Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Pfalz A.I. AZmodel 1:72

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Pfalz A.I. AZmodel 1:72

Příspěvekod Jirkun » 02 led 2013, 20:05

Vlastimil Lukáš píše:No používat terpentýn na olejovky. Nevím já bych do toho nešel. Je pravda že dílna, koutek nebo pracovna kde se pracuje s terpentýnem voní pěkně modelářsky :twisted: , ale to je jeho jediné plus. Ja ho opustil právě pro jeho vlastnost někdy neuschnout pokud se to přežene s ředěním.
Já používám na olej nitroředilo a práce s ním je nebe a dudy proti terpentýnu. Po nástřiku barvami Gunze a lakem Gunze se pak nemusím obávat že mi naruší barvu.

myslel jsem si, že nitroředidlo je s acetonem. Také na funkční modelařinu, lepící a napínací laky. Pletu se? Aceton rozežere úplně všecko včetně plastu.
Neměl jsi na mysli S6006 nebo 60001 ?
Z učebnice Jak malovat olej José M. Paramón: terpentýnový olej.Tento nemastný, těkavý olej je nejlepším ředidlem. Pro malíře jo, protože relativně rychle zasychá.Na plátně. Na modelu se s tím dá dlouho a snadno pracovat protože schne pomaleji než třeba ředidlo na syntetiku nebo Migovo ředidlo na wash. Ale je to (terpentýn) lepkavý prevít, který pořádně nevyschne. Ale stejně se to musí u všech ředidel přelakovat.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martinos » 03 led 2013, 10:59

to Jirkun: Lépe bych to nenapsal, to je přesně ta vlastnost, proč používám terpentýnový olej. M
Na stole: Sopwith Triplane 1:72
Hotovo: Fokker D.VII OAW,Fokker Dr.I. Ltn.P.Baumer,SPAD XIII Late ver. 1:72, Gotha G.I.
martinos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 03 led 2013, 17:13

Omlouvám se měl jsem na mysli 6006. Plast mi to neleptá. Pracuje se mi s tím líp. Aceton samozřejmě ne. Ten sežere vše
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 03 led 2013, 18:17

Ještě mně to nedá.K tomuto tématu těchto průmyslových ředidel by se mněl vyjádřit odborník - chemik. Je to myslím trochu nebezpečná záležitost - výše zmíněný omyl pak fatální.
Ředidlo na syntetiku se dělá různě: jedno je na štětec S6006 to by nebylo snad tak nebezpačné, ale druhé S6001 pro stříkání může mít i jiné příměsy(nevím jestli xylen,aceton či toluen) a ty můžou provést nepříjemnosti.Složení může mít každý výrobce mírně odlišné. Modelářské ředidlo na syntetiku je nejjistější. Už i kvůli smradu.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 04 led 2013, 07:14

Tomu bych i věřil. Já tu 6006 používám jen na olejovky a na ředění těch pár Humbrolek a Revelek co mám doma a které používám jen pro štětec . Stříkám již vše barvami Gunze.
Vlastimil Lukáš

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby