílem ho dokončit někam do kouta vitríny. Lak to sjednotí, i tak je třeba se dívat pod správným úhlem, jinak to není vidět, ale když to tam je, dělám něco špatně a to nechci.

Silnější vrstva, to by mohlo být, když se snažím trefit nějak ta barevná pole ... no prostě jsem patlal. Ředím S 6001 na stříkání, 6006 na štětec, pořídil jsem i originál ředidlo ModelMaster a je tam možná malinko rozdíl, ale spíš je to placebo efekt :-) Hlavně jsem ho použil na ředení barev v lahvičkách, zatím dvě, jednu napůl a jednu úplně zaschlou, na tu suchou bez efektu, pochopitelně, ta co byla jen hodně hustá to snad rozchodila, to ukáže čas, zatím tak dva měsíce.

To je další věc, co bych rád věděl, Humbrolky i po těch letech byly bez problémů, pokud byly zavřené (opatlané netěsnící víčko nepočítám, za to barva nemůže), ModelMaster povětšinou napůl nebo úplně vyschly. Má někdo nějaký recept, jak je uchovat co nejdéle, aby nevysychaly. A občas otevřít a použít, úplně očistit hrdlo i víčko pomáhá, ale ne moc. K lití ředidla do originál barvy jsem měl vždy odpor a kromě těchhle dvou pokusů z nouze nedělal a ani nechci, moc tomu nevěřím.
hotovo:
Avia CS-199, KP 1/72
Jášova letadla
rozděláno:
olouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aspon » 05 led 2013, 23:56

Taky jsem je ředíval S6001, teď jsem ale v nouzi použil Leveling pro barvy Gunze C, které používám běžně a fungovalo to krásně, řekl bych že i líp než S6001 nebo originál MM. S vysycháním Model Masterek ale zkušenost moc nemám, všechny co mám jsou staré max. pár let a fungují dobře. Jediný problém co jsem měl, byl s těsněním pod víčkem, občas se nějak poškodilo a pak začala barva vysychat.
na stole: F-14A Tomcat (VF-21 Freelancers), Hasegawa 1/72
hotovo: KA-6D Tanker Intruder (Italeri 1/72). P-51 Mustang (Academy 1/72), Saab J-35J Draken (Revell 1/72), F-14A Tomcat (Academy 1/72) - VF-101 'Grim Reapers'
F-14 Tomcat Forever....

Vít Šarata
Aspon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod spitak » 06 led 2013, 09:16

Perfektní pitotka, moc hezký detail!
Honza "spitak" Ivanega
něco z dokončených: CF-104, Hasegawa, F-5E Tiger II, HB, Folland Gnat T.1, Airfix.
rozestavěno: 2×Supermarine (Spitfire Mk.VIII, Seafire Mk.II), Mitchell Mk.II, Frog. Vše 1:72. A k tomu C-160 Transall 1:250.

"Ve světě šílenců jsou blázni ti zdraví."- Philip Kindred Dick
spitak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod janky » 06 led 2013, 10:18

Co se týká barev, já je jen vždy po použití pořádně otřu, jak lahev tak víčko s těsněním. A vydrží do úplného spotřebování. Mám doma už asi 9 let leštitelnou a nic jí není.
Co se týká stříkání, ředím S 6006 a docela rychle to schne a pěkně kreje, povrch takovej sametovej, ani mat ani lesk. Myslím že by s nimi šli stříkat přechody ručně, jde jen o nastavení správnýho tlaku na kompresoru. Každopádně na tuhle kamufláž bych volil tack-it. Tohle je stříkaný model-masterama a pomocí tack-itu.
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=65612
Nic není náhoda.....
janky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod olouch » 07 led 2013, 01:34

spitak píše:Perfektní pitotka, moc hezký detail!

Perfektní? Tvar úplně neodpovídá, asi je silnější než ve skutečnosti a délku jsem jen tak odhadl, jak se mi líbila, nic jsem neměřil. No a už tam zůstala. Takový kousek pro radost, jen jsem to chtěl zkusit a vyšlo to. Když se něco takhle povede, mám pak chuť to celé rozštípnout a začít znovu od kokpitu :-) S přesností si moc nelámu hlavu, on je ten model celý takový ... zlaté kovozávody, vstupy vzduchu se dá koukat do podvozkových šachet a naopak, teď už ne, tryska taky uvnitř pokračovala až do přídě, spousta lahůdek, aspoň se člověk něco naučí :-)

janky píše:... Každopádně na tuhle kamufláž bych volil tack-it. ...

podle záběrů z Vietnamu měly některé kusy přechody barev ostré některé plynulé, někdy tak i tak na jednom letadle, uznávám, že spíš ostré, nebo pokud to lze nějak shrnout, plynulý byl častěji mezi vrchními barvami a spodní bílou, ale to posuzuju podle pár záběrů. Tack-it by byla určitě vhodnější volba, každopádně tohle letadlo bude mít přechody takhle ručně, nevypadá to až tak zle a nějak se to naučit musím, lepšího kandidáta teď nemám :-) Na tack it taky někdy dojde, ale hezky jedno po druhém.

Jinak děkuji za radu a vážím si jí, jen tohle je model určený na pokusy a ty přechody s tím souvisí.

Když jsme u těch barev na F-105, nemáte někdo tušení, jak to s nimi bylo? Je možné, že byly původně stříbrné a tu trojbarevnou kamufláž dostaly až v souvislosti s nasazením ve Vietnamu? Buď před odletem nebo až na místě, možná i narychlo? Jestli je tu nějaký odborník na to období, docela by mě to zajímalo, to letadlo mě vůbec fascinuje čím dál víc, mám ho v té skupině "tak ošklivá obluda, až je krásná" :-)

Děkuji Vám všem za odpovědi a musím Vám pochválit modely, které máte na odkazech, chtěl bych to někdy umět aspoň zčásti tak, jako Vy.
hotovo:
Avia CS-199, KP 1/72
Jášova letadla
rozděláno:
olouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod olouch » 09 led 2013, 23:19

Aspon píše:S vysycháním Model Masterek ale zkušenost moc nemám, všechny co mám jsou staré max. pár let a fungují dobře. Jediný problém co jsem měl, byl s těsněním pod víčkem, občas se nějak poškodilo a pak začala barva vysychat.

janky píše:Co se týká barev, já je jen vždy po použití pořádně otřu, jak lahev tak víčko s těsněním. A vydrží do úplného spotřebování. Mám doma už asi 9 let leštitelnou a nic jí není.

No to je ono, barvám je určitě přes 15 let a když se poškodí to těsnění, třeba proto, že je tam přischlá barva, tak je to v .. ehm, je to špatný a můžu barvu za pár měsíců vyhodit. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti ve smyslu opravil jsem to tak a tak a zatím dobrý? U nových(i těch starých, když to jde) si dávám pozor a pečlivě očišťuji víčko i lahvičku, ale jak je tam poškozené těsnění, vysychání se mi nepodařilo zabránit.

Do úplného spotřebování, to se mi snad nikdy nepodařilo, spotřebovat barvu dřív než nepoužitelně vyschla, možná mám i jednu nebo dvě úplně původní, to ještě letopočet začínal 198., ale jo, revelku bílou jsem tenkrát vyplácal, jestli někdo pamatuje atomnyj ledokol Lenin, velká placatá krabice. A určitě unikolku zelenou, to je let, raději nepočítat :-)
Teď to vypadá trochu jinak, při stříkání ty barvy nějak rychleji ubývají.
hotovo:
Avia CS-199, KP 1/72
Jášova letadla
rozděláno:
olouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod olouch » 25 dub 2013, 20:10

No to se na to ...
Co jsem zase udělal špatně?
Konečně se mi ji podařilo dobarvit, nějak, včetně další "drobné" havárie, kdy ji tříletý prcek s obřadnou opatrností jako svátost vzal do paciček a pak s nevinným úsměvem špičkou napřed poslal na bojový let směr podlaha.
Pak jsem chtěl dát kvůli obtiskům lesklý lak, napřed mi z pistole létaly pavučiny, tak jsem ještě přidal ředidlo a výsledkem je takováhle krupice. Měl jsem ještě víc ředit? Zdálo se mi to tekuté až až, předtím jsem problémy neměl, ale dřív to byl Humbrol.
Protože je zbarvený hodně do hněda a mnohem starší Revell, který už má konzistenci želatiny je pořád čirý, koupil jsem ten ve víře, že nebude časem žloutnout a hnědnout. Takže s Revellem zase takovéhle zkušenosti. Navíc mi ten povrch ani nepřijde tolik lesklý, jako s Humbrolem. Má s tím někdo zkušenosti, je to ředěním, ještě víc a víc vrstev?
Děkuji za případné rady, Olda Jan.
Přílohy
IMG_6542.JPG
IMG_6543.JPG
hotovo:
Avia CS-199, KP 1/72
Jášova letadla
rozděláno:
olouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod olouch » 27 úno 2015, 01:07

Tak jsem se po hezké chvíli vrátil k tvoření.

Napřed jsem musel rozebrat a vyčistit pistoli, která byla nějak zatuhlá a nešlo vůbec pohnout jehlou. Pak jsem zjistil, že jsem ji špatně složil a lak protéká pořád, s tím jsem se srovnal a první prskanec jsem mířil mimo. Výsledek byl ale stejně pořád krupicovitý a nijaký, tak jsem to nakonec vzal na dvě etapy štětcem. Žádný zázrak, ale uklidnil jsem se u toho a v mezidobí jsem dal do pořádku tu pistolku.

Pak to dva týdny schlo a dnes jsem zkusil dát obtisky. Výsledek je na obrázku. Měl jsem strach, že budou hodně zažloutlé a vybledlé, byly dlouho na okně a trochu to pomohlo ale přišlo mi, že barvy vybledly, to nakonec dopadlo líp, než jsem čekal. Vzhledem ke stáří a opékání na sluníčku jsem čekal, že budou praskat a to vyšlo stoprocentně. A co se nerozpadlo, to stříbří, ale to je asi povrchem.
Jediný cíl, který teď mám, je nic neopravovat, nepředělávat a co nejrychleji to dokončit a hodit někam do tmavého kouta vitríny :-) Už zbývá jen sehnat znak na spodní stranu křídla, dolepit pár drobností (podvozek, nádrže, podvěsy,...) a udělat žlutá těsnění kolem skel, už mám nějakou představu, jak by to šlo.

Hezký den všem, Olda.
Přílohy
IMG_7905.JPG
hotovo:
Avia CS-199, KP 1/72
Jášova letadla
rozděláno:
olouch

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno