Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

MiG-19PM 1/48 Trumpeter (Prerobený Model)

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

MiG-19PM 1/48 Trumpeter (Prerobený Model)

Příspěvekod fresco » 01 lis 2012, 20:17

Zdravím všetkých účastníkov fóra.
Pre pár dňami som sem umiestnil fotky modelu F-86, ktorý som robil prakticky len z krabičky bez tvarových úprav súbežne s MiG-19PM. Na MiGu som prakticky prerobil takmer všetko. Určite každý z Vás nosí v hlave viacero modelov, ktoré by si v príslušnom merítku chcel niekedy postaviť, keď sa objaví vhodný model. Alebo aspoň polotovar, čo sa na príslušné lietadlo čiastočne podobá. U mňa bol jedným takýchto modelov MiG-19PM. Inšpirácia sa zrodila veľmi dávno, keď Jiří Hodan v rubrike Malé letectví časopisu L+K zverejnil takúto konverziu z vtedy horúcej novinky MiG-19S v 1/72 od KP. Časom som postavil viacero týchto modelov v 1/72 vrátane konverzie na MiG-19PM. Keď sa objavil MiG-19PM 1/48 od trumpety potešil som sa, že budem môcť túto verziu postaviť. Žiaľ po preštudovaní tvaru modelu som zistil, že postaviť tvarovo presný model verzie PM dá najmenej toľko práce, ako keby som to kovertoval z verzie S. Medzitým sa na internete objavili fotky postaveného MiGu-19PM rovno z krabice a ten sa na prvý pohľad podobal na svoju predlohu len veľmi vzdialene. Žiaľ aj dostupné výkresy z publikácií 4+, PKR Triády i z ruských internetových zdrojov sa tiež v niektorých častiach líšili. Preto som si problémové veci chodil ručne stručne premerať na skutočnom MiG-19PM č 1048 v Janíkovciach pri Nitre a staval som stroj tejto výrobnej série. Na začiatok dávam fotky celkových pohľadov, neskôr pridám aj detaily. Ak by niekoho zaujímal podrobnejší rozsah úprav, rád odpoviem.
Přílohy
IMG_5578.jpg
IMG_5451.jpg
IMG_5546.jpg
IMG_5479.jpg
IMG_5477.jpg
IMG_5474.jpg
IMG_5547.jpg
IMG_5458.jpg
IMG_5459.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Re: MiG-19PM 1/48 Trumpeter (Prerobený Model)

Příspěvekod romanmig » 01 lis 2012, 20:24

Popis tých úprav by si tu rozhodne mohol dať. Aspoň so zaujímavosti.
Inak model je fakt krásny. =D>
Predám: Knihy, publikácie - AmmoMiG, 4+, Mustang , Doplnky Tankograd 1/72

Rozostavané: MiG-9, F4U-1D
Dokončené: Jak-100, A6M2 1/48
romanmig

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 01 lis 2012, 21:05

Špičková práce!
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 01 lis 2012, 21:07

Keďže stavba tohoto modelu nie je dokumentovaná v rubrike rozostavané, okrem detailov píšem nižšie stručne rozsah prepracovania. Možno to bude niekoho zaujímať, drvivá väčšina môže nasledovné odstavce jednoducho preskočiť a pozrieť si rovno fotky. Najviac práce dá predná časť trupu, ktorá je na prvý pohľad príliš úzka. Tuná som minul dosť veľa miliputu vo viacerých vrstvách. V zadnej časti sa smerovka pripája na trup v ostrom uhle, v skutočnosti sa napája rádiusom – tiež som dorobil miliputom. Krytky sú príliš malé, ich umiestnenie je v mnohých prípadoch chybné – zatmelené a nanovo preryté. Všetky pomocné lapače vzduchu som vyrobil nové- pôvodné majú zlý tvar, spodný brzdiaci štít je potrebné tiež upraviť.
Krídla majú príliš veľký uhol šípu a tak aj celkové rozpätie na pôvodnom modeli vychádza o cca pol centimentra menšie. Prestavenie znamená upraviť aj tvary balančiek a hlavne fowlerových klapiek. Na nich i krídle som dorobil vodiace koľajnice , vedľa nich aj inteceptory tvaru L. Kruhové krytky som doryl podľa fotiek v 4+ . Nábežná hrana krídla je príliš hrubá, nemá nadzvukový profil. Zčasti som ju zrezal a dobrúsil, zčasti nahradil vytvarovanými plastovými dielmi. Aerodynamické hrebene na krídle majú chybný tvar, vyrobil som ich nové. Z krídla i trupu bolo potrebné odstrániť všetky vystupujúce kryty kanónov a odvetrávacích žalúzií. Tieto raketová verzia PM na rozdiel od kanónovej verzie P nemala. V návode na stavbu to celkom ignorujú. Pôvodné podvozkové šachty sú oproti skutočnosti len schématické, použil som upravené resiny od Neomegy rovnako ako kolesá. Hydraulické potrubia v nich som vyrobil z cínového drôtu a plastu. Kokpit i celý model som vylepšil farebnými leptami od Eduardu, do spodnej časti odsuvného prekrytu od Neomegy som vyrobil drobné súčiatky z plastu, plechu a drôtikov. Hlavné podvozkové nohy som dotvaroval podľa fotografií, na pôvodných sú nejaké divné prstence. Výškovky sú bez tvarových úprav.
Rakety RS-2US som použil od Eduardu vrátane líšt – sú perfektné , pôvodné rakety sú len karikatúry. Závesníky som vyrobil nové, pôvodné majú asi len polovičnú hrúbku a zlý tvar.
Takmer celý model s výnimkou časti smerovky a výškoviek je prerytý, Nitovanie som robil podľa dokumentácie z nerekonštruovaného MiG-19PM stojaceho ešte pred 10 rokmi v Černíku ( teraz v Nitre), niektoré časti podľa fotiek stroja v Kunoviciach a Kbeloch.
Postriebrený je Alcladmi 5 odtieňov, nemiešal som ich navzájom. Tmavšie a svetlejšie odtiene som volil podľa dobových fotografií. Na nich vidno, že Migy v časoch, keď ešte lietali ako oceľové žrebce zďaleka nemali ten z fotografií známy jednoliaty striebrošedý špinavofľakatý povrch. Ten získali až v časoch, keď desiatky rokov slúžili ako bité somáre v rôznych parčíkoch na perifériach.
Marking som použil na stroj č. 1045, nakoľko tieto čísla sa dali vyskladať z obtiskového aršíku Propagteamu. Nakoľko som nenašiel dobové fotografie tohoto stroja, vychádzal som zo sfarbenia strojov rovnakej výrobnej série a to č. 1044 a 1048. Predpokladám, že jeho súčasná podoba v Plzni nemusí celkom zodpovedať pôvodnej skutočnosti. Umiestnenie a podobu hlavy psa som robil podľa fotky v Triáde. Drobné modré popisky sú vyskladané z popisiek od Propagteamu a Eduardu, časť som vytlačil na laserovej tlačiarni vrátane znaku so psou hlavou.
Přílohy
IMG_5439.jpg
IMG_5552.jpg
IMG_5492.jpg
IMG_5485.jpg
IMG_5605.jpg
IMG_5567.jpg
IMG_6273.jpg
IMG_6277.jpg
IMG_6284.jpg
IMG_5966.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michal77 » 01 lis 2012, 21:15

Krásny model a podla popisu veľký kús práce =D> Tiež ho mám doma, no asi to takto prežívať nebudem.
V galérií:
Su-27: viewtopic.php?f=6&t=92080
Su-25: http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=83901
Mig-23 MLD: viewtopic.php?f=6&t=67367
Mig-29: http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=60093
SU-17M3: viewtopic.php?f=6&t=55402
michal77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 01 lis 2012, 21:54

Dobrá práce!!!! Hezký model a nejhezčí éro!!!!

Moje srdcovka je MIG-19 S 0856 (stával ve Svatobořicích u školy a jezdil jsem kolem něj k babičce :-))). Jestli někdo máte foto tohoto konkrétního stroje, případně 0311, sem s nimi :)
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jouza » 01 lis 2012, 22:04

Krása [-o<
Petr Schickl, prostý lepič...
člen štětečkové galaxie č.50
Jouza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jendam1 » 01 lis 2012, 23:16

Krásný model, obdivuji odvahu pustit se do takových úprav, hlavně toho čumáku. V detailních fotkách je vidět řada nedokonalostí, ale i přesto je na model radost koukat. Zvlášť se mi líbí ztvárnění povrchu jednotivými odstíny. Jsem také rád za podrobnější popis stavby - inspirativní a poučné :D
MiG-21F F-5A L-39ZA Ha-200B Al-Kahira MiG-21MF 1/48
jendam1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 01 lis 2012, 23:55

Tak tie nedokonalosti na detailných fotkách vidno, ale je to dané častým striedaním častí tvorených tmelom a výstupmi častí tvorených pôvodným pomerne tvrdým plastom. Potom vo finále rydlo i nitovacie koliesko prechádzajú pri rovnakom prítlaku cez materiály rôznej tvrdosti a drobivosti. To by som mohol hovoiť o niektorých partiách, keď sa mi tretíkrát na dvojradovom nitovaní vydrobil pod nitovákom okraj vyrytej panelovej linky. Tuná ide o destiny milimeru a každý nástroj zachádza cestou najmenšieho odporu. Na ilustráciu uvádzam fotky zo stavby, aby bolo jasné, čo sa vlastne nachádza pod súčasným povrchom. Inak sa dá zvládnuť finále na perfektne spracovanom povrchu od výrobcu ( napr. F-86F-30, ktorý tu mám tiež) a inak na takomto modeli nemajúcom ďaleko od novostavby.
Přílohy
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JanoBB » 02 lis 2012, 08:02

Krasavec, ale pozeram, ze moj Mig-19s yostane este pekne dlho v krabici :-D , na toto sa nechytam
JanoBB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 02 lis 2012, 11:43

Ten model si všechny úpravy zasloužil, bez nich je to pouhá karikatura. =D>
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KERAMEK » 02 lis 2012, 15:38

tak to je asi nejpěknější Farmer, co jsem zatím viděl a dobře nafocený ( teda kromě té dlažby jako pozadí ),
jediná technická připomínka snad jen, že prstence ve výtokových tryskách mohly být hlouběji :oops: , ale je to stejně paráda :P
KERAMEK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mike13 » 02 lis 2012, 15:49

Velka machrovina.....krasavec !!!
Ohen nemozno zabalit do papiera...

Letka_13
Mike13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Mikeš » 02 lis 2012, 16:10

Moc pěkná devatenácka. Hluboce se klaním. [-o< [-o< [-o<
Jiří Mikeš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LuMar » 02 lis 2012, 16:13

V tom postupe stavby si to "terazky akú rečú hovoril" :grin: Čo sa týka toho nitovania a prerývania cez rôzne povrchy,presne viem o čom hovoríš,momentálne sa potýkam presne s tým istým.
No a čo sa týka celkového dojmu-za mňa-nádhera-jednoducho nádhera. =D> [-o< =D> [-o< =D> [-o< =D>
P.S. A lepte čosi ! :lol:
LuMar

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel