Vlastimil Lukáš píše:No používat terpentýn na olejovky. Nevím já bych do toho nešel. Je pravda že dílna, koutek nebo pracovna kde se pracuje s terpentýnem voní pěkně modelářsky, ale to je jeho jediné plus. Ja ho opustil právě pro jeho vlastnost někdy neuschnout pokud se to přežene s ředěním.
Já používám na olej nitroředilo a práce s ním je nebe a dudy proti terpentýnu. Po nástřiku barvami Gunze a lakem Gunze se pak nemusím obávat že mi naruší barvu.
myslel jsem si, že nitroředidlo je s acetonem. Také na funkční modelařinu, lepící a napínací laky. Pletu se? Aceton rozežere úplně všecko včetně plastu.
Neměl jsi na mysli S6006 nebo 60001 ?
Z učebnice Jak malovat olej José M. Paramón: terpentýnový olej.Tento nemastný, těkavý olej je nejlepším ředidlem. Pro malíře jo, protože relativně rychle zasychá.Na plátně. Na modelu se s tím dá dlouho a snadno pracovat protože schne pomaleji než třeba ředidlo na syntetiku nebo Migovo ředidlo na wash. Ale je to (terpentýn) lepkavý prevít, který pořádně nevyschne. Ale stejně se to musí u všech ředidel přelakovat.