Dodělal jsem provazové žebříky, k trupu připevnil čelen a začínám dělat hlavní lanoví. Jde to pomalu, protože všechno dělám tak nadvakrát, teď zase přemýšlím, že odstřihnu napínáky žebříků a udělám je znova, nelíbí se mi, jak jsem je zakončil omotáním kolem hlavních lan. A taky už sháním materiál na podstavec, tenhle pracovní se mi už ani na tu práci nelíbí Soustružené nožičky už mám a v kýlu mám vyvrtané dvě díry na vsunutí kotvících tyček, takže loď bude moci snad sedět jen na dvou bodech.
A jedna lolcat - CAN I HAS A BOAT?
Naposledy upravil horas dne 18 pro 2018, 13:16, celkově upraveno 3
Hezky, fakt moc hezky. Jenom takova malinka pripominka: nestalo by za to si trochu pohrat s kladkama? Ono ty dodavane vyrobci jsou jenom takovej polotovar. Staci minutka se smirglem na kazdou a je to detail, kterej pozvedne model zase o level vejs. Problem Tvy lodi je ten, ze je tak pekne udelana, ze tam kazda takovahle i malinka nedokonalost je videt
honza čižule: Dík, ale chyb je tam dost, většinu jsem udělal neznalostí postupů, příští loď už bude snad dokonalá.
Vasek: To je výbornej nápad, použiju mý nový pilníčky
Jinak v oproti návodu používám jiný průměry napínacích lan. V návodu všude striktně používají 0.1mm, to ale u těch velkých kladek vypadá dost divně a taky mi přijde, že napínat lano o průměru 1mm dvojitou smyčkou o průměru 0.1mm je hloupost, takže napínací lana volím v podstatě od oka podle lana, který je napínáno a podle velikosti kladky.
Ani nemusis pilnickem, ten je skoro zbytecne hrubej. Ja pouzivam brousitka s nalepenym smirglem, na kazdy strane jina hrubost, co maj baby na nehty, stoji to par korun a maj to v kazdy drogerii, pokud se teda clovek smiri s tim, ze jsou treba ruzovy Jehlovym pilnikem kulatym, ale hodne spicatym, protahnu tu drazku, kudy vede lano, trojuhelnikovym posteluju drazku na lano ovazovaci a nasleduje povrchova uprava hnedym kremem na boty, that`s it. Neni to uplne 100%, kladky jako od http://www.radekshipmodels.cz/cz/ nebo http://www.jbmodel.eu/ neudelas, ale zase to nic nestoji.
Kamarád mně přinesl frézované podložky z truhlárny a tak jsem to nasucho vyzkoušel a pak zalepil sloupky, po vytvrdnutí ještě seřídím kovový tyčky ve sloupkách tak, aby loď stále přesně svisle a pak to půjde namořit na ořech a nalakovat.
Naposledy upravil horas dne 18 pro 2018, 13:18, celkově upraveno 3
Stojánek jsem namořil a nalakoval, ještě po vytvrdnutí na něj stříknu finální vrstvu lesklého laku. Fotka mu křivdí, ve skutečnosti ten povrch vypadá líp.
A přidělal jsem ráhna vratiplachry, Jde to pomalu, ale taková rychlost mi vyhovuje. U kladek jenom trochu srážím pilníkem hrany a pak tu kladku vždycky přetřu ořechovým mořidlem. Pro příští loď si raději koupím u Radka pořádné kladky místo těch, co jsou ve stavebnicích.
Naposledy upravil horas dne 18 pro 2018, 13:18, celkově upraveno 3
Jsou to už dva měsíce, co jsem sem nic nepostoval, měl jsem menší modelářský výpadek. Moc jsem na modelu nepracoval a spíš jsem upravoval a vylepšoval nějaké detaily. Přetmelil jsem loď pod čarou ponoru a nastříkal novou bílou, je to teď lepší, než předtím, kdy to bylo natřené pouze štětcem. Dodělal jsem detaily trupu, osadil kotvy, takže trup je teď hotový a zbývá jen pověsit ráhna a dodělat čluny. Při mém pracovním nasazení je to práce na půl roku. Ale dnes mi přišla HMB Endeavour a tak už mám na čem pokračovat.
Naposledy upravil horas dne 18 pro 2018, 13:20, celkově upraveno 3