Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Royal Caroline

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Royal Caroline

Příspěvekod marsalv » 16 zář 2012, 08:03

Pustil jsem se do úpravy spodní části zadního zrcadla. V Anatomy of the Ship se píše, že tato část byla pravděpodobně opatřena malbami místo řezeb. Nechal jsem se tedy inspirovat, vyhodil stavebnicové odlitky a nahradil je obrázky z knihy. Výsledek posuďte sami - z dálky, kdy nejsou vidět různé nedokonalosti to vypadá docela efektně.
Přílohy
RC_015.jpg
RC_016.jpg
RC_017.JPG
Touto fotkou jsem se nechal inspirovat, nutno poznamenat, že tady to vypadá mnohem lépe, než na mém modelu (ale to platí vlastně pro celý model)
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 zář 2012, 08:09

Moc pěkně jsi to vyřešil. =D> Máš pravdu, tato část výzdoby byla s velkou pravděpodobností namalovaná. Já to rovněž budu na své RC takhle řešit, byť zvolím nejspíš jiné barevné schéma.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 16 zář 2012, 08:24

Nádhera, bez dalších slov.

Jen tak mne napadá - budeme si muset někde v cloudu udělat škatuli, do které by mohlo Bratrstvo Caroliny dávat obrázky z webů. Například ten, co jsi prezentoval jsem ještě neviděl a tak jsem jenom :shock: :shock:
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 16 zář 2012, 20:36

Fotka, která mě inspirovala, je od maďarského modeláře jménem Attila Králl - https://plus.google.com/photos/11770221 ... banner=pwa. Podle informací, které jsem sehnal, se jedná o model v měřítku 1:24, Attila jej staví od roku 2004, fotky jsou z roku 2010 a opravdu stojí za shlédnutí. Model je proveden zcela bezchybně.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 zář 2012, 20:48

Wow, to je nářez. Díky za inspirativní fotky. Má to pěkně udělané, v 1/24 si s tím může parádně vyhrát. Sice tam má pár drobnůstek mimo realitu (kovové hřeby na wales, rovné palubní fošny, nebo ty trojúhelníkové držáky dělových koulí - na anglických lodích se nic takového dle historických pramenů nepoužívalo), nicméně takhle precizní provedení modelu se jen tak nevidí. Člověk se může zasnít a jen si zbožně přát, aby se ve své práci k něčemu takovému někdy aspoň přiblížil... Rozhodně jeden z nejlepších modelů, jaké jsem kdy viděla. [-o< [-o<
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 16 zář 2012, 21:15

Díky za link,viděl jsem hodně, ale tohle je nad lidské chápání, To není modelaření, to je životní dílo velkého umělce.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 17 zář 2012, 07:00

Pro Doris: Jak se ty dobové prameny liší, v anatomy je u děl právě namalován trojúhelníkový zásobník dělových koulí. Jak to měly anglické lodě řešený?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 zář 2012, 14:55

Držáky dělových koulí (shot garlands) jsem na anglických lodích viděla zpravidla po stranách gratingů nebo na vnitřních částech boků - pažení. Trojúhelníkové držáky používali například Francouzi. Nemám zatím ještě podrobné a přesné info, jak to správně zrealizovat na RC, ale pravděpodobně to budu řešit umístěním držáků na pažení.
cannon ball shotgarland.jpg
Gloss C canon parc a boulets.gif
Karonády na HMS Victory
Gloss C canon parc a boulets.gif (73.38 KiB) Zobrazeno 4417 krát

revo_1.jpg

Přílohy
180311.jpg
13.jpg
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 18 zář 2012, 20:46

Začal jsem pracovat na zábradlí, zatím dokončena zadní část. Slabý vrchní díl zábradlí (v knize je uveden, na mnoha modelech - i Bijelice - chybí) je zatím instalován provizorně, přilepen bude pozdějí (jak se znám, každou chvíli bych ho urazil). Jenom nevím, zda ho nechat takto v přírodní podobě, nebo v souladu se zábradlín natřít načerno.
Přílohy
RC_022.jpg
RC_021.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 zář 2012, 17:33

Hmm, nad tím si rovněž lámu hlavu, jak to budu časem řešit. :-k Obojí vypadá hezky, i když asi se rozhodnu pro černý nátěr. Snad to tak bylo i ve skutečnosti; na dobových modelech, jejichž fotky mám k dispozici, je toto zábradlí černé. Jsou to sice mladší lodě, ale možná to tak bylo i na RC:
D7827.jpg
D7791.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 21 zář 2012, 08:58

Toto zábradlí bylo na RC červené, odstín vermillion, stejně, jako ostatní palubní zařízení. Vermillion byla, stejně jako tyrkysová modř, oficiální královská barva. Je to dobře vidět na obraze od Johna Cleveleye:

RC-detail-edit.JPG

Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 21 zář 2012, 20:19

Doris, Kpt.Kl: Díky za názory, asi se přikloním k Doris, možná to není z historického hlediska správné, ale má to svoji logiku.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 zář 2012, 08:52

Já se původně domnívala, že zábradlí na RC mohlo být černé, přičemž jsem vycházela z různých dobových modelů - viz můj příspěvek výše, včetně kvalitních modelů RC od Mile Bijeliće nebo Attily Králle, kteří mají zábradlí provedené v černé barvě. Nicméně když nyní koukám na Cleveleyho obraz v lepším rozlišení (je to nejvěrohodnější zobrazení RC, jaké máme k dispozici), je to opravdu tak, jak píše Kpt.KL. Doporučuji se řídit spíše jeho doporučením, pokud má být model proveden realisticky.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 22 zář 2012, 09:48

marsalv píše:Doris, Kpt.Kl: Díky za názory, asi se přikloním k Doris, možná to není z historického hlediska správné, ale má to svoji logiku.

Model si samozřejmě uděláte, jak se líbí Vám. Ve skutečnosti se horní zábradlí natíralo černě na lodích Royal Navy, nejen válečných lodích, ale i na přístavních apod. RC ale není válečnou lodí, je to královská jachta, kde se uplatňoval individuální přístup, podobně jako na obchodních lodích. S logikou to nemá nic společného - horní zábradlí bylo na lodích černé (olejová barva), černohnědé (dehet) nebo červené (červený okr nebo dražší a kvalitnější vermillion). Nátěr se na lodích obnovoval 1-2 krát ročně, královská jachta byla bezpochyby načančaná k dokonalosti, na rozdíl od válečné lodi 6. kategorie detašované někde v Karibiku, s omezeným přístupem k lodním zásobám včetně barev. Všimněte si, že odstínem vermillion je na RC natřena i paluba/střecha hlavní kajuty - to žádný modelář nemá. Malíř John Cleveley RC viděl na vlastní oči, z historického hlediska je jeho portrét RC bezpochyby nejpřesnější. Jiné jachty z té doby mají zábradlí černé, a opasnice (sheer strakes) a zrcadla vybarvená kombinací červené, modré nebo tyrkysové, a černé - pokaždé trochu jinak, aby se individuálně odlišily. Výzdoba a nátěr královských jachet se přizpůsoboval osobám, jimž byly věnovány, po přejmenování RC na Royal Charlotte v r. 1761 se mohlo barevné provedení změnit.
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 zář 2012, 17:20

Kpt.KL píše:Všimněte si, že odstínem vermillion je na RC natřena i paluba/střecha hlavní kajuty - to žádný modelář nemá.

Jeden už ano, akorát to musí dát celé dohromady a vyfotit. :foto:
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno