Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Letiskova plocha, Rusko 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Letiskova plocha, Rusko 1/72

Příspěvekod davidSK » 26 říj 2012, 20:33

ahoj chlapi

dufam ze som v spravnej sekcii, mam v plane postavit si letiskovu plochu pod lietadla, malo by sa jednat o rusku letecku zakladnu, viem nie je to diorama , ale tu mi budete najlepsie vediet pomoct pri stavbe, nemam s niecim takymto vobec skusenosti
na podlozku pojde bud cisterna, alebo startovacie vozidlo, alebo tahac a samozrejme zakladom bude vzdy nejaky Su-27, proste aby som si mohol vzdy hotovy model odfotit aj s nejakou letiskovou technikou
k dispozicii mam podlozku ktoru som robil este pred 15 rokmi a betonove panely PAG-14 od ICM
hlavne mi ide o to , ako urobit asfaltove spary medzi jednotlivymi panelmi, prikladam foto aku ma predstavu, Tu-22 si nevsimajte ide o tie panely
popripade ak budete mat nejaky napad ako to vylepsit budem rad, ten travnik by som tam rad nehal nech je to pestrejsie, trosku z neho ale urcite uberiem aby sa mi tam zmestili 2 x Su-27 + cisterna
je to v mierke 1/72, rozmer podlozky je 34x45 cm
dakujem za rady
Přílohy
IMG_1747.jpg
IMG_1746.jpg
panely PAG-14
IMG_1745.jpg
povodna podlozka, z travnika uberiem, ci zostane vodorovny alebo bude zo sikma uvidime
53fGE.jpg
takuto mam predstavu, konbinacia asfaltu a travy medzi panelmi
davidSK

• Odpovědět s citací

Re: Letiskova plocha, Rusko 1/72

Příspěvekod travis » 27 říj 2012, 04:11

Ty panely mám taky, jsou úplně k hov*u. No já osobně bych to udělal takto: ze stavebnice ICM bych si vzal jen rozměry těch panelů. Vzal bych nějakou tlustší plastovou podložku (měl jsem doma plastové panely tl. cca 3mm z reklamky, kde jsem dřív dělal), do ní bych naryl spáry, zároveň bych tím rydlem udělal i nějaké praskliny v panelech. Pak bych je šplíchnul barvou, pokud bys na nich chtěl mít i nějakou texturu, tak přes ten nejjemnější křemičitý písek, co se používá na stavbách na spáry v dlažbě, popř barvu naplácal štětcem (taky není špatný nápad, i toto ti udělá nějakou strukturu). Potom bych no narytých spár cpal třeba párátkem nějakou hustou barvu asfaltu. Po zaschnutí napatinovat (pruhy, bordel, popř. stopy gumování od pneu)... A máš o 100% lepší plochu jakýchkoliv rozměrů, bez toho, aniž bys musel cpát prachy do dalších setů, kdybys chtěl plochu zvětšit. Mimochodem, pokud ji budeš chtít zvětšovat, není nic jednoduššího než připojit stejnou desku a "zaasfaltovat"

Jinak na těch panelech ICM mi vadí celý ten rovnoměrně krupičkovaný povrch, který v podstatě nevybrousíš a rozhodně to jako beton nevypadá.
"Co tě nezabije, to tě jednoduše... ...ZEŠÍLÍ !!!"

Něco z poslední doby: M1278 +1280 JLTV , M1070 HET + M1000 Semitrailer + D9R Doobi, MiG-21 PFM , MiG-21 MFN , MiG-21 MF , F-35B Lightning II
travis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 27 říj 2012, 08:35

na tom prostředním obrázku jak jsou ty panely , tak tam je hrozně široká spára mezi panelama , ve skutečnosti by tam asi kolečka zapadla jak do macochy... pak taky je nedávat souběžně s podložkou , vypadá to blbě , ... ještě jedna možnost je koupit si jednotlivé panely a přilepit je na podložku ( teď si nemužu vzpomenout kdo je dělá..) , pokud by se ti s nima nechtělo dělat .. :) :)
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod driver Růža » 27 říj 2012, 09:51

Nejjednodušší by bylo odlít tu plochu ze sádry, do ní narejt spáry - ty následně vylejt něčim co připomíná ten asfalt (surf, nebo něco tomu podobnýho) a místama dát trávu.. 8)
Pokud bys tu plochu lil do ohrádky, tak dno ohrádky(budoucí vršek plochy) vysyp místama drcenou solí - udělá ti to pěknou strukturu betonu a sůl se rozpustí, takže pak nebude vidět. Kdyby jí tam přeci jen drobt zbylo, tak se dá po vyschnutí vydrbat kartáčkem. Nabarvíš, napatinuješ a máš hotovo. Hlavně to nerej symetricky s rámečkem jak je tu už psáno.
Viribus Unitis

Jirka Růžička z Tejna
driver Růža

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Cham » 27 říj 2012, 15:39

Nebylo by lepší použít panely od Model Scene . Nějaké mám doma a vypadaj moc pěkně jsou už na nich udělany praskliny i patina . A jsou ruzný velikosti a dají se kombinovat . Je to bez práce a podle mě i cenově dostupný : http://www.model-scene.com/x_panels_cz.html
"O hranicích se nediskutuje, o hranice se střílí!"
Cham

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Nečas » 27 říj 2012, 19:27

Ohledně tvé panelové plochy, bych souhlasil s Růžou. Vlít sádru přímo do rámečku a stáhnout rovným pravítkem. nejprve si ale ráměček oblep krepovou páskou. Do sádry je dobré nalít s vodou také trochu Herkulesu a nebo jiného bílého disperzního lepidla. Za prvé ta sádra pomaleji zasychá a dá de zpracovávat o něco delší dobu a pak je odlitek také trochu pružnější a nedochází při opracování k odlamování okrajů. I rytí je takové lepší, bez otrhaných okrajů.
Po vyschnutí si spáry panelů vyškrábeš třeba hřebíkem a velikost panelů si uděláš takovou, jakou právě potřebuješ. Do spár na vyznačení asfaltu použiješ opět Herkules, ale pěkně hustý a neředěný. Po zaschnutí ti udělá pěkný nepravidelný, ale litý povrch. Pak ho jen nabarvíš tmavě šedou. Dá se rovnou obarvit ten Herkules, ale když ti ukápne vedle, tak i při otření ti tam zůstane barevná skvrna.
Dám ti sem fotku jak jsem udělal vytlačený asfalt ze svařené lepenky na střeše. Dávám ji velkou, aby to bylo vidět.
Přílohy
P1050313.jpg
Kdo umí, ten umí. Já jen čumím.
Pavel Nečas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 27 říj 2012, 21:18

Cham píše:Nebylo by lepší použít panely od Model Scene . Nějaké mám doma a vypadaj moc pěkně jsou už na nich udělany praskliny i patina . A jsou ruzný velikosti a dají se kombinovat . Je to bez práce a podle mě i cenově dostupný : http://www.model-scene.com/x_panels_cz.html

JOJO tyhle jsem myslel... =D> =D> =D>
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidSK » 28 říj 2012, 19:10

chlapi dakujem za vase rady, aspon viem ze sa dotazujem na spravnom mieste :-D
cize, vyrobky od modelscene nechcem, maju velmi male rozmery, nesedia s ruskymi panelmy a dalsia vec v baleni ich je 10- cena 69 korun, cize viac ako keby som isiel do ICM, ale su ozaj pekne mal som ich v rukach na E-day, ale pre mna nepouzitelne

Travis odporuca plastove dosticky, to by som mohol pouzit varovne tabulky, skusim sa po nich poobzerat, vyskladat podlozku, naryt panely a povrch naznacit tym jemnym kremicitym pieskom, to by som mozno zvladol

Driver Ruza odporuca sadru, s tou ale vobec nemam skusenosti, cize by som radsej cestou plastovych dosticiek

a asfalt by som naznacil ako odporuca Pavel pomocou herkulesu, ale radsej by som ho zafarbil uz hned pred pouzitim, predsa len by som to tazku nafarbil bez toho aby som nevysiel aj na panely
s akym druhom farby, by som mal ten herkules zmiesat?
davidSK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod driver Růža » 28 říj 2012, 19:46

Tak ty destičky jsou taky celkem pohodová záležitost, jen místo křemičitýho písku který mi přijde hrubý na /72, by je možný stačilo poleptat Acetonem nebo Toluenem(nevim jestli se dá ještě koupit) a následně do toho naťukat tvrdym štetcem strukturu.
Nevim čim přesně obarvit Herkules, ale určitě to musí být akrylová barva, Herkules je vodou ředitelný
Viribus Unitis

Jirka Růžička z Tejna
driver Růža

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Nečas » 28 říj 2012, 20:11

Křemičitý písek je opravdu na 72 velmi hrubý. Já s ním dělal omítku na garáži v 35. Herkules se se dá obarvit jakoukoli vodou ředitelnou barvou. Třeba i na malování pokojů, nebo já používám na obarvení Herkulesu obyčejné školní tempery.
Kdo umí, ten umí. Já jen čumím.
Pavel Nečas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bazisas » 28 říj 2012, 21:29

Zkus toto :http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galerie/Tocna/img00017.htm
bazisas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidSK » 16 pro 2012, 20:17

chlapi velmi pekne dakujem za vase rady, no nakoniec som predsa len zvolil tie platy od ICM, pan Vilinsky ich mal na PZ pod Migmi a velmi sa mi to pozdavalo, dalsi fakt ze uz boli platy doma tak ze ich aj miniem
tak zatial to mam nahodene na podlozke a fuknuty predsmejd, este zvolit spravny odtien na beton a mozem sa hrat s povrchom
Přílohy
IMG_1861.jpg
IMG_1862.jpg
davidSK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidSK » 16 pro 2012, 20:26

este by som mal jednu prosbu chlapi, nemate niekto tu v okoli BA, PK kustek travniku? chcel by som ho miestami dat medzi panely a nechcem vyhadzovat peniaze za cely koberec travniku, stacilo by hocijaky zbytok, dakujem
davidSK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 17 pro 2012, 14:57

:) ahoj, tak tam dej jutový motouz, ne? :-)
Vezmeš svazeček do pinzety, ustříhneš, aby to nebylo moc dlouhý (tak 2,5 - 3mm), trochu namočíš do herkulesu, dáš do spáry a pinzetou rozčechráš.
Barvit můžeš před stříháním, nebo po nalepení :-)
"Ach ano, pouhá pěchota - ubozí žebráci." Plautus Titus Maccius
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidSK » 19 pro 2012, 19:12

tak som nasiel pekne trsy travy v Artol.sk
ale dakujem za tip Jan
fukol som 3 odtiene sedej, plus som naznacil asfalt pomocou zafarbeneho Herkulesu
Přílohy
IMG_1879.jpg
davidSK

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno