Zdravím všetkých účastníkov fóra.
Pre pár dňami som sem umiestnil fotky modelu F-86, ktorý som robil prakticky len z krabičky bez tvarových úprav súbežne s MiG-19PM. Na MiGu som prakticky prerobil takmer všetko. Určite každý z Vás nosí v hlave viacero modelov, ktoré by si v príslušnom merítku chcel niekedy postaviť, keď sa objaví vhodný model. Alebo aspoň polotovar, čo sa na príslušné lietadlo čiastočne podobá. U mňa bol jedným takýchto modelov MiG-19PM. Inšpirácia sa zrodila veľmi dávno, keď Jiří Hodan v rubrike Malé letectví časopisu L+K zverejnil takúto konverziu z vtedy horúcej novinky MiG-19S v 1/72 od KP. Časom som postavil viacero týchto modelov v 1/72 vrátane konverzie na MiG-19PM. Keď sa objavil MiG-19PM 1/48 od trumpety potešil som sa, že budem môcť túto verziu postaviť. Žiaľ po preštudovaní tvaru modelu som zistil, že postaviť tvarovo presný model verzie PM dá najmenej toľko práce, ako keby som to kovertoval z verzie S. Medzitým sa na internete objavili fotky postaveného MiGu-19PM rovno z krabice a ten sa na prvý pohľad podobal na svoju predlohu len veľmi vzdialene. Žiaľ aj dostupné výkresy z publikácií 4+, PKR Triády i z ruských internetových zdrojov sa tiež v niektorých častiach líšili. Preto som si problémové veci chodil ručne stručne premerať na skutočnom MiG-19PM č 1048 v Janíkovciach pri Nitre a staval som stroj tejto výrobnej série. Na začiatok dávam fotky celkových pohľadov, neskôr pridám aj detaily. Ak by niekoho zaujímal podrobnejší rozsah úprav, rád odpoviem.