Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

MiG-21 - vše o Fishbedu, nejen o Eduardu

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 4004 • Stránka 77 z 267 • 1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 267
  • Odpovědět s citací

Re: MiG 21 - vše o Fishbedu , nejen o Eduardu

Příspěvekod Martin Král » 31 pro 2012, 12:18

Martin Janoušek píše:To je dobře. Aspoň má člověk teoretickou naději, že je někdy v životě ještě uvidí. Ale k čemu je dnes takové letadlo dobré, to mi nějak hlava nebere. Docela by mě to zajímalo.

Martine ber to jako jediný dostupný letoun pro země ,které ať už z politických či finančních důvodů nemají šanci dosáhnout na modernější stroje.Osobně se od Trumpeteru těším právě na tyto čínské verze.

Martine je nějaká reálná šance,že by CIRO vyrobilo foto-průzkumné kontejnery pro ČS Mig-21F?Chápu,že svou roli hraje rentabilita.Co to udělat formou závazné objednávky.Nejdříve sehnat zájemce a podle skutečného zájmu pak rozpočítat náklady a následně vyrobit a nebo ne?Mohla by to být taková exkluzivní sada pro členy Modelfora.

Martin
Přílohy
028.jpg
FLICKR

Rozestavěno :
Merkava
Mig-21F-13+UM
Mig-21Bis+Mig-21SMT
Martin Král

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Matoušek » 31 pro 2012, 13:12

Jo,jo,já se také přidávám s prosbou... [-o< a klidně v 1:48 i 1:72.
Jiří Matoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jendam1 » 31 pro 2012, 14:10

Nemá někdo porovnání letových vlastností (grafy, letové obálky) těch čínských verzí s lomeným křídlem?
A abych nebyl tolik mimo téma, tak mám ještě prosbu o určení odstínů barev kamufláže u egyptských "emefek" v podobě z výrobního závodu.
Viz přiložený snímek.
Přílohy
MiG21mf eaf.jpg
MiG-21F F-5A L-39ZA Ha-200B Al-Kahira MiG-21MF 1/48
jendam1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Král » 31 pro 2012, 23:55

jendam1 píše:A abych nebyl tolik mimo téma, tak mám ještě prosbu o určení odstínů barev kamufláže u egyptských "emefek" v podobě z výrobního závodu.
Viz přiložený snímek.

No popravdě to je dost těžká rada ony se ty odstíny jeví na každé fotce jinak.Když vezmeme v potaz že by to měla být kombinace pískové a zelené na horních plochách a světle modré na spodních tak podle Eduardu by to mohla být kombinace Gunze H44 + H303 na horních plochách a H307 na spodních.Tyto odstíny použil Lukáš Svoboda při stavbě svého Migu-21MT.Jeho stavbu najdeš tady.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

A nebo můžeš vybírat z barev AKAN,ty nyní vydali dva odstíny (pískovou a sv.modrou) právě pro Mig-21.O správnosti odstínů se ale musíš rozhodnout sám.
Martin
Přílohy
AKAN-73008-+-73080-600.jpg
Barvy AKAN
!orehov_45.jpg
645378gfrhj.jpg
1.jpg
FLICKR

Rozestavěno :
Merkava
Mig-21F-13+UM
Mig-21Bis+Mig-21SMT
Martin Král

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jendam1 » 01 led 2013, 06:50

Díky Martine
V těch odstínech si nejsem moc jistý. Vím, že někteří co tu stavěli v podobném zbarvení si například pískovou míchali z více odstínů. Podle fotografií co jsem měl možnost vidět se odstíny této pouštní kamufláže u různých uživatelů liší. Snažil jsem se na netu dohledat nějaký předpis právě pro tento typ kamufláže, bohužel bez úspěchu.
... no než se dostanu ke stavbě, třeba se v tomto situace zlepší :D
jendam1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 01 led 2013, 07:47

Martin Král píše:Martine ber to jako jediný dostupný letoun pro země ,které ať už z politických či finančních důvodů nemají šanci dosáhnout na modernější stroje.Osobně se od Trumpeteru těším právě na tyto čínské verze.
To se nedivím. Trochu jsem koukal na fotky na internetu a ty F-7 jsou ve fakt hezkých zbarveních. A taky je zajímavé, jak vlastně tu původní starou eFku zmodernizovali, co je na ní stejně a co jinak.
Martin Král píše:Martine je nějaká reálná šance,že by CIRO vyrobilo foto-průzkumné kontejnery pro ČS Mig-21F?Chápu,že svou roli hraje rentabilita.Co to udělat formou závazné objednávky.Nejdříve sehnat zájemce a podle skutečného zájmu pak rozpočítat náklady a následně vyrobit a nebo ne?
:shock: Přiznám se, že mě nikdy ani na vteřinu nenapadlo vyrobit ta průzkumná pouzdra. Zajímavý tip. O rentabilitu ani tak nejde (ale je pravda, že o "bižuterii" moc zájem není), ale najít si na to čas, na vyrobení. No dobrá, já se podívám, jestli ten kontejner mám měřený a nějak se nad tím zamyslím a dám vědět. Každopádně jsem momentálně kamarády tlačen do jiného většího projektu, ale o tom nechci ani raději ani mluvit nebo mě budou všichni uhánět :-D
Martin Král píše:Mohla by to být taková exkluzivní sada pro členy Modelfora.
To zní krásně. =D> To bych mohl začít vymýšlet nějaké podmínky klubu jak u těch Mrkvoňů. :D Kdepak nic takového, až to bude, tak normálně, "bez registrace" :-D
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 01 led 2013, 08:32

jendam1 píše:A abych nebyl tolik mimo téma, tak mám ještě prosbu o určení odstínů barev kamufláže u egyptských "emefek" v podobě z výrobního závodu.

Ještě mě k tomu napadlo. Zrovna jsem se díval na fotky našich hnědo-zelených a jejich barvy s přibývajícími roky zajímavě bledly. Tak jsem si říkal, že to samé asi dělaly i ty světlejší pouštní. Předpokládám stejný dodavatel barev, podobné vlastnosti.
7715a.jpg
Sice to není žádná hi-fi fotka, ale jednak ji mám zrovna po ruce a jednak je na ni krásně vidět blednutí originál ruských barev. Zajímavé srovnání barev na křídle a na ocase, který se tak moc neplachtoval a Migy stály venku dokud nebyly ÚLy.

EDIT: A ještě jedna zajímavost. Sice nešlo zároveň používat S-24 a S-5 (UB-16), to ale vůbec nebránilo tomu, aby se s touto kombinací létalo na cvičení z dálnice D1 (UB-16 prázdná).
S-24+UB-16.jpg
A ještě je moc hezky vidět žlutá metalíza v podvozkových šachtách v původním zbarvení.

MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jendam1 » 01 led 2013, 14:22

Ano ke změnám odstínů prokazatelně docházelo. Hnědá na okrový, zelená na olivový a spodní bledě modrá tmavla do šedých tónů. Je to velmi pěkně popsáno v druhém díle článku o jednadvacítkách v Přerově v REVi 46. V předchozím čísle 45 je zmíněno, že stroje byly původně vyrobené pro egypt. Po roztržce mezi sovětským svazem a egyptem, byly tyto letouny dodány našemu letectvu. Tato doměnka je podložená také tím, že dokumentace ke strojům byla na křídovém papíře, čož prý nebylo obvyklé. Poněkud mne ovšem zaráží právě hnědý odstín místo pískové, což mi do teorie o zrušené egyptské zakázce moc nezapadá. Někde jsem na netu zavadil o informaci o normách k barevným odstínům (obdoba naší čsn. v té době používaných v S. svazu), snad by to mohlo být vodítko. Pokud něco zjistím podělím se.
jendam1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bolter » 01 led 2013, 18:40

Martin Janoušek píše:

Ještě mě k tomu napadlo. Zrovna jsem se díval na fotky našich hnědo-zelených a jejich barvy s přibývajícími roky zajímavě bledly. Tak jsem si říkal, že to samé asi dělaly i ty světlejší pouštní. Předpokládám stejný dodavatel barev, podobné vlastnosti.
7715a.jpg

EDIT: A ještě jedna zajímavost. Sice nešlo zároveň používat S-24 a S-5 (UB-16), to ale vůbec nebránilo tomu, aby se s touto kombinací létalo na cvičení z dálnice D1 (UB-16 prázdná).
S-24+UB-16.jpg

Fakt krásne fotky, zvlášť tá druhá je pre mňa veľmi zaujímavá :P Akurát staviam MiGa 21 1/144 práve od 6.sbolp, síce v dederónskej kamufláži (8208), ale riešim aj výzbroj. V tomto mi celkom pomohla práve táto fotka, čo sa týka odtieňu zelenej na S-24, tie mu určite podvesiť chcem. Bude síce bez tlamičky, ale s bielym pruhom, čiže z cvičenia Družba 86, banda pod trupom, dve S-24 a na vonkajšie závesníky vyrobím FAB-100, myslím, že čo sa týka nosnosti, mal by to "uviezť" aj pri plnej podtrupovke a je celkom reálne, že na cvičení s takouto kombináciou lietal. Je známa fotka s tlamou a trojicou PTB-490, plus APU-7 na vnútorných bodoch, v L+K boli zverejnené aj fotky ďalších MiGov (8207 a 9412) v tejto kombinácii, ale to sú fotky zo záverečného dňa cvičenia, z preletu z Dlouhej Lhoty domov, je ale veľký predpoklad, že v tomto prípade ostrú výzbroj MiGy podvesenú nemali (a ani by ju vzhľadom na nosnosť nemohli mať).
Mám otázku ohľadne detailov v sfarbení pri "nemeckej" kamufláži: mali ju tri mašiny, 8208, 7713 a 9711. Vyzerá to tak, že aj tu sa v detailoch sfarbenie týchto mašín líšilo, na tej známej fotke otlamenej 8208 nie je celkom zreteľné, či mala závesníky vo farbe spodných plôch, alebo strieborné. Naopak, v L+K (2003) je fotka 8208 v nemeckej kamu, bez tlamy a pruhu z bežného lietania v Přerove, tam je vidieť, že mala závesníky vo farbe spodku, pri kanóne je to jasné, ten je strieborný, ale ako je to so stredovým pylónom na bandu? Strieborný, alebo modrošedý? V Revi 45 o 6.sbolp je na bokoryse 8208 strieborný, rovnako sú však strieborné aj podkrídlové závesníky... Pri 9711, ktorá slúžila od začiatku u "stíhacieho" pluku (5.slp) a tiež lietala v kamufláži z Drážďan, je to so závesníkmi jasné: tá ich mala strieborné, existujú fotky, kde je to vidieť. Pri 7713 si nie som istý, tak som poriadnu fotku nevidel, tá v Zrušených křídlech je vzhľadom na tlač o ničom...z čiernobielej , kde je 7713 zachytená v rollstope, to nie je rozoznať.
Ak má nejaká dobrá duša oscanovaný článok z Revi 46 (druhý diel o přerovských migoch aj s farebnou prílohou) , mohla by mi ho poslať (SZ)? Díky, aj za akékoľvek fotky přerovských 21, určite by pomohli aj iným, do tejto témy sa hodia a zvlášť ak sú s výzbrojou (ja viem, že ich je málo... blbá doba)
bolter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Král » 01 led 2013, 20:26

Tak tady je ten článek z REVI.
Autorem je Zdeněk ,,LIGHTNING" Josefík
Přílohy
IMG_0009.jpg
IMG_0010.jpg
IMG_0011 (2).jpg
IMG_0012 (2).jpg
IMG_0005.jpg
IMG_0006.jpg
FLICKR

Rozestavěno :
Merkava
Mig-21F-13+UM
Mig-21Bis+Mig-21SMT
Martin Král

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Král » 01 led 2013, 20:30

A tady je zbytek.
Přílohy
IMG_0001.jpg
IMG_0002.jpg
IMG_0003.jpg
IMG_0004.jpg
IMG_0013.jpg
IMG_0014.jpg
FLICKR

Rozestavěno :
Merkava
Mig-21F-13+UM
Mig-21Bis+Mig-21SMT
Martin Král

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bolter » 01 led 2013, 20:33

Díky moc za tie farebné fotky, textová časť v čísle 46 (REVI) nebola?
bolter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bolter » 01 led 2013, 20:34

áááá sorry Martine, vidím, že si to doplnil na etapy:-) Díky:-)
bolter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Král » 01 led 2013, 20:43

To Bolter: dneska mám dobrou náladu tak jsem něco vyhrabal.Popravdě není to bůh ví co,ale řekl bych,že ten pylon má jinou barvu ( stříbrnou ? ) než závěsník,který má 100% barvu spodních ploch.
Snad pomůže někdo další.
Jako bonus přidávám pár fotek s výzbrojí.I když se již jedná o fotky z období po revoluci.
Martin
Přílohy
MiG-21MF-7713.jpg
Mig-21MF tr.č.7713
sejmout0174.jpg
S-24
sejmout0190.jpg
bomba & UB-16
sejmout0198a.jpg
bomby & UB-16
FLICKR

Rozestavěno :
Merkava
Mig-21F-13+UM
Mig-21Bis+Mig-21SMT
Martin Král

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bolter » 01 led 2013, 21:28

Vďaka :D U tej 7713 je to z tej fotky celkom jasné, vnútorné závesníky -farba spodku, vonkajšie pylóny na PTB strieborná, tie boli bežne strieborné aj u mašín s klasickou hnedozelenou kamuflážou z LOK. Škoda, že podtrupový pylón nie je vidieť. Zaujala ma pasáž v 2. časti článku z Revi 46, popis kamufláže 8208 s tlamou z Družby 86- píše tam, že biely pruh bol aj na spodnej časti krídla, od krajných závesníkov smerom ku koncu krídla. Eduard to má teda chybne aj u 1/48 a aj 1/144 modelu. Teraz, keď som sa pozornejšie pozrel na čb fotku 8208 s tlamou a troma bandami (letisko Dlouhá Lhota), od vonkajšieho závesníku na nábežnej hrane je smerom ku koncu krídla naozaj badať kostrbatú líniu svetlejšej farby (oproti farbe medzi závesníkmi). Rovnako aj na origo farebnú fotku v L+K 25/86 (zadná strana obálky, 8207, tri bandy, Dlouhá Lhota), zretelne vidieť bielu časť od pylonu ku kraju krídla...
bolter

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 4004 • Stránka 77 z 267 • 1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 267

Zpět na Diskuse