Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 9 z 82 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod HonzaJ » 22 zář 2012, 06:55

Neuvěřitelné jak rychle a precizně dokážeš tvořit [-o< [-o< .Veliký obdiv a moc se těším na tu sochařinu.
HonzaJ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 zář 2012, 12:16

Děkuji za Vaši přízeň, přátelé!
Sochaření už započalo, jako první jsem vymodelovala plastiku lva a jednorožce, kteří na čelní stěně kajuty drží královský erb. Oproti nákresu v Anatomy jsem provedla několik drobných úprav dle erbu krále Jiřího II. a podle tohoto obrázku budu řešit i následnou barevnou úpravu:
600px-Coat_of_Arms_of_Great_Britain_(1714-1801).jpg

Tvar zvířátek vycházel naopak více dle Anatomy kvůli lepšímu rozložení plastiky pod okny. Erb je zatím hladký, později však bude kompletně upraven včetně stužek v dolní části.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Zatím je to rozpracovaná verze, zhruba za hodinu provedu ještě zjemnění detailů a několik vylepšení, k čemuž ale potřebuji, aby se modurit dokonale přilepil k podkladu. Takže to nyní musí nějakou dobu "odpočívat".
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 22 zář 2012, 12:31

A je to tu zase! Na tenhle seriál o výzdobě se budu rád koukat. Nejraději asi děláš koníky teda jednorožce , viď? Když vidím to precizní zpracování, skoro bych uvěřil žes musela nějakého vidět i ve skutečnosti. :D
Měj se šikulko!
Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 zář 2012, 13:25

Ahoj Pavle!
JJ, už jsem se na to taky těšila, sochaření mne baví. A koníci - no odhadnul jsi to přesně, jejich sošky dělám opravdu nejraději. Jednorožce jsem v reálu ještě neviděla, ale koníky znám moc dobře. Nekrotím totiž jen ty pod kapotou, ale i ty skutečné..... 8-)
Jezdecka skola2.jpg

A nyní zase do práce, ještě jsem trochu vylepšila detaily a nyní to půjde do trouby. Doufám, že mi to manžel nezbaští, protože při jednom peču i pár dobrůtek k odpolednímu čaji.....

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 zář 2012, 17:24

Dotáhla jsem ještě několik elementů výzdoby a nyní přijde na řadu barevná úprava.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

A zde je erb již v barvách s dokončenými detaily - bylo potřeba ho upravit, aby vše zůstalo čitelné, byť měřítko 1/40 umožnilo mnohem lepší propracovanost, než tomu bylo u předchozích 1/90.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 zář 2012, 10:43

Postupně kompletuji detaily na čelní stěně hlavní kajuty, jsou vsazeny základní rámy oken a dveří, na něž ještě přijdou další. Skla oken budou z plexi a budou přesně vsazena mezi vnější a vnitřní rám, tudíž je nebude třeba ani lepit. U RC bude interiér kajut velmi detailně propracovaný a jen dokonale čistá okna umožní nerušený pohled dovnitř. Konečně vysvitlo sluníčko, tak jsem udělala pár nových fotek za lepšího světla:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 23 zář 2012, 16:23

...je to mooooc dobré. Na vnitřní výzdobu kajut přikládám inspiraci.
Přílohy
Ingermanland%202606.jpg
Ingermanland%202605.jpg
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 zář 2012, 18:29

Zdravím, Honzo, a děkuji za nádhernou inspiraci pro výzdobu interiéru. Tak tyto fotky ještě nemám, skvělý objev a zase další kousek mozaiky k pěkným námětům pro ztvárnění RC! ;-I V měřítku 1/40 se mi dělá výzdoba lépe a určitě si pohraji i s interiéry kajut. Zajímavě vypadá i výzdoba na pažení - tady si ještě projdu podklady, zda se něco takového opravdu na královské jachtě, jako je RC, mohlo vyskytovat. Ráda bych postavila model RC co nejvěrohodněji a často trávím víc času procházením podkladů a listováním v knížkách než stavbou samotnou. Ze zvědavosti jsem se koukla do své jediné české knížky o plachetnicích od Cajthamla, zda tam popisuje alespoň trochu použitelným způsobem výzdobu lodí a její barevné provedení. Bohužel nic, jak jsem čekala, takže budu hledat jinde v zahraniční literatuře. Akorát můj papoušek se dobře bavil, což on dělává, když mu něco připadá legrační ( to si s oblibou lehne na záda a nechce se hnout z místa) :D ....
025.jpg
029.jpg

Ovšem jak píšete o stavbě RC v měřítku 1/24, kterou máte v plánu, tak to bude s Vaší šikovností a výbavou velkolepé dílo. Až mi je nyní trošku líto, že jsem nešla alespoň do 1/30. Ale i tak jsem celkem spokojená s tou čtyřicítkou a jsem ráda, že papírová konstrukce v této velikosti drží bez problému geometrii a trup je velice pevný.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 23 zář 2012, 21:22

Autorem tohoto modelu je Ivan Trtanj, ve vyhledavači toho o něm najdete dost, je to řezbář s rukama přímo od Boha. Nádherné jsou jeho admiralitní modely.
Na velkou Karolínku dojde tak za dva roky, dřív tu malou nedodělám, ale už teď si na tu velkou sháním podklady, atd.
Jinak Papagaj je nádherné zlatíčko. Dokáži to pochopit, doma máme s manželkou čtyři fenky malých kníračů a u počítače mi ta nejmladší dost často sedí na klíně a užívá si pozici šéfa smečky - alfa feny. Občas mi hrábne do kláves....
Přílohy
ANKAWÜ-ITundPEGA.jpg
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 zář 2012, 17:03

Děkuji Vám za tip, je to skutečný umělec a Mistr ve svém řemesle. Jeho práce je obdivuhodná. [-o< [-o<
Také jsme se dnes s Kpt. Jirkou koukali po netu a hledali další inspirativní obrázky RC. Přikládám pár fotografií, které mi zaslal:
royal_caroline_s97.jpg
royal_caroline_s101.jpg

royal_caroline_s102.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 25 zář 2012, 08:54

=D> =D> =D> nádherný model, a nádherná a čístá práce.... [-o<
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 zář 2012, 21:16

Velice děkuji, Zdeňku, moc si vážím Tvé pochvaly!
Pracovní vytížení mi nyní neumožňuje příliš se věnovat zálibám, nicméně po troškách kompletuji čelní stěnu hlavní kajuty. Okna jsou z plexiskla z CD a jsou vsazena do rámů poměrně natěsno. Jejich neměnnou pozici zajistily vnitřní rámy vlepené z obou stran. Zítra bych měla dokončit výzdobu a detaily dveří. Zkouším vyrobit více variant plastické výzdoby, aby bylo možné zvolit tu nejhezčí a zároveň co nejpodobnější dle vyobrazení v plánech.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 28 zář 2012, 05:23

Mám radost, že se Vám tak daří, je radost na to pohledět. S časem na tom jsme asi všichni špatně, dokonce dnes ve svátek jsem už od pěti v práci. Ale i tak jsem si našel chvilku, abych juknul na to jak Vám to jde. Oko bylo potěšeno, duše pohlazena a už zase běžím něco dělat.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 zář 2012, 15:58

Děkuji za milá slova, Honzo! Stavba plachetnic mi rovněž přináší potěšení a zároveň i rozšíření znalostí o skutečných lodích, což umožní ztvárnit model věrohodněji. Nyní mám volno, tak jsem trochu popojela s výzdobou a dokončila přední část stěny hlavní kajuty. Původně jsem si lámala hlavu, jak budu řešit dlouhé vyřezávané lišty, kterých je na RC mnoho a mají různé vzory. Protože se dřevem moc pracovat neumím, zůstaly mi tři varianty: vystřihnout/vyřezat je z kartonu, použít laserem vyřezávané a gravírované díly ( to je ale hodně náročné na přípravu a bohužel už zde chybí "osobitost ruční práce", kterou do toho modelář vloží) a nebo to zkusit udělat z moduritu. Tahle třetí verze se ukázala jako nejlepší jak po stránce náročnosti výroby tak i výsledného efektu.
Takto vypadá výsledek mého snažení:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 28 zář 2012, 21:31

Naprostá nádhera, skoro je zbytečné na forum dávat svoje fotky, protože oproti tomu co tady předvádíš Ty, si připadám jako chudý příbuzný. Tvůj model bude hotová bomba. =D>
marsalv

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 9 z 82 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno