Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Royal Caroline

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Royal Caroline

Příspěvekod marsalv » 22 srp 2012, 19:58

Zdravím všechny modeláře,

náhodou jsem zavítal na toto forum a zjistil, že zde existují celkem tři projekty na stavbu Royal Caroline. V současné době také stavím tento model ze stavebnice Panart (s drobnými úpravami podle knihy Anatomy of the ship). Průběh stavby zveřejňuji na foru MoNaKo, pro zájemce uvádím odkaz:
http://www.mo-na-ko.net/php/portal/view ... hp?id=3755

Pokud by byl zájem, mohu publikovat fotky také zde.
marsalv

• Odpovědět s citací

Re: Royal Caroline

Příspěvekod DORIS » 22 srp 2012, 20:32

Ahoj a vítej mezi námi!
Jedeš parádně a myslím, že bude moc príma, když svou prezentaci dáš i sem na Modelforum. Mohla by to být zajímavá paralelka. Já sice jedu svou cestou dle plánů z Anatomy of RC, ale inspirace není nikdy dost.
Tak ať se daří!
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 24 srp 2012, 06:58

Moc pěkná práce! Dávej fotky i sem. Bude zajímavé sledovat stavbu. To už bude asi tušim 5 aktivní stavba RC na této diskuzi, super!

Máš super ořechový lišty na druhou obšívku. Takový tmavý, já měl ve stavebnici jako na potvoru lišty hodně světlý....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 24 srp 2012, 09:20

Zdravím, a vítám Vás do Klubu uctívačů a stavitelů Karolínky. Pjekné to máte a dost dobrých nápadů, líbí se mi přípravek na frézování tvarových lišt, dobrá inspirace!!!
Elkan má pravdu, přijďte s fotkama a prezentací mezi nás. Potvrzuje se, že Karolínka je nádherná loď a jsem rád, že můj názor není ojedinělý. Jsem sice nejpomalejší stavitel, ale zase si rád od vás všech ostatních beru inspiraci na řešení "radostí", které nám připravil Panart
Naposledy upravil honza čižule dne 25 srp 2012, 07:46, celkově upraveno 1
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 24 srp 2012, 20:45

Zdravím a díky za milé přijetí na tomto foru. Momentálně jsem na dovolené, jakmile se vrátím, začnu publikovat fotky i zde.
To ELKAN - Lišty použité na druhou vrstvu nejsou ze stavebnice, ořech pod wales, hruška nad wales. Jinak musím konstatovat, že ořech není nic moc (má příliš velké póry), hruška je přímo ideální.
V současné době řeším problém, zda barvit nebo nebarvit trup pod vodoryskou. Co si o tom myslíte?
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 srp 2012, 21:06

Dolní část trupu byla v reálu opatřena bělavým nátěrem, který chránil dřevo. Pokud chceš mít model podle skutečné předlohy, pak by to mělo být nabarvené. Například takhle, jak ztvárnil na svém modelu RC pan Mile Bijelić:
Royal-Yacht-Caroline-2.jpg

Royal-Yacht-Caroline-13.jpg

http://www.milebijelic.com/?page_id=19

Krásně je vidět ten nátěr i na dobových obrazech malíře Johna Cleveleye:
John-Cleveley-the-Elder-xx-The-Buckingham-on-the-Stocks-at-Deptford.jpg

John_Cleveley_the_Elder_-_Launch_of_a_Fourth-Rate_on_the_River_Orwell.jpg

John_Cleveley_the_Elder_-_An_East_Indiamam_in_three_pasitions.jpg

http://www.portcities.org.uk/london/ser ... -port.html

Mnoho modelů má dolní část trupu jen nalakovanou v přírodní barvě dřeva, což zase vypadá hodně efektně a krásně vynikne řemeslná práce. Takže záleží na Tobě, co preferuješ.
Já budu dělat RC podle skutečnosti - tedy aspoň se chci o to pokusit na základě podkladů, které mám k dispozici. :)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 25 srp 2012, 07:10

Ořechové lišty maji velké póry, byly docela vrásčitý, ale po broušení se to ztratilo, a byl hezky hladký povrch.
Já se rozhodl trup nebarvit, líbí se mi to ve dřevě, a stavim Karolínu hlavně na vzhled. Co nejvíc věcí nechávám v přírodním dřevě. Podle stavebnice a nevim jestli i podle skutečnosti měly být některý komponenty na palubě natřeny na červeno, třeba zrovna zvonice s úvazy, ale prostě nemůžu krásný ořechový tmavý dřevo natřít barvou.... [-(
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 10 zář 2012, 07:47

Posílám první sérii fotek ze stavby Royal Caroline. Stavba se dostala do stádia, kdy postupně dokončuji konstrukci trupu a začínám se postupně zabývat výzdobou a výrobou doplňků, které budou na trup osazeny. Díky za reakce na můj dotaz ohledně barvení trupu pod vodoryskou. S největší pravděpodobností ponechám trup bez bílého nátěru - dal jsem si dost práci s pokládáním jednotlivých lišt druhé vrstvy a pak jsem také zcela přepracoval kormidlo, které z mého pohledu bude vypadat lépe, když zůstane nenabarveno. Prozatím fotky s barevným nátěrem vrchní části trupu.
Přílohy
RC_001.jpg
RC_002.jpg
RC_003.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 11 zář 2012, 08:41

Výroba ozdobných lišt na záď lodi. Postupně jich bude na modelu podstatně víc (použití mosazných lišt ze stavebnice jsem zavrhnul). Z počátku jsem se pokoušel vyrábět řezné nástroje na ozdboné lišty jen tak v ruce, ale výsledek byl velmi tristní a nepřesný. Velmi se mi osvědčil postup výroby pomocí malého soustruhu na dřevo Proxxon (i když tato varianta má také určitá omezení).
Přílohy
RC_004.jpg
RC_007.jpg
Do některých lišt je po natření černou barvou vlepen zlatý proužek (tento postup bych chtěl použít i pro lišty na boku trupu)
RC_005.jpg
RC_006.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 13 zář 2012, 09:42

Pokračuji kormidlem, které jsem kompletně přepracoval podle knihy (pro tento účel byla již předem upravena zadní část kýlu). Kormidlo je zatím sestaveno jen volně, ještě příjdou načernit mosazné závěsy.
Přílohy
RC_008.jpg
RC_009.jpg
RC_010.jpg
RC_011.jpg
RC_012.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 zář 2012, 14:35

Tak to je opravdu jiné kafe, než kormidlo od Panartu. Pěkná práce. =D> Z fotek to sice není vidět, ale dolní část kormidelního listu by měla být užší než horní - ta se rozšiřuje podobně jako zadní vaz. Panart tohle vůbec neřeší, což je docela škoda, neboť vyrobit to správně není vůbec těžké. :idea:
Na mnoha dobových modelech je to krásně vidět, jak se kormidlo a zadní vaz směrem dolů zužují:
Přílohy
C1099.jpg
D7791.jpg
F8898-005.jpg
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 13 zář 2012, 20:28

DORIS píše:Tak to je opravdu jiné kafe, než kormidlo od Panartu. Pěkná práce. =D> Z fotek to sice není vidět, ale dolní část kormidelního listu by měla být užší než horní - ta se rozšiřuje podobně jako zadní vaz. Panart tohle vůbec neřeší, což je docela škoda, neboť vyrobit to správně není vůbec těžké. :idea:
Na mnoha dobových modelech je to krásně vidět, jak se kormidlo a zadní vaz směrem dolů zužují:

Díky za pochvalu. Tady jsem si tak trochu zjednodušil situaci, tzn. jak kormidlo, tak zadní vaz mají po celé délce stejnou šířku. Vím, že to není autentické, ale vyhnul jsem se tím problémům s výrobou závěsů, které by potom musely být mírně kónické, což by se asi dost špatně dělalo. V žádném případě si nekladu za cíl zhotovit dokonale přesnou kopii skutečné lodě, ale v rámci možností se snažím vylepšit stavebnici (i když je fakt, že jsem ze stavebnice zatím použil pouze žebra a lišty na první obšívku,no a samozřejmě budu muset použít odlévanou výzdobu, protože moje modelovací resp. řezbářské schopnosti jsou zcela nulové :( )
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 14 zář 2012, 15:28

S tím kormidlem sis moc hezky pohrál....bude dělat parádu...
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 zář 2012, 16:09

No, výzdoba se hodně povedla Číňanům na jejich modelu RC, ale mají to v měřítku 1/30. Osobně bych výzdobu od Panartu přinejmenším přebarvila a přidala trochu decentní patiny, ale musí se to líbit především Tobě. Moc pěkně si s výzdobou pohrál ELKAN, který si vytvořil vlastní ozdoby například na zádi a výrazně tak zlepšil vzhled a podobnost svého modelu předloze. http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=17 ... 0#p1318553
Já dělám výzdobu z moduritu a i když k tomu potřebuješ trošku výtvarného talentu, je to především o cviku. Není to tak těžké, jak se může zdát. Když se náhodou něco nepovede, modurit se dá snadno znovu vytvarovat a až budeš s výsledkem spokojen, dáš to do trouby a vypálíš.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 14 zář 2012, 20:47

To Elkan: Jsem rád, že se kormidlo líbí,v podstatě jsem s výsledkem zatím spokojen. Uvidíme, jak dopadnou závěsy na druhé straně, kde nemůzu použít tuto technologii.

To Doris: Naladěn Tvým výsledkem na SOS jsem si zakoupil modelovací hmotu a po prvních neúspěšných pokusech jsem to vzdal a hodil " k ledu" (tedy do ledničky). Holt není každému shůry dáno. Fotky čínského modelu mám a občas z nich čerpám inspiraci,ale výzdoba mi připadá (ač je perfektně provedená) poněkud sterilní. Odlitky z Panartu budou samozřejmě obroušeny a přebarveny. Na barvení používám barvu Liquid Gold Leaf (viz foto) - ideálně se natírá, nemá typickou strukturu ostatních barev, kde je zřetelně vidět jakási "zrnitost". Zde je nátěr naprosto ideální a vypadáto,jako by skutečně bylo použito lístkové zlato.
Přílohy
RC_014.jpg
RC_014.jpg (10.42 KiB) Zobrazeno 12294 krát
RC_013.jpg
marsalv

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno