Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

pistole Fengda

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1861 • Stránka 4 z 125 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 125
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Eru » 26 pro 2006, 11:43

mám doma novú fengdu a kamošovi som napísal o práci s ňou zopár riadkov, tak som sa rozhodol, že úryvok z mailu zavesím aj sem:

...Dneska som si teda doniesol domov novú pištolu, ktorá by mala pomôcť môjmu aerografu tam, kde to sovietski súdruhovia nezvládli.
Vybral som si teda Fengdu, model BD202 (ale namiesto 0,3mm mám 0,2mm trysku), zboku plnenú (pozri http://www.airbrush-model.cz/shop/sinde ... ngda-bd202 ), čo je vpodstate presná kópia Iwaty CM-SB(pozri http://www.iwata-medea.com/products/air ... b_info.jsp), len asi za tretinu ceny.

V popise k tejto pištoli všetci predajcovia uvádzajú funkciu jemnej regulácie tlaku vzduchu, ale POZOR, je to blbosť, nič také ako regulačný ventil na tomto modeli nie je, ani v manuáli sa nič také neuvádza. Takže keď ti niekto bude tvrdiť, že to kolečko opoti nádobke na farbu je regulátor, tak bude klamať. Je to totiž iba taká zátka, ktorá sa dá eventuelne vybrať a potom si môžeš vybrať, na ktorú stranu pištole si namontoješ tú nádobku na farbu(môžeš mať naraz aj dve nádobky - s tým ešte budem experimentovať).
Samotná pištoľ mi pripadá z o kúsok kvalitnejšieho materiálu ako aerograf (ale ten bez obáv namáčam do hydroxidu), no neviem ešte, ako bude odolné telo pištole voči rozpúšťadlám, riedidlám a iným chemikáliám. Ak by si zvažoval nejakú fengdu, tak si ju určite nechaj rozmontovať, lebo napríklad ja som zvažoval (rozumej videl rozmontované) tri modely(180, 200, 202) a až teda na tú 202 mal každý nejakú remeselnú chybu od výroby (nedobrúsená štrbina na farbu vnútri tela pištole - nemá to vplyv na funkciu, len sa to ťažko čistí od farby).
Striekal som pokusne na umelecký recyklovaný papier (výborne saje) a na plastové krídla červenou matnou modelmasterkou riedenou S6001 v pomere asi 1:3. Tlak som si nastavoval v priebehu testu rôzny, v rozmedzí od 0,4 do 1,5 baru, a pištol som rôzne približoval a vzďaloval od podkladu. Ako to dopadlo si pozrieš v prílohe. V podstate nebol problém nastriekať tenkú linku(1,5mm) pri hocijakom tlaku, len, samozrejme pri vyššom mi to robilo "pavúčie nohy". Najširšia linka mala asi 3,5 cm, ale musel som mať nastavený vysoký tlak a plný kalíštek farby, lebo tieto široké linky jej berú nehorázne veľa. Neviem ako s ostatnými fengdami, ale táto má ešte jednu vychytávku: keď odstránim kryt ihly(na fotkách označujem ako "čapička"), môžem striekať linky hrúbky okolo 1mm a SÚ OSTRÉ, takže zbohom nekonečné maskovanie, idem rovno striekať.
Ale aby som len nechválil. Neviem či som zle nasadil kalíštek na farbu, ale na začiatku, keď som nalial farbu do pištole, mi začala vytekať (nie doslova, len som ju videl okolo spoja kalíštek - telo pištole) farba. Viečko na kalíštek by mohlo držať trošku pevnejšie, ale nie je to nič hrozného. Oveľa horšie je čistenie. Do tela pištole sa vďaka odnímateľnému kalíšku dá dostať lepšie ako napr. do aerografu, ale ten sprdkavený kalíštek sa bude strašne zle čistiť! Je tam taká trubka, vyvedená až na jeho dno, ktorá slúži na prívod farby do pištole, a ja netuším, ako vyčistiť jej vnútro. Keď sa mi to raz nejakou hrudkou farby zapchá, tak si užijem dosť divoké rodeo.... No čo už, asi budem musieť farbu pred použitím precediť cez priateľkine silonky(ma zabije keď to zistí).
Mal som trošku strach aj z toho, že mi ten kalíštek na jednej strane bude ťahať ruku nabok, ale dnes som sa asi pol hodiny hrajkal s pištolkou, a ruka je v pohode, tak snáď to bude dobré.
Kúpil som ju s tým, že hrubú robotu odtiahne moj sovietsky kamarát a túto pištoľ budem mať na jemnú robotu, a zatiaľ to vyzerá veľmi dobre. Uvidím ešte, aké zádrhele ma stretnú, ale mám dva roky záruku a za tú cenu mi to na dva roky úplne postačuje. Základné náhradné diely (trysky, ihly, tesnenia) má Maťo Jursa na sklade, ostatné je schopný objednať....
Peter Straka
http://petersmodels.weebly.com/
Eru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Eru » 26 pro 2006, 11:45

no, a ešte tie fotky:
Přílohy
IMG_1300.jpg
IMG_1301.jpg
IMG_1303.jpg
IMG_1304.jpg
IMG_1305.jpg
IMG_1306.jpg
Peter Straka
Eru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Eru » 26 pro 2006, 11:47

ešte zopár:
Přílohy
202.jpg
IMG_1307.jpg
IMG_1308.jpg
Peter Straka
Eru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petis » 26 pro 2006, 16:30

Koukal jsem na stránky dovozce a našel jsem tam BD-203. Řekl bych, že je to to samé s jinou nádobkou. Pokud někomu nevyhovuje boční plnění, bylo by to asi lepší.
Pokud se nějak nepletu? :wink:
Přílohy
b246_bd203.jpg
Petis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Eru » 26 pro 2006, 18:20

s tým, že tá 203 MÁ aj tú reguláciu tlaku vzduchu.
Peter Straka
Eru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 26 pro 2006, 20:49

Petis píše:Koukal jsem na stránky dovozce a našel jsem tam BD-203. Řekl bych, že je to to samé s jinou nádobkou. Pokud někomu nevyhovuje boční plnění, bylo by to asi lepší.
Pokud se nějak nepletu? :wink:

Tu si asi objednám já...jen na airbrush.com jí momentálně nemaj...
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondo » 26 pro 2006, 22:40

Eru aj som rozmyslal ze by som to sem hodil ale zase nemozem porusovat autorske prava :grin: sa skocim asi v piatok pozret na tie pistolky...inac asi aj ja berem tu 203
"Ked to vies je to brnkacka!"
ondo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Smetana » 26 pro 2006, 22:58

jak jste tady psali o tom čištění toho "nádobkovýho prostoru", tak to máte recht, protože když jsem měl zkušební nástřiky, tak jsem se tam nemohl vůbec dostat, doufám že tam nezůstala někdě barva :evil:
Tomáš Smetana

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 27 pro 2006, 01:14

Já na to čištění budu asi používat MethylEthylKeton, když to nerozpustí pistol tak barvu určitě a nemusim si stím dělat moc hlavu :lol:
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Eru » 27 pro 2006, 20:00

pre painkillera: čo to je , ten metylvolačo sajrajt? a kde sa to dá zohnať?

inak som počul že gunze robí tiež volajakú extra silnú močku na čistenie pištolí, asi to vyskúšam.
No momentálne striekam bez tej bočnej nádobky, do toho otvoru naquapkám tak 5,6 quapiek a dosť dlho to beží....
Peter Straka
Eru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 27 pro 2006, 20:03

aj ja si idem kúpiť ich pištol...asi to bude BD200
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Eru » 27 pro 2006, 20:23

no, tú 200 som tiež chcel, len než som sa rozkýval, tak sa rozpredali, a vianoce sa rýchlo blížili takže som to vyriešil 202. A sa mi páči, že keď striekam tak mi vo výhľade nestraší žiadna nádoba na farbu ako má napr. 203.
Teraz som dokončil preshading na phantomovi a eešte stále sa vytešujem jak malé decko. V porovnaní s aerografom je to úplne iná liga :D :D :-D
Peter Straka
Eru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 27 pro 2006, 20:25

jo,videl som Fantoma
Ja ju budem kupovať až po Novom roku,už som informoval svojho výhradného dodávateľa z MA :wink:
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 02 led 2007, 19:15

Du na 95 % do "203". Ale jaký je rozdíl mezi 203 a 186? Ty dvě nádobky navíc? Přesto se mi zdá 186 nějaká "jednodušší",....
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod adam červenka » 02 led 2007, 20:13

já bych si na tu boční nádobku nezvyknul....potřeboval bych aspoň nějaky protizávaží z drůhý strany od nádobky.... :?
°llllll°
I am the end of the world...
adam červenka

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1861 • Stránka 4 z 125 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 125

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna