Doris: Díky za pochvalu. Zlaté ozdoby jsem původně vyřezával sám, vzhledem k jejich velikosti to ovšem nedopadlo příliš dobře, takže jsem si je nechal vyřezat na laseru, takto jsou tyto díly alespoň naprosto identické. Pokračuji v dokončovaní zábradlí v přední části modelu. Tady se již naplno projevily nedostatky modelu ze stavebnice - boky lodi v oblasti přepážky přední kajuty jsou příliš nakloněny, měly by být více kolmo (nebo jsem to jen tak blbě udělal?), což v konečném důsledku poněkud zkomplikovalo výrobu zábradlí. Ale nakonec jsem s tím nějak poradil. Stavebnice má jako sloupky použitu kulatinu (pro zjednodušení práce), snažil jsem se tento nedostatek odstranit a použít sloupky hranaté. Také tento způsob není úplně technicky správný (rozměr, umístění), ale alespoň něco. Způsob výroby je patrný z přiložených fotek.
honza čižule: Jsem rád, že moje postupy jsou inspirací i pro někoho dalšího. Je pravda, že spoustu času mi zabere přemýšlení, jak daný problém vyřešit tak, aby to dalo co nejmíň práce a aby to pokud možno dobře vypadalo. Ne vždy se to ale podaří tak, jak bych si představoval. Teď zrovna se snažím vymyslet, jak co nejlépe udělat zadní boční okna, aby k něčemu vypadala i za použítí kovových odlitků ze stavebnice Panart. No snad si s tím nějak poradím.
Tak se mi konečně po týdenním snažení podařilo dát dohromady zadní galerie (samozřejmě s nezbytnými předělávkymi a úpravami). I když jsou použity ozdoby ze stavebnice Panartu, výsledek nevypadá až zase tak zle. Řešení Panartu, kde strop a dno galerie je kolmé na trup, jsem se snažil nahradit variantou, kde je strop a dno vodorovné s mořskou hladinou (ne úplně se mi to podařilo), což poměrně zkomplikovalo výrobu. Nejprve jsem si zhotovil jakýsi korpus, na který potom byly přidány rámy oken a ozdobné lišty.
Je to znát, vypadá to skutečně lépe, než to co vymysleli u Panartu. Pěkně se Ti povedlo udělat i to velké okno a jeho zaoblenou horní část. Díky za fotonávod, mne to za chvíli taky bude čekat, tak se mi jakýkoliv postup výroby hodí.
Díky za pochvalu,jsem rád, že se vám moje provedení líbí. Jenom škoda, že musím použít dekorace ze stavebnice, proto se snažím tam, kde to jde, realizovat nějaké vylepšení.
Použití mosazných ozdobných lišt a koleček ze stavebnice jsem zavrhnul a zhotovil jsem si vlastní ze dřeva. Postupně jsem je umístil na trup, zbývá ještě vrchní krycí lišta v přední části trupu (nejprve musí dokončit nástavby umístěné pod přední palubou a přilepit palubu a zábradlí) a vyřezat mezery v lištách pro připevnění oken a ornamentů střílen.
Přílohy
Motivy na ozdobných "kolečkách" jsem vyřeši za použití obtisků.
Opět vynikající inspirace!!!! Škoda jen, že mi to jde tak hrozně pomalu, začal jsem plaňkovat druhou vrstvu na trup a táhne se to, přibývá to pomalu. Mezitím jsem zkoušel vyrobit, pokud možno, co nejtenčí podélníky, skončil jsem u průřezu 0,6x0,6 mm - tím pádem budu některé ozdobné lišty(těch co je jen pár) skládat a slepovat z podélníků různých průřezů. A na ty, kterých bude více, budu muset vyzkoušet buď protahování, či frézování. V průběhu týdne si vyrobím z dříku šroubováku frézu a uvidím jesti to půjde podle inspirace na Models Worldu: http://workshop.modelsworld.ru/section12_article198.php anebo to budu dělat dle tvého postupu protahováním.
Honza ------------- Per aspera ad astra... Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
Díky Honzo, zkus nahodit pár fotek, jsem velice zvědavý jak postupuješ. Co se týká profilovaných lišt, mě se moje metoda protahování docela osvědčila, jde to velice dobře a rychle a pokud použiješ dobré dřevo (v mém případě hrušku), výsledek i docela dobře vypadá. Frézování pomocí nástroje je samozřejmě také možné, i když u slabých profilů bych měla asi trochu strach. A taky výroba takovéhoto nástroje (hlavně jeho správné vycentrování) není zrovna jednoduchá (viděl jsem na videu z Ruska výrobu takovýchto nástrojů z obyčejných hřebíků). Budu rád, když se s námi podělíš o své zkušenosti. Jinak na Modelsword.ru jsem objevil několik témat věnujících se stavbě RC, zatím jsem stihnul prohlédnout pouze jedno, ale po shlédnutí fotek jsem si opět sednul na zadek. Způsob, jakým je zde provedena boční galerie mě zcela uzemnil. Proti takovéto práci si člověk (alespoň já) připadá jako amatér a věčný začátečník. Doporučuji všem zájemcům o stavbu RC - http://forum.modelsworld.ru/topic8080.html.
Dneska zkusím jen pro informaci RC nafotit. není na tom sice nic moc k vidění, ale aspoň jako průvodní dokument, že nespím Jinak na MW chodím pravidelně a tu depku, kterou jsem měl z těch profíků, jsem dost dlouho rozcházel (a to si myslím, že něco ve svých devětapadesáti umím-dělám občas design a návazně profi modely - prototypy výrobků před schválením konečného designu-např. na přepravku pro pivo Birell). Je fakt, že se ti kluci tím živí a tomu musí odpovídat kvalita - viděl jsem i ceny za tyto modely - začínají někde u 4 až 5 litrů v librách..... takže budeme muset na sobě ještě pořádně zamakat
Honza ------------- Per aspera ad astra... Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
Původně jsem se do toho vůbec nechtěl pouštět, ale viděl jsem u Doris, že má v bočnicích připraveny otvory pro kladky. Takže jsem se rozhodl to vyzkoušet také. Nemusím asi zdůrazňovat, že jsem si na sebe upletl bič. Výsledek není úplně podle mých představ, ale lépe jsem to nebyl v tomto měřítku schopen udělat.