Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Československé letectvo od roku 1945
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

D-47 a Li-2 policejniho letectva - foto?

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

D-47 a Li-2 policejniho letectva - foto?

Příspěvekod liborcio » 10 lis 2012, 02:02

Pratele,
V knizce Policejni letadla od pana Jakuba Fojtika jsem se docetl, ze Ceskoslovensko pouzivalo Douglas D-47 (OK-VAJ a OK-VAV) a Li-2 (OK-BYO, BYP, BYA, BYQ).

Nema nekdo nejake fotky?

D-47 byly udajne ve stribrne barve (prirodni barva kovu nebo strikane stribrenkou?) s cervenymi nabeznymi hranami kridel a vodorovnych ocasnich ploch. To se mi zda jako nesmysl, protoze prave tyto nabezne hrany byly vybaveny odmrazovacim zarizenim - gumove nafukovaci kapsy. Proc by to nekdo natiral cervene?

Li-2 naopak tato odmrazovaci zarizeni nemelo (aspon jsem nenasel zadnou fotku co by to ukazovala). Z generalnich oprav Licka pry vychazela v celosedem zbarveni s cervenou pridi a nabeznymi hranami kridel a ocasnich ploch. To by celkem davalo smysl, ale poradna fotka nikde.
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Re: D-47 a Li-2 policejniho letectva - foto?

Příspěvekod Josef Studený » 11 lis 2012, 09:42

Moc rád bych se mýlil, ale obávám se, že pravděpodobnost, že se po více než půl století, objeví nějaké nové, nepublikované fotografie, je opravdu, ale opravdu, hodně malá. Ostatně, ani na vojenské stroje není těch fotek nějak přehnaně mnoho. K některým tvrzením citované knihy, je třeba přistupovat s mírnou rezervou. Např. na ilustračním snímku na str. 202 rozhodně není Li-2, jak je autorem uváděno, ale stará dobrá C-47 /nejochotněji to prozradí podvozek/.
Josef Studený

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Odehnal » 11 lis 2012, 09:50

Není to přesně co chceš. ale třeba to zaujme....
http://www.tnmc.cz/walkaround/li2.php
" Život se skládá ze dvou fází, fáze očekávání a fáze zklamání." Jára Cimrman.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr Odehnal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod liborcio » 14 lis 2012, 06:51

Dekuji za odpovedi. Asi jsem si vybral zas poradny orisek, tak jako kdyz jsem shanel vykres na B-634.
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 11 pro 2012, 19:13

Ze všech jmenovaných je fotka jedině na OK-VAV, a to v L+K 1994/5 av knize Týc:DC-3/Dakota/C-47. Zajímavé je že z údajných četnických Líček se dvě dochovala dodnes. Jedno je v muzeu SNP v Bánské Bystrici (v.č. 23442105, OK-BYO, také D-29 a 2105 u armády a snad OK-GAA), druhé ve Kbelích (v.č. 23442710, OK-BYP, také D-37 a 2710 u armády). Rozhodně bych nepředpokládal použití četnického schematu u Líček a Dakot.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 19 úno 2013, 23:54

..problém papírových archívů je ten, že jsou nepřehledný... Když ho ale naskenujete.. :-D Tohle jsem našel v naskenovaný, ale neutříděný "hromadě".. :-D Shodou okolností jsem totiž toto téma četl poprvé včera a obrázek našel náhodou při třídění (před chvilkou). Je to samozřejmě ze starého LaK, ale zatím jsem na článek, ke kterému se stránka kamufláží vztahovala, nenarazil. Takže se prosím neptejte ani na rok a ani na číslo onoho LaK. Zatím nevím.. :( Podle textu vztahujícího se k obrázku, to vypadá, že by mohl být nakreslený s dostatkem fotografických a dalších podkladů... :-k Jinak nějaké údaje o "Líčkách" (i o tomto stroji) lze najít zde.: http://www.planes.cz/lite/fli2.php
Přílohy
Douglas DC-3 (Li-2)_cs(Bezpecnostní letka)-(OK-BYO)-color01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 19 bře 2013, 04:54

Nevíte. co je "to" na trupu?
Přílohy
li2-ok-byq-preserved-dubnica-lzdb.jpg
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

Odeslat odpověď

Zpět na Československé letectvo od roku 1945