Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 10 z 82 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 29 zář 2012, 18:58

marsalv: Děkuji moc za pochvalu, těší mne, že se Ti má práce líbí. A v žádném případě se nepodceňuj, umíš moc hezky pracovat se dřevem a práce Ti jde krásně od ruky. Tvá RC je pro mnohé včetně mne inspirací a je super, že se nás zde sešlo více, kteří jsme kouzlu této nádherné plachetnice podlehli. Je radost sledovat, jak se každá stavba vyvíjí a jak je individuální, podobně jako osobnost modeláře, který do ní vkládá kus svého umu a šikovnosti.
Na RC postupně sestavuji hlavní kajutu, zatím je vše jen nahrubo, ale začíná se to docela slušně rýsovat:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Zadní stěna je ze šesti vrstev kartonu, její tloušťka je přes 5mm, což zajistí dostatečnou pevnost i na zeslabených místech kolem otvorů dveří. Budu upravovat i elektroinstalaci, aby vše bylo skryté.
Postupuji dle tohoto nákresu z knihy Anatomy of RC:
RK23.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 30 zář 2012, 12:35

Doplnila jsem další příčnou stěnu a postupně vše obkládám "dřevem". Horní část bude světlá (hruškové dřevo), dolní naopak kontrastní z tmavých kazet, které však přijdou na řadu až později a "dorovnají" stěny.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 říj 2012, 17:35

Dnes mi dorazilo lanoví od Amati + další doplňky k plachetnicím. Lanoví od Amati jsem použila i na SoS, kde se mi osvědčilo; jeho kvalita je solidní a vzhledově rovněž vypadá dobře. Na RC si budu z tohoto lanoví stáčet provázky dle potřeby. Dělové hlavně na fotce jsou určeny pro Cleopatru, kde mám již připravené lafety. Na RC budu vyrábět děla přesně na míru včetně výzdoby; u RW se ještě rozhodnu, co bude nejlepší.
Ráda bych touto cestou poděkovala BRadkovi za skvělou spolupráci a zajištění mnou objednaného zboží. ;-I http://www.radekshipmodels.cz/cz/
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Na RC jsem předělala čelní stěnu, aby měla správnou barvu dle Cleveleyho malby a dalších podkladů. Původně jsem vycházela z verze maďarského modeláře Kralle, který však zde postupoval nejspíš dle vlastní fantazie. Já mám však v plánu postavit model, který bude co nejvíc odpovídat skutečné RC, takže jsem provedla nápravu. Přepážka musela ven z trupu, přineslo to několik něpříjemností a problémů, ale už je to naštěstí za mnou a s výsledkem jsem nyní spokojenější.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 02 říj 2012, 20:37

Doris je to nádherná výzdoba i stavba celkově. Ta čistota a cit pro detail je obdivuhodná. :)
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 říj 2012, 15:53

Děkuji moc za pochvalu! No popravdě je to ještě bez retuší a začištění :oops: , ale i na to dojde. Detaily v tomto měřítku se dělají mnohem líp a vyloženě to láká si s tím pohrát. Nejvíce asi s výzdobou, která je na Karolínce opravdu bohatá a rozmanitá.
Dotáhla jsem další přepážku, která uzavře zadní část hlavní kajuty. Obložení a výzdoba se bude dělat později. Dveře na obou stranách zůstanou otevřené a bude krásně vidět schodiště a částečně i interiér zadní kajuty.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 03 říj 2012, 19:46

Změna barvy přední přepážky na červenou tomu rozhodně prospěla. Původně jsem měl přepážku pouze odýhovanou a nakonec jsem ji taky přetřel na červeno. Výsledek se mi líbí.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 04 říj 2012, 06:48

Krásná práce... =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 říj 2012, 16:18

Děkuji za ohlasy, přátelé!
To marsalv: Dobře jsi udělal. Nejen že to vypadá líp, ale takhle to bylo nejspíš nabarveno i na skutené lodi. Mimochodem měl jsi pravdu i tehdy, když jsi mne upozornil na modrou podkladovou barvu v dolní části zádě pod okny. Já ji udělala původně černou, jak to má třeba Bijelić, ale ukázalo se, že na jachtách z tohoto období se používaly jiné barvy a dokazují to jak dobové malby a popis v knihách, tak i muzeální modely. Dnes jsem si pečlivě prostudovala i špičkový článek se spoustou cenných informací o RC, který zde vložil Kpt.KL:
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=18 ... 0#p1348005
a přimělo mne to k dalšímu studiu podkladů. Na základě toho jsem se rozhodla pro reparát a dolní část zádě přemalovala. Je to nyní správnější a dokonce se mi to víc líbí.

I zde je modrý podklad rozeznatelný (dobová malba RC v podání Mellishe):
mellish__royal_caroline__detail_929.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 říj 2012, 19:02

Práce pokračuje na obkládání poslední přepážky, která uzavře zadní kajutu. Kombinuji polep z fólií a ořechové dřevo. I tato část interiéru bude později honosně vyzdobena.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 04 říj 2012, 19:54

Ahoj Doris! Ta barevná změna tomu hodně prospěla, je to skvostné. Tvoje pracovní tempo je stále vražedné jako u Kobry11, ale měla by ses šetřit a taky si občas spočnout. Ztrácíš se nám před očima, tak to nepřeháněj.
Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 říj 2012, 18:42

Ahoj Pavle,
pro mne je modelaření relaxací, spíš je nyní hodně práce na poli a zahradě. Prostě žijeme na venkově, tak je člověk stále v zápřahu.
Karolínka už konečně svítí, zadní kajutu osvětlila trojice LED diod a kabeláž se postupně schovává pod obklady interiéru. Nyní kompletuji prostor mezi kajutami, kde bude po obou stranách schodiště a ve střední části postel pro krále a královnu. Schodiště vedoucí o palubu níž do dolní kajuty jsem kvůli výztuhám kostry eliminovala a palubu v tomto místě ponechala bez výřezu.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 říj 2012, 20:09

Levá část prostoru mezi přepážkami je již opatřena schodištěm. Bude propojovat obě kajuty a zajistí i spojení s palubou nad zadní kajutou.
RK23.jpg

Oproti nákresu v plánech z Anatomy of RC jsem kratší část schodiště u stěny zakončila již v prostoru mezi přepážkami - zde jsem se nechala inspirovat počítačovou animací interiéru RC z ruských modelářských stránek:
http://forum.modelsworld.ru/topic8885start180.html
Dost jsem laborovala s točitým schodištěm, ale nakonec jsem si vytvořila pomocné šablony, do nichž jsem jednotlivé stupně vlepila. Zatím je vše složené jen nasucho (na fotkách nejsou jednotlivé přepážky obklopující schodiště srovnané), stěny se ještě obloží dřevem a taktéž se musí doplnit dveře v jedné z přepážek u podesty.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 říj 2012, 20:54

Schodiště na levé straně je těsně před dokončením, vše je vlepené napevno a řádně srovnané. Zbývá už jen doplnit dveře, které ještě nastrojím, aby nebyly tak strohé.
Povrch stěn z vnější strany kajuty bude opatřen červeným nátěrem vermillion. Na dobovém obrazu Peregrine od Cleveleyho mne překvapily i dolní části stěžňů v této barvě:
http://www.papirove-modely.cz/galerie/f ... oto=170212
Možná, že by to mělo být podobně řešené i na RC, nicméně z Cleveleyho portrétu této plachetnice to není moc vidět. :-k

Pro porovnání jsem vyfotila RC společně se svou největší plachetnicí SoS. Karolínka ho ve finále nejspíš "přeroste", ale i tak si nemohu pomoct - Sovereign se mi líbí ze všech lodí nejvíc.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 09 říj 2012, 05:30

Každý z nás má svůj srdeční model, SoS je nádherný a představuje kus Vašeho modelářského života. Ale Karolínka ve Vašem podání bude také jedinečným a překrásným modelem, už teď, ve stadiu stavby je svými liniemi, tvarem a zbarvením supermodelem. A až dostane úplnou sochařskou výzdobu trupu, výstroj a takeláž.....
Jinak opět s pokornou úctou sleduji stavební vývoj na interieru. A závidím Vám rychlost postupu prací. Bude kruté pak tuhle vnitřní nádheru uzavřít a nechat ji jen za malými okny.
[-o< [-o< [-o<
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 říj 2012, 08:23

Zdravím Honzo a děkuji za milá slova! Máte pravdu, SoS je pro mne srdcovka jak pro svůj nádherný vzhled (v reálu to musel být parádní zážitek vidět takovou plachetnici na vlastní oči), tak je dlužno dodat, že v modelaření stavba SoS pro mne znamenala výrazný zlom a přechod k realističtějším modelům. Navíc byl to můj první scratch build, kde jsem využila pouze základní díly kostry z mantuáckých plánů (naštěstí zůstalo jen u té kostry, Mantua v tomto ohledu vytvořila pouze dekorativní model bez bližší vazby na skutečnou předlohu s řadou nesmyslných doplňků, které se na plachetnicích v tomto období vůbec nepoužívaly...). Jak napsal Kpt.KL, mnozí výrobci stavebnic odvádějí velice fušerskou práci a spoustu věcí zcela odfláknou + mnohdy chybí jakákoliv snaha vycházet z existujících plánů a informací o dané lodi. Často pak za hodně vysokou cenu člověk získá jen model mizerné kvality, který má ze skutečné předlohy akorát název. [-( Pak je to docela fuška vytvořit z takového základu solidní model; o to větší obdiv pro všechny, kteří se do toho pustí. [-o<

Interiéry v RC jsou společně s výzdobou trupu pro mne jednou z nejpříjemnějších prací. Nyní díky skvělému článku a radám od Kapitána KL mám představu, jak interiéry ztvárnit, aby to korespondovalo se skutečností. Střechu hlavní kajuty možná udělám odnímatelnou, ale to ukáže až čas a možnosti materiálu. :idea:
Jinak i přes okna je dovnitř pěkně vidět, ale kajuty je třeba dostatečně nasvětlit - i když intenzita světla je pro tento účel silnější, než by tomu bylo ve skutečnosti:
Fotky osvětlené kajuty na zádi HMS Victory 1/96:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Na RC plánuji vymodelovat i několik členů posádky (cca 12-15 postaviček), kteří model oživí a umožní vytvořit představu o skutečné velikosti lodi. Budu se snažit zachytit i dobové zvyklosti odívání námořníků, důstojnické elity aj. Podobně jako tomu bylo na SoS, tak i na RC budou figurky vymodelovány dle podoby skutečných lidí, které znám. Budu vděčná za různé náměty a nápady, jaké postavičky na RC umístit. :?:

Trochu jsem brouzdala na google a našla nějakou inspiraci:
siftingthepast_captain-edward-vernon-1723-1794_francis-hayman_.jpg

http://siftingthepast.com/page/5/
Přílohy
770689_aa73f2cdbc_o.jpg
british-officer.jpg
Naposledy upravil DORIS dne 11 říj 2012, 12:44, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 10 z 82 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno